ZET razno

Autor tamlover, Prosinac 30, 2007, 18:08:00

421

Citat: tramvajac 92  u Srpanj 17, 2010, 20:30:08
U većini Citara koji završe na 226 se pali samo ako stisneš na zadnjim vratima..
Probaj (po mogućnosti se digni iz kabine na nekoj poštenoj nizbrdici i onda idi provjeravati  ;D )
Nadam se da me nećeš poslušati

Još jedno nepoznavanje gradiva zvanog "tipkalo najave stanice"  evo dopune znanja.
Dakle, u busu (solo/zglobni) postoje dvije vrste tipkala: "STOP - crvene boje" koja služi SAMO  i SAMO za najavu izlaza i
tipkalo s piktogramom vrata i /ili natpisom "VRATA"/ "TÜR" koja ima dvostruku funkciju: isto kao" STOP" tijekom vožnje ili za otvaranja vrata. Ljudi se boje pritisnuti to tipkalo tijekom vožnje misleći (vjerojatno) da će otvoriti vrata što je apsolutno nemoguće, no dobivaju brzinu otvaranja jer odmah po davanju dozvole od strane vozača, ona se otvaraju ili mogu čekati zaustavljanje na stanici, mirovanje busa i davanje dozvole od vozača što se manifestira paljenjem
rasvjete tipkala"VRATA" bijele boje.
Kontrola da li je dozvola korištena vidi se na displeju vozača uz diskretni  zvučni signal, te na displeju ATRONA u vidu natpisa "VOZILO STOP" i na (zglobni- dva)  ugrađenim , originalnim signalima "STOP" koji se tada pale.
Čest je i slučaj bespotrebnog, višestrukog pritiskanja bilo kojeg tipkala jer je to dovoljno učiniti SAMO JEDNOM ( kao Michelle u ALO,ALO) bilo gdje u busu jer su dobro strateški ugrađeni. Zglobne kockice u prikolici imaju ugrađeno samo jedno tipkalo "VRATA" na lijevom rukohvatu, no ta greška ispravljena je na citarima gdje su ugrađene na oba.
Putnici još često zloupotrebljavaju znak najave s piktogramom osobe s invaliditetom plave boje i okruglog oblika, koji se nalazi kod drugih vrata iznutra i kod nekih busev izvana. Namjena im je najava za hendikepiranog putnika i pristajanja busa na dovoljnoj udaljenosti od ruba stajališta radi korištenja pokretne rampe za ljude u invalidskim kolicima ( prvenstveno električnim) i roditelja s djecom u kolicima.
Kad bi putnici znali  pravilno koristiti ugrađenu opremu najave stanice, bilo bi lakše njima i vozaču, brže bi došli do odredišta, vozač bi imao više vremena za odmor na stajalištu i ne bi bilo nepotrebnih tenzija na relaciji putnik-vozač što i jest svrha JP- brzo,sigurno,ugodno i udobno te ekološki prihvatljivo.

Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

421

Citat: Ivan  u Srpanj 16, 2010, 21:06:27
Ne razumijem zašto svako malo naši vozači forumaši idu štititi takve likove,
A. Zato što ti "likovi" nisu "naši vozači forumaši" jer bi se javili da jesu   
B. Zato što nisi čuo njihovo viđenje problema
C. Zato što izvodite zaključke temeljem jednostrane izjave, bez druge strane
D. Zato što se oni ne mogu obraniti
E. Zato što "naši vozači forumaši" osjećaju potrebu objasniti problem temeljem kolegijalnosti i pripadanja struci vozača busa 
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

plavi ZET-ov bus volim

Eh, šta se meni desilo. I to DVAPUT - ista linija, prije podneva, vrijeme: kiša. -.- I vozio je neki starkelja, facu nisam upamtila, ali svejedno mogu zaključiti da se radi o jednom te istom vozaču jer ne vjerujem da postoje 2 tako mutava.
Dakle, linija 124 Gornji Stenjevec i ja silazim na stanici Karažnik-Čileanska. Vozimo se mi prema stanici i ja lijepo ustala, stala na vrata, pritisnula STOP i čekam da stane. Kad ono, nastavi on samo tako. WTF?! I niš, stao je na sljedećoj jer su tamo već ljudi bili čekali. Nisam mu ništa rekla, i šteta što nisam, jer mislim da sam mu se baš mogla zderat "Halooo, stanicaaaa, kaj ću skakat van!!!", što ću i učiniti ako mi to napravi još jednom... (treća sreća)
Molim cijenjene članove foruma autobusi.org i njegove posjetitelje da NE KRADU fotografije. Pod krađom mislim na njihovo (pred)stavljanje na druge internetske stranice (s ili bez prethodne modifikacije) kao vlastite i/ili bez navođenja izvora ili autora.

