Kabrio busevi ZET-a

Autor kekobus, Svibanj 14, 2009, 10:44:12

Berlingo

Subota na Kaptolu. Jedan je krenuo s 2 putnika, drugi samo s vozacem.

sokre

Ako nešto radikalno ne promijene, slobodno mogu prestati sa ovim promašajem.

Preskupo, nedostupno, ljudi ne znaju za to, ... Dosta odbojna i nepraktična usluga.

Mirta

Da autobusi kruže pola dana sat-dva po gradu prazni ili poluprazni, nedopustiv je luksuz. Promidžba je zakazala. Šteta. Pun je grad uočljivih reklama koje vrište. Gdje je ZET-ova? Pozivanje ma web stranicu? Ma da. ,,Učinak" je vidljiv.
Zašto su tramvaj ,,Milku" svi upamtili? Zbog ljepote ugođaja, jednostavnosti i uočljivosti.

Lani sam vidjela skupinu Japanaca kako ulazi u kabrio bus. Pitam se jesu li slučajno saznali za tako prikladno upoznavanje glavnoga grada Hrvatske ili je ZET predložio svim agencijama i prijevoznicima da tu ponudu uvrste u svoj program posjeta Zagrebu. Ako nije, trebao bi.
Ili da se reklamni letak nađe u svakom poštanskom sandučiću, ili da ih na ulicama mladi uručuju svakom prolazniku? Kao za dostavu pizze, sladoleda, smrznute hrane... za kredite, frizere, gastro-ponudu, uređivanje vrtova... Postiže učinak.

Svaki naš sugrađanin trebao bi znati za takav način upoznavanja svojega grada. Sam ili s obitelji, nikad se neće upustiti u takav pothvat.
I, naravno, sniziti cijenu karte. Ekonomska računica nikako ne može biti lošija nego da busevi voze prazni, poluprazni ili puni samo usred ljeta.

Mašta, kreativnost i – nada sve – ljubav prema svome gradu, eto što je potrebno. 

Nikad ne reci:"Nikad!".

COVIK

Kolika je cijena karte,ima li popusta na grupe?Postoji li obiteljski paket?
...i cvrči cvrči cvrčak na čvoru crne smrče...

Mirta

E, moj čovik! O tome ne izvještava ZET. Evo ti pa se ti misli.
Turistička zajednica Grada Zagreba   (08.05.2011 | 15:56)
http://www.zagreb-touristinfo.hr/?id=159&l=h&solo=610

manoplan

Citat: Mirta  u Svibanj 08, 2011, 15:17:37
Promidžba je zakazala. Šteta. Pun je grad uočljivih reklama koje vrište. Gdje je ZET-ova? Pozivanje ma web stranicu? Ma da. ,,Učinak" je vidljiv.
Evo jedne koja je bila na panou prije godinu-dvije preko puta autobusnog kolodvora.

Mirta

Premda likovno zbrkana, bez dovoljno informacija -  na engleskom jeziku – i takva reklama  bolja je nego nikakva. No, što ona poručuje  turistima? ,,Experience the city. Hop on – hop off". ,,Duhovitu amerikanijadu": ,,Doživi grad! Popni se! Siđi!" Iliti narodski: ,,Uzjaši! Sjaši!"
Ne spominje se: vožnja autobusima ,,bez krova i prozora", Kaptol, gradsko središte, šire područje grada, znamenitosti... I što da putnik namjernik pomisli gledajući takav pano?
Bitno je da je istaknuto gdje će kupiti kartu. Zna li on uopće gdje se nalazi Petrićeva ulica? ,,Near Ban Jelacic square -  U blizini Trga bana Jelačića" ne bi bilo naodmet dodati.
A u koju svrhu, odluči li se uopće na to? Za put u nepoznato, što da ne?

manoplan

Kolegice, moja namjera nije bila kritizirati Vas. Želio sam samo istaknuti činjenicu da je reklama postojala ( drago mi je da sam sačuvao sliku). To što reklame sada nema, suštinsko je pitanje stanja u holdingu. Turisti su tu, a reklame je takva – kakva je ( ili je više nema).
Po mom mišljenju, to je vjerojatno posljedica vještog gospodarenja gradskim proračunom od demokratski izabrane vlasti  :) :)

tamlover

Predsjednik turističke zajednice grada je gradonačelnik (po funkciji) koji više nema ama baš nikakvog utjecaja u Holdingu. Tom Holdingu u ovakvoj teškoj financijskoj krizi, a koja se ponajviše osjeća u ZET-u, ne pada na pamet potrošiti ni kunu više za bilo što vezano uz kabrio buseve jer ionako su već bacili pare uzalud. A ako pogledate onaj link na TZ koji je Mirta postavila primjetit ćete kako je valjda osnovna zadaća turističke zajednice zbunjivati turiste. Kojom računicom, ako autobus na dužoj liniji polazi svaka dva sata a prvi polazak je u 9 sati, može zadnji autobus s Kaptola krenuti u 14 sati? Primjer je banalan, al vjerujte mi da oslikava situaciju u TZGZ. Turisti nam dolaze po inerciji, a već smo se odavno opredjelili za Zagreb kao usputno odredište za najviše 3 noćenja. Zašto? Zato što za 3 noćenja je još Bela četvrti imao što vidjeti u Zagrebu (karikiram) pa je tim pristupom turistička zajednica godinama ostala samo paravan za interese jedne skupine ljudi koji imaju zanimljivih projekata, al ne za turizam milijunskog grada nego bi možda upalilo u Samoboru.

Da malo budem i u autobusnoj vezi  ;D, od prvog dana mi je duža trasa imbecilna. Kraća još kako tako, ali Zagrebu ne treba grdosija od autobusa da razvaža turiste uz znamenitosti nego npr fijakeri... Di nam se reklamira uspinjača? Mi na Katarinski i Ilirski trg vozimo autobusima, umijesto da smo bili inovativni pa na tim trgovima (iako ja ne znam kaj da gledam na Ilirskom trgu) i ispred važnih institucija postavili nekakve info punktove s audio snimkama na 10 jezika... Joj samo mi navire, ajmo pokrenut i neki turistički forum  ;D Ja bi uzeo nick Slučajni turist, jer imam osjećaj da samo takve imamo u Zagrebu.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

sokre

Po broju putnika, šteta goriva. Bilo bi praktičnije uzeti fleksu, prepiliti krov Kaćamalija i eto mini kabrio autobusa.

Uostalom, kada se već nitko ne vozi, bilo bi bolje da je ulaz besplatan, a da se u busu prodaju sokovi i sendviči. Možda i karte za kino projekcije, kazališta i ostale turističke gluposti.

421

Citat: Mirta  u Svibanj 08, 2011, 16:02:49
E, moj čovik! O tome ne izvještava ZET. Evo ti pa se ti misli.
Turistička zajednica Grada Zagreba   (08.05.2011 | 15:56)
http://www.zagreb-touristinfo.hr/?id=159&l=h&solo=610

U linku na tekst TS Zagreba ima ispravak netočnog navoda: polasci su sada promijenjeni.Crvena linija sad ide u 12,00;13,30;15,00,16,30 (dakle pola sata duže,jedna tura manje), dočim  zelena ima isto vozno vrijeme i polaske u 12,00;14,00;16,00 sati.
ZET je u tome  ipak ažurniji: http://www.zet.hr/turisticke-linije.aspx

Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Berlingo

Ono sta sam ja slikao u subotu je bilo malo prije podne. Nisam bas previse dobro upucen, ali prosle godine za Praznik rada sam se vozio u ovoj duzoj (zahvaljujem kolegi s foruma) ali vise se ne sjecam polaska. Cini mi se u 11. Ili grjesim?

421

Citat: Berlingo  u Svibanj 09, 2011, 23:52:29
Ono sta sam ja slikao u subotu je bilo malo prije podne. Nisam bas previse dobro upucen, ali prosle godine za Praznik rada sam se vozio u ovoj duzoj (zahvaljujem kolegi s foruma) ali vise se ne sjecam polaska. Cini mi se u 11. Ili grjesim?
Polasci su bili od 9 sati:
crvena u 9,00;10,00;11,00;12,00 i 13,00 a zelena u 9,00;11,00 i 13,00 sati.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

conecto

Rekao bih da je odnos prema turizmu u HR općenito jedna od svjetlijih (rijetkih) točaka naše politike, bilo da se radi o državnoj ili (u solidnoj mjeri) lokalnoj. Kad je turizam u pitanju često politika bolje odradi posao kroz razne promidžbe u svijetu nego krajnji izvršioci u turizmu koji su se dobrim dijelom opredijelili za tu prilično unosnu djelatnost. Ne tako davno, turizam u HR smo doživljavali samo kroz "ovdi ti je plaža, a ovdi more" (mnogi to doživljavaju tako i danas), malo tko je npr. Zagreb doživljavao kao turistički grad, ali danas smo svjedoci da je u ZG sve više turista (3-dnevnih ili bilo kakvih, ali prije nije baš bilo ni takvih).
Kabrio-busevi prolaze u brojnim turističkim destinacijama u svijetu, ali kod nas baš i ne. A nije više da ih nema (Zagreb, Split, Rijeka, Dubrovnik, Šibenik...), ali voze prazni.
ZET baš nije definirao najbolje kabrio-biznis, a već je napravljen treći i očekuje se još poneki. Baš kao što je i potpuno promašen projekt sa super-skupim vlakićima. Ali nedavno smo čuli pohvale u medijima kako se stari busevi umjesto da se bacaju pretvaraju u "atraktivne" kabriolete. Kao i obično, stvarna je situacija ipak nešto drugačija.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Berlingo

Subota tocno u podne. Ovaj je isao potpuno prazan.

Drugi je imao 10-15 putnika ali nisam ga uspio uhvatiti. Uhvatio sam ga kasnije kad sam krenuo prema trgu. Pa sam malo presao ulicu da prisluskujem. Bilo je puno upita. Inace svaka cast vozacu, dobro odradjeno, uz jako dobar engleski. Najvise mi se svidjao onaj dio o oblacima i mogucem nevremenu. Nikad se nezna, mozda prati ovo. Bravo majstore.

Berlingo