ZET razno

Autor tamlover, Prosinac 30, 2007, 18:08:00

conecto

Citat: tamlover  u Veljača 20, 2010, 12:12:03

Za razliku od Pleso prijevoza ZET-u ne bi bilo dozvoljeno stajati ispred glavne aerodromske zgrade. A po europskim kriterijima i neka dislocirana stanica bila bi veliki minus :-).

Ovo mi baš nije najbolje jasno - zbog čega ZET ne bi smio stajati ispred aerodromske zgrade? Tamo je čitava desna strana označena za autobus, a lijeva za taxi. I sada razni autobusi dolaze tamo, a prvi peron je rezerviran za liniju Pleso Prijevoza. Obilježenih mjesta ima dovoljno da jedno bude i za eventualnu ZET-ovu liniju.
Mislim da je linija JGP do aerodroma jedna od osnovnih stvari u svakom gradu (osim u našim gradovima), o tome jasno govori i ova (opravdana) packa od ADAC-a.
Zato liniju 267 treba vratiti, a dovoljno bi bilo da stoji npr. na Glavnom kolodvoru i kod Avenue Malla kako bi se do Aerodroma relativno brzo stiglo, a linija ne bi bila u koliziji s redovnim gradskim prijevozom na kraće relacije. Mogla bi se čak organizirati kao posebna linija poput 295 koja nedjeljom vozi za Sajam automobila i na njoj ne vrijede druge karte osim onih kupljenih u vozilu. Vozni red bi se mogao organizirati prema voznom redu aviona.
S ovakvim prijevozom do aerodroma kakav postoji danas za većinu putnika do udaljenog aerodroma najbolje (i najčešće) rješenje je pronalaženje "žrtve" koja će ih autom prebaciti i pri povratku dočekati. I u tom slučaju najčešće se radi prekršaj ispred aerodroma (također nije adekvatno riješeno) iskrcajem pod zabranom ispred zgrade. To prođe relativno brzo kad se nekog vozi na aerodrom, ali pri dočeku je mnogo kompliciranije pa je potrebno koristiti previše udaljen i skup parking.
Linija Glavni kolodvor-Pleso bi povezala odjednom aerodrom sa željezničkim kolodvorom i centrom grada pa bi  i ova ocjena bil vjerojatno bolja. Naravno, Zagreb se ni tada ne bi mogao mjeriti s pobjednikom ovog ocjenjivanja Münchenom gdje se podzemno-nadzemnom željeznicom direktno s aerodromskog gatea dolazi u centar grada za nekih 40 min (udaljenost je daleko veća).
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

421

Citat: tamlover  u Veljača 20, 2010, 12:12:03
Citat: conecto  u Veljača 20, 2010, 07:32:13
Mislim da bi trebalo vratiti davno ukinutu liniju 267

Za razliku od Pleso prijevoza ZET-u ne bi bilo dozvoljeno stajati ispred glavne aerodromske zgrade. A po europskim kriterijima i neka dislocirana stanica bila bi veliki minus :-). Aerodrom i veza grada s aerodromom su jedan od najboljih dokaza kako u gradu i državi važne stvari godinama stoje. Da je aerodrom kojim slučajem u gradu to bi Banderas davno riješio jer bi mu donjelo puno pompe i pol.bodova, a ovako je Pleso zarobljen interesima HDZ-a.

Slažem se s conectom u potpunosti uz jednu ogradu: to ne bi SMIO voziti svatko, kojim busevima, jer putnici nose prtljagu sa sobom, CA( Pleso prijevoz) vjerojatno ne bi bila zadovoljna gubitkom zarade na toj vrsti prijevoza, a i sindikati bi se pobunili zbog gubitka radnih mjesta vozača buseva( osim ako ne bi prešli u ZET).
Grad Zg je vlasnik 30tak % aerodroma Pleso, pa ne vidim razloga zbog (ne)mogućnosti stajanja na terminalu ispred aerodromske zgrade!Valjda još nitko nije bacio bubu u uho  Bandiću!?
Niti taj dio kolača nije za baciti, osim vožnje naplaćuje se i prijevoz prtljage...
Cash and carry!  A ZG holding je uvijek gladan, nezasitno gladan pa se zadovoljava svime što dođe pod zub!
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Tomek

BTW Pleso prijevoz staje na svakoj stanici kraj koje prolazi ako ima nekog od njegovih putnika(oni mu mahnu).
Osim toga njihovi autobusi idu kroz veći dio dana svakih pola sata(u puni sat i 30), ima svega par iznimaka kad se preskoći neki polazak.
Zagreb nije jedini grad sa takvim posebnim prijevoznikom koji ide od aerodroma sa svojim autobusima(pogledajte npr. Beč koji ima nove Citylinere(Vienna airport lines)), ali je među rijetkima koji nema nikakav oblik željeznice do aerodroma. Pričalo se da bi pruga preko Domovinskog mosta išla do Plesa, ali od svega toga ništa.
Mislim da i nije loše da Pleso prijevoz vozi koliko je loše što nitko ne kontrolira cijenu vožnje koja je stvarno atstronomska. I kome to još paše osim Pleso prijevozu?? Pa taxistima koji stalno oko aerodroma imaju posla i koji imaju jako jak lobi tako da ni njima nije u interesu neki jeftin prijevoz od aerodroma do ZG-a.

conecto

Slažem se da Pleso prijevoz uopće nije loše rješenje, a ni za cijenu ne mislim da je baš previsoka kad se prijevoznik financira isključivo od cijene karata.
Pri prijedlogu o uvođenju ZET-ove linije za Aerodrom uopće nisam mislio na zaradu već poboljšanu povezanost s gradom koja se i ovog puta pokazala kao loša (ADAC). Ako bi eventualna ZET-linija ugrozila Pleso prijevoz mislim da bi ga Grad trebao subvencionirati jer se razacuje na daleko banalnije stvari (poput npr. linija kao što je 207, vlakići, kabrioleti - zajedničko svima da stvaraju troškove a ne voze nikoga).
Ne bi to trebali biti nikakvi posebni autobusi - naši niskopodni busevi (prema potrebi solo ili zglobni - pokazalo bi vrijeme) imaju sasvim dovoljno prostora i za prtljagu unutra. Uostalom, takvim se busevima prevozi od zgrade do aviona, a većina putnika koji idu avionom izbjegavaju preobilnu prtljagu. Naravno, uvijek ostaje i drugi izbor - Pleso prijevoz i njegovi turistički busevi.
Inače, nekad su liniju 267 (dok je postojala) najčešće vozili ZET-ovi "turistički" busevi MAN 750 ili TAM 170 (190) A 11.
A GDJE JE POANTA?

tramvajac 92

Možda za početak da se poveže Zračna luka Pleso i Velika Gorica (da ZET uđe na mala vrata na aerodrom?
A šta se tiče buseva pa imamo 23*MAN Lion's Classic (SL 283),9*MB Conecto, 5*MAN SÜ 313, 4*MAN Lion's Regio, 2*Marbus Viveo B4 080, 2*Iveco Daily 3.0 HPT,  1*MAN Lion's Coach, i 1*MAN SL 263 (47 buseva ukupno) koji su prigradsko/turistički ili prevoze djecu pa bi se dalo nešto iskombinirati...
A ako treba možemo vratiti NG 272 na cestu...

Ivan

Citat: tramvajac 92  u Veljača 21, 2010, 12:38:58
Možda za početak da se poveže Zračna luka Pleso i Velika Gorica (da ZET uđe na mala vrata na aerodrom?
A šta se tiče buseva pa imamo 23*MAN Lion's Classic (SL 283),9*MB Conecto, 5*MAN SÜ 313, 4*MAN Lion's Regio, 2*Marbus Viveo B4 080, 2*Iveco Daily 3.0 HPT,  1*MAN Lion's Coach, i 1*MAN SL 263 (47 buseva ukupno) koji su prigradsko/turistički ili prevoze djecu pa bi se dalo nešto iskombinirati...
A ako treba možemo vratiti NG 272 na cestu...
Ne znam čemu razmišljati o ovim visokopodnima, Pleso prijevoz radi glupost kad šalje Tourismo na liniju dugu 15 km koja stoji na svakoj stanici.

Mislim da bi trebali voziti isti gradski autobusi kakvi trenutno voze na 330 (po mogućnosti što noviji), tako je i u puno drugih gradova gdje aerodrom nije predaleko... Neki posebni komfor nije potreban i bilo lakše utrpati torbu u niskopodnjaka nego se zezati sa bunkerima. Naravno, dobro je imati i flotu malo udobnijih autobusa da po potrebi voze putnike od aerodroma do malo udaljenijih krajeva, ali mislim da redovna linija koja vozi svakih pola sata treba biti više-manje slična gradskima, i po tipu autobusa, i po cijeni, a bilo bi dobro i da je karta integrirana sa ostalim gradskim prijevozom čak i ako je drugi prijevoznik...

Shole

Moram se složit s Ivanom.  Iako je pretpostavka da će se većina korisnika tog prijevoza (valjda oni koji idu na avion) uglavnom ukrcati na Glavnom kolodvoru, al svejedno je puno praktičnije da vozi nekakav niskopodnjak sa malo boljim sicevima i praznim prostorom nasuprot srednjih vratiju.  U Rijeci su znali vozit Lion's Classici kad nije bilo raspoloživog Regia ili Tama (izlet) i nije bilo nikakvih problema, osim što nisu imali klimu ni zavjese pa su znali njurgat putnici. 

I druga stvar, dal taj Pleso prijevoz koriste i svi ljudi koji su zaposleni na i oko aerodroma ili samo putnici koji idu na avion?

Tomek

Ja mislim da oni nisu pogriješili u toj mjeri što su se ugledali na ostale velike europske gradove kao što je Beč, London, Frankfurt i sl. gdje autobusi koji voze za aerodrom su Citylineri, Scanie Irizar, novi Tourismi i sl. No zaboravili su da ti svi aerodromi imaju željezničku konekciju s gradom tako da postoji alternativa.
I sami vozači iz Plesa su mi pričali da Tourismi su prilično nepraktični u stani-kreni režimu rada jer su to ipak turistički autobusi. Više su naravno zadovoljni sa svoja dva Intoura za koje kažu da su savršeni za tu liniju.

Što se tiče ljudi koji idu na aerodrom većina njih isto putuje Pleso prijevozom na koji imaju popust(ili besplatno, ovisi o firmi u kojoj rade) te zato ujutro idu po 4-5 autobusa Plesa iz ZG-a za aerodrom.

I da, ljudi u 90% slučajeva putuju sa autobusnog kolodovra gdje je početna stanica PP-a, a na ostalim stanicama ima svega 10% ljudi s tim da tamo autobus PP-a stane ako mu se mahne.

Inače ova ideja za niskopodne autobuse mislim da ne bi bila praktična, a i da bi bila opasna jer se autobusi napune prtljagom(zna se dogoditi da su bunkeri puni) te stvarno ne znam di bi u niskopodnjake to utrpali.

conecto

Citat: Tomek  u Veljača 21, 2010, 13:48:04
Ja mislim da oni nisu pogriješili u toj mjeri što su se ugledali na ostale velike europske gradove kao što je Beč, London, Frankfurt i sl. gdje autobusi koji voze za aerodrom su Citylineri, Scanie Irizar, novi Tourismi i sl. No zaboravili su da ti svi aerodromi imaju željezničku konekciju s gradom tako da postoji alternativa.

Inače ova ideja za niskopodne autobuse mislim da ne bi bila praktična, a i da bi bila opasna jer se autobusi napune prtljagom(zna se dogoditi da su bunkeri puni) te stvarno ne znam di bi u niskopodnjake to utrpali.

Vlakova do ZG-zračne luke sigurno neće biti tako uskoro pa je solidna alternativa ZET s niskopodnim busevima. Dakle, najbolje da voze i jedni i drugi uz podršku Grada, a putnici bi mogli birati dvije polazne lokacije u gradu, kao i to da li im je praktičniji visokopodni (oni s puno prtljage) ili niskopodni (npr. osobe s invaliditetom, dječjim kolicima...) autobus.
Oni koji rade na Aerodromu također bi mogli dobiti dobru alternativu pošto oni nemaju prtljagu (uz riješen popust). Od tih 4-5 autobusa PP mogao bi biti 1-2 ZET-ova s druge lokacije, posebno što se navodno u Pleso prijevozu razmišlja o ukidanju posebnog prijevoza kombijima za posade aviona s kućne adrese (piloti i stjuardese).
Treba razmišljati da mnogi koji dalje putuju avionom u Zagreb dolaze iz drugih krajeva autobusom ili vlakom, a tu se javlja još jedan problem Zagreba - autobusni i željeznički kolodvor su dosta udaljeni.
Niskopodni autobusi za vožnju koja traje nekih 20-30 min sasvim su dovoljno udobni, nije ni u avionima neka udobnost (posebice prostor), donekle tek u bussines-klasi, jedina prava prednost je vremenski dobitak na većim relacijama.

A GDJE JE POANTA?

tramvajac 92

Ali ipak treba staviti malo udobnije siceve:
http://img163.imageshack.us/img163/9516/dsc00688hf6.jpg
(autor:maky) ko i na buseve na ln 330

STIB

Danas od 9 do 18 nisu vozili tramvaji Maksimirskom zbog orezivanja drveća.
Umjesto njih, vozili su zglobni Citelisi:
Ujutro u Maksimiru:

Oko 11 na Kvatriću:

Nisam uspio registrirati gdje su se okretali - kroz Domjanićevu > Petrovu > Kamaufovu > Vlašku?
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

Paško

Zaboravio sam da imam i jedan filmić.
531:
http://yfrog.us/jwmov01058z
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Berlingo

Vidim da ovo nije niko spomenuo pa cu se ja usuditi prvi. Da li zbog ovog na slikama linije 268 i 330 imaju neka veca kasnjenja?

tramvajac 92

Koliko sam ja čuo nije bilo većih kašnjenja..