Autobusi - razno

Autor t4, Prosinac 11, 2007, 16:01:42

Ivan

:D Danas je 10 godina otkad je nabavka '99 krenula u promet.

Sjeća li se možda još netko NL 263 i O 405 N kada su bili novi? Prije nego su krenuli vozali su se okolo za Vojne igre (stalno sam ih viđao na trasi od vojarne Črnomerec do streljane) i nisam mogao dočekati da krenu u promet, a dan kad su napokon krenuli ostao mi je u jako živom sjećanju, sjećam se da su NL 263 tog dana stavili na 119 koju su preuzeli od samoborskih TAM-ova :o, bio sam presretan da su preuzeli 118 koja je napokon dobila nešto dostojno ulaska u centar (nisam mogao trpjeti da ju umjesto prilično modernih 260A116AM voze starinski polovnjaci SL 200) i 135 na koju su dolazili dosta često (iako se je malo poslije dosta dugo zadržao 47), i naravno, linije sa Britanca koji je tada bio terminal oprilike jednu do dvije-tri generacije moderniji od svih ostalih :P. I, da, sjećam se da je prvog dana jedan (prepun) vozio na 134 gdje poslije i nisu baš voziili.

Zaniljivo je kako su ih sljedećih godina nježno tretirali (a još je tih godina i održavanje bilo nebesko prema sadašnjem), tako sve do zatvaranja Samobora vozili uglavnom samo BT, 118 i 119, ponekad 117 i 135, dakle jedva malo više od polovice u prometu, a i kad je Samobor već bio prošlost stvari se nisu previše mijenjale, samo su 116 odmah preuzeli, pa se polako ustalili na 130 i 131, pa još polakše na 122/123... 126, 127 i 128 nisu dolazile u obzir sve do 2003., i ni tada nisu odmah u proljeće krenuli sa novima nego polako poneki tek na ljeto (što me izluđivalo :) , ali i bolje da nisu jer su ceste bile nikakve), a onda je izrabljivanje postalo ozbiljno a održavanje krenulo u k... iako čak nisu previše vozili ni sa S. mosta do 2007., no dobro, još se uvijek drže. Danas sam odlučio uloviti jednoga, mislim da ih nema nigdje gdje su vozili prvog dana :(, ali 884 na 315 je bio predobar i vozio je moćno kao prvog dana, uz malo održavanja (a stvarno su ga dobivali malo zadnjih godina, zadnjih mjeseci malo više) su neuništivi i sa milijun i više km.  :D Eto, skeptici kojima su izgledali presvemirski i nježno i koji su govorili da na našim cestama neće izdržati pet godina su se prevarili...

I, da, stvarno su bili malo čudo u usporedbi sa svim ostalim ZET-ovim autobusima sljedećih godina, na 116 sam stalno doživljavao da ljudi na Ljubljanskoj prema Remizi ne ulaze u njega, a dva ili tri puta sam i načuo radi čega - komentari su bili tipa "a kakav je ovo bus, je li Samoborček, ili??"  ;D ;D

O 405 N nisam ganjao prvog dana jer nisu bili velika novost, ali sjećam se da su dugo vozili samo 201-202, 223, 226 i 233 (možda i 232?), a mislim da su sa TAZ-ovima vozili miješano 227 i 228 (228 više TAZ), a dalje su ih, kao i APP, puštali na kapaljku još ponegdje tek poslije nekoliko godina, npr. na 205...

ipiljek

Evo i jednog teksta od prije 10 godina koji su najavljivali njihov skori dolazak i puštanje u promet. :)
Evo potrudil sam se za Ivana, jer kolko vidim to su mu najdraži MAN busevi. ;D ;)
http://www.monitor.hr/clanci/zet-u-zagreb-do-kraja-tjedna-stize-40-novih-autobusa/2999/
18.3.2009. MAN SG220 POSLJEDNJI PUT U PROMETU, TE UJEDNO I MOJA ZADNJA VOŽNJA S NJIM NA LINIJI 124 !!

Ivan

Citat: ipiljek  u Rujan 06, 2009, 16:18:19
Evo i jednog teksta od prije 10 godina koji su najavljivali njihov skori dolazak i puštanje u promet. :)
Evo potrudil sam se za Ivana, jer kolko vidim to su mu najdraži MAN busevi. ;D ;)
http://www.monitor.hr/clanci/zet-u-zagreb-do-kraja-tjedna-stize-40-novih-autobusa/2999/
:D Hvala

Evo još jednog članka koji uzgled spominje i te autobuse. Eh, kako je nekad ZET-ova uprava znala smisleno zvučati i kako je direktor davao dojam da točno zna što se i zašto događa... Žalosno da danas imamo takav kaos gdje svaku informaciju možemo protumačiti na pet načina i gdje nitko ni ne pokušava objasniti nove poteze...
http://www.vjesnik.hr/pdf/1999%5C09%5C03%5C10A10.PDF

Daniel

Sječam se vojnih igara , moj stari je bio u organizaciji i bio sam unutar vojnog kompleksa na Črnomercu ali se ne sječam tih autobusa
U NL 263 sam se vozio tek negdje 2004 , a O 405 N 1999 na 231 gb 403 , tog dana se baš dobro sječam jer je bilo čudno da se za vrijeme radnog tjedna pojavi solo na toj liniji.
Ovu informaciju da su zajdno došli u istoj nabavci , iskreno nisam znao , NL mi je daleko moderniji od O 405.

Shole

Dal netko ima kakvih podataka barem za neke koliko su prešli kilometara?  pretpostavljam da se tahografi nisu resetirali tako da stvarno nebi bio problem saznat za ovih 10 Posusedskih

Tomek

Citat: Shole  u Rujan 06, 2009, 19:01:21
Dal netko ima kakvih podataka barem za neke koliko su prešli kilometara?  pretpostavljam da se tahografi nisu resetirali tako da stvarno nebi bio problem saznat za ovih 10 Posusedskih

Budem probao ovaj tj. pogledat;)

Tomek

Što se tiče obljetnice NL-ova i O405N2jki imam negdje stare ZET-ove novine u kojima je pisalo točno na koje linije i kad su puštani pa kad pronađem ću postati.
Ugl. NL-i su bili čudo jer su bili tada aktualni autobus godine(1999.) što je na njima i pisalo te su stvarno izgledali fenomenalno, a vozači su pričali kako još samo da i sami voze.
Njihova posebnost za razliku od svih ostalih kasnije nabavljenih MAN-ova je da su zadnji ZET-ovi Made in Deutschland MAN-ovi, te se to pogotovo dok su bili novi osjetilo.

Što se tiče 405-ica popularnijih kao 'Kockice', oni su kupljeni makar je u to vrijeme već aktualan bio Citaro, ali je bilo po Europi jako puno problema sa Citarima te se stručna ZET-ova uprava odlučila za provjeren proizvod.
I stvarno, kakav je to samo bio. Mislim da kojeg god vozača pitate iz Dubrave da će Vam reći kako su neuništive, po pitanju izdržljivosti miljama bolje od Citara.
Posebnost kockica je zasad priča, ali čuo sam je sa više strana, a to je da su to jedni od zadnjih ako ne i zadnji proizvedeni O405N2.

Conecto mi je jednom rekao kako nigdje nije vidio takve sa dodatnim stražnjim branikom kao naše, što sam se složio s njim. Kasnije sam na nekoj slici vidio u još nekom gradu takvu kockicu, ali sad se ne mogu sjetiti točno gdje. Potražiti ću.

Ugl. ta nabavka u ljeto 1999. za vojna igre 40 novih autobusa je i do danas ostala jedna od značajnijih, naravno izuzev ove sadašnje od 214 komada.

inspektor Maska

Evo još jednog članka koji uzgled spominje i te autobuse. Eh, kako je nekad ZET-ova uprava znala smisleno zvučati i kako je direktor davao dojam da točno zna što se i zašto događa... Žalosno da danas imamo takav kaos gdje svaku informaciju možemo protumačiti na pet načina i gdje nitko ni ne pokušava objasniti nove poteze...
http://www.vjesnik.hr/pdf/1999%5C09%5C03%5C10A10.PDF
[/quote]

Ovo je totalni OT, ali moram na ovo odgovoriti i složiti se s Ivanom!
G. Pevalek bio je dugogodišnji direktor ZET-a, ali pravi direktor koji je najzaslužniji za najnoviji razvoj gradskog prijevoza u Zagrebu. Nivo današnjeg ZET-a i onog kad je on postavljen za direktora od strane tadašnje gradske skupštine 1987. najbolje o tome govori. Prvi potez mu je bio raskid ugovora s Ikarusom za što je u vrijeme bivše države trebalo hrabrosti, pošto su ti autobusi političkim putem došli u Zagreb, pa iako je svima bilo jasno da ne valjaju, nitko do tada nije imao hrabrosti to učiniti. Obnovljena je suradnja s MAN-Avtomontažom i ti kvalitetni busevi su do nedavno vozili Zagrebom. Ubrzo dolaze i prvi autobusi s automatskim mjenjačem (u početku TAM, kasnije i MAN), a vrhunac je dolazak niskopodnih autobusa 1994. kao prvih u HR. Naravno, u teškim godinama bilo je i mnogo nabavki rabljenih autobusa koji su se s obzirom na nisku nabavnu cijenu pokazali vrlo isplativim. Njegova ideja bilo je i uključenje HŽ-a u sustav gradskog prijevoza početkom 90-ih (danas svi znamo što to znači), proizvodnja autobusa u Zagrebu u suradnji s renomiranim tvrtkama MAN i Mercedes i kao kruna svega proizvodnja domaćeg niskopodnog tramvaja.
Čovjek je jednostavno imao viziju i uspijevao je ostvariti. Iako je po struci ekonomist o ZET-u je znao sve, bilo da se radi o poslovanju, liniji koju treba otvoriti ili čak stajalištu, vozilima kakva Zagrebu trebaju... Uvijek je imao spreman odgovor na sva pitanja o ZET-u. Da je bio zetovac u duši pokazuje i stil oblačenja - iako kao direktor naravno nije nosio uniformu, redovito se pojavljivao u plavim košuljama sličnim onima kakve i mi u prometu nosimo.
Priča se da je bio miljenik bivše gradonačelnice Dropulićke, ali se zadržao na mjestu direktora ZET-a još dosta dugo nakon nje. Ipak ga je politički zamijenio bivši strojovođa i čelnik željezničkog sindikata sa sumnjivom diplomom prometnog inženjera koji i nakon nekoliko godina na tom mjestu ne zna previše o ZET-u, iako je prije toga sjedio u Nadzornom odboru, ali je nagrađen za koristan politčki rad u SDP-u. Izjave za javnost u njegovo ime odašilje novopostavljeni glasnogovornik sličnog karaktera.
Unatoč pompoznim nabavkama novih vozila čini mi se da u ZET-u ne postoji neka vizija budućnosti kao u vrijeme Juliusa...

conecto

U APP se ne bih htio miješati, ali što se tiče tada novih O-405 N nije točno da su se puštali na kapaljku u promet. Kad su došli prvo su stajali u garaži, pa vozili za Vojne igre, pa opet stajali do jesenskog voznog reda, ali tada su vozili svi. Stigla je i direktiva na kojim će linijama voziti, tj. ondje gdje se "najbolje vide".
Dakle njih 20 vozili je 201-202 (3 kom.), 223 (2), 226 (2),227 (3), 228 (2), 232 (2), 233 (2), kasnije stigli i na 205 (2).
5 komada TAZ-ova određeno je za liniju 209 (4) i 263 (1), no s vremenom na 209 dolaze i novi O-405 N. Istovremeno na 263 dolaze i rabljeni O-405 sa stepenicama (460, 461, 462). Kad su direktive popustile dolaze i na druge linije (kao i obično).
Do dolaska ovih buseva tadašnjih 25 niskopodnih zglobnih Mercedesa i 5 solo TAZ-ova mogli su voziti samo određeni vozači, no kako je sad već bilo 50 niskopodnih buseva u APD počeli su ih voziti svi. GB 413 imao je sudar u Ljubijskoj već drugi dan u prometu.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

buSHunter795

Kockica MB O405GN GB 520 je živ!!!  :D :D :D
Ima nove tablice ZG 2336-EB i danas je na 269  ;)

haki

Danas viđen na Glavnom kolodvoru jedan mislim 75? koji je imao metalni žuti komad pod kotačem
Što su već počeli otkazivati

421

Citat: haki  u Rujan 25, 2009, 23:27:17
Danas viđen na Glavnom kolodvoru jedan mislim 75? koji je imao metalni žuti komad pod kotačem
Što su već počeli otkazivati

To je preventiva, da se ne dogodi nekontrolirani događaj kad nema vozača-postavio čovjek "klocnu".
No big deal!
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Berlingo

Mislim da je to zuto jedino pravilno.Jer nedaj boze da bus krene sam iz nekog glupog razloga. Vozac je naj........A mi smo svi ponekad ljeni i to necemo napraviti.

Shole

Ti kao vozač nisi obavezan stavit klocnu na parkingu na terminalu.  Ako otkaže ručna pa se nešto i desi, nemožeš bit krivac za nezgodu zato što nisi stavio klocnu

Berlingo

A sta ako se ipak nesto dogodi? Kako se pravdati dalje (oprostite za O.T.)?