Rijeka, 29. 12. 2007.

Autor Ivan, Prosinac 30, 2007, 13:28:09

Ivan

:) Eto, jučer smo Tomek i ja bili u Rijeci, što je već najavljeno u temi http://autobusi.org/component/option,com_smf/Itemid,54/topic,541.0, evo nekoliko slika. :)

Došli smo (i vraćali se) u ovom Lion's Regiju , nije loš bus, ali definitivno nije ni za ovakvu liniju, ipak je malo preglasan i pretvrd... Slika iz sunčanog Gorskog Kotara...

Evo nas u Rijeci, koja je izgledala proljetno u odnosu na kontinentalnu stalnu maglu, snijeg i temperature koje se ne penju iznad 0 već dva tjedna. :)
Nažalost, nismo uspjeli puno slikati, sve slike koje sam u gradu napravio su sa poteza Žabica - Fiumara...

Legende se još kotrljaju... :)

:( Da nema stupića, ovo bi bila dobra slika...

I dvije slike prijevoznih sredstava koja su nas provozala. :)
Samo jedan detalj 595. :)

I 601. :)

Kao što vidite, količina slika nije tipična za moje reportaže, puno smo se navozali ;D , ali malo slikali :(, ali biti će još prilika, a posjet Rijeci je općenito protekao stvarno lijepo. :)

tamlover

Zadnja slika je posebno lijepa. Malo remek djelo. Bravo Ivane za slike.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

kico101

Kada bi bar meni noćne fotke ispale upola tako dobre kao Ivanove, promijenio bih zanimanje u fotografa. Hoću reći, izvrsno. ;)
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

shef

Nadam se da se Ivan neće ljutiti, teško je bilo ne upotrijebiti je:

Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Tomek

Evo da i ja napišem moj doživljej jučerašnjeg posjeta Rijeci uz par slika.

Sve je počelo ujutro u 8.00 kada je na moju stanicu došao Eurobus gb46 sa linije 124. Vani je bilo -4, a u busu nešto toplije, ali prohladno jer je vozač glumeći proljeće otvarao na svakoj stanici sva vrata makar i nije bilo ljudi  ::)

U Črnomerec sam došao točno kada i Ivanov NL 263 iz 2003. na liniji 126, tako da smo odmah krenuli dalje. Evo još jednom krame od Eurobusa(drugi bus na 124 je jučer bio gb45)

Do autobusnog smo se vozili bikom sa jednom prikolicom na dvojci, a taj put je obilježila jedna starica koja je nešto prije AK-a pala u tramvaju kao klada(naravno nije se držala, a tramvaj je malo jače krenuo)
Na autobusnom smo izabrali Autotransov bus u 9.00 koji je išao preko Rijeke za Veli Lošinj, druga mogućnost je bio ATR u 9.15 za Poreč, ali ovaj je išao ranije te smo mislili da ćemo doći prije. Bus je bio MAN Lion's Regio gb1247.

Na autobusnom sam ulovio još par autobusa, riječki Travego krenuo je za Prag

Čazmatransova prinova S315UL

I Autotransov gb1300, Setra S417GT-HD koja je vozila brzu Zagreb-Rijeka

Vozeči se autoputom za Karlovac u suprotnom smjeru je prošao prazan Pepeksov Cityliner(u bojama Croatie busa) sa razbijena zadnja dva prozora na lijevoj strani.
U Karlovcu smo stali na 5 minuta, tamo je još bio O404 od Slunja

Krenuli smo dalje, Lion's Regio je bio večinom popunjen. Vozio sam se prošle godine s tim autobusom na Lošinj i nazad i mogu reći da je iznutra bio u pola tiši nego sada. Još jednom se potvrdilo da to apsolutno nije autobus za takve relacije, po meni za max 1h-1.5h vožnje, a ne ovo. Naši prijevoznici bi trebali naučiti šta znači Regio jer ATR nije jedini koji svoje šalje na linije duže od dva sata.
Pogled iz zadnjeg reda

Pogled kroz stražnje staklo na Gorski Kotar i dodatni gepek od Regia koji je zapravo Neoplanov  :D

Zatim smo stali na Tifonovoj pumpi na 15 minuta pa evo par slika

Naš Regio star godinu i pol

Na odmorištu je još bio Barbi Italia od Presečkog

I malo kasnije je došla Temsa Safari HD od Karlovčana

Nakon 15 minuta krenuli smo dalje za Rijeku bez stajanja u Delnicama i došli tamo oko 11.45. Na Žabici je već bio MAN Lion's Coach gb1106 koji je 15 minuta nakon nas krenuo iz Zagreba. Još je bilo tamo par autobusa uključujući Iveco Daily gb1146 koji je na slici uz Regio

Sa Žabice smo šetajući uz rivu krenuli prema Delti, i putem vidjeli dva Jadrolinijina katamarana Novalju i Juditu, pa evo ove druge

Tomek

Zaboravio sam napisati, dok smo dolazili u Rijeku, legendarni Sanos gb492 je bio u garaži.

Mi smo otišli na Deltu gdje nas je dočekala ova mrcina

Prije nego što smo sa 595-icom krenuli za Lovran, uslikao sam ovog Lion's Classica koji  je specifičan jer nema ratkape nego prstene na kotačima

Sudar, ali naravno ne naš nego VolvoS70 i VW Passat.

U Opatiji je stajao ovaj Classic

Prije nego što smo došli u Lovran našeg vozača je pokušala zavesti jedna starija gospodična  ;D željna brzine, ali vozač se nije dao i nastavio voziti po ograničenjima.
U Lovranu na okretištu ATR-ova ciglica

Evo 595-ice

Ova cura straga je lutka jer 32-com za Lovran večinom su se jučer vozile gospodične koje su svoje najživlje godine proživjele kada su Rijekom počeli voziti MB-i O317  :D

Nazad smo se vozili puni te je naš vozač još jednom pokazao školu vožnje na zglobnom autobusu. Nakon što smo se vratili u Ri, njemu je završila smjena

Slika je malo mutna, ali vidi se kutijasti dizajn Citara i malo zaobljenijeg Conecta

Nešto kasnije na Delti smo se našli sa našim drugim vodičem jučer koji je zadužen za solo makinu 601. S njim smo se odvezli na Kastav, Grobnik i prema Kukuljanovu. Drugi vozač je u autobusu imao znatno mlađu ekipu, vjerojatno i zato što se bližila subotnja večer. Pokazao nam je par primjera neodgojenih vozača koji smetaju po gradu te ujedno i kako ih naučiti pristojnom ponašanju u prometu.
Na rundi do Grobnika vidjeli smo i Valjanovu garažu koja je bila popunjena sa raznim autobusima, među ostalim i ex Autotrolejevim TAM-ovima 260A116P. Slika nemam mnogo jer se spuštao mrak, a mi smo se zapričali tako da za kraj evo par slika od vožnje sa 601 Rijekom

Nakon što smo se provozali završili smo na dugo planiranom sastanku o čemu se već pisalo.
U Zagreb smo se vratili autobusom koji je u 20.40 trebao krenuti iz Rijeke za ZG, ali je krenuo tek u 20.50, a to je bio naravno MAN Lion's Regio gb1247 ;D. Smješno je bilo kada je vozač prigušio unutarnju rasvjetu, a jedan čovjek koji je sjedio ispred Ivana i mene i čitao novine počeo tražiti mala svjetla iznad sjedala da si upali te da može dalje čitati. Njih naravno u Regiu nije bilo te je nakon par minuta traženja odustao. Na povratku smo stali u Delnicama gdje je na kolodvoru bila S315GT-HD gb1103 i u Karlovcu te sretno došli u Zagreb u 23.10. Zadnji bus kojim sam se vozio jučer je bio MAN NG 312 gb139 na liniji 121 koji me pomalo smrznutog, umornog, ali punog doživljaja dovezao kući.

Za kontinentalnu ekipu treba dodati da je jučer u Rijeci bio pravi proljetni dan, neusporedivo sa hladnom zimom u Zagrebu.

Mogu samo za kraj reći jedno veliko hvala riječkoj ekipi koja nas je provela gradom i pokazala autobuse. Na kraju smo se i zapričali i popili koju brzu putnu te sretni otišli kućama. Kiki273, NP-549, Ikar, Mannas, LuckyLooser i Kico101 puno Vam hvala na srdačnoj dobrodošlici te se nadam da ćemo Vas kroz neko vrijeme moći ugostiti u Zagrebu.
Na sastanku su neki naši riječki članovi dali i novce za novi forum te su njihovi nadimci uneseni na forum gdje piše tko je koliko uplatio.
Sjajnoj riječkoj ekipi puno hvala, a svima koji nisu bili neka bude žao te neka drugi put dođu bez obzira gdje u Hrvatskoj se sastajali  :)

ikar

Sanos je 493. 492 je otišao krajem 8. mjeseca ove godine.

kico101

Hvala i tebi Tomek kao i Ivanu što ste odlučili potegnuti preko Gorskog Kotara i potrošiti dan na Kvarneru. Slike su odlične kao i uvjek i jedino je šteta da su dani tako kratki.
Jedna ispravka-595 na prvoj slici je na Jelačićevom trgu, a ne na Delti. Uz to čini mi se da je na neuobičajenom peronu od 17-ce ( ili se varam ). Ona fotka na kojoj se vide neboderi na Turniću prikazuje raskrižje gdje se dogodilo nekoliko teških nesreća. Jedan od sudionika je bio sada već rashodovani MAN SU220 ( gbr 411 ) koji se sam pokrenuo sa bivšeg okretišta neposredno uz raskršće, otkotrljao se i nasadio na zid stotinjak metara niže. Par godina kasnije kamionu mješalici otkazale su kočnice na isto mjestu, sjurio se dolje i poginule su 3 osobe. Nakon toga izgrađen je debeli zid  ( vidi se na slici lijevo ) iznad kuće u čije je dvorište često upadalo kakvo teško vozilo.

Tomek

Da, imaš pravo, Sanos je 493, šteta da ih nije više ostalo, još prošli put kada sam bio u Rijeci bio je S200,S115 i par S415-ica, a sada nažalost ništa.

Što se tiče Delte, ja sam mislio da se Delta kaže i za Jelačićev trg i za ono dolje okretište  :-[, no zato smo tu da naučimo  :)

kico101

Zapravo je Delta područje omeđeno sadašnjim i bivšim ( mrtvi kanal ) tokom Rječine. Započinje kod spomenika a završava na području luke. Na tom području je veliko parkiralište i autobusni terminal.
BTW, ja sam ul. Republike Austrije u Zagrebu prekrstio u Trg. :-[

Tomek

Hvala na pojašnjenju, znao sam ja i prije da je Delta ono dolje okretište, ali sam mislio i da Jelačićev trg zovete Delta  :-[  ;D.
Inače, koliko sam čuo, plan je da se sve preseli na Deltu zar ne?

Ivan

Citat: shef  u Prosinac 30, 2007, 19:04:27
Nadam se da se Ivan neće ljutiti, teško je bilo ne upotrijebiti je:
http://img246.imageshack.us/img246/894/clipimage002yu5.jpg
Naravno da se ne ljutim, moja malenkost je počašćena. :)

Boki651

Naprosto ne mogu vjerovati, vidjeli ste Pepeksovca sa dva razbijena stakla, taj je vozio na liniji Pula - Prijedor, točnije u Karlovcu ga je dočekao isto Neoplan samo je imao stakla, a o njemu sam napisao par riječi u temi Pepeks Orašje pod BiH prjevoznici.

Vjerojatno ste se mimoišli i sa Brioni Pula busom na liniji Pula - Zagreb

- odmorište Ravna Gora

I evo Pepeksov luksuz iznutra