Povijesni podaci o autobusima na linijama

Autor Portos, Prosinac 27, 2007, 10:27:11

Portos

Citat: Glavni arhivator  u Veljača 01, 2026, 12:26:21Na forumu sam našao da je 90ih bila 211 Dubrava - Dubec preko Av. Dubrava s 2 VR. Gaspa je objavio VR dok je naziv linije bio Dubrava - Retkovec - Dubec.
Bile su dvije linije:
211 Dubrava-Dubec
223 Dubrava-Trnovčica-Dubec

223 još uvijek postoji, dok je broj od 211 iskorišten za novu liniju.

Nisam se vozio niti jednom od njih pa ne znam kojim su trasama vozile.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

conecto

211 je bila prva "povijesna" linija prema tom kvartu. To je uostalom vidljivo i prema broju linije. Nakon renumeracije linija 1979. (kad su uvedeni automati za karte, a na većini buseva ukinuti kondukteri - svim osim zglobnih) gradske linije u APD su bile u rasponu 201-222, a prigradske 261-267. Ove linije s većim brojevima su uvedene kasnije.
Prva od njih je (prema broju sasvim logično) 223 Dubrava-Trnovčica-Dubec koja je uvedena ranih 1980-ih. U početku uglavnom vozili MAN-ovi 750 HO, kasnije solo Ikarusi IK-115.
Linija 211 Dubrava-Retkovec-Dubec je vozila i dalje s MAN 890 UO, ali su zbog pada broja putnika ubrzo zamijenjeni starim TAM-ovima AS 3500 iz 1971. ili čak novjim "turističkim" TAM-ovima 170 A 11 ili čak novijim 190 A 11 (gb 555). Negdje u drugoj polovini 1990-ih je zbog malog broja putnika 211 konačno ukinuta. Privremeno je pod istim brojem kasnije postojala linija Dubrava-Poljanice u vrijeme izgradnje tramvajske pruge prema Dupcu.

Slijedeća linija uvedena tokom 1980-ih je 224 Sesvete-Novoselec koja je kasnije preseljena na tada pretijesni terminal Dubrava.
Zatim dolazi radnička linija 225 Sesvete-Čulinečka-Žitnjak koja je vozila dvokratno s 4 zglobna busa.
Istom logikom slijedi 226 kao druga linija za Remete preko Barutanskog jarka pored 203 preko Bukovačke.
Slijedeća 227 je vozila na relaciji Svetice-Oboj. Kasnije je produljena do Gornjeg Bukovca što je dovelo do pada putnika na 204 Dubrava-Gornji Bukovac (ranije Makismir-Gornji Bukovac) pa je ona 1990-ih ukinuta.
Tokom 1980-ih je također uvedena 228 Svetice-Rebro-Kozjak koja je uglavnom vozila dvokratno.
Slijedeća je 229 - brza linija Borongaj-Sesvete koja je uglavnom vozila dvokratno, kasnije su dva od osam buseva ostajala na liniji.
Zadnje linija uvedene tokom 1980-ih je 230 Dubrava-Granešinski Novaki.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

tramvajac 92

Citat: Portos  u Veljača 02, 2026, 06:52:06Postoji okretište pokraj stadiona Inkera na kojaga se ulazi sa Ulice bana Jelačića. Tamo je bila zadnja stanica od 172 do izgradnje terminala.
Linije koje su vozile sa Črnomerca zaustavljale su se na svim usputnim stajalištima pa i na onom pokraj željezničkog kolodvora.
Aha, tamo. Čekaj, zar nije neka od Zaprešićkih gradskih linija u jednom trenutku vozila do Stadiona samo?

Portos

Citat: tramvajac 92  u Veljača 02, 2026, 11:26:20Aha, tamo. Čekaj, zar nije neka od Zaprešićkih gradskih linija u jednom trenutku vozila do Stadiona samo?

Do stadiona je vozila samo 172 do izgradnje terminala.

Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

igor 409

Citat: conecto  u Veljača 02, 2026, 09:28:42211 je bila prva "povijesna" linija prema tom kvartu. To je uostalom vidljivo i prema broju linije. Nakon renumeracije linija 1979. (kad su uvedeni automati za karte, a na većini buseva ukinuti kondukteri - svim osim zglobnih) gradske linije u APD su bile u rasponu 201-222, a prigradske 261-267. Ove linije s većim brojevima su uvedene kasnije.
Prva od njih je (prema broju sasvim logično) 223 Dubrava-Trnovčica-Dubec koja je uvedena ranih 1980-ih. U početku uglavnom vozili MAN-ovi 750 HO, kasnije solo Ikarusi IK-115.
Linija 211 Dubrava-Retkovec-Dubec je vozila i dalje s MAN 890 UO, ali su zbog pada broja putnika ubrzo zamijenjeni starim TAM-ovima AS 3500 iz 1971. ili čak novjim "turističkim" TAM-ovima 170 A 11 ili čak novijim 190 A 11 (gb 555). Negdje u drugoj polovini 1990-ih je zbog malog broja putnika 211 konačno ukinuta. Privremeno je pod istim brojem kasnije postojala linija Dubrava-Poljanice u vrijeme izgradnje tramvajske pruge prema Dupcu.

Slijedeća linija uvedena tokom 1980-ih je 224 Sesvete-Novoselec koja je kasnije preseljena na tada pretijesni terminal Dubrava.
Zatim dolazi radnička linija 225 Sesvete-Čulinečka-Žitnjak koja je vozila dvokratno s 4 zglobna busa.
Istom logikom slijedi 226 kao druga linija za Remete preko Barutanskog jarka pored 203 preko Bukovačke.
Slijedeća 227 je vozila na relaciji Svetice-Oboj. Kasnije je produljena do Gornjeg Bukovca što je dovelo do pada putnika na 204 Dubrava-Gornji Bukovac (ranije Makismir-Gornji Bukovac) pa je ona 1990-ih ukinuta.
Tokom 1980-ih je također uvedena 228 Svetice-Rebro-Kozjak koja je uglavnom vozila dvokratno.
Slijedeća je 229 - brza linija Borongaj-Sesvete koja je uglavnom vozila dvokratno, kasnije su dva od osam buseva ostajala na liniji.
Zadnje linija uvedene tokom 1980-ih je 230 Dubrava-Granešinski Novaki.
Nisi napisao, originalna 211 je vozila po današnjoj Aveniji do Dubečke te po istoj dolazila do "starog" okretišta u Dupcu gdje su se okretale obadvije linije.Nego,meni je u sjećanju da sam se jednom između '88-e i '90-e vozio na 211 u MAN-u, ali s obzirom da sam bio klinac ne mogu tvrditi 100% ali reko bi da je bio 890 UO ili čak prije SU 220. Da li si siguran da je u drugoj polovici 90-ih originalna 211 još postojala, meni se čini da je ukinuta negdje kada je bila kriza s izlazom, a i privremena 211 je uvedena 98/9-e tako da bi ja rekao da je već 95-e nije bilo.

Nego, gledam sad plan grada iz 80-e i u njemu 223 već postoji, dok još nema 219 i 220. S obzirom da se očito razmišljalo unaprijed jer su brojevi linija dodijeljivani "u krug" u smjeru kazaljke na satu pa su tako 219 i 220 ostavljeni za Dugave i Sloboštinu kojih tada još nije bilo dok je 222 postojala. Ali, zbog čega onda 219, 220 i 221 ne slijede logiku kruga nego su 219 i 221 zamijenjene.

Da li bi mogao napisati nešto o povijesti linija 204, 227 i 232 kako su uvađane/ukidane/pretrasirane jer to nikako ne mogu pohvatati? I da li je na novom-starom okretištu sa 214 stajao "novi" 213 ili 224? Meni nekako zvoni 213, a da je 224 stajao zadnji uz prugu.

Portos

Citat: igor 409  u Veljača 03, 2026, 18:21:00I da li je na novom-starom okretištu sa 214 stajao "novi" 213 ili 224? Meni nekako zvoni 213, a da je 224 stajao zadnji uz prugu.

213 i 214 imali su zajedničko početno stajalište na starom terminalu Dubrava.
Na svakoj je liniji između 1985 i 1990 vozio po 1 autobus, vozno vrijeme obje linije bilo je 15 minuta.
Jedna je polazila na 00, 30 a druga na 15, 45. Kad sam išao kod tate u Novi Retkovec mogao sam ići sa obje linije.
213 je ukinuta kad je sagrađena Nova Branimirova, otvorena je linija 231 koja je vozila sa Borongaja.
Kad je 1985 uređivana Maksimirska, a prije rekonstrukcije autobusnog terminala, kroz terminal je bio privremeni koridor za vozila zbog čega je peron za 213/214 bio djelomično skraćen. Na obje linije vozili su MAN 890.

igor 409

Za to zajedničko stajalište stare 213 i 214 na starom/starom terminalu je sve jasno. Mene s obzirom na Conectov post zanima kada je 224 prebačena u Dubravu, odnosno da li je ikada bila na tom starom/starom terminalu i ako je gdje.

Sjećam se da su na novom/starom terminalu s desne strane dvostrukih perona stajali redom 223, 209, 208, 214/213 ili 224 iako mi kao što sam napisao zvoni da je sa 214 stajao novi 213 jer smo se frend koji je živio u Čulincu i ja čudili gdje je taj Jalševec, a da je 224 stajao na današnjem 4 peronu sa 211 (za što tek nisam siguran). Inače, mislim da je pogreška što na sadašnjem terminalu nisu ostali ti dvostruki peroni u obliku 3+3 jer činjenica je da je sadašnji peron 9 zamišljen kao, a u početku i bio izlazni, no onda se počelo "kombinirati" pa su na njemu stajale i 209 i 210 prije sadašnje situacije s 205/232. Moje je mišljenje da onog parkirališta na terminalu nije trebalo biti nego je terminal trebao ostati u formi prethodnog sa dvostrukim peronima skraćenim za širinu dodanog tramvajskog kolosijeka.

U sjećanju mi je od tog starog/starog terminala o kojemu ti pišeš ostao taj peron od 213/214 i kockasta podloga na terminalu. Zanimljivo je da se npr sjećam iz tog vremena (kraj 80-ih/početak 90-ih) Ikarusa na 212 i 223 te MAN 890 na 213/214 kako dolaze na stajalište Čulinečka te jedne situacije u zimskim uvjetima kada se SG na 207 spuštao po Ljubijskoj na Prosinačkih s blokiranom drugom osovinom i kada smo svi očekivali da se zakuca u nas u prepunom Ikarusu na 212 (i danas mi nije jasno kako nas nije pogodio), ali se ne sjećam starog/starog terminala više od gore opisanog. Jbg, za više od toga sam bio premali.

Nego, da li si siguran da su bila dva, a ne tri busa na 213/214? 213 je definitivno mogao držati takt 30 min s jednim busom, ali za 214 mi je to malo "našpanano", pogotovo s obzirom na činjenicu da je u to vrijeme postojao ŽCP Čulinec i da je nakon ukidanja stare 213, 90-ih 214 imala takt 50 min.

Portos

Na današnji dan prije 42 godine otvorene su Zimske olimpijske igre u Sarajevu. Svi veći gradovi u Jugoslaviji poslali su u Sarajevo autobuse kao ispomoć. Obićno je GSP Beograd kao najveće JGP u Jugoslaviji slalo najviše autobusa, dok su drugi gradovi slali nešto manji broj vozila.
Ukoliko me sjećanje dobro služi, ZET je u Sarajevo slao 40 autobusa, po 15 iz APP i APD, te po 5 iz APVG i APS.
Budući su i neki moji poznanici bili među odabranima za Sarajevo, ispračaj vozila nije mogao proći bez mene.
ZET je odlučio u Sarajevo poslati TAM-ove. Dijelom gradske dijelom turističke. TAM-ovi su se pripremali za Sarajevo isto onako kako ZET priprema autobuse za Sve Svete ili Snježnu kraljicu. Sve su ih detaljno pregledali, popravili sve što se trebalo, očistili ih i uglancali te poredali po tadašnjoj Ulici Proleterskih brigada (današnjoj Vukovarskoj) između Miramarske i Savske uz južnu traku u smijeru istoka.
Kako to i inače bude, desilo se da su neki autobusi otpali u posljednji čas, pa su zamijenjeni drugima iz iste garaže, ili vozilima iz garaže Samobor. Tako je nekoliko gradskih TAM-ova ostalo u Zagrebu, a svi prigradski su otišli u Sarajevo. Ispočetka su ZET-ovci vozili sportaše na borilišta, a vozači drugih JGP putnike po Sarajevu, no na kraju su i gradski TAM-ovi odvozili nekoliko dana po gradskim linijama kako bi svi bili sretni i zadovoljni.
Osim autobusa u Sarajevo je išlo i jedno servisno vozilo kao i nekoliko vozača rezerve. Bilo je na kraju jako lijepo vidjeti kolonu autobusa kako kreće prema Sarajevu.

NP-549

Odličan tekst.
A tri godine kasnije usluga je vraćena ;)

0530facelift

Glavni arhivator

Tko nema u vugla, ima u Gugla. ;)

Nada je najgori neprijatelj mladog čovjeka.

421

Od 27:45 Dipl. ek. Zvonimir Kovačić "Gazda", (v.d. direktora ZETa), od 11. III. 1987. do 30. IX. 1987.potpisuje ugovor.
A od 27:13 moj bivši profesor Velimir Kovačević iz ŠCCS (Školskog centra za cestovni saobraćaj).
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln