Autobusi - razno

Autor t4, Prosinac 11, 2007, 16:01:42

GT-R

Ja se vozio prekjučer u jednoj od kockica i sjedim iza na ona 4 sjedala na motoru i osjećam vruće pod nogama  ;D
Mislim da je u ovim toplijim vremenima temperatura iza u prikolici puno veća nego naprijed kod vozača, mada nije ni tamo ugodna.

conecto

Navodno su na 531-535 ugradili neke uređaje koji prate potrošnju goriva i upozoravaju na ekonomičnu vožnju. Sad to valjda isprobavaju na liniji 268, dobili smo i upozorenje da ne vozimo preko 50 km/h (samo su zaboravili produžiti vozno vrijeme) pa misle da će tako uštedjeti do 18% goriva, moš mislit da to ide samo tako.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

tramvajac 92

Pa zar ti uređaji nisu bili već prije u tim  bus123 ?

svicar

Citat: conecto  u Ožujak 30, 2012, 18:22:19
Navodno su na 531-535 ugradili neke uređaje koji prate potrošnju goriva i upozoravaju na ekonomičnu vožnju. Sad to valjda isprobavaju na liniji 268, dobili smo i upozorenje da ne vozimo preko 50 km/h (samo su zaboravili produžiti vozno vrijeme) pa misle da će tako uštedjeti do 18% goriva, moš mislit da to ide samo tako.
Reci koje ste do sada imali potrosnje i na kojim vozila, da to poravnam sa potrosnjom u firmi gdje radim?

conecto

Pošto mi ne dužimo buseve i nemamo ništa s gorivom ne mogu reći točne podatke. Ali kako ovi novi busevi imaju putna računala može se po tome ipak nešto vidjeti iako su velike razlike na različitim linijama. Npr. Citaro G II na liniji 279 teško je spustiti ispod 50 l/100 km, dok na 269 ide i ispod 45, rano ujutro ili navečer čak i ispod 40. Na linijama s Gl.Kolodvora ili Kv.trga uglavnom preko 50, naravno ovisno kako tko vozi. MAN Lion's City na prigradskim linijama oko 40, na gradskim i 45-50, na brdskim poput 226 dosegne i 60 u sezoni klime.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Shole

Riječki zglobni Citari druge generacije po ravnim linijama oko 45, mada se da spustit i ispod 40 ako ti se poklopi dosta stvari i da vodiš računa o potrošnji.  Na brdskim linijama bude prosjek i preko 70

421

Opaska:
ZG citari 300 ks, RI citari 354 ks.
ZG City 310 ks.
Pitanje za conecta i sholeta: eco ili power mod?
Dopuna za GK linije ( ali može biti i za ostale): puno stajanja-veća potrošnja, duža linija-manja potrošnja.
Linija 268 u popodnevnim i večernjim polascima oko 40 lit.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Tomek

Nisu svi RI Citari 354ks, neki su 300ks ;)

Shole

Govoreći o potrošnji mislio sam na Citare druge generacije sa 354 KS, a riječ je o eco modu.  Prva generacija sa 300 KS nema mogućnost praćenja potrošnje

GT-R

Danas sam se vozio u kockici gbr. 501.
Bio sam kod prvih vrata zbog gužve i mislio sam da se vozim u električnom busu. U leru motor totalno tiho radi nečujno, jedino kad starta malo se čuje fino brujanje, a onda sam primjetio nešto zanimljivo. Vozač ubrza do kojih 40-50 km/h i onda ubaci u N i pusti bus da ide bez gasa. Na semaforu dok je čekao zeleno ubacio je u 3 brzinu i tako startao  ???
Da bus nema problema možda sa getribom, ili vozač jednostavno želi uštedjeti goriva?

t4

Sumnjam da je bus kretao iz treće brzine... vjerojatno ako stisne "3", bus prebacuje samo do treće brzine, ne ide u četvrtu.
To sa vožnjom u leru kad je N sam već davno vidio u MAN-ovima NG 272 dok su vozili na 109ki. Vozač bi se zalaufao i kad bi vidio da će morati stati na semaforu, ubacio bi bus u ler, motor se najednom stiša i radi u leru. Malo neobično bude kada u vožnji najednom čujete ler i pad buke u busu za 60%. Onda valjda ne koči motorom ako je u leru, već samo zračnim kočnicama...  ??? Sad, da li se to smije tako raditi ili ne.. valjda smije, ne vidim razloga zakaj ne bi.

GT-R

Ovaj vozač ga je stavio u ler, kada se približio semaforu stisnuo je opet D i onda bus koči motorom i vozač kočnicama.
Sad mi kaže stari da kada se stisne 3 onda bus ide do 3. brzine, ako se stisne 2. ide do druge.
Samo neznam zašto to raditi, pusti ga u D i gotovo.

tramvajac 92

Ak stisneš (ili na MAN-u okreneš prekidač) 1-2-3 autobus mjenja brzine do one do koje ga puštaš. Na forumu je bilo zašto tako ograničavati brzinu. Da imamo podatak na kojoj liniji onda bi to možda bilo jasnije..

Shole

To mi nije tolki bed, više me zabrinjava što spomenuti kolega staje u -N- što znači da ga stavi u ler i staje samo sa kočnicama.  To je komad budaletine jer na tim autobusima kočnica praktički ni ne treba do zadnjeg trenutka,  svo ostalo usporavanje se vrši retarderom koji naravno nije u funkciji kad je mjenjač u leru

421

Citat: Shole  u Travanj 16, 2012, 19:05:47
To mi nije tolki bed, više me zabrinjava što spomenuti kolega staje u -N- što znači da ga stavi u ler i staje samo sa kočnicama.  To je komad budaletine jer na tim autobusima kočnica praktički ni ne treba do zadnjeg trenutka,  svo ostalo usporavanje se vrši retarderom *i mjenjačem koji mijenja brzine naniže* koji naravno nije u funkciji kad je mjenjač u leru.
Oštećivanje automatskog mjenjača i bespotrebno trošenje kočnica ovakvim načinom vožnje neću komentirati!
*dopuna izrečenog navoda by 421*
Molim Majstora za komentar!
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln