Linije - prijedlozi

Autor tamlover, Prosinac 10, 2007, 14:50:24

Ivan

Citat: 221  u Prosinac 18, 2013, 19:06:55
Citat: Ivan  u Prosinac 17, 2013, 22:37:48
Evo nabrzinu iscrtkan prijedlog za Sesvete...

255 ili 256 produžiti do Glavnog kolodvora jer se opet dobivaju linije koje povezuju ''daljnji istok'' s ''bližim istokom''.
Istoku treba veza s centrom grada, odnosno nekakav pandan 109-ki na zapadu koja povezuje značajnije dijelove grada.
Nisu bitni argumenti da će linija stajati u nekim gužvama na npr. Slavonskoj, nego je bitnije da postoji. Uostalom, koje linije ne stoje u gužvama kada su špice?
Kvalitetni vozni red bi omogućio da barem polovica ''autoputa'' kroz grad bude cjelodnevno pokrivena autobusnim prijevozom, kada je već nemoguće dobiti cjelodnevnu varijantu 107-ce.
Ovim linijama je zasad cilj logično povezati trenutno rascjepkane linije koje rasipaju vrijeme vozača i nisu atraktivne putnicima, i to napraviti s istim brojem autobusa i vozača. Za produženja do Glk treba veći broj autobusa, ja sam pokušao samo iskoristit trenutne resurse, ali ako bude pritiska možda se i to dogodi i nisam protiv, iako mislim da bi terminal Žitnjak bio korisniji jer bi ga mogle koristiti barem dvije ili tri linije, zasad bi bio bolja stvar od samog produženja jedne od linija do centra (sve sigurno nisu potrebne). Tramvaj dalje može prevesti puno putnika i može dosta brzo voziti jer ima izdvojenu prugu koju, doduše, semafori usporavaju (netko bi se mogao i za to pobrinuti), ali na kraju nije puno lošije od Slavonske.

Slažem se da bi jednom mogla postojati cjelodnevna linija preko Slavonske, mislim da bi trebalo postojati i još nekoliko linija s terminala koji nisu na sve strane povezani tramvajem, samo to je dio neke druge priče.

Pandan 109 ne bi bila neka od ovih linija, to bi bila linija koja povezuje Dubravu preko Svetica s Držićevom i Trnjem i/ili Novim Zagrebom, skraćivala bi kao i 109 putovanje za 10-15 minuta, i tu bi bilo sasvim dosta putnika za zglobni bus svakih 10-ak minuta, a ova područja istočnije od Borongaja i Ferenščice prema broju stanovnika sigurno ne bi mogla toliko puniti bus i prije svega trebaju logične linije barem do tramvaja. Nekad prije sam pisao da bih uz tu liniju iz Dubrave volio jednom vidjeti recimo još i Črnomerec - Krapinska - Trešnjevački trg - Zagrepčanka (- Trnje), barem jednu liniju kroz centar zelenim valom (recimo Reljkovićeva - Autobusni kolodvor i/ili Kvatrić - Tehnički muzej), no to treba puno novih autobusa i vozača, sve skupa je u potpuno drugačijoj sferi od ovog o čemu sam gore pričao, dakle samo preuređenje/racionalizacija/poboljšanje postojećih linija i nužne linije za naselja koja su preko 1 km udaljena od autobusa. :)

tramvajac 92

Linija zelenim valom koja bi imala neke stanice da, ubrzane linije kao 118 (kojoj bi jedna stanica dobro došla) ne.

Ivan

Citat: tramvajac 92  u Prosinac 18, 2013, 19:54:55
Linija zelenim valom koja bi imala neke stanice da, ubrzane linije kao 118 (kojoj bi jedna stanica dobro došla) ne.
No da, naravno da bi stajali, ne bi inače imalo smisla.

Hm, gdje bi 118 još stajala, pa nije baš tako "ubrzana" (prvi put da sam čuo da je išta brzo kod 118 ;D), praktički ima stanice na 500 m, često kao i tramvaji na koje se povezuje... Možda bi mogla stati samo u smjeru A na Klaićevoj ako bi još neka linija stajala, ili premjestiti Adžijinu poslije semafora u slučaju da ide još jedna linija pa stoje skupa jer Petračićeva je praktički preblizu (samo onda se komplicira presjedanje na 2, hm), inače ne vidim baš potrebu.

221

Citat: Ivan  u Prosinac 18, 2013, 19:51:27
Ovim linijama je zasad cilj logično povezati trenutno rascjepkane linije koje rasipaju vrijeme vozača i nisu atraktivne putnicima, i to napraviti s istim brojem autobusa i vozača. Za produženja do Glk treba veći broj autobusa, ja sam pokušao samo iskoristit trenutne resurse, ali ako bude pritiska možda se i to dogodi i nisam protiv, iako mislim da bi terminal Žitnjak bio korisniji jer bi ga mogle koristiti barem dvije ili tri linije, zasad bi bio bolja stvar od samog produženja jedne od linija do centra (sve sigurno nisu potrebne).

Svakako, nije to bila kritika, već nekako nadogradnja za daljnju budućnost. Koliko god je tramvaj efikasan, lijepo bi bilo imati autobusnu alternativu.

Pandan 109 ne bi bila neka od ovih linija, to bi bila linija koja povezuje Dubravu preko Svetica s Držićevom i Trnjem i/ili Novim Zagrebom, skraćivala bi kao i 109 putovanje za 10-15 minuta, i tu bi bilo sasvim dosta putnika za zglobni bus svakih 10-ak minuta, a ova područja istočnije od Borongaja i Ferenščice prema broju stanovnika sigurno ne bi mogla toliko puniti bus i prije svega trebaju logične linije barem do tramvaja.

Svetice da, ali samo ukoliko bi bilo moguće produžiti do Heinzelove i skrenuti u nju, ali u smjeru juga, pa onda na Slavonsku prema NZ. Varijanta s Vukovarskom zbog prekratkog skretanja u Držićevu mi nije obećavajuća. Ako se sjećam dobro, jedne godine je vozila neka privremena linija, pa je trebalo čitavu vječnost da bus prođe taj semafor.
A ova varijanta do Dubrave, može onda i do Sesveta ali u tom dijelu kao neka brza linija.  :)

... Krapinska - Trešnjevački trg - Zagrepčanka (- Trnje),

Ono što bi ja volio vidjeti, kada si spomenuo Krapinsku, je zabrana skretanja iz Selske u Ozaljsku (smjer jug). Tko bi želio u Ozaljsku, skretao bi  u Krapinsku par semafora prije i tako dolazio do nje. Glavni problem Selske i gužve u njoj je, da se zbog 2-3 auta koji skreću u Ozaljsku, blokira cijela lijeva traka i onemogućuje promet objema trakama jer se svi prestrojavaju u desnu traku. Naravno, 109-ka tu gubi jako puno vremena.

Johnny7

Puno je novih stanovnika uz Zagrebačku cestu, ljudi moji. Puno novogradnji, puno školske djece i mladih koji trebaju javni prijevoz.

Direktna linija s centrom bi bila idealna da prolazi Zagrebačkom cestom i ide prema Trgu Mažuranića ako je moguće.

tamlover

Istina za Zagrebačku, za razliku od ostarjelog Voltinog kojem ipak još uvijek treba dobar javni prijevoz kakvog i ima. Da su svojedobno 134 poslali na Reljkovićevu a 146 napravili kao varijantu 136 s Črnomerca ja ne bih uopće kukao zbog tog, za razliku od 146 koja mi nikad nije legla. Nekako je puno logičnije da 134 koji ionako dolazi na P. baruna Filipovića produžuje dalje, a ne autobus koji prirodno gravitira tramvajskom terminalu i ne mora do njega voziti okolo (kao 134 preko Cankareve).

Da ne ispadne da sam nedavno pisao drugačije o 146, meni je važno da se razdvoji trasa 136 i 146 kroz Donje Vrapče i Malešnicu, a da bi trebale ići s Črnomerca, i to s istog stajališta mi je najdraža opcija. Ako neko mora u Reljkovićevu nek ide Prečko....
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Ivan

Citat: 221  u Prosinac 18, 2013, 22:02:08
Ono što bi ja volio vidjeti, kada si spomenuo Krapinsku, je zabrana skretanja iz Selske u Ozaljsku (smjer jug). Tko bi želio u Ozaljsku, skretao bi  u Krapinsku par semafora prije i tako dolazio do nje. Glavni problem Selske i gužve u njoj je, da se zbog 2-3 auta koji skreću u Ozaljsku, blokira cijela lijeva traka i onemogućuje promet objema trakama jer se svi prestrojavaju u desnu traku. Naravno, 109-ka tu gubi jako puno vremena.
Slažem se s time, Krapinska je prazna kao da je nebitna uličica jer pola ljudi još nije naučilo da postoji, a zastoj na Selskoj nepotreban.

Mislim da 134 mora ići na Črnomerec, ljudi su godinama čekali da se prokopa podvožnjak i stvarno puno ljudi ju treba ovakvu kakva je za prijevoz od sjevernih do južnih područja zapadnog dijela grada, ne postoji niti jedna druga linija osim 109 koja povezuje bilo što južnije od Zagrebačke av. s Črnomercem i to ne bi trebalo mijenjati. Na Cankarevoj se gubi minuta-dvije, neznatno, zbog toga ne treba dirati cijelu liniju.

Kako sam pisao prije tjedan-dva, ja bih proveo 146 kroz Medarsku na Zagrebačku pa na Trg Mažuranića, mislim da bi to bilo zadovoljavajuće i da sigurno ne mora voziti sadašnjom trasom koju pokrivaju na svakom dijelu druge linije, ili ako treba neka nova linija može na Zagrebačku dalje na Trg Mažuranića iz Španskog ili otkud već, ali ne treba mijenjati 134 koja je mnogima jedina opcija, Reljkovićeva ne bi donijela nikakve prednosti (kao što ih ni 146 baš nema previše), a Trg Mažuranića bi ju potpuno odvojio od sjevera.

421

Citat: Ivan  u Prosinac 19, 2013, 07:50:35
Kako sam pisao prije tjedan-dva, ja bih proveo 146 kroz Medarsku na Zagrebačku pa na Trg Mažuranića,
Stičem dojam da se nisi vozio navedenom ulicom, naime, želiš li vozilom od Oranica doći do Zagrebačke možeš se voziti Medarskom pa Kopačevskim ili Čepinskim putem jer Medarska nije dvosmjerna od Kopačevskog puta do Zagrebačke, a i sam naziv "put" asocira na nedovoljnu širinu kolnika dovoljnog za prometovanje  bus123 ili zglobnog  bus123. Inače ideja kao ideja nije loša.
Krapinska je tek djelimično rješenje kao skraćenica prema Vukovarskoj, ali  ukidanjem lijevog skretanja sa Selske u Ozaljsku premjestio bi ( i premješta) čep na Trešnjevački trg što usporava tramvajski prijevoz linija s remize na dva načina: navedeno # Krapinska/Vukovarska i desni skretač Ozaljska/Vukovarska.   
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Ivan

Znam kako izgledaju te ulice jer ne živim daleko :), pa pisao sam tako ranije, moralo bi ići Kopačevskim pa Čepinskim putom jednosmjerno prema centru. Situacija je slična kao na obližnjoj Žagarovoj kud vozi česta 121, zglobni bus može proći ako se nitko ne naparkira na krivom mjestu... Raskrižje Medarska-Kopačevski-Čepinski put je svakako dovoljno široko, Kopačevski put bi mogao dobiti više pločnike da ljudi ozbiljnije shvate zabranu parkiranja (iako nije nužno), a najgore je skretanje na Zagrebačku koje treba kvalitetnije urediti, možda i semaforom ili pomaknutom cestom prema tamo gdje je sad pješački otok kod relativno novih zgrada da bus lakše skrene, no sve je vrlo jednostavno izvedivo.

Sređivanje tog dijela bi možda pomoglo i rasterećenju podvožnjaka na Oranicama od ostalog prometa, naravno, to je jadna zamjena planiranom spajanju Kranjčevićeve i I. Brlić-Mažuranić, ali pošto niti jedan relevantni veliki projekt osim Radničke nije pokrenut dok imamo istog gradonačelnika, zasad je bolje razmišljati što je potrebno i lako izvedivo makar bilo traljavo i privremeno, dok ne krene ništa veće bolje srediti što se može s par novih ili pomaknutih rubnika i nekoliko tona novog asfalta (poput terminala Savski most "privremenog" od kasnih 70-ih :P ) nego ništa ne poduzeti.

Inače 119, 136 i 146 voze kroz Kožinčev put, nije problem ako ostane staro ime ako se ostalo uredi kako treba. :)

Johnny7

Pa dobro, nitko ne kaže da mora ići Medarskom?

Postoji li ikakva šansa za ostvarenje ideje o liniji koja bi Zagrebačku cestu ili Rudešku ulicu  povezivala s centrom grada?

Ima li od prijedloga na ovom forumu kruha, odnosno kako se preporučuju i odobravaju linije?

Ivan

Citat: hrvoje.skoc  u Prosinac 20, 2013, 09:21:56
http://www.vecernji.hr/moj-kvart/medarskom-ne-moze-minibus-jer-je-ulica-preuska-911020

Evo još malo o toj temi...
Kakve gluposti, tipični tehnokratski odgovor a vjerojatno nisu ni provjerili situaciju na terenu.

Ima mjesta i za prolazak i za stanice, kažem, nek se izmjeri kolika je Žagarova pa će biti jasno da se može, a reći da ne ide zbog "jednosmjerne regulacije" je najveća glupost koju je dosad Jurić izjavio, baš zato i može ići.

I mislim da su ovi iz GČ Stenjevec promašili s prijedlogom, ne bi trebao voziti mini nego nešto veće jer tamo živi previše ljudi.

---
Naravno da oni koji odlučuju ne čitaju forum, "prepametni" su oni za to. :)

STIB

Citat: STIB  u Prosinac 17, 2013, 15:35:43
I ja sa zanimanjem pratim ovu raspravu iako ne poznajem dobro taj dio grada, ali me recimo jako zanima kako bi se moglo jednostavnije doći busom do CC1E (npr. iz Dubrave/tramvajskog okretišta ili iz Dupca).
Kao da mi je netko iz ZETa odgovorio - novom organizacijom (tj. produžetkom) linije 214  thumbs
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

marin

Sad bio vani, kaos, tram ne vozi preko trga, 116 nema Boga da dođe, svi idu u "šoping centre" (vidio sam plinaša u smjeru Podsuseda krcatog skroz). Mislim da bi prilikom ovakvih dana trebalo organizirat dodatni prijevoz na 116, uvijek je isti problem, ili zapne u gužvi tamo kod City Centra, King Crossa... ili pak je krcata. Baš je nekom super tko se sada vraća s posla i nemože uć u autobus.

Ivan

Kako ljude pozivaju da koriste JGP i pojačavaju linije za groblja 1.11. tako bi mogli i za šoping u ovo vrijeme, nešto tipa "u kupovinu sa ZET-om"... Kako rekoh u raspravi oko noćnih linija na tramvajskom forumu, kakvo god društvo bilo i kakvo god netko mišljenje o tome imao, svijet se mijenja i tome se treba prilagoditi i pojačati linije kad postoji potražnja (dakle tržište) koje treba zadovoljiti, dok bi se od grada (kakva god uprava bila) moglo prije ili poslije izvući dodatne subvencije da se prezentiraju kvalitetni projekti, ovako kad ZET samo "radi što im se kaže" a u međuvremenu se ignorira i tržište i interesi građana, naravno da ZET nije niti profitabilan niti se trudi raditi u interesu zajednice, niti će takvim načinom biti išta popularniji. :-\