Nabavke novih autobusa

Autor nukleusri, Siječanj 02, 2008, 12:21:13

kico101

Ja iz ovoga ne vidim tko naručuje autobuse, niti da su na plinski pogon( mora se biti registrirani korisnik ). :-[
I već do kraja 2012-te ( vjerojatno )imati ćemo 10 novih niskopodnih plinom pogonjenih autobusa. Hoćemo li do tada imati i punilište? Hoće li se do tada rashodovati 20 autobusa ( a moglo bi se, s obzirom u kakvom su stanju i kojih su godišta )? Ali nema veze, izbori će do tada proći, pa smo 2 godine ( do županijskih izbora ) na miru.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Shole

Sinoć je bila jako dobra emisija na 24sata TV,  sučeljavanje ekonomskih stručnjaka SDP-a,  HDZ-a i treći je bio iz HSLS-a.   Između ostalog,  spomenuto je kako će se s vremenom sve manje obećavati na izborima, što je već i sad slučaj jer nitko ne barata glupostima o 200 tisuća novih radnih mjesta i povećanju penzija, što se obavezno galamilo na svim izborima do sad.  Prema tome, ono što se nas tiče jer to da bi se mogle drastično smanjit najave, a pogotovo kupnje autobusa u izbornim godinama jer jednostavno sredstava nema, a prodavanje magle je izgleda bar donekle smanjeno.

Spiker

U Zagrebu je raspisan natječaj za punionicu. Graditi će se u Podsusedu.
U Ljubljani su već nabavili autobuse i sad su pustili punionicu u pogon. Time i Citelisi idu u promet.
U Rijeci je raspisan natječaj!

221

Pametni Slovenci, autobusi ne idu u promet dok im se ne osigura gdje će se opskrbljivati gorivom.

Dok po Bandiću u ZG, busevi mogu u promet bez punionice.  ::|

Spiker

Tko je u toj priči pametniji (privatno mislim, pametniji za sebe)....
A i u Ljubljani je, mislim, gradonačelnik srbin. Direktor plinare hrvat...
Nego, oni su transparentno kupili autobuse na natječaju. Bez nečijeg održavanja, kao u Zagrebu.
I planirali izgradnju punionice.
Za to vrijeme, jer sutobusi su prije isporučeni, na busevima su riješavani display-i, naplate karata  i sl.
E, sad će tek vidjeti probleme.
Jer, u Sloveniji nema Irisbus servisa!
Komercijala kad prodaje svašta obeća. A kasnije, kad se počme kvariti...
Prvo skladište dijelova je u Češkoj! I tako za svaku sitnicu.
Ali, o tome kasnije, nakon par mjeseci.

Spiker

Malo sam čitao tehničku specifikaciju natječaja.
Meni to sliči na opis MAN-a.
Citelis sigurno nije. good_boy

Lion

Zna li se nešto o tome ima li kakve realne šanse da Autotrolej nabavlja Setre poput one što je bila na testu na trojci?
Grad ti kao svome stanovniku pruži priliku da umjesto sasvim solidne prigradske linije dobiješ lošiju gradsku liniju. Ali si na kraju krajeva građanin, jel tako?!

ikar

Citat: Lion  u Prosinac 12, 2011, 23:58:13
Zna li se nešto o tome ima li kakve realne šanse da Autotrolej nabavlja Setre poput one što je bila na testu na trojci?

Nema ni šanse u Autotransu, a kud će Gradu koji je u banani.

Spiker

Kakav je utisak sa testiranja Setre?
Može li usporedba (makar i subjektivna) sa ostalim autobusima?

Shole

Bus je nebo i zemlja u odnosu na bilo šta šta vozi kod nas.  Vrlo interesantna stvar s obzirom na to da se radi praktički o Citaru sa drugim sandukom gore.  Izgleda da je tu stvar ko i sa Lion's Classicom i da te velike 295/80 gume strašno puno nose na udobnosti.   A to koliko je tih to je da ne povjeruješ.  Naravno, o problemima i kvarovima i ostalim bolestima nemožemo pričati pošto je vozila samo tjedan dana, ali bez ikakvog ekscesa.

Katarina Piskor

Bilo bi sve Ok za nabavku novih autobusa samo je pitanje grada Rijeke financijska mogućnost i oćuvavanje od školske mladeži i studenata koji ne čuvaju ništa što je novo. Imam komentar na novi bus Setru koji je bio na probnoj vožnji na liniji 3 stvarno je udoban i mogu reči da mi se sviđa što je postavljeno za invalidska kolica i za djecu to bi se jedne strane omogućilo lakši prevoz majkama sa djecom u kolicima i invalidima.

shef

Ponude stigle:

Citat: Novi List - Marinko GlavanRIJEKA Četiri ponude pristigle su na natječaj »Autotroleja« za kupnju prvih deset autobusa pogonjenih stlačenim prirodnim plinom (SPP), potvrdio je direktor riječkog javnoga gradskog prijevoznika Željko Smojver. Ukupno je devet tvrtki preuzelo natječajnu dokumentaciju, a na jučerašnjem otvaranju ponuda za najveću investiciju »Autotroleja« u ovoj godini na stolu su se na kraju našle četiri, koje će u idućih šezdeset dana biti provjerene i evaluirane, nakon čega će biti objavljen odabir dobavljača.
    – Sve ponude prvo idu u postupak provjere da se utvrdi jesu li valjane, nakon čega će biti odabrana najbolja. Dok taj postupak ne završi, ne mogu govoriti o drugim detaljima – kazao je Smojver.
    Za nabavu kontingenta autobusa na prirodni plin »Autotrolej« je u prošloj godini osigurao kredite Erste banke i HBOR-a u iznosu od 25 milijuna kuna, također putem javnog natječaja. Prvi autobusi na plin, bude li na natječaju odabran dobavljač, riječkim bi ulicama trebali početi prometovati najkasnije do kraja ove godine. Njihovom nabavkom Rijeka će ući u krug sve brojnijih europskih gradova čiji busevi voze na prirodni plin te učiniti značajan korak ka ostvarenju strateških ciljeva u smanjenju zagađenja, zacrtanih Poveljom gradonačelnika čiji je potpisnik. S druge strane, »Autotrolej« će, ističe Smojver, ostvariti znatne uštede na troškovima goriva.
    – Ostane li odnos cijene diesel goriva i prirodnog plina sličan sadašnjem, korištenjem ovih deset autobusa u idućih pet godina uštedjet ćemo preko šest milijuna kuna, što je novac kojim se mogu kupiti još tri nova autobusa – kazao je Smojver.
    Prvih deset SPP autobusa bit će solo izvedbe, opremljeni klima uređajima, a u iduće četiri godine »Autotrolej« planira nabavku ukupno četrdeset autobusa tog tipa, čime će se udio autobusa na plin u voznom parku popeti na četvrtinu. Osim SPP autobusa, »Autotrolej« ove godine uvodi i novi sustav naplate Gradskom karticom, zajedno s opremanjem novog prometnog centra, ukupne procijenjene vrijednosti od 18 milijuna kuna. Za taj je posao početkom siječnja na javni natječaj pristigla jedna jedina ponuda, čija je evaluacija još u tijeku.
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Shole

Samo u Novom Listu to zovu SPP, dajte se više naučite da je to svugdje u svijetu CNG pa nek bude i ovdje.  Zašto se ne raspravlja o TPP terminalu na Krku, nego se uvijek koristi termin LNG !?

4 ponude ?  Padaju mi na pamet IRISBUS  >hammer<,  MAN,  Vulović MAZ i pretpostavljam MERCEDES, ali nemora značit da je to četvrti. Bumo vidli

shef

Mislim da bi jedan od ta 4 lako mogao biti SOLARIS.
Znam da sam negdje čitao intervju s njihovim zastupnikom da upravo ciljaju na CNG autobuse prvenstveno u Rijeci i Splitu.
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

tramvajac 92

MAZ-Vulović prema katalogu Mercedes od 260 ks -> ne znam koliko je on dobar izbor.
http://vulovictransport.com/assets/files/AUTOBUSI/MAZ-BIK203CNG-.pdf
MB prema Wikipedia 252 ili 326 ks -> nadam se ako uzmu njega da će biti jači motor
http://de.wikipedia.org/wiki/Mercedes-Benz_Citaro
MAN prema Wikipedia 245 ili 310 ks -> opet jači motor
http://de.wikipedia.org/wiki/MAN_Lion%27s_City
Solaris prema službenoj stranici 285 ili 315 ks-> jači motor je bolji izbor.
http://www.solarisbus.pl/en/urbino,15,Urbino_12_CNG,3,17.html
Irisbus nam je poznat iz Zagreba.