Nabavke novih autobusa

Autor nukleusri, Siječanj 02, 2008, 12:21:13

tramvajac 92

Možda shvate da su se zeznuli nakon tih 10 primjeraka i kupe još 20 zglobnih MANova sa 360 ks, da ne bi uzmanjkalo snage za penjat se na brijeg...

Shole

Pošto je sve već vjerovatno dogovoreno (BTW, zašto nije MAN Importer doveo jednog CNG Lion's City-a na probu?) dajmo im barem priliku da se pokažu. Iz zagrebačkog iskustva je očito da su zglobni definitivno preslabi, a to se nas ne tiče.  Solo su solidni ali samo ako im je program mjenjača podešen kako treba. Ovaj 793 je podešen bolje nego svi drugi ZET-ovi. E sad, dal su njihovi drugačiji da se smanji potrošnja to nebih znao, ali taj dio mi se ne sviđa jer s obzirom da kod nas samo gledaju di će ušparat u zadnje vrijeme, mogu se kladit da će ih "zatvorit" da čim manje troše,a kako će ić u brdo to nije bitno.  Osim toga, izgleda da puno bolje varijante štelanja ima ZF-ov automatic sa 6 brzina (ZET-ovi Citelisi) od četverobrzinskog VOITH-a koji je kod nas zastupljen 100%.  Nadam se da će i tu onda doć do promjene, jer slabijem motoru dobro dođe manja razlika među brzinama.

little-perfect-fairy

Citat: zvone16  u Srpanj 07, 2011, 12:24:33
I 10 kanti je previše, bolje da dođe 5 Lion City-a

I šta poslije s njima? Taj bus mogu vozit samo vozaci sa E kategorijom, ako se ne varam. Ne mogu ga svi vozit! Tako da bi najbolje bilo da si nabave nekoliko solo Citara, jer Lion's City buseve ne mozes stavit niti na sve linije. U gradu nikako, a u prigradu ne mozes ih bas stavit za Tribalj (primjer), em sto ima prepuno putnika em sto su putnici đizs krist na toj liniji, a ne mozes ih niti stavit za Šoiće jer ne prođe ispod onog mosta. Ja glasam za nove Citare na Diesel a ne plinske buseve.

zvone16

A i u tom Autotroleju ili ko već upravlja nabavkom, šta ne raspita se malo ili kontaktira šoferi neki, ko da će propast za par minuta razgovora. A ne nekakve jadi i bijede naručivat stvarno mi neki ljudi nisu jasni
ZvoneXp

zvone16

Citat: little-perfect-fairy  u Srpanj 07, 2011, 20:14:13

I šta poslije s njima? Taj bus mogu vozit samo vozaci sa E kategorijom, ako se ne varam. Ne mogu ga svi vozit! Tako da bi najbolje bilo da si nabave nekoliko solo Citara, jer Lion's City buseve ne mozes stavit niti na sve linije. U gradu nikako, a u prigradu ne mozes ih bas stavit za Tribalj (primjer), em sto ima prepuno putnika em sto su putnici đizs krist na toj liniji, a ne mozes ih niti stavit za Šoiće jer ne prođe ispod onog mosta. Ja glasam za nove Citare na Diesel a ne plinske buseve.

Pa nisam mislio na zglobnog jer bi naglasio da je zglobni.
ZvoneXp

maky

Neka oni naručuju s kojim god hoće programom getribe, to je još najmanji problem...  ;D

BTW, po splitskim iskustvima, puno je ugodniji u uglađeniji VOITH sa 4 brzine od ZF-a koji uvijek i vječito trza u prvoj brzini koju (nepotrebno) dijeli po pola...

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

Boki651

Citat: little-perfect-fairy  u Srpanj 07, 2011, 20:14:13

Lions City nije samo zglobni bus
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d9/Sporveisbussene_18jun2005.jpg/220px-Sporveisbussene_18jun2005.jpg

Lions Citya ima i solo pa je D kategorija dosta za voziti ih, iako znam da većina vozača koje znam ima i D+E. Lions city ni po čemu se nerazlikuje od gradskih buseva koji voze danas, bolji je od svih naših gradskih solo-a, nizak, udoban , a i samo ime City otkriva da nije planiran za povezivanje Triblja, Muna itd...

Vjerujem da bi taj bus bio prava investicija, pa makar bio i na plin, ali ipak se nekako nadam da će razum pobijediti.

ikar

Ni za jedan bus u voznom parku Autotroleja ne treba E kategorija. I solo i zglobni i kombiji sve je to D kategorija. Već smo imali tu raspravu!

Boki651

Aha, nisam to znao, ali to onda nije po propisima... ili?

tramvajac 92

Ako je nekome želja imati položeno i za prikolicu zašto nebi položio i imao..

Shole

Zglobni autobus se ne računa kao vozilo sa priključnim vozilom jer bi u tom slučaju prikolica imala drugu registracijsku pločicu

Lion

Kad već moramo nabaviti CNG autobuse, ne želim se pomiriti s time da su Citelisi već 'riješena stvar'. Mislim da ima i boljih autobusa, a nisam ni velik ljubitelj nabavljanja samo MAN/Mercedes autobusa, bilo bi vrijeme da vidimo nešto drugačije, da ne kažem 'egzotično', na našim ulicama.  :D
Pa da vidimo onda što nam se još nudi.  :)

TEMSA Avenue CNG

cpyright: transbus.org

Neznam koliko ljudi vole ili ne vole Temsu, ali što se mene tiče, oni su solidan izbor. Ako je suditi po Safariju, autobusi nisu uopće loši (iako u Safariju na dužim relacijama predlažem da si kupite Kosmodisk ili nešto slično jer kičma doslovno otpada poslije vožnje :P). Motor ima 320 KS, čisto ok za naše uvjete. Mjenjač koliko sam shvatio ima 6 brzina, naravno automatski, retarder isto ima. Allison T375 R je model, ali mislim da se mogu uzeti i sa Voith mjenačem sa 4 brzine (nisam 100% siguran).
Naravno kllimu ima, rampu za invalide isto, a i to je jedan od zahtijeva Troleja koliko je suditi po tekstu iz NL.
I sad dolazimo do onog dijela koji sve najviše zanima. Cijena. Neznam točno kolika je, ali vjerujem da je osjetno jeftinije nego trojac Citaro/City/Citelis.

SOLARIS Urbino 12 CNG

copyright: moto24.tv

Po Njemačkoj su ovi busevi već odavno popularni, ali još ih nismo vidjeli na hrvatskim ulicama. Pravo su osvježenje što se dizajna tiče, a vjerujem da je i kvaliteta na razini, čim ih ima toliko na poprilično zahtjevnom njemačkom tržištu. Motor se može birati: ili Ivecov koji ide i u Citelisa, ili Cummings koji je u prethodno opisanoj Temsi. Mjenjač je Voith, četverobrzinski, automatski naravno. Retarder ima. Klima i rampe za invalide i ovdje su dio opreme. Cijena otprilike poput MAN-a/Mercedesa. Usput, ovo je i moj favorit ovdje.   8)

VOLVO 7700

copyright: transbus.org

Volvov dizajn se valjda svakome sviđa. Čisto, jednostavno, klasično, a opet moderno. Pouzdan proizvođač o kojem se nema što previše reći, a da nije već rečeno. Dakle, počnimo od motora. U izboru su dva Volvova motora, jedan 260, drugi 300 KS, oba su Euro 5. Mjenjač je ZF 6 brzina, automatski. Retarder ima, također i klimu i rampu za invalide. Sad kad smo prošli osnove, dolazimo do cijene. Koliko sam uspio vidjeti, ovaj se model u Italiji prodaje čak za 20000 eura jeftinije od Solarisa!!! Dakle, i nije tako loš izbor, mislim čak da je kod njega omjer uloženo-dobiveno najbolji.

Valjda će jednog dana na našim ulicama voziti jedan od ovih buseva. Bilo bi lijepo.  ;)
Grad ti kao svome stanovniku pruži priliku da umjesto sasvim solidne prigradske linije dobiješ lošiju gradsku liniju. Ali si na kraju krajeva građanin, jel tako?!

Berlingo

E to sam cekao! Zadnja slika ti je najbolja. Ima li kakva scania?

little-perfect-fairy

Off topic!
lapsus, u mojem prijasnjem postu zamjenila sam classic sa regio. Inace jako mala razlika, pa ono.. ;)) . Sory!

tramvajac 92

A da se riješi dvije muhe jednim udarcem pa da se nabave troosovinci (koje nitko nije spominjao ali bi dobro došli) na CNG
Lion's City LL CNG (A26, NL313-15 CNG)

autor: k-gramber
Dakle, 310 ks, Euro 5, Voith/ZF

Drugi kandidat je Solaris Urbino 15 CNG

Motor je Iveco Cursor 8 CNG sa 213 kW (283 ks) ili Cummins ISLG 320 234,8 kW (314 ks)
Mjenjač je standardno VOITH, ZF je također moguć

Treći

Scania OmniCity, 15m, snaga i vrsta motora nepoznati.
Mjenjač je automatski.. valjda..