Autobusi - razno

Autor t4, Prosinac 11, 2007, 16:01:42

marin

Mislim da nije stvar toga pa i di nije nizbrdica mijenja u krivu brzinu!

421

Citat: marin  u Rujan 09, 2011, 20:59:46
I da zaboravih nisam još primjetio autobuse koji baš ne šaltaju dobro osim danas gbr.205 inače je bio jedan malo brži i žešći vozač, uglavnom stanica je Vrapčanska smjer Špansko vrata se zatvore i krenemo prva brzina, druga pa kako smo se spuštali dođemo na 40kmh i umjesto treća prebaci se prva i ja gledam okretaji do kraja (to je trajalo par sekundi) i nije to jedini primjer ide prek ležečeg uspori iz treće u drugu što je dovoljno da tako i ostane i onda ga prebaci naglo u prvu pa opet se dere, i još bi bilo puno primjera kojih mi se neda navodit!(vezano za taj bus i da ne mislite da je stvar vozača bilo je i to sa drugim vozačima)
Prožvakana tema!
Radi se o tome da se većina buseva koja dolazi iz APP nalazi u POWER modu što rezultira vrlo velikom osjetljivošću na pedalu gasa / češće mijenjanje brzina poput KICK-DOWN ( pedala do poda- puni gas) i šaltanju brzine naniže što uzrokuje povećanje broja okretaja motora.
@ IKAR
Neće, jer mi nemamo retarder preko poluge kod volana , već jedino preko pedale kočnice - pritiskom na pedalu kočnice  prvo se uključuje retarder, pa onda  kočnica.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

sokre

Danas sam vidio da su na 521 od originalna 4 prozora koja su se mogla otvoriti ostala samo dva - ima desni između vrata i zadnji lijevi (bliže motoru).

I velika je buka u busu, naročito kod motora.

Ne sjećam se kako je kod ostalih iz serije, ali zadnja četiri sjedala (iznad motora) i kutija su bili jako topli - nije baš bilo ugodno sjediti.

Kada se sjetim kada su došli kako su mi se svidjeli - ipak klima i ostalo na novima čini razliku.

Bez obzira, dragi su mi ti O405 ..

GT-R

Jel ovi Citari prve generacije imaju klimu? Ili samo neki s onim vecim "koferom" na krovu? Recimo zglobni 530 nema gotovo nista na krovu dok solo 678 ima na prednjem dijelu plavi poklopac slican kao i na ostalim novim busevima.

Portos

Citat: GT-R  u Rujan 12, 2011, 23:48:59
Jel ovi Citari prve generacije imaju klimu? Ili samo neki s onim vecim "koferom" na krovu? Recimo zglobni 530 nema gotovo nista na krovu dok solo 678 ima na prednjem dijelu plavi poklopac slican kao i na ostalim novim busevima.
Citari 1. generacije 650-663 imaju klimu samo za vozača. Zglobni 530 također. Citari 2. generacije 664-678 imaju klimu putničkog prostora.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

Scarface

Citat: GT-R  u Rujan 12, 2011, 23:48:59

Misliš na zglobne Citare? Od njih svih jedino 530 nema klimu i on je jedini zglobni citaro 1. generacije koji ima 4 vrata. Ostali, od 531-541 imaju klimu i za putnički prostor. Najnoviji citaro G II (svi imaju 4 vrata) imaju klimu i za vozača i za putnike.

Portos ti je napisao za solo citare.

GT-R

Hvala dečki, takve sam odgovore trebao :)
Kad smo već kod tih Citara prve generacije, oni su sa plavim šipkama unutra i okruglim stop tipkama, dok druga generacija sa žutim šipkama?

Btw danas je 530 umalo stradao.
I danas je bio na liniji 237, bilo je pakleno vruće u njemu. Vozač je prvo krenuo 2-3 minute kasnije s okretišta, te je zadnjim desnim kotačem pod punim gasom dok je ubrzavao prešao preko rizola. Bio sam na 2. vratima pa nisam ništa osjetio, no kada sam pogledao u "prikolicu" klinci koji su sjedili iza skoro su popadali kolko je zaljuljao autobus. Isto je vozač napravio i na skretanju sa Slavonske u Heinzelovu (ispred MUP-a).  Preblizu je išao rizolu i naravno opet zadnji kraj preko njega i bus opet se zaljuljao, ali vozač to nije primjetio uopće.. vjerovatno neki novi..

221

Ne znam što se točno dogodilo ali vjerojatno nije prešao preko rizola. Češće se događa da rizol jednostavno gurne prikolicu kada mu se kotači prikolice, u zavoju, previše približe. Udarac zna biti dosta jak i zna preplašiti ljude.

Česta pojava kada zglobni bus kreće sa GK, pa tako zapne u zadnjem zavoju prije semafora na Vukovarskoj.

Prije, u doba Ikarusa, ljudi su se recimo dobro preplašili kada je prikolica znala zastrugala po stajalištu. Imao si osjećaj kao da se sve raspada.  ;D

Ivan

Citat: GT-R  u Rujan 14, 2011, 00:13:12
Kad smo već kod tih Citara prve generacije, oni su sa plavim šipkama unutra i okruglim stop tipkama, dok druga generacija sa žutim šipkama?

I danas je bio na liniji 237, bilo je pakleno vruće u njemu. Vozač je prvo krenuo 2-3 minute kasnije s okretišta, te je zadnjim desnim kotačem pod punim gasom dok je ubrzavao prešao preko rizola. Bio sam na 2. vratima pa nisam ništa osjetio, no kada sam pogledao u "prikolicu" klinci koji su sjedili iza skoro su popadali kolko je zaljuljao autobus. Isto je vozač napravio i na skretanju sa Slavonske u Heinzelovu (ispred MUP-a).  Preblizu je išao rizolu i naravno opet zadnji kraj preko njega i bus opet se zaljuljao, ali vozač to nije primjetio uopće.. vjerovatno neki novi..
Da budemo jasniji, ja bih prije rekao da je to prva serija u ZET-u, dakle 530 i 650-663, g.2003., imaju plave rukohvate i klimu samo za vozača.
2. i 3. serija u ZET-u (664-678 i 531-542, 2004. i 2006.) su opet prva generacija Citara sa istim starim dizajnom, ali imaju klimu i za putnike i žute rukohvate, isto kao i zadnji redizajnirani Citari druge generacije, koji su zapravo 4. serija u ZET-u.

Slažem se sa 221, vjerojatno se samo odgurnuo od ruba sa strane, ne prešao preko njega. No da, neki vozači imaju tendenciju svako malo najahati rizol ili nasloniti gumu na njega... Mene više živciraju oni koji na svakoj stanici zaustave bus 1 m od rizola pa treba skakat u bus (a neki to stalno rade čak i kada ima invalida i kolica sa djecom) iako propisi lijepo kažu kako zaustaviti bus (oko 20 cm od ruba, ako se ne varam).

GT-R

Moguće i da je samo poljubio rizol pa ga ovaj odbacio, iako je izgledalo kao da je preko njega prešao (jer se zaljuljao bus, tj. kao da je malo poskočio). Često sam puta osjetio kada zapne za rizol, ali kažem ovo sam prvi puta vidio da ovoliko ljulja.. no nema veze..

Sad malo skrećem s teme ali zanima me još nešto.. možda je i bilo na forumu ali pošto sam novi neznam..
U vezi senzora na vratima.. oni se nalaze gore iznad vrata kod svjetla ili na žutoj traci?
Znam da treba 3 sekunde otprilike kada nema nikog na vratima da se automatski zatvore (Citaro).
Jučer izlazim na 4. vratima iz 530, idem među zadnjima iz busa i vrata se počela zatvarat iako su kroz vrata prolazili ljudi jedni iza drugih.
Znam da na Citaru vozač nemože sam zatvoriti vrata, nego stisne onu tipku pa pričeka dok senzori sami zatvore vrata, no nije mi jasno zašto su se počela zatvarati ako smo još uvijek izlazili.

I kakvi su senzori na 0-405GN? Nisam nikad vidio probleme na njemu.

marin

Pisali smo već o tome na O-405GN su nagazni trebaš se pomaknut sa stepenice da bi se vrata zatvorila, a na 530 ja mislim da bi trebao bit senzor gore na vratima kao i kod najnovijih citara a ne da se nakon nekoliko sekundi zatvore vrata ;).
I ovo sa rizolom to se istina već puno puta desilo kad ima nekih neopreznih vozača, npr jučer sam se vračao doma i vozač juuuri prema stanici I. Brlić Mažuranić i oko 30-40 metara od semafora počne se palit žuto , al ne vozač ne staje nego prođe kroz crveno i dodavajući gas u brzom okretu buum u rizol ovo mi se nije činilo kao da ga je samo odbacio nego je prešo prek njega  :P

221

Nakon tri godine, 546 je dobio bočni displej za broj linije. Ne znam je li ga dobio i 530.

GT-R

Citat: 221  u Rujan 17, 2011, 14:02:16
Nakon tri godine, 546 je dobio bočni displej za broj linije. Ne znam je li ga dobio i 530.

Nije, još uvijek ima nešto crno preko broja.

tramvajac 92

Danas, 185 (mislim) uglavnom bus koji je vozio na 115/3 prokišnjava kod vrata br. 2. Ne malo nego poprilično. Sreća je što je taj vozni red već u 18 sati u garaži, sa upisanim kvarom u knjigu (a hoće li i kad će popraviti..)

svicar

Citat: Ivan  u Rujan 14, 2011, 19:14:37
Citat: GT-R  u Rujan 14, 2011, 00:13:12

I danas je bio na liniji 237, bilo je pakleno vruće u njemu. Vozač je prvo krenuo 2-3 minute kasnije s okretišta, te je zadnjim desnim kotačem pod punim gasom dok je ubrzavao prešao preko rizola. Bio sam na 2. vratima pa nisam ništa osjetio, no kada sam pogledao u "prikolicu" klinci koji su sjedili iza skoro su popadali kolko je zaljuljao autobus. Isto je vozač napravio i na skretanju sa Slavonske u Heinzelovu (ispred MUP-a).  Preblizu je išao rizolu i naravno opet zadnji kraj preko njega i bus opet se zaljuljao, ali vozač to nije primjetio uopće.. vjerovatno neki novi..
Da budemo jasniji, ja bih prije rekao da je to prva serija u ZET-u, dakle 530 i 650-663, g.2003., imaju plave rukohvate i klimu samo za vozača.
2. i 3. serija u ZET-u (664-678 i 531-542, 2004. i 2006.) su opet prva generacija Citara sa istim starim dizajnom, ali imaju klimu i za putnike i žute rukohvate, isto kao i zadnji redizajnirani Citari druge generacije, koji su zapravo 4. serija u ZET-u.

Slažem se sa 221, vjerojatno se samo odgurnuo od ruba sa strane, ne prešao preko njega. No da, neki vozači imaju tendenciju svako malo najahati rizol ili nasloniti gumu na njega... Mene više živciraju oni koji na svakoj stanici zaustave bus 1 m od rizola pa treba skakat u bus (a neki to stalno rade čak i kada ima invalida i kolica sa djecom) iako propisi lijepo kažu kako zaustaviti bus (oko 20 cm od ruba, ako se ne varam).

U zemlji cokolade gumom se ide doslovce na ivicu plocnika, ili naj vise 5 cm od ruba.Guma sa boka ima pojacanje i presvucena je i obnavlja se kada i nagazni sloj, dabi se vidjelo kada je bok gume pri kraju napravita su tri udubljenja koja se uvjek moraju vidjeti, ako se vise ne vide onda je vrijeme zamjene.Ako nedajboze netko iscasi nogu  ili se nesto drugo desi t je jako skup sport za priejvoznika:(

http://de.wikipedia.org/wiki/Auto_AG_Group
Na fotografiji prije ovih sa kravatom, u grupi od 5 osoba jedan sam i ja:)
http://www.autoag.ch/docs/PDF/20110826_Busjournal_8.pdf

Nego vi koji pratite buseve, dali znate koji kvarovi, i kojim intezitetom se desavaju ,  da to usporedim sa voznim parkom kod nas.