Autobusi - razno

Autor t4, Prosinac 11, 2007, 16:01:42

tramvajac 92

Kako na nagaz? Vrata su otvorena dok stojiš na stepenici ili?

Neprilagodjen

Ja bi rekao da dok se stoji na stepenici jer neki dan se vrata nisu mogla zatvoriti dok se ljudi nisu maknuli sa stepenice..

conecto

Citat: Neprilagodjen  u Rujan 30, 2010, 19:33:54
Ja bi rekao da dok se stoji na stepenici jer neki dan se vrata nisu mogla zatvoriti dok se ljudi nisu maknuli sa stepenice..

Upravo tako, kod O-405 se treba maknuti sa stepenice da bi se vrata zatvorila, dok kod Citara, Lion's Citya ili Citelisa se treba još više odmaknuti izvan dohavata ("pogleda") foto-ćelije.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

MAN19464

da to je nagazni senzor koji je bio problem zbog blata kada se vrata otvore nakon 5 sekundi se zatvore i tada stisne putnika, nakon velikog negodovanja vozača u radioni napokon su našli rješenje i kada su oprali nešto ispod te stepenice senzori su proradili. takozvani nagazni senzori. čudo nijedan putnik nije tražio odštetu a mnogi su bili stisnuti jel je maximalno moglo izači 3 putnika i vrata se zatvore hvala bogu riješen je problem.

221

Ne znam jeli netko primjetio ali isti problem je i kod nekih zglobnih Citelisa. Na nekoliko njih druga ili treća vrata se konstantno žele sama zatvoriti dok ljudi još izlaze.

421

Citat: 221  u Listopad 02, 2010, 11:33:14
Ne znam jeli netko primjetio ali isti problem je i kod nekih zglobnih Citelisa. Na nekoliko njih druga ili treća vrata se konstantno žele sama zatvoriti dok ljudi još izlaze.
To nije problem već normalna stvar kod Citelisa. Ako je vozač odabrao automatski način rada, tad se događa ono što si ti opisao. I za razliku od Citara i MANa, otvaraju/zatvaraju se sva vrata osim prvih ( važi za solo i zglobni bus).
Izuzetno osjetljiv senzor kratkog trajanja reagira na zamišljenoj liniji od vrha vrata do unutrašnjeg ruba žute plastike na podu (nešto slično bilo je na tramvajima GT6 zvanim "Genscher").Čak i pridržavanje rukohvata na vratima uzrokuje reakciju.
U odnosu na Citara i MANa, dok traje zvučni signal pri zatvaranju , ako senzor "osjeti" prepreku tad se već u startu  vrata vraćaju u stanje "otvoreno". Problem je za one putnike koji izvana žele ući unutra jer senzor iznutra ne detektira pokret i vrata se počinju zatvarati ili se zatvore  što kod putnika izaziva (neopravdani) bijes.
Pritiskom na  bilo koju tipku u autobusu  za najavu izlaza crvene boje, od strane putnika tijekom vožnje,  aktivira se mogućnost otvaranja svih vrata osim  kod vozača ( uvjet: aktiviran automatski rad od strane vozača!).
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

scorpio

Danas sam bio u Dubcu,vidio sam prvi put tankanje nekog busa.Posebno me začudilo,jer nisam mislio da je takav postupak, to što je vozač uzeo kanistar i jednostavno ulio gorivo i zatvorio poklopac.To je tankanje bilo na MAN Lions City-u gbr.468.Također sam primjetio da jednom Lionu (gbr.463) izbljedjela registracija totalno i vide se tek zadnja dva slova.

tramvajac 92

Pa kolko ja znam to inače nije pravilo..
Ima u garaži pumpa za gorivo pa ga se tamo natoči..
Možda su provjeravali koliko se može voziti s jednim punjenjem tanka

421

Citat: scorpio  u Listopad 02, 2010, 20:01:55
Danas sam bio u Dubcu,vidio sam prvi put tankanje nekog busa.Posebno me začudilo,jer nisam mislio da je takav postupak, to što je vozač uzeo kanistar i jednostavno ulio gorivo i zatvorio poklopac.To je tankanje bilo na MAN Lions City-u gbr.468.Također sam primjetio da jednom Lionu (gbr.463) izbljedjela registracija totalno i vide se tek zadnja dva slova.

I autobusi ostaju bez goriva, zar ne? Ili je vozač dolio rashladnu tekućinu?
Jer gorivo se  toči  isključivo u garaži, a na terenu ga toči serviser koji je za to mjerodavan i ovlašten.
Sumnjam da je bilo gorivo jer MAN ima dovoljan kapacitet rezervoara i ne previše rastrošan motor.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Shole

Citat: scorpio  u Listopad 02, 2010, 20:01:55
... vozač uzeo kanistar i jednostavno ulio gorivo i zatvorio poklopac....

Da li je poklopac bio sa strane kod prednjeg desnog kotača,  iza autobusa ili naprijed ispod šajbe?  Možda jesu stvarno nešto testirali jer City može bez problema preko 500km bez tankanja.

Tablica je oprana razređivačem pa su izblijedila slova. Vjerovatno je bio nekakav grafit iza na haubi pa su ga prali, ili je pak bila nekakva velika masnoća pa su to brisali.  Neide čovjek za tim da će obrisat tablicu dok ne prođe krpom, a onda je gotovo.  A i na te tablice bi mogli malo bezbojnog laka pošpricat u tvornici, a ne da se svašta lovi za njih a nemoš ničim oprat.

Tomek

Što se tablica tiče, već sam pisao o tome, ali da ponovim -- kvaliteta tablica od 2008. naovamo je kriminalna, barem tu u ZG. Meni na autu su prednje počele blijediti, a na svim busevima iz 08. i 09. su skroz izblijeđene. Zanimljivo da kod buseva iz 90ih su još uvijek kao prvog dana crne bez traga gubljenja boje.

Shole

Mislim da je prvi proizvođač bio Končar (nisam 100% siguran), dok se uopće nezna tko ih sada proizvodi. Malo se i font promjenio, a kvaliteta je drastično lošija.

Portos

Citat: Shole  u Listopad 04, 2010, 13:30:34
Mislim da je prvi proizvođač bio Končar (nisam 100% siguran), dok se uopće nezna tko ih sada proizvodi. Malo se i font promjenio, a kvaliteta je drastično lošija.
Da, Končar alati.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

221

Sada tablice proizvodi AKD iz Savske.

Tomek

Danas sam se nakon nekog vremena(zapravo nakon dosta vremena) vozio u busu koji nije iz ove zadnje nabavke, točnije MAN NL 263 gbr31 i ostao ugodno iznenađen jer je u istom stanju kao i prije tri godine kad sam više manje stalno visio po busevima. Unutra je više manje neraskliman, nekako mi se solidnije čini nego svi ovi novi modeli zajedno.
Ipak ima jedna primjedba, iza je stvarno pošaran da je to strašno, doduše, nekad je bilo i gore, ali vidi se da u ZET-u se baš ne trude brisati te markere i ostalo. Hvala zato leasingu jer koliko vidim ovi zapadni lizing busevi su svi redovito očišćeni od markera i sl., pogoto Lion's Cityji, a i Citari puno ne zaostaju.