Kako jedan čovjek može zaustaviti njih 200

Autor STIB, Listopad 03, 2008, 20:50:24

Berlingo

Citat: Shole  u Kolovoz 03, 2010, 16:37:34
Ja bi tebe volio vidit da ideš van sa zglobnim busom sa ovakve stanice. Neeznaš dal ćeš gledat desno ogledalo koliko si od ovog auta, s tim da ni nemožeš više točno vidit kad ti slomi prikolicu pa izgubiš pravac na ogledalu, ili ćeš gledat kolko si s prednjim lijevim kutom busa prešao na drugi kolnički trak
Zar je uopce potrebno uci u gibaliste? Ma taman da se i moze treba uvijek stati na cestu. Mislim da je to puno pametnije rjesenje. I cemu uopce dizanje tona. Sve se to na taj nacin moze rjesiti. Ma kakvo provlacenje s busom i prijelaz na drugu stranu?

FitzTN

Ponovno pitam, gdje da stanem s autom ako moram (npr. zvoni mi mobitel ili moram nekog ostaviti/pokupiti), na Mars??? Stvarno mi je nejasno kako tako mrzite aute i vozače, ne znam samo što su vam zgriješili da takve gluposti slikate i predbacujete. Ima slučajeva na ovoj tebi gdje je gnjev stvarno opravdan, ali ovaj sad citroen i onaj renault što je postao conecto to svakako nisu.

Shole

Nemaš pojma o čemu pričaš i molim te da ne komentiraš.  Lijepo sam ti objasnio šta se dešava kad izlaziš van s ugibališta, al ne, ti i dalje piliš po svom jer ti bolje znaš vozit bus od mene. Na žutoj traki ili ugiibalištu sigurno nebi trebao pričat na telefon, a i  te tvoje gluposti o iskrcavanju nekog na 15 sekndi su totalno bezvezne jer se to onda produži na 3 minute, onda nakon tebe dođe sljedeći na 2 minute pa nakon njega jedan na 7 minuta i tako cijelo vrijeme.  Ja znam da si ti konkretno stao na 2 minute, al meni je sasvim svejedno dal si ti stajao tamo cijeli dan ili se poslje tebe promjenilo još 68 auta po 3 minute. Ja dođem na isto, meni je auto na izlazu, a to dal je stalno žuti ili se promjenilo sto boja je totalno nebitno

Man lion's coach

Pa nek ti neko parkira auto u tvoju avliju(dvoriste) kuce pa bi vidio kako bi reagirao, jednostavno da ti smeta, ako stane nekome izvan stanice on ugrozava sigurnost drugih sudionika u saobracaju  >hammer< o-0

421

Citat: FitzTN  u Kolovoz 03, 2010, 16:33:11
Bože sačuvaj pa vama ljudima svašta smeta. Ja tako stajem svako malo kad me netko zove na mobitel, pa rađe pričam parkiran nego u vožnji. Kome taj auto smeta??? Gdje da parkiramo? Na Marsu???
Citat: FitzTN  u Kolovoz 03, 2010, 21:42:59
Ponovno pitam, gdje da stanem s autom ako moram (npr. zvoni mi mobitel ili moram nekog ostaviti/pokupiti), na Mars??? Stvarno mi je nejasno kako tako mrzite aute i vozače, ne znam samo što su vam zgriješili da takve gluposti slikate i predbacujete. Ima slučajeva na ovoj tebi gdje je gnjev stvarno opravdan, ali ovaj sad citroen i onaj renault što je postao conecto to svakako nisu.

Možda je ovo razlog (Zakon o osnovama sigurnosti prometa na cestama  iz 2008):
Članak 82.
(1) Vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo:
9) na dijelu kolnika koji je kao stajalište za vozila javnog prijevoza putnika obilježen oznakama na kolniku ili prometnim znakom,
(4) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama stavka 1. točke 1. do 11. ovoga članka.
Članak 83.
(1) Osim u slučajevima iz članka 82. ovoga Zakona, vozač ne smije parkirati vozilo ni:

2) na udaljenosti manjoj od 15 m ispred i iza znaka kojim je obilježeno stajalište za vozila javnog prijevoza putnika,

(2) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.

Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Man lion's coach

Sve receno .. svaka ti cast na ovome 421, meni je 16 godina nemam polozeno, ali neke stvari razumijem...

conecto

Pa i nije čudno da razumiješ kad navodiš da živiš u Švedskoj, a ovdje