Autobusi - razno

Autor t4, Prosinac 11, 2007, 16:01:42

mansg313

Citat: 421  u Ožujak 16, 2009, 20:50:59
Jedan bitan podatak nije naveden:kilometraža koju su navedeni busevi dosad prešli.
Nije isto ak uz istu km,jedan ima npr 10 kvarova,a drugi 25.I kojih kvarova?
Pitanje je  i gdje su O 305 G na ljestvici?Čudno da ih nema.
KAkvi su kriteriji zapisivanja kvarova,mislim da nisu isti po garažama.
Ma polovnjaci su ZAKON usporedite recimo SL 202 gb 841-845 za koji svi vozači i mehaničari imaju samo riječi hvale sa recimo EL serijom 44-52 živi užas da bi stvar bila gora SL šalju na faktički gradske linije kao 304,323,325,335 a ovu kramu na 303,310,311,313,322,324 stvarno...a NL iz 99 isto busevi su zapušteniji od SG 242 šta su od njih napravili pa vozačima je muka kad sjednu u njih a ono sve prljavo na onim pokazivačima na ploči ugurani papiri... >:(

ipiljek

Danas u jutro sam vidil gb. 130.Išel je u garažu nakon odrađene smjene.Popravak se ne vidi i ko nov je!
18.3.2009. MAN SG220 POSLJEDNJI PUT U PROMETU, TE UJEDNO I MOJA ZADNJA VOŽNJA S NJIM NA LINIJI 124 !!

t4

Danas na 220 MB 0 405 GN 2 gb 518.... katastrofa... ljulja se ko brod, na sredini nešto škripi kod zgloba i grebe kad god se bus zaljulja a ljulja se non-stop. To sam vidio da ima više tih MBovaca što stružu oko "harmonike".

mansg313

Citat: t4  u Ožujak 20, 2009, 02:17:18
Danas na 220 MB 0 405 GN 2 gb 518.... katastrofa... ljulja se ko brod, na sredini nešto škripi kod zgloba i grebe kad god se bus zaljulja a ljulja se non-stop. To sam vidio da ima više tih MBovaca što stružu oko "harmonike".
to je 220/2 koji ostaje do 2:05 pa je logično daje O405GN2 a sad šta se tiće zgloba njima večina nešto ruži tako da ni to nije novo.(Odi malo potraži 730 i stani u zglob pa mi reci šta si vidio  :-X)

buSHunter795

Ja sam se danas uvjerio u zglob od 730! Kak to može voziti!! Danas je nekim čudom završio na 210 i ja u njemu i malo je falilo do rashoda(sudara) na Ljubijskoj-neka glupa baba prešla prek crvenog a ispred 730 Toyota Corola i nekih 30cm je falilo da se nismo bubnuli.Svi su se putnici prepali! A zglob cvili! Hvala Bogu da nije nikom ništa-a baba je dobila psovke od vozaća ;D

Zekoslav Mrkva

Evo neke tablice rashodovanih buseva...    ;)

MAN SL 200:

65 - ZG 674-TO
67 - ZG 677-TO
68 - ZG 678-TO
70 - ZG 671-TO
74 - ZG 838-VC
75 - ZG 846-VC
77 - ZG 845-VC
78 - ZG 839-VC
862 - ZG 157-TP

MAN SU 220 Avtomontaža

168 - ZG 818-BP - g.p. 1979. - 2 vrata
176 - ZG 876-DG - g.p. 1980. - 3 vrata

MAN SG 240 Avtomontaža

274 - ZG 680-IS
586 - ZG 304-OA - rashod 2006. - zadnji rashodovani MAN SG 240 u ZET-u

Imam u planu da napravim evidenciju o svakom busu u ZET-u (ne baš svakom) :) ;) :)

conecto

Citat: buSHunter795  u Ožujak 20, 2009, 18:53:41
Ja sam se danas uvjerio u zglob od 730! Kak to može voziti!! Danas je nekim čudom završio na 210 i ja u njemu i malo je falilo do rashoda(sudara) na Ljubijskoj-neka glupa baba prešla prek crvenog a ispred 730 Toyota Corola i nekih 30cm je falilo da se nismo bubnuli.Svi su se putnici prepali! A zglob cvili! Hvala Bogu da nije nikom ništa-a baba je dobila psovke od vozaća ;D

Pridružujem se: J..o j.j p.s m...r!
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

kriticar

Citat: conecto  u Ožujak 20, 2009, 21:30:52

što ti je p.s skrivio?
1968 dolazak prvog mana750 na Zagrebačke ulice

1970 i na Dubrovačke

S T E T A - S T O - B A R - J E D A N - N I J E - S A C U V A N

conecto

Citat: kriticar  u Ožujak 20, 2009, 21:39:06
Citat: conecto  u Ožujak 20, 2009, 21:30:52

što ti je p.s skrivio?

Netko uvijek mora biti kriv i n.....t! Za ovakve situacije to je p.s, a puno puta to sam i ja!
Jbga, netko se rodio ko p.s, ali nitko se nije rodio kao z.....c, tko mu je kriv što je to postao!
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

buSHunter795

Jeli može netko ovo objasniti???:
hvala!
Čini mi se da je poklopac zamjenjen...jesam u pravi ili je nešto drugo?

(photo by manoplan)
za one koje ne vide-piše 709!

Tomek

Da, ovaj 731 ima poklopčić od rashodovanog 709. U ZET-u kad bus ide u rashod s njega se skida sve šta se skinuti može i stavlja se na druge autobuse.

421

Citat: t4  u Ožujak 20, 2009, 02:17:18
To "grebu"krovni amortizeriiznad harmonike.Fakat neugodan zvuk za jednu turu a kamoli čitavu službu.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Ivan

Eto, vozim se ja jutros u 126 (g.b. 36) i čujem da se motor nešto muči, malo bolje poslučam, i skužim da dere samo do druge, naluknem se malo prema vozaču, i vidim, šalter je u drugoj definitivno. Mislio sam, skužit će lik, al' skužim ja, već sam ga jednom uhvatio da vozi samo u drugoj, to mu je očito normalno...

Rekoh, imam malo vremena viška, pa da porazgovaram ja sa njim... Pitam ga, je li bus neispravan, on kaže, nije, i pitam ga lijepo zašto ga dere u drugoj, kaže on zašto ne bi, a ja kažem da tako razvaljuje motor i getribu, a on meni, naravno, što ja njega učim, on ima 20 godina iskustva, i da bus tako ide bez problema do 60, a njemu više ne treba... Rekoh, dobro, da možda porazgovaram sa otpremnikom, naravno, čiča otpremnik me je lijepo otpravio, pita me prvo što je to mene uopće briga, kažem ja da bih samo volio da autobusi budu ispravni, a kaže on meni, to nije moja domena...

Eto, tako mi i treba kad guram nos gdje mu nije mjesto... ::| Trebao bih se samo voziti kao krumpir, a getribe i motori neka samo skaču i zavijaju, biti zabrinuti građanin i pokušati čuvati javnu imovinu u ovakvoj državi očito nema smisla...

Ponekad poželim da je ZET privatna firma, jer ovako malo kome osim par odgovornih pojedinaca (koje onda npr. moraju voziti krame koje ostanu poslije ovakvih primjeraka) nije stalo da stvari funkcioniraju i u hijerarhiji očito ne postoji potreba niti da se osoblje obrazuje, niti da radi ono što su naučili, a privatniku sigurno ne bi bilo svejedno koliko će li getriba koja košta nekoliko tisuća eura trajati...

Znam da je rečenica "molim komentirajte" malo glupa, ali stvarno bih volio da komentirate, pogotovo vozači...

Shole

u Autotroleju je strogo naređeno da se baš uvijek vozi u "D".    Naravno, malo tko se toga pridržava jer ni takva vožnja ne sliči na ništa kao i ova gore opisana.  U "D" se može vozit po ravnim cestama ili onim sa blagim usponom uz pretpostavku da je riječ o jakom motoru (solo barem 280,  zglobni barem 310).  Vozite li konstantno u "D" tad će se značajno povećat broj šaltanja, a to onda utječe na udobnost vožnje, a i nije baš poželjno ni za getribu i kardan, pogotovo ako je to već malo "načeto" pa lupa kod svakog šaltanja.  Stalnim šaltanjem samo će još više lufta dobit križ kardana i ostali pokretni dijelovi.   
Ako se radi o slabijem busu starije generacije (3 brzine) običaj je vozit u "2" dok bus ne postigne određenu brzinu dovoljnu da normalno prihvati treću brzinu, a ne da prerano prešalta pa onda nema snage i tako non-stop mijenja drugu i treću.  U "D" se može vozit i takve starije buseve, ali pod uvijetom da im radi kick-down tj. ona opruga na papučici gasa kad ju stisneš do kraja, pa još malo. Pritiskom kick-down-a mjenjač šalta na višim okretajima nego inače.  To se može koristiti i prilikom vožnje u brdo kad bi već trebalo šaltat nižu, ali nisu postignuti uvijeti pa mjenjač ne reagira.  I tada se stisne gas do kraja i bus prešalta u nižu.  (Conecto ima dugmić na tabli za odabir stila vožnje - šaltanje na nižim ili na višim okretajima).   Uz sve ovo opisano, velikom nizbrdicom je također poželjno vozit u "2" jer retarder puno bolje drži kad je mjenjač u nižoj brzini.

Zaključak:  vožnja u "D" kad god je moguće s obzirom na konfiguraciju terena, doduše na novijim busevima je po gradu dovoljno i u "3".   Ako je riječ o velikim usponima ili padovima poželjno koristit niže brzine.