Nabavke novih autobusa

Autor nukleusri, Siječanj 02, 2008, 12:21:13

maky

Što se tiče troosovinca, imajte na umu da je masa praznog vozila gotovo 18 tona, tako da neznam kako bi se plinskih 310KS nosilo sa riječkim brdima...

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

conecto

Nije problem u Irisbusu već općenito o CNG-pogonu na brdovitom terenu.
Inače, Iveco ima najveće iskustvo s CNG-pogonom i smatra se najnaprednijim što se tog pogona tiče, proizvode čak i kamione i Dailye s takvim pogonom, a srodni Fiat i osobne automobile i dostavna vozila.
Dakle, za Rijeku nije greška izbor Irisbusa već CNG-pogona. U ZG ima mnogo ravnijih linija, a postoji djelomično opravdanje da je dio novca za njihovu nabavku povučen iz CIVITAS-ELAN programa EU.

Citat: Shole  u Srpanj 07, 2011, 16:13:26
(BTW, zašto nije MAN Importer doveo jednog CNG Lion's City-a na probu?)

Zato što nitko osim zastupnika Irisbusa nema zamjensko CNG-vozilo (što njima nije problem uz ovih 60 zagrebačkih), a kad bi se dovezlo tvorničko mogla bi se ponoviti situacija kao sa sivim zglobnim MAN-om na kojem se u Zagrebu MAN Importer opekao.

A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Shole

Da, jer je problem platit parsto kuna i zaljepit probne tablice na njega.

1A

Pitanje za vas koji ste više upućeni od moje malenkosti: jučer je u prilogu Vijesti KanalaRI glasnogovornica izjavila kako je dotični autobus vozio pod punim teretom uzbrdo bez problema. Taj puni teret - jesu li to gospoda i dame sa slike pred par postova ili je bus vozio cijeli dan? Jer opterećeni bus na CNG-pogon i sve naše uzbrdice baš i ne idu zajedno.

Shole

Bus je vozio drugi dio prekidne na 7A

Shole

Citat: maky  u Srpanj 08, 2011, 20:53:28
Što se tiče troosovinca, imajte na umu da je masa praznog vozila gotovo 18 tona, tako da neznam kako bi se plinskih 310KS nosilo sa riječkim brdima...

Kako su pak morali ić zglobni plinaši NG 232 CNG !?   Zagrebački dizelaši od 270KS (NG272) nisu išli bogzna kako. Ovi ne samo što su bili 40 konja slabiji, nego su još imali i Otto motor.  Taj valjda nije htio ić ni nizbrdo

Majstor

A cuj članka direktor Autobusi firme u Novom listu kaže ipak smo mi prodali vozila na zemni plin CNG i to 70 i kusur KOME  >hammer<
Samo mi sudite pošteno !

mivano

Nešto za one koji će odlučiti o kupovini novog Lion's Cityja.

http://man.active-online.de/en/?openAsPopup=true

Ne želim vidjeti Arianne Fainsa stolice u idućoj nabavci!!!!!!!!!

kico101

Možeš priložiti dobrovoljni prilog za razliku cijene od Fainse do ovih u prospektu kojeg si linkao. ;D ;)
Iskreno, zadovoljio bi se i sa drvenim stolicama samo da umjesto plinaša ide Diesel ( neka bude i Euro 12 da zadovoljimo zelene dušebrižnike ) samo da ne moram uz Kumičićevu 10 na sat iza njega ( mislim na plinaša ).
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

mivano

Da li bar možemo dobiti stolice kakve su u Citarima II? Stolice u Classicima su horor. One u SG312 ne bih spominjao.

ikar

Mislim da Arianne stolice ne dolaze u ponudi sa Cityma, pogledati malo "fotelje" u splitskima, valjda će i naše takve bit!

tramvajac 92

Vraga crnog ne dolaze.
http://www.autobusi.org/forum/index.php?topic=4364.msg35412#msg35412
Ovo je Arianne Fainsa, kolko ja znam..
Zgodno rješenje je Kiel centra..

ikar

Nitko nije ovo vidio?

Citat:
NATJEČAJ AUTOTROLEJA POTRAGA ZA KREDITNIM ARANŽMANOM ZA ŠTEDLJIVA VOZILA

Traže se sredstva za autobuse na plin

Na natječaj za financiranje kupovine deset novih gradskih autobusa na stlačeni prirodni plin (CNG) stiglo je sedam ponuda, kaže direktor komunalnog društva Željko Smojver

RIJEKA Ukupno sedam ponuda za financiranje kupovine deset novih gradskih autobusa na stlačeni prirodni plin (CNG) pristiglo je na natječaj što ga je za nabavku sredstava raspisao »Autotrolej«, potvrdio je direktor tog komunalnog društva Željko Smojver, prilikom predstavljanja i probne vožnje CNG autobusa proizvođača MAN. Pristigle ponude trenutačno su u postupku ocjenjivanja, a po odabiru najpovoljnijeg kreditnog aranžmana »Autotrolej« će raspisati natječaj za nabavu samih autobusa.
    – Ovisno o tome hoće li biti žalbi na postupak javne nabave za financiranje, očekujemo da ćemo natječaj za nabavu deset autobusa pogonjenih stlačenim prirodnim plinom moći raspisati prije kraja ove godine. To znači da će autobusi na prirodni plin riječkim ulicama počet
Punionica u Baračevoj ulici

Prezentaciji je prisustvovao i gradonačelnik Vojko Obersnel, inače predsjednik skupštine Energa, pa nas je zanimalo kada će riječki distributer prirodnog plina krenuti u izgradnju punionice za CNG autobuse, što je osnovni preduvjet za njihovu eksploataciju.
    – Punionica će u svakom slučaju biti u funkciji prije isporuke autobusa, jer sigurno nećemo dopustiti da autobusi stignu, a da nemaju na što voziti, kratko je odgovorio Obersnel.
i prometovati u prvoj polovini iduće godine, kazao je Smojver tijekom testne vožnje riječkim ulicama.
    Predstavljeni CNG niskopodni autobus njemačkog proizvođača MAN u odnosu na klasične autobuse pogonjene diesel motorom ima znatno niže emisije štetnih plinova, te već sada ispunjava euro VI normu, istaknuo je Zvonko Gabud, predstavnik MAN-ovog zastupnika za Hrvatsku, a nudi i mogućnost vožnje na bioplin.
    – Autobus je i tiši od dieselom pogonjenih autobusa, a cijene prirodnog plina niže su i znatno manje variraju u odnosu na cijenu nafte i naftnih derivata pa osim ekoloških, ovakvi autobusi osiguravaju i ekonomske prednosti u odnosu na klasične diesel autobuse, kazao je Gabud, dodavši kako je najveća prednost MAN-ovih CNG autobusa sedamdesetogodišnje iskustvo te tvrtke u proizvodnji autobusa na plin, zbog čega je MAN danas vodeći europski proizvođač takvih vozila s pedesetpostotnim udjelom na tržištu u posljednje tri godine.

Marinko GLAVAN

kico101

Najzanimljiviji dio se ne vidi u cjelini u citatu, a ide ovako:
 – Ovisno o tome hoće li biti žalbi na postupak javne nabave za financiranje, očekujemo da ćemo natječaj za nabavu deset autobusa pogonjenih stlačenim prirodnim plinom moći raspisati prije kraja ove godine. To znači da će autobusi na prirodni plin riječkim ulicama početi prometovati u prvoj polovini iduće godine, kazao je Smojver tijekom testne vožnje riječkim ulicama.
E, sad vi meni recite ( poučeni prethodnim iskustvima ), kada su autobusi stigli u roku manjem od pola godine, nakon što je raspisan natječaj? Ili je novinar brzoplet ( što nije nikakvo čudo kod većine novinara novog vala ) ili se radi o već unaprijed poznatom dobavljaču kojemu busevi već stoje na lageru. Treće ne postoji. Pitanje je samo kada će biti izgrađena ( prava ) punionica. Ovaj naš smušeni gradonačelnik u silu želi biti duhovit pa kaže u stilu "kako oni u gradu nisu blesavi da kupe autobuse, a da nije riješeno pitanje punionice". To vjerojatno znači da će plinski autobusi ( zamislite ČAK 10 KOMADA ) na riječkim ulicama zavoziti VEĆ u lipnju 2015-te. >hammer<
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Shole

Na natječaj za kredit očekuju žalbe, al nitko ne spominje moguće žalbe na natječaj za izbor autobusa. Znači u cijeloj priči je kompliciraniji natječaj za kredit  WTF! To može značit samo jedno, već spomenuto by kico101.  Na kraju ćemo dobit polovne ZET-ove Citelise, kojih se na silu žele rješit, i još će to hvalit na sva usta jer ćemo ih dobit 12 umjesto planiranih 10