citaro

Meni redovito svaki dan prekipi čim uđem u ZETov autobus, i svaki dan sam sve više siguran da ZET nije firma nego cirkus. Puno vozača se ponaša kao da su kočijaši (svaka čast izuzecima, kojim ima), glasovna najava stanica ne radi u 99% slučajeva, ima i puno slučajeva da vozači na okretištu ne stišću "stajalište to i to je dostignuto", pa na displeju cijelim putem piše samo npr. Dubrava, pušenje u kabini za vrijeme vožnje, radio džungla, Banija i slične stvari...

Isto tako ne razumijem cirkusante koji rade vozne redove. Mislim da nije normalno da se putnik koji iz Dupca ide u Moravče mora sat i 15 minuta tresti kroz Jesenovec i Glavnicu Donju. Raspoređivanje autobusa na linije je isto posebna priča. Vrtićko dijete bi to bolje organiziralo.

Slažem se s Ivanom, ni ja ne razumijem zašto vozači s foruma brane takve kolege. Valjda bi ih branili i da ubiju nekog, ipak je to kolega, zar ne ?

MAN19464

Citat: plavi ZET-ov bus volim  u Srpanj 18, 2010, 00:08:10
Eh, šta se meni desilo. I to DVAPUT - ista linija, prije podneva, vrijeme: kiša. -.- I vozio je neki starkelja, facu nisam upamtila, ali svejedno mogu zaključiti da se radi o jednom te istom vozaču jer ne vjerujem da postoje 2 tako mutava.
Dakle, linija 124 Gornji Stenjevec i ja silazim na stanici Karažnik-Čileanska. Vozimo se mi prema stanici i ja lijepo ustala, stala na vrata, pritisnula STOP i čekam da stane. Kad ono, nastavi on samo tako. WTF?! I niš, stao je na sljedećoj jer su tamo već ljudi bili čekali. Nisam mu ništa rekla, i šteta što nisam, jer mislim da sam mu se baš mogla zderat "Halooo, stanicaaaa, kaj ću skakat van!!!", što ću i učiniti ako mi to napravi još jednom... (treća sreća)
vidim ja da bi ti stare vozače u penziju da je to napravvio mladi vozač nebi zamjerila jel da? he he šalim se malo

t4

Vidim, potegla se rasprava... vozači su na strani vozača, putnici na strani putnika, to je razumljivo.
A malo su žešči forumaši-vozači haha, takvi su i za volanom, lako planu.

Glede ulaska ljudi na prva vrata, meni je to apsurd. Ulazak samo na prva, izlazak na ostala. Ako se već vozač 109ke držao tog pravila, čemu mu je žena izašla na Vatikanskoj di sam ja ušao? što joj nije rekao: gospođo, odite na druga vrata? nego je tu spiku išao meni prodavati. Nije njemu do tog pravila, već da mu vrućina ne ulazi u vozačku kabinu, zato je to tako ispalo. Jednostavno, vozač 109ke nije postupio fer sa strane putnika, a što su vozači-forumaši na njegovoj strani, neka.

Glede stanica... ne znam... velim, reakcija vozača je bila loša i bezobrazna. Mogao je zamoliti putnike preko razglasa, a ne se dići na stanici iz kabine kao neki kočijaš. Vozač busa vozi autobus i putnike u njemu i dužan je stati na stanici kao i na semaforu i drugdje. I tramvaj stane na svakoj stanici pa vozač ne izlazi i ne psuje. Samo kažem da se bagra zaposlila u ZET-u kojoj tu nije mjesto. Poštujem tuđe mišljenje i oprostite vozači-forumaši, nisam mislio vas uvrijediti, već samo iznijeti dio svakodnevnice. Ima i korektnih vozača u svakom slučaju koji pozdrave putnike i tima svaka čast, ali 5% vozača je takvo i da im je prilika, išli bi nogama i rukama udarati putnike.

conecto

Ovdje se očito ne isplati nekima previše objašnjavati, u prethodnim postovima sve sam opširno objasnio, pa se ne želim ponavljati.
"Vozači-forumaši" su iznijeli argumente i objašnjenja za razliku od "putnika-forumaša" koji onako otprilike prosuđuju što je u redu ili ne, što je fer ili nije i sl. Stvarno argumentirano!

Citat: t4  u Srpanj 18, 2010, 01:15:22
... vozači su na strani vozača, putnici na strani putnika, to je razumljivo.

Trebali bi (kao najčešće u busu) šutjeti i trpjeti svakakva sranja. Ako već iznosiš pojedinačne slučajeve onda ih tako i prikaži, a nemoj uopćavati kao što obično i jest slučaj. Vozači rijetko "planu" ničim izazvani dok si putnici u novije vrijeme zaista svašta dozvoljavaju.
Oko izlaza na prva vrata sve smo vrlo opširno objasnili 421 i ja, čitaj malo pa onda konkretno odgovaraj na konkretne rečenice (citiraj po mogućnosti). Ali ti očito baš moraš biti tamo naprijed i izlaziti tamo gdje izlaz nije (piše gore NIJE IZLAZ, ne znam zašto)!

Citat: citaro  u Srpanj 18, 2010, 00:30:46
Meni redovito svaki dan prekipi čim uđem u ZETov autobus...

Eto gdje je problem, čim uđeš (ako ne i prije) već ti nešto ne štima i to "svaki dan"!
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

conecto

Malo o argumentima "forumaša-putnika"...

Mislim da nije normalno da se putnik koji iz Dupca ide u Moravče mora sat i 15 minuta tresti kroz Jesenovec i Glavnicu Donju.

Vozno vrijeme na liniji 271-272 u polascima Dubec-Jesenovec-Glavnica Donja-Moravče je 30+15+15 minuta, dakle bus ima polazak iz Moravča kao krajnje stanice sat vremena nakon što je krenuo iz Dupca kao početne stanice.
Prema tome NIJE TOČNO da se putnik vozi od Dupca do Moravča sat i 15 minuta već negdje oko 55 minuta (citaro dodao "samo" 20 minuta ili dobrih 30 i kusur posto). Kad kritizirate nemojte se služiti takvim grubim neistinama (upravo sam o tome u prethodnim postovima već pričao) jer će tome povjerovati većina onih koji to pročitaju a ni ne znaju gdje je Moravče.
Inače, takvu trasu linije ZET je naslijedio od Čazmatransa kad je 1984. preuzeo od njega današnje linije 270, 271, 272, 273 i 274. Osim toga Čazmatrans je ovu liniju vozio s Autobusnog kolodvora uz dodatak da je vozila Zagreb-Blaguša-Jesenovec-Glavnica Donja-Moravče. Ne znam koliko je ta vožnja do Moravča trajala, ali tada je bilo sve u redu i nitko se nije bunio, ZET je barem Blagušu odmah izdvojio u zasebnu liniju, a toga se danas malo tko sjeća. O broju polazaka na tim linijama u odnosu na nekad ne treba uopće govoriti. Kad je ZET provozio na tim linijama vladalo je opće oduševljenje, danas je to davno zaboravljeno.

Citat: plavi ZET-ov bus volim  u Srpanj 18, 2010, 00:08:10
I vozio je neki starkelja, facu nisam upamtila, ali svejedno mogu zaključiti da se radi o jednom te istom vozaču jer ne vjerujem da postoje 2 tako mutava.

Ovakav način izričaja suvišno je uopće komentirati. Saby, drž se ti radije foto-aparata i photoshopa!

I bilo bi dobro da svi malo pročitate Sholetov post!
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

421

Meni redovito svaki dan prekipi čim uđem u ZETov autobus, i svaki dan sam sve više siguran da ZET nije firma nego cirkus. Puno vozača se ponaša kao da su kočijaši (svaka čast izuzecima, kojim ima), glasovna najava stanica ne radi u 99% slučajeva, ima i puno slučajeva da vozači na okretištu ne stišću "stajalište to i to je dostignuto", pa na displeju cijelim putem piše samo npr. Dubrava, pušenje u kabini za vrijeme vožnje, radio džungla, Banija i slične stvari...
Napokon se u nečemu mogu složiti s Tobom! DA, ZET nije firma nego cirkus! Vozači su dreseri, a putnici nikako da se dadu dresirati. Mi njima nove klimatizirane vozne jedinice s  ATRONom, ali jednom je prevruće, drugom prehladno, trećem puše, četvrti otvara prozor, Tebi je pak pretih ATRON, drugom preglasan i tako svaki dan unedogled. Vozači su i kočijaši s previše konja kojima moraju baratati, ali ni s time niste zadovoljni.
E ,sad, ako Ti baš svaki dan prekipi kad ulaziš u ZETov bus tad ću Te besplatno savjetovati-nemoj se u njima voziti ili prihvati neke činjenice i pokušaj se ponašati kako treba uz pomoć nekih pravila, zakona i najviše- Bontona.
Citat:Isto tako ne razumijem cirkusante koji rade vozne redove.
Vrtićko dijete bi to bolje organiziralo.
Cirkusante koji rade vozne redove kontaktiraj u Zapruđu pa im reci svoje tegobe.Rado će Te saslušati!
Citat:Valjda bi ih branili i da ubiju nekog, ipak je to kolega, zar ne ?
Vozač busa ZETa je razapet između borbe s Upravom ( ne sudjeluje u nabavi i opremanju busa npr), borbe sa svakodnevim problemima u prometu( pariranje na ugibalištima...), borbe sa svojim "kolegama" koji rade protiv pravila , a kojih se ne možemo riješiti jer blate plemenitu i zahtjevnu  struku vozača busa  i najviše s putnicima koji nisu uvijek u pravu(gdje ste,zašto kasnite, kud vi to vozite..) i cilj ovog foruma je približiti onima koje to zanima drugu stranu priče radi lakšeg shvaćanja eventualnog problema.
Smrt je sastavni dio našeg posla koji istina i nasreću  nije čest slučaj pa obrana nekog kolege ovisi o slučaju.
Nitko to ne radi s predumišljajem! Duško Olivari je dobar primjer morala, a kamiondžija iz tunela Ledenik mi se gadi!

421

Citat: t4  u Srpanj 18, 2010, 01:15:22
Vidim, potegla se rasprava... vozači su na strani vozača, putnici na strani putnika, to je razumljivo.
Za Tvoju informaciju conecto i ja imamo više vozačkog staža no Ti godina, vozili smo više kamiona sa ili bez prikolice,poluprikolice, i autobusa svakakvih tehničkih ispravnosti no Ti u nekoliko života , stoga RESPECT glede vozača-forumaša.
Cilj je argumentirano objasniti a ne paušalno objaviti i ostati prav. Čemu onda služi ovaj forum?

Citat:I tramvaj stane na svakoj stanici pa vozač ne izlazi i ne psuje.
o-0
Citat:Samo kažem da se bagra zaposlila u ZET-u kojoj tu nije mjesto.
I mi se slažemo s tim i pokušavamo boriti protiv toga no teško ide protiv politike, teško.. Zato i jesmo sudionici ovog foruma- (i još nekih  ;))

Citat:Ima i korektnih vozača u svakom slučaju koji pozdrave putnike i tima svaka čast, ali 5% vozača je takvo i da im je prilika, išli bi nogama i rukama udarati putnike.
Vrlo je lako odskakati u ovolikoj masi, (iskreno- višeg prosjeka kvalitete od "kvalitetan" ) vozača, a o onih 5% samo je Tvoja impresija ničim potkrijepljena. Vjerojatno se voziš na zapadu , gdje postoji DJ MJ koji je rođen s mikrofonom i to obilato i dobro koristi , no drugi možda bolje voze, susretljiviji su prema starijima i svaki vozač ima nešto dobro samo to treba otkriti. Najbolji su vozači autobusa sangvinici, a opisani slučaj na 109 bio je tipični kolerik.

citaro

Da, ja sam pogriješio što se tiče linije 271/272. Opet, to je previše. U čemu je problem da se ta kvazilinija razdvoji na 3 zasebne (Dubec-Jesenovec, Dubec-Glavnica Donja i Dubec-Moravče) i neka svaka linija vozi svakih sat vremena i neka npr. ova za Jesenovec kreće u puni sat, za Glavnicu u 20, a za Moravče u 40. I stvar riješena uz jedan dodatni bus koji ne bi trebao biti problem. Ovo je čista budalaština, kao da u jednu liniju spojiš 261, 262 i 263  ::|

Za ovo sve ostalo što sam napisao, stojim iza toga. Što s tiče glasnoće najave, nije to meni se sviđa glasno, drugima tiho, stvar je u tome da u svakom vozilu treba biti dovoljno glasno da se bez naprezanja može čuti koja je sljedeća stanica, svidjelo se to nekome ili ne. Zato to i služi.

tamlover

Citat: 421  u Srpanj 18, 2010, 12:21:57
Vjerojatno se voziš na zapadu , gdje postoji DJ MJ koji je rođen s mikrofonom i to obilato i dobro koristi

DJ MJ je imal i nekog radijskog iskustva u Zaprešiću ak se ne varam, al svaka mu čast - faca od šofera u svakom slučaju. Samo mi se uvijek čini da je neopisivo ljut kad ne vozi na 136.  8-8

A sad da se malo osvrnem na raspravu. U vrijeme kad sam svakodnevno bio u autobusima ZET-a "igrači" koji bi se u zadnji čas dizali sa stolca prije stajališta zbog čega je znalo dolaziti do promašivanja stanice ili naglih kočenja u stanici od strane drugih putnika (a i vozača) su opominjani da su mogli još duže sediti... Danas putnici očekuju da će vozač telepatski osjetiti njihovu potrebu za silaskom pa kad uz svu silu nekorištene tehnologije prođe stanicu ajde svi drvljem i kamenjenm na šofera. U interesu mi je da što prije izađem iz autobusa i volio bih kad bus ne bi stao ni na jednoj stanici do moje kad ne bi bilo potrebe.
Heh gdje su vremena dobrih vozača i normalnih putnika...Sve je manje i jednih i drugih. Kad vidim da se dva šofera mimoilazeći ne pozdrave, kad si međusobno oduzimaju prednost pri izlasku iz stanice i sl. onda se zapitam što se kvragu dogodilo? Mam mi u misli doleti jedan el loco vozač koji je prije petnaestak godina imao osebujan stil pozdravljanja - beljenje i vražji osmjeh od uha do uha - ajme majko kako sada to simpatično djeluje...
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

scorpio

Ajde što ste ga se razvezali,ne podupirem ovako ponašanje protiv vozača ali i nazivanje naših forumaša lažljivcima i nije baš prikladno.Ja otkako se vozim na posao sa ZET-om nikad nisam imao negativno iskustvo sa vozačima.Uđem pozdravim vozača jer je to ljudski cvikam kartu i vozim se.A i bilo je svakakvih putnika bezobraznih,pijanaca,olimpijaca,klinaca studenata itd. da ne nabrajam.Svaki su dan frustracija u najgorem obliku,nakon dugogodišnjeg maltretiranja i j******,više nisi nasmiješen i lako planeš.Tu su i oni koji trče na bus preko živice,tramvajske pruge,preko gomile auta,ugrožavajući sebe i ostale sudionike u prometu naiđu na zatvorena vrata,i opet zašto on mene nije čekao,preplaćena gamad,đubrad.Ako mislite da vas voze bosanci,čobani i nepismeni ljudi dobro je da vas ikako voze.Da i naiđete i i na najgoreg ZET-ovca on će biti uljudniji od prosječnog putnika.Jedini koji u ZET-u rade su vozači, i pljuvati po onima koji voze vašu djecu,sestre,roditelje,a sve samo zato što su neki putnici sitne gnjide i ne znaju šta bi sa životom.Sramota,to je naš odgoj.Ja nemam ništa protiv ljubaznosti i tople ljudske riječi,vozači nisu strojevi ni roboti.Javna pohvala MJ.

tramvajac 92

Ista stvar i kod mene. Ja ulazim na prva vrata u pravilu (osim ako trčim za istim) i naravno pozdravim vozača a ako izlazim na prva vrata (rijetko) onda ga opet pozdravim.

sokre

Možda je tog vozača netom prije nazvala žena i razj... ga nekom svojom idejom, pa je on agresiju privremeno preusmjerio na one koji stiskaju zvonce bezveze.

Bez obzira, vozač je šef u busu i onaj tko misli drugačije nije u pravu. I u redu je ako se ponekada podvikne jer sam siguran da one koji prave probleme vozači prepoznaju. A kada ih vidi deseti put, nema drugog načina da im se stane na kraj nego agresivnijim povikom.

Uostalom, opomene preko razglasa najčešće izazivaju (pod)smijeh onih na koje se to odnosi.