Autobusi - razno

Autor t4, Prosinac 11, 2007, 16:01:42

conecto

Danas vozio Mercedes O-405 GN g.b. 501 nakon duljeg vremena i osjetio potrebu nešto napisati. Po brojevima riječ je o prvom iz prve serije ZET-ovih niskopodnih novih Mercedesa iz 1995. i kao takav je prošao na zagrebačkim cestama najmanje sve što i njegova mlađa braća bili da se radi o O-405 GN2, O-405 N2, ili bilo koje serije Citara.
Zašto ovo pišem? Jer bus ide ko beba, gotovo ništa ne drnda, sve se lijepo otvara i zatvara, grije da ne možeš izdržat... Za razliku od mlađe braće djeluje kao bus koji je Švabo radio za Švabu (vidi se plastika drugačije boje i kvalitete) iako je od početka izložen torturi zagrebačkih ulica i gužvi. Možda se kod ovih prvih primjeraka Mercedes htio iskazati u pravom svjetlu ili je narudžba bila drugačija?
Valjda će uskoro u Osijek, ali kad je u pitanju ova prva serija (501-505) ZG se ne mora sramiti ovakve donacije. Kad bih mogao birati bus za zadužiti njima bih dao prednost pred modernijim šminkerima. Oni su ujedno dokaz da i Mercedes itekako zna napraviti bus koj se neće rasklimati što mu se često spočitava na ovom forumu u odnosu na MAN...

Dok su još tu, pronađite ih, provozajte se njima i vjerujem da ćete se i sami uvjeriti...
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

buSHunter795

I meni se gbr501 najviše dopao od prvih (501-505)
[nisam još 504 isprobao ;D]

Tomek

Unutrašnjost u gbr501-505 je stara Mercedesova, kasnije su svi dobili bili oni za nas ili za Njemačku novu moderniju i rasklimaniju unutrašnjost. Slično je i sa MAN-ovima. NL-i iz 99- su slabo unutra rasklimani, ali Lion's Cityji iz 2006. koji su obliji i veći šminkeraj su puno podolžniji klimanju.

Daniel

Od 501-505 su mi najbolji O405Gn2 , a O405-ice su mi najdraži ZET-ovi busevi!
Pogledaj mi avatar , po tanjoj žutoj crti i žutim trakama između prozora i zgloba te prozora i 4 vratiju može se skužiti da je riječ o tim verzijama!
Ta slika već pripada prošlosti , O405-gn2 za Travno na mjestu gdje danas stoji Dugave

tram4

Ja sam se jučer vozio u 501 i 503 na Kvaternikov trg-Dubrava i nisu ništa bolji od svih ostalih O504GN...

STIB

Citat: tram4  u Travanj 05, 2009, 13:16:04
i nisu ništa bolji od svih ostalih O504GN...
kakvi su tu busevi O504GN?  ::|
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

MAN fan

t4

Zabunio se čovjek :) Zašto toliko režite na takve stvari? Svi znamo o kojem se tipu busa radi. Meni se čini da ti stariji 501 - 505 imaju mekše amortizere i bolje se ljuljaju pa se fora voziti odotraga.

Ja sam nešto probao napraviti ali baš ne ide... nekakav popis pa eto tko želi, može ispuniti tablicu do kraja pa nanovo uplodati  ;D ;D ;D

http://rapidshare.com/files/217671118/Popis.xls.html

mansg313

Citat: t4  u Travanj 05, 2009, 13:40:01
Zabunio se čovjek :) Zašto toliko režite na takve stvari? Svi znamo o kojem se tipu busa radi. Meni se čini da ti stariji 501 - 505 imaju mekše amortizere i bolje se ljuljaju pa se fora voziti odotraga.

Ja sam nešto probao napraviti ali baš ne ide... nekakav popis pa eto tko želi, može ispuniti tablicu do kraja pa nanovo uplodati  ;D ;D ;D

http://rapidshare.com/files/217671118/Popis.xls.html

Istina udobniji su a i imaju mogučnost ugrađivanja klime ;)

421

Zašto bi netko ugrađivao klimu u 14 godina stari  autobus?
Nema šanse!
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Tomek

I 175 i 181 danas viđeni s normalnim garažnim brojevima, ali viđen i 179 koji još ima ono staro rješenje, tako da je on još jedini ostao.

buSHunter795

Danas je gb412 imao problem sa vratima..
Vozać nije mogao zatvoriti prva vrata, tako da je bus čekao 6 minuta dok ne dođe neki gospodin i sjeti se zatvorit onu kvakicu za slučaj opasnosti.. ::|
tako je 412 vozio danas na 213/02 dok je Žućo 424 bio 213/01
Cijelo vrijeme su vrata bila zatvorena..tak da su putnici gledali zašto ne otvara..a vozać prstom nek idu na srednja.. ::|
Ali glavno mi je da sam se vozio u njima..dok su još u APD...
  :)

MAN fan

Samo jedna informacija apropo ovog svega:
Načuo sam danas u app da bi se 43 za koji dan mogao rezati, a 275 i 121 su isparili sa rezališta. Pitao sam gdje su nestali ali nitko ne zna...

Ivan

Citat: buSHunter795  u Travanj 06, 2009, 18:54:58
Ali glavno mi je da sam se vozio u njima..dok su još u APD...
  :)
Joj, dobro, jesu neki od vas navalili na to da sve iz '99 ide u Goricu... Ako možda niste primijetili, Gorica sada ima 30 autobusa mlađih od '95 i još nekoliko ispravnih starijih, i to je sasvim dovoljno za održavanje linija. Slati im sada još više od još 5-6 komada nema smisla ako ne bude novih linija (a sumnjam da će biti dok ne dođu baš gorički autobusi).

421

Jučer i danas na ulicama ZG.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln