Nabavke novih autobusa

Autor nukleusri, Siječanj 02, 2008, 12:21:13

ikar

Samo da MAN bude, valjda su i slušali preporuke "test" vozača...

djuro

Znači li to da će se svake večeri iz remize (garaže) tih 10 ili 12 vozila odvoziti u Industrijsku kako bi se napunili plinom? Čini mi se da je to 100 tinjak km praznog hoda dnevno.

Shole

Planira se uzet 10 novih autobusa, ali ponavljam, ni najmanje me nebi iznenadila situacija da nam uvale ZET-ove polovnjake.
Doduše, ako ćemo ionako kupit taj prokleti Citelis (gospon Smojver molim vas nemojte to kupovat, vidjet ćete poslije zašto), možda stvarno nebi bilo loše za iste pare uzet 12 ili 15 njihovih polovnjaka. Pa to su praktički novi busevi, stoje parkirani uz ogradu već mjesecima.

shef

Evo od danas imamo i službeno crno na bijelo:

Vodeći se sve većim interesom javnosti za ekološki prihvatljivijim projektima, dodao je Smojver, Autotrolej traži dugoročna rješenja uvođenja i korištenja autobusa koji u svakodnevnom gradskom prijevozu za pogonsko gorivo koriste ekološki prihvatljivije izvore

Gradonačelnik Vojko Obersnel dao je suglasnost direktoru Autotroleja Željku Smojveru za zaduženje kod Erste banke u iznosu od 25 milijuna kuna za nabavku deset solo autobusa koji će koristiti plin kao pogonsko gorivo. Prema očekivanju riječkog gradonačelnika plinski autobusi trebali bi se pojaviti na riječkim ulicama do kraja sljedeće godine.

Radi se na izgradnji plinske stanice, specifične pumpe koja će omogućiti punjenje autobusa, a koristit će se i za druga vozila. Razmišljamo o prepravki novijih vozila u vlasništvu Autotroleja, ali i ostalih komunalnih društava kako bi koristili plin kao pogonsko gorivo. Naša odluka da se dio sredstava od cijene usluge koristi za razvoj pokazala se ispravnom jer bi u ovom trenutku iz poslovanja Autotroleja bilo teško osigurati sredstva, izjavio je Obersnel.

Vodeći se sve većim interesom javnosti za ekološki prihvatljivijim projektima, dodao je Smojver, Autotrolej traži dugoročna rješenja uvođenja i korištenja autobusa koji u svakodnevnom gradskom prijevozu za pogonsko gorivo koriste ekološki prihvatljivije izvore, među kojima je i SPP – stlačeni prirodni plin koji je na razini europskih zemalja definiran kao energent koji predstavlja srednje i dugoročno rješenje u okviru ekološki prihvatljivih izvora za pogonsko gorivo u prometnim sredstvima.

– Grad Rijeka je 2008. godine usvojio četverogodišnji plan aktivnosti energetskog razvoja čiji su ciljevi usklađeni sa europskih ciljevima, a i supotpisnik je europske incijative Sporazuma gradonačelnika iz 2009. godine koja okuplja europske gradove te kordinira i usmjerava napore na postizanju takozvanih ,,3x20» ciljeva do 2020. godine, kao odgovor na suvremene klimatske i energetske izazove.

To u postotcima znači smanjenje stakleničkih plinova za 20 posto, smanjenje potrošnje energije za 20 posto i povećanje potrošnje energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji
do 20 posto, kazao je Smojver.

Sredstva za nabavku 10 solo autobusa pogonjenih stlačenim prirodnim plinom (SPP) osiguravaju se kreditnim zaduženjem u iznosu od 25.000.000 kuna, a rok otplate je devet godina s počekom od godinu dana.

Nakon dobivanja suglasnosti za zaduženje, Autrolej će započeti postupak nabavke autobusa pogonjenih na stlačeni prirodni plin, a ukoliko bude dostatnih osiguranih financijskih sredstava, nabavit će se i dodatni broj autobusa. Isporuka autobusa očekuje se u roku od devet mjeseci po potpisu ugovora, odnosno krajem 2012. godine kada se očekuje i povlačenje kreditnih sredstava. S obzirom na godinu počeka, početak otplate kredita očekuje se u prvom tromjesečju 2014. godine, rekao je Smojver.

Autotrolej će na kredit od 25 milijuna kuna platiti četiri milijuna kamate, a kada se tome doda 162.500 kuna naknade i ostalih troškova banke, ukupna cijena kredita iznosit će 29,2 milijuna kuna.
Nitko na kolegiju gradonačelnika nije pojasnio zbog čega se do sada nisu naručivali autobusi na plin, iako je ta gradska tvrtka još u vrijeme direktora Ćirila Jurišića počela obnavljati vozni park za što su izdvojeni deseci milijuna kuna
.

Autor teksta doktor za sve komunalne djelatnosti Damir Cupać (Novi List), a najbitnije podvukao vaš moderator.

Punionica naravno ne ide u ovaj kredit.
Cca 2,5 milijuna kuna po vozilu, odnosno po današnjem tečaju oko 335.000 €. Hmmmm
Konverzija novijih vozila na plin ?  buljimir 
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Shole

Citat: shef  u Listopad 25, 2011, 18:38:15
Nitko na kolegiju gradonačelnika nije pojasnio zbog čega se do sada nisu naručivali autobusi na plin, iako je ta gradska tvrtka još u vrijeme direktora Ćirila Jurišića počela obnavljati vozni park za što su izdvojeni deseci milijuna kuna[/u].[/i]

Vjerovatno je kao i kod naknade ugradnje klima uređaja neki rodijak trebao pobrat pare za ugradnju plinskih motora

tramvajac 92

Nadam se samo da kad već misle kupiti tih 10 solo plinera, da neće prepravljati na plin druge buseve prije nego što se pokaže kakvi su ti busevi pod opterećenjem.

dusko

Isto ko i osobni auti na plin. U prosjeku slabi za 10% ako ne i vise. Bio sam u busu koji je vozio kolega Sorola kad ga je isprobavao. Mislim da je vozio na liniji 4. Bio je na probi kod nas to znate svi. Ide, ali po meni tih 300 ks.nije to, ponasa se kao da ima 30 ks.manje. Zivi bili pa vidjeli.........

zvone16

Mislim da bi se našla nada da nedobijemo ta govna od autobusa, treba li bi po novinama i slično objavit neke tekstove i slično ...
ZvoneXp

NP-549

Kad se već toliko furamo na tu ekologiju, mogo bi neko malo poštelat one semafore po gradu pa da su barem po 2 u fazi, a ne da na svakom staješ i turiraš u mjestu.  Kolko tu CO2 izađe iz auspuha? 

I da, jasno mi je da vozni red izrađuju oni koji se ne voze autobusima pa im je svejedno, al brate mili šta ovi koji programiraju semafore ne prolaze svaki dan na posao tuda?  Šta im nije još palo na pamet da to može i bolje.  Čisti primjer su dva nova u Zvonimirovoj između Novog Lista i Krnjeva.  Pa to je takva debilana, to stvarno samo kreteni mogu tako isprogramirat

Boki651

da, onaj kod ZTC-a nikad nije u zelenom valu.

A tu bih još dodao onaj semafor u pravcu Opatije, u Krešimirovoj, odmah po prolasku onog semafora kraj Indexa. Dosta često se dogodi, da jedan interval uopće nema zeleno, dok svi drugi imaju, pa nastane blokada grada u trenu. Kako to kontrola prometa ne vidi, da im semafor radi svake prijestupne?

mivano

Citat: NP-549  u Studeni 05, 2011, 15:49:46
Kad se već toliko furamo na tu ekologiju, mogo bi neko malo poštelat one semafore po gradu pa da su barem po 2 u fazi, a ne da na svakom staješ i turiraš u mjestu.  Kolko tu CO2 izađe iz auspuha?  ...

CO2 je porez na budale. Ozbiljni znanstvenici odavno su dokazali da ljudi gotovo nikako nemogu utjecati na sveukupnu razinu CO2 u prirodi. Mi ga svojim aktivnostima stvaramo tek bijednih 4%. Ali političari tupe svoje. Veći su problem dušični i sumporovi oksidi.

Oprostite, ali morao sam reagirati  o-0

Bocko

Čini se da ovo gleda HDZ;
http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Vijecnici-Grada-Rijeke-koncesionirali-Titov-brod-Galeb

Gradski parlament dao je suglasnost Autotroleju za zaduženje od 25 milijuna kuna za nabavku deset novih autobusa na plin. Tomislava Zečević Pedić (HDZ) izrazila je čuđenje takvim prijedlogom.

– U prošlom mandatu tvrdili ste da je nemoguće koristiti autobuse na plin zbog konfiguracije terena. Je li netko u međuvremenu rekao: Brda, poravnajte se! Ja vidim da su sva brda i dalje na svom mjestu, primijetila je Zečević Pedić.

Shole

Praktički su u pravu, ali komentar je na razini djeteta iz 3. razreda osnovne škole.  Jedan gradski vjećnik bi trebao imat bogatiji vokabular

conecto

Kad bih si dozvolio malo zlobe mogao bih likovati pošto je očito i Rijeka krenula zagrebačkim smjerom, ali jednostavno nisam takav i ovo me žalosti, no očito hrvatska glupost nema granica. Očito ima i gore od plina. Bolje da je i tamo kupljeno 60 plinaša pa da stoje kao i naši od ovog "Galeba", ali tako je to - Kumrovec je ipak daleko od Rijeke.

>rigoleto<
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

shef

Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic