Linije - prijedlozi

Autor tamlover, Prosinac 10, 2007, 14:50:24

tamlover

Ma nemam niš protiv nikoga. Uostalom, nemojmo osjećaje ili osobnu razinu uključivat u raspravu - vidim da ti promišljaš cijeli grad i prigrad pa dozvoli da to mogu i drugi i da se malo različitog mišljenja ne svodi odmah na netrpeljivost prema nekom dijelu grada. Da me to zanima valjda bi bio na nekom sajtu ljubitelja npr. Vrapča a ne ovdje. Ili bih bio u Vrapču, doslovno i preneseno. Usput non stop slušam u tramvaju na Ilici kako bi bilo super da vozi do Vrapča pa ne vozi... :) Uglavnom, ajmo se ne poklapat nego raspravljat.

A sad ozbiljno... Ne sjećam se da sam predlagao da se ukine 134!? Nedavno jesam rekao da bi mi bilo draže da ona ide do Reljkovićeve nego 146, al sumnjam da si na to mislio. Možda si mislio na 114 koja mi se čini nepotrebna ako se ostale stvari dobro slože. Kaj se 168 tiče, kolko vidim putnika iz Ježdovca ima toliko da je sasvim dovoljno da bus ide do Prečkog, plus i dalje mislim da ovaj drugi u v.r. može slobodno okrenut u Ježdovcu. Bio je svojedobno prijedlog građana da jedna linija vozi Savski most - Lučko - Ježdovec, a druga Prečko - Ježdovec - Lučko. E u toj varijanti bi ova druga linija mogla i umjesto u Prečko na Remizu i ne bi mi se činilo lošim... No, od linije 168 čini mi se važnije ono ostalo što sam pisao....

Zapravo, kad je već toliko spominjem, dojma sam da je Remizu totalno pregazilo vrijeme! 115 bi mogla voziti i s Glavnog kolodvora i ljudi bi možda bili zadovoljniji nego ovako...
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Ivan

Da, to sa 134, i da je bilo preusmjerenje uglavnom definitivno mi se nije činila bila dobra ideja kud god da je vodila, sry ako sam krivo protumačio. :(

Za 114 se slažem da se može ukinuti, uostalom, možda bi bilo i bolje za stanovnike (one koji baš jako trebaju ovu vezu uz tramvaj i 115 a takvih nema previše) i rentabilnije kad bi samo dva busa vozila spojenu 113 i 114 da nekud vrluda kroz Jarun i Vrbane do Prečkog nego da ovako sad voze tri redovito prazna busa, ne treba ni čekati nove ceste, neka se vrti okolo jer ne može biti besmislenije od sadašnjeg stanja.

Što se tiče tramvaja za Vrapče, slažem se da ga treba dovesti :) i zbog spajanja tramvajske mreže na željeznicu i zbog poboljšanja ostalog prometa, uglavnom tramvaj treba uklopiti u projekt rasteretne ceste kroz Vrapče i Kustošiju uz želj. prugu, ta cesta je inače u GUP-u tako da nije daleka fantazija, a čak i da se samo stavi pruga na postojeću Ilicu smanjila bi gužve jer sad po kolniku staju po 3-4 (prečesta) busa umjesto jednog tramvaja, a smanjilo bi vjerojatno i ZET-ove troškove za vozače.
Uostalom, Črnomerec je jedina točka u cijelom gradu od koje od uvođenja električnog tramvaja 1910. nije bilo produženja a još barem od 40-ih postoji potreba i planovi. :P Više se o tome pisalo na željezničkom forumu, ali uostalom čemu se nadati dok trenutna vlast dobiva izbore na populističkom imidžu prema kojem se kakti "dela" pa nema veze ako se krade, umjesto na nečem konkretnom i trajno korisnom za budućnost.

Ivan

Kad smo već kod sesvetskih linija (tj. barem ja sam zapeo razmišljati :P ), mislim da se linija 278 definitivno treba promijeniti, najmanje što bi se moglo je spojiti da jedan bus vozi i 275 i 278, ali na kraju više bih volio vidjeti spajanje 275 i 278 s nekom drugim, ako 278 ne bi išla na Žitnjak spojena s 225 kako sam ranije predložio, mislim da se taj bus koji samo stoji treba upotrijebiti za pojačanje na liniji 269 koja je uvijek bila pretrpana i samo ide prema gorem.
Liniju 278 se može uklopiti kao svaki drugi polazak na 269. Kad se uzme sama demografija kraja, S. Sela i Kraljevečki Novaki imaju 4.539 + 2.223=6762 stanovnika, dok S. Kraljevec ima 5.753. Pokriva doduše i sad 269 dio Sela i Novaka, ali ovako bi se još bolje pokrili, tu je i Kobiljak s 3133 st., no njega pokrivaju obje linije, 269 malo bolje, no i 278 je u redu, a Kraljevec ima i željezničku stanicu tako da mislim da bi odnos svaki drugi za Sela i Novake bio sasvim uredu.

Inače, kad se uzme demografija u obzir, sasvim je jasno da rijetke linije iz Sesveta očito ne privlače dovoljno, odnosno skoro ništa putnika i to se mora promijeniti jer toliko nerentabilne linije odnose puno novaca a više nego očito je da ih se može napuniti drugačijom regulacijom, nevjerojatno da područje Sela-Novaki s brojem stanovnika na razini recimo Remeta ili Voltinog dobivaju jedan bus a da redovito vozi prazan, ili recimo da Sopnica velika kao recimo Lanište ne može napuniti ni Cacciamali, to nema nikakvog smisla.

Naravno, statistike ovdje pokazuju i koliko je odnos prema drugim kvartovima licemjeran u usporedbi s Novim Jelkovcem kad područje prema Kraljevcu s otprilike tri puta više stanovnika od NJ (15000 prema 5000) dobiva samo 6 autobusa, od toga 5 na vrlo dugoj liniji 269 koja ne služi samo ovom kraju i koja se natrpava i iz drugih sesvetskih kvartova, i jedan na jadnoj 278 koja vozi svake prijestupne.

Očito je i da se neki od akutnih problema s pretrpanim linijama mogu barem malo olakšati boljom upotrebom praznih autobusa koji voze na iznimno nepopularnim linijama, a koje bi spojene u popularne linije uostalom tad puno bolje služile stanovništvu i svi bi bili na dobitku, no izgleda da se nikome od "odgovornih" "stručnjaka" ne da ozbiljno razmisliti.

conecto

OK, ZET je prijevoznička firma koja bi trebala djelovati prema zakonima i logikom prometne struke iako je u vlasništvu Grada, ali je baš iz tog razloga politički dirigirana firma pa njome prema vlastitom nahođenju upravljaju demokratski izabrani ljudi koji sa samom strukom nemaju previše veze. Druga je posljedica tog sustava da su promjene s obzirom na promjene situacije jako, jako spore.
Tako je sama linija 275 nastala u vrijeme dok S. Sopnica nije imala vlastite OŠ i djeca su pješačila u OŠ Luka u Sesvetama prelazeći pritom vrlo prometnu željezničku prugu s mnogo kolosijeka gdje i odrasli teško procjenjuju da li ide vlak, a ako i ide kojom točno prugom. Tamo ne postoji niti djelomično zaštićen prijelaz. U međuvremenu, izgrađena je nova OŠ i takva je potreba za autobusnom linijom praktično nestala.
Linija 278 je nastala lokalnim pritiskom za linijom jer se stanovništvu valjda više nije pješačilo do linije 269 kao niz godina do tada. U početku su preusmjeravani pojedini polasci na linijama 270-274 dok nije uspostavljena konačno ta 278. Kasnije je njezin vozni red prilagođen školskim satovima u novoizgrađenoj OŠ S. Sela pa ispomaže ujedno školski autobus koji ne može prevesti svu djecu.
Barem su mu ukinuli proteklih mjeseci onaj polazak na liniji 275 u 4.30 iz S. Sopnice koji je u pravilu prevozio 1-2 putnice koje su ulazile na zadnjoj stanici prije Lj. Posavskog, tj. imale su pješačiti (ili danas imaju) nekoliko stotina metara do linije 279.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Ivan

Zna li netko kakva je situacija na ŽCP Jelkovečka? Nisam tamo baš prolazio, ali čisto me zanima zbog linije 277, čini mi se da bi bila brža i da pričeka ponekad 10-ak minuta nego da se sada redovito mora probijati preko Zagrebačke i Ljudevita Posavskog punih 2 km dužom trasom. Inače, mislim da bi se onda linija mogla razdvojiti na jednu kraću za Selnicu i drugu za Jelkovec i Ivanju Reku i obje bi mogao voziti jedan bus (a možda još i 278 ako ostane kakva je), ovako oni iz Selnice da i nisu neki atletičari stvarno dođu brže pješice u Sesvete nego da se voze okolo naokolo čak i kad nema gužve na cesti.
(iako, kako sam ranije pisao, najbolje bi bilo urediti terminal Sesvete II južno od pruge i 50 m od postojećeg terminala pa bi sve bilo jednostavnije i povezano nekim dužim linijama)

tramvajac 92

Mislim da bi za to trebalo urediti i kolodvor Sesvete, i nekakav nathodnik/pothodnik urediti preko željezničkih perona da se može preći perone i doći na drugi dio terminala u Sesvetama.

Ivan

Dugoročno bi bilo lijepo, kratkoročno nije nužno jer već postoji signalizirani pješački prijelaz tako da se može na drugu stranu, pošto su i na kolodvoru uski peroni bez pothodnika koji sigurno imaju više putnika nego ima ili bi teoretski imao prijelaz prema jugu i takvi uski sigurno predstavljaju veću opasnost dok vlakovi prolaze, očito je da se bez toga može, barem zasad. U budućnosti vjerujem da će pothodnici na svim stanicama gradsko-prigradske željeznice koji imaju veći broj putnika biti dio plana poboljšanja infrastrukture.

sokre

Dobra je ideja produžiti 219 prema Klari.

Lijevo skrene na Holjevčevu i desno kod pumpe prema Sv. Klari. Natrag može kod iste pumpe desno u Holjevčevu i lijevo na Glavni preko SR Njemačke.

Recimo 4 busa u špici bi bilo taman.

Ivan

Citat: sokre  u Veljača 14, 2014, 17:42:53
Dobra je ideja produžiti 219 prema Klari.

Lijevo skrene na Holjevčevu i desno kod pumpe prema Sv. Klari. Natrag može kod iste pumpe desno u Holjevčevu i lijevo na Glavni preko SR Njemačke.

Recimo 4 busa u špici bi bilo taman.
To dobro zvuči, ne mora biti 4 busa ali možda i to jednog dana, Klara treba takvo ozbiljno pojačanje a i Sloboština je sad izvisila samo s jednim direktnim busom za kvart od 5600 st., dakle veći od Novog Jelkovca ::|. Mislim da bi sasvim dovoljno bilo i samo 3 busa s krugom 60 i slijedom 20 minuta da se 219 vrati na stari slijed.

Usto može i 229 (i još jedna linija, ili ona za Jakuševec preko Dugava, ili ona koja bi išla za V. Polje jednog dana) na drugu stranu preko Holjevčeve na Nežićevu pa dalje svojom trasom umjesto da sad bezveze vozi isto istom trasom kao i 109, 219 i 220. Mislim da bi također bilo dobro 229 smjestiti na isti peron s 219, ovako ljudi jednostavno ne razmišljaju o ovoj liniji dok je tamo iza.

sokre

Slažem se i sa smještajem 219 i 229 na isti peron. Isti princip kao 113 i 116.

Općepoznato je da se ne ide na `gornje` stanice Glavnog kolodvora.

Vjerujem da dosta ljudi niti ne zna što se tamo događa.

Ivan

Stvarno dobra ideja za 219 do Klare, još malo razmišljanja, možda bi mogla zapravo i 229 umjesto da bude "pojačanje" ionako prečestoj sporoj 268 biti rijetka i još duža verzija produžene 219, trasom SRNJ-Sloboština-Klara pa dalje preko Čeha do Male Mlake i Odre, čestu 133 koja gubi vrijeme na predaleke i premale Čehe skratiti na Klaru i uzeti joj jedan bus za pojačanje 219, a treći bus bi ionako bio vraćanje onog koji je već bilo u Sloboštini.

sokre

Ako već razmišljamo, polukružna linija 219 `Glavni kolodvor - Sloboština - Sv. Klara - Savski most` ..

Ivan

Citat: sokre  u Veljača 14, 2014, 19:12:40
Ako već razmišljamo, polukružna linija 219 `Glavni kolodvor - Sloboština - Sv. Klara - Savski most` ..
Moglo bi i tako, još se i uštedi jedan bus ako takt ostaje 20 minuta, vozno vrijeme trenutnih 133 do Mrkšine i 219 do Sloboštine su prva 11-12 minuta, druga 14-15 minuta, kad se zbroji komad od 2 km između dođe na 11+5+15=31, dakle odmor za vozača je sasvim adekvatan. Jedini je problem ŽCP, no slično ima i 110 na pruzi s otprilike jednako čestim prometom pa praktički nije uračunato u vozno vrijeme. Dakle voze 4 busa s krugom 80 minuta, samo uvjet je da tad definitivno 229 mora proći kroz južni dio Klare i kroz Čehe.

sokre

229 bi se mogao produžiti do Botinca ili do Savskog mosta.

To sa prugom je zaj..., nekada baš naletim pa čekam.

Iako kao da je malo bolja protočnost od kada je pruga obnovljena. Vlak prođe većom brzinom.

Možda se i tu jednom napravi podvožnjak.

Mislim da idemo u offtopic.

Ivan

Citat: sokre  u Veljača 14, 2014, 20:27:10
229 bi se mogao produžiti do Botinca ili do Savskog mosta.
S koje strane? Ako ide samo kroz Klaru do Botinca onda ne spaja umjesto 133 Čehe i nema svoju osnovnu funkciju za Malu Mlaku, ako bi išla dosadašnjom trasom pa nastavila kraj Botinca na Savski most, duplirala bi nepotrebno liniju 315, jedino možda za 315 treba napraviti stajalište kod Botinca, ali ne vidim radi čega istom trasom slati još jednu liniju.

Mislim da bi najbolje bilo da 229 prođe istom trasom kao produžena 219 do Klare ili možda i kraće samo V. Holjevca bez Sloboštine, vjerojatno je i neizostavna zbog toga jer djeca iz Čeha idu u školu u Klaru ako bi 133 bila maknuta u korist duge 219, onda od Mrkšine nastavi kroz Klaru i Čehe kako sad ide 133, i onda se okrene kružno kao sada kroz Malu Mlaku, ili možda dalje kruženjem kroz Odru i Hrašće, iako tamo već ide par linija pa su možda samo Čehi i Mala Mlaka dovoljni (u biti krug tamo znači uz zapadni rub Odre koji je slabije pokriven).
Dakle:

133 ili 219 se ukida, ukinuti broj iskoristiti jednom drugdje, autobuse prebaciti na jednu liniju
219 (ili 133) Glk - Sloboština - Sv. Klara - Savski most
229 Glk (- Sloboština) - Sv. Klara - Čehi - krug Mala Mlaka - Odra zapad

Nije čak potreban niti jedan dodatni autobus, čak ni vraćanje još jednog na 219, sadašnji 1 na 219 i 3 na 133 se koriste za veliku 219, ako su zglobni autobusi slijed 20 minuta je sasvim adekvatan, a 229 ostaje sa svojim jednim. Inače, ovakve polukružne linije podsjećaju na ranije za sjeverni dio Novog Zagreba dok nije bilo tramvaja, šteta da im nije palo na pamet za južni dio, no sve se još može srediti.

OK, to zvuči solidno za uklanjanje stajališta 268 s južnog dijela V. Holjevca (tj. ostavljanje samo 330), kako riješiti dio dalje kroz Buzin i Veliko Polje?

Prvo treba riješiti pitanje V. Holjevca ili SRNJ, mislim da možda ipak bolje ostaviti na V. Holjevca jer ima dosta linija na SRNJ, a za dalje mi ove trase padaju na pamet:

1.1 direktno uz Buzin D30 do Velikopoljske, onda Velikopoljskom do kraja, okreće se na trokutu kroz Solinsku i Galijsku nazad na Velikopoljsku, možda jedino Galijska treba biti jednosmjerna, ali većina ulica kroz Veliko Polje su inače prilično široke, Velikopoljska i Solinska sigurno
1.2 ranija verzija s prolaskom kroz Buzin, skretanje s D30 na Buzinski prilaz, onda Bani prema jugu nazad na D30, jedina nova stanica je Buzinski prilaz - Bani, dalje D30, pa Velikopoljska do Solinske

2.1 potpuno drugačije od ranije dvije, skretanje na Buzinski prilaz i dalje Bani prema sjeveru, cestom uz obilaznicu prema sjevernom dijelu V. Polja, prolaz kroz Velikopoljsku i okretanje na trokutu Velikopoljska-Nadinska
2.2 umjesto okretanja u V. Polju kružna trasa, nastaviti jednosmjerno na D30 prema Glk
2.3 umjesto okretanja u Velikom Polju produžiti dalje na D30 prema Hrašću i istočnoj Odri, krug kud sad voze različitim trasama 166 i 311, stajališta su već spremna (Velika c. - Đačka - Odranska - Novozagrebačka), povratak u drugom smjeru kroz Veliko Polje i Buzin