Autobusi - razno

Autor t4, Prosinac 11, 2007, 16:01:42

221

Taj 185 će onda postati najbolji bus jer je redovito propuhivan.  :)evil

Motoru inače ne smije škoditi takva vožnja jer nije od papira (to kaže moj majstor).

Uvijek se sjetim svog direktora koji svoju alfu 159jtd vozi stalno na 1000 okretaja. Pa daj  malo razvrti tu čađu unutra, čovječe..... ;D

sokre

Da se razumijemo, žešće vožnja i propuhivanje nije isto što i klanje motora.

I neće mu ništa biti od te jedne vožnje, ali da je bilo neugodno voziti se, je ...

Da je to moj bus, ne znam kaj bi napravio vozaču ...

Slikoviti opis bi bio - stavite ciglu na gas i držite volan.

dean25

Sinoć na liniji 109 bila su dva "brza vozača".
Prvi:onaj čelavi (ex.policajac) koji je vozio kasne 110,126,127 i 128.
Drugi:onaj iz Zagorja koji ima socijalne naočale,kaj mu žena vozi tramvaj na Trešnjevci.
Al po vremenu (20:12) trebao bi bit ovaj drugi,jer je prvi išao u 19:57

conecto

Citat: sokre  u Srpanj 07, 2011, 21:58:56

Najbolje se vidjelo na penjanju na Jadranski most - krene divlje sa semafora, na pola uzbrdice brzina se spusti (kick down), mašina urla a mi u busu kao krumpiri.

Kada sam izašao iz busa, vozač je ponovo krenuo divlje, mašina urla, ...

Očito čovjek voli "kick-down" (primjer Jadranski most), ali, ponavljam, taj položaj gasa regulira samo broj okretaja na kojem mjenjač šalta, eventualno prebaci u nižu u potrazi za punim ubrzanjem i punom snagom motora. Ipak, Citaro ne daje mnogo previše slobode da voziš "ko krumpire" (mrzim više taj pojam), tj. ako odmah na startu stisneš "kick-down" Citaro će u principu sporije krenuti s mjesta nego ako se gas stisne postepeno (tek kasnije kick-down ako želiš da šalta višlje).

"Vibracije", ako se i događaju to je obično na nekom srednjem broju okretaja ili preniskom, nikako na visokim okretajima. Osim toga, na ovim novim busevima s automatikom je onemogućeno klasično "klanje".

Citat: 221  u Srpanj 08, 2011, 12:14:36

Uvijek se sjetim svog direktora koji svoju alfu 159jtd vozi stalno na 1000 okretaja. Pa daj  malo razvrti tu čađu unutra, čovječe..... ;D

Svaki moderni motor, osobito diesel, bez problema se vozi na 1000 o/min (na kamionima i busevima čak i na 800 o/min) ako znaš pravilno upotrebljavati pedalu gasa. U tom trenutku spomenuta Alfa 159 troši oko 3 l/100 km, što znači da teorija o "čađi" pada u vodu, jer u motoru izgori daleko manje goriva, pa je i čađi u istom razmjeru daleko manje. Nisu to više stari jugići i stojadini s frgazerom, iako i ove nove aute vozimo na jednak način, stoga preporučujem svima trening ekonomične vožnje.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Shole

Citat: conecto  u Srpanj 08, 2011, 20:25:15
....... da voziš "ko krumpire" (mrzim više taj pojam),......

Ali mi ne vozimo "ko da vozimo krumpire", nego mi vozimo krumpire.  Ko god radi s ljudima (prodavači,  konobari, šalterski službenici.....) jako dobro znaju što to znači, a oni koji imaju sreću pa ne rade s ljudima nek ne komentiraju ovaj post.

A vezano za "klanje" dotičnog Citara, ko zna što mu je ustvari poremećeno pa dolazi do vibracija na određenim (kritičnim) brojevima okretaja.  Kritičnim ne znači da je to u debelo crvenom polju, nego kritičnim za neki određeni problem.  Bubam bezveze, ali npr, može bit nešto sa diferencijalom i onda iz čista mira na 2000 počne sve vibrirat i na 2050 prestane.  Pošto se priča i o nekakvom "razvlačenju", a kolega Conecto iz iskustva kaže da je teško izvedivo na Citaru, jedino što im pada na pamet je to da ga je vozač vozio na dugmiće, odnosno stiskao redom 2-3-D i šaltao onako kako je njemu odgovaralo u tom momentu iz samo njemu poznatih razloga

221

Citat: conecto  u Srpanj 08, 2011, 20:25:15
U tom trenutku spomenuta Alfa 159 troši oko 3 l/100 km, što znači da teorija o "čađi" pada u vodu, jer u motoru izgori daleko manje goriva, pa je i čađi u istom razmjeru daleko manje. Nisu to više stari jugići i stojadini s frgazerom, iako i ove nove aute vozimo na jednak način, stoga preporučujem svima trening ekonomične vožnje.

Ali u kojoj brzini troši 3 litre?
Gradska vožnja ždere gorivo i vremenom dolazi do taloženja čađe na turbini, ventilima, ispušnoj grani... Tome pogotovo pridonosi lagana gradska vožnja u niskim okretajima i kratke relacije.

Zanimljivo da je o tome je napravljena i studija na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu:
- Studija o utjecaju kvalitete goriva na motorna vozila i njihove primjene u Republici Hrvatskoj

Što je viša tehnološka razina vozila, odnosno što je vozilo novije, to je veća njegova osjetljivost na kakvoću i čistoću goriva. Ovo naročito važi za Dieselove motore opremljene sustavom Common Rail.

Uvjeti uporabe vozila često imaju znatno veći utjecaj na rad motora i sustava za pročišćavanje ispušnih plinova nego što ima gorivo. Npr. najbolji primjer je suvremeno osobno vozilo pogonjeno Dieselovim motorom s turbopunjačem, uređajem EGR za povrat ispušnih plinova u usis i sustavom za pročišćavanje ispušnih plinova s filtrom za hvatanje i izgaranje krutih čestica. Ako se ovakvo vozilo upotrebljava pretežno na kratkim vožnjama u gradu, gdje se ne stigne ni zagrijati, čađa će se sigurno nataložiti u velikim količinama u svim sustavima kroz koje prolaze ispušni plinovi. Njih treba obavezno relativno često dobro zagrijati i dobro propuhati duljim radom motora pod većim opterećenjem i pri povećanoj brzini vrtnje.

Tomek

@221
Zanimljivo, ali dosta je priče o motorima za traktore, imaš kakve savjete za turbo benzince  ;D

tomekk

Citat: Tomek  u Srpanj 08, 2011, 23:44:22
@221
Zanimljivo, ali dosta je priče o motorima za traktore, imaš kakve savjete za turbo benzince  ;D

Conecto bi ti preporučio trening ekonomične vožnje  ;D ;D
Život je kao matematika - ako ide lako, vjerojatno nešto radite pogrešno
RIP Grga

conecto

DOBRO PROČITAJ - kad sam napisao 3 l/100 km, napisao sam i "u tom trenutku". Dakle trenutna potrošnja, a ne prosječna, iako takva Alfa bez problema može proći s prosječnom potrošnjom 5 l / 100 km, čak i u gradskoj vožnji.
U kojoj brzini? Bilo kojoj, ako znaš pravilno postupati s gasom, iako je tčno da u nižoj brzini većeg prijenosa uvijek potroši malo više.
Ova studija više se odnosi na kvalitetu goriva i vjerojatno je rađena u vrijeme kad je kod nas nekvalitetno gorivo s prevelikim udjelom sumpora stvaralo "čađave" probleme na modernim dizelima. Pojedini zastupnici u to vrijeme čak nisu uopće prodavali određene modele dizelskih automobila jer nisu mogli garantirati za njih uz takvo gorivo. Ovaj dio studije koji se odnosi na uvjete gradske vožnje također lijepo objašnjava da je problem kratkih relacija što se čitav sustav ne stigne zagrijati, a nije u okretajima motora.
Jedno je definitivno - ako manje goriva potrošiš, manje ispušnih plinova ide i u katalizator i konačno u atmosferu, pa takav način vožnje ima sasvim suprotan efekt od uobičajenog mišljenja. Iza ovog stava stoje svi proizvođači vozila jer i oni puno toga testiraju.
Sve to vrijedi i za "turbo-benzince" koji su u novije vrijeme kao i dizeli prešli veliki put razvoja, prije svega na velikom okretnom momentu na sve nižim okretajima.
Ukratko, vozila se mijenjaju, u posljednjih 20-ak godina taj je razvoj možda najveći u povijesti, a većina vozača moderna vozila vozi na stari način.
Pogledajte malo - prije 20-30 godina u ZET-u su vozili npr. MAN 750 HO sa 150 KS, ili TAM 170 A 11 sa 175 KS, gotovo na jednak način i za isto vrijeme prelazili su iste linije kao i današnji MAN Lions City s 310 KS (istina, ima razlike i u prometu, ali i npr. bile su daleko veće gužve u autobusima).
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Majstor

Da 170 ks bez klime i svih drugih dodataka koji uzimaju snage i sa 4 brzine rucnim mjenjacem
Alfa i 5 litara / niz Velebit sa ugasenim motorom /  ;)
Samo mi sudite pošteno !

221

U prilog redovitom propuhivanju (benzinski motor, nisam našao za dizel), mjerenje kompresije u cilindrima, prije i poslije propuhivanja:

Auto (Megane) je vožen po gradu, bez jačeg pritiskanja gasa i na niskim okretajima.

421

Citat: conecto  u Srpanj 07, 2011, 21:25:33
Ovo mi baš nije posve jasno pošto se radi (185) o novom Citaru. Vozač baš i nema tu previše utjecaja što se tiče "gasa", odnosno, zavisno o jačini pritiska mjenjač sam šalta na određenom broju okretaja. Ako baš i vozač "kick-down" bus neće naglo krenuti nego će samo šaltati na višim okretajima. S vibracijama motora to nema apsolutno nikakve veze, može biti samo neka neispravnost na busu.
Citaro inače razvuče prvu brzinu malo duže do nekih 1800 o/min, a ostale šalta na 1500 o/min. Ako se stisne "kick-down" to se razvuče preko 2000 o/min, ako se popusti malo ranije prešalta i ispod 1400 o/min, ali to nema nikakve veze s nekakvim "vibracijama" motora izazvanih od strane vozača.
Zaboravio si da je 185 vjerojatno ostao u "power modu" , a vibracije (k)od motora mogu  značiti da su nosači motora načeti od naglog startanja nakon otpuštanja stanične kočnice i svakakvih načina vožnje.
Sjeti se pritužbi na Setre Samoborčeka da odlaze nosači motora-razlog je bio kretanje s drugom brzinom.
@ Shole
vrlo,vrlo rijetki vozač tipka brzine. To je možda slučaj kod vas na RI brdima.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Shole

Ma ne treba to ni kod nas i skoro nitko to ni ne radi na Citarima, ali to je jedina stvar koja mi je pala na pamet kad je spomenuo "razvlačenje" Citara.
A vidiš, o ovome sa staničnom nisam do sad razmišljao, ali stvarno ih ima masa koji to rade i prilično mi idu na živce.  Kako li mu samo ne smeta tisuću puta u jednom danu onako trznut, a samo treba počekat pol sekunde i ić će ko po loju

221

Zašto vozač Citara kada stane npr. na semaforu dva puta pritisne prekidač na slici?

tramvajac 92

To je stanična kočnica. Kad ju pritisneš prvi put aktivira se a drugi put ju pritisne da može krenuti (kad stisne gas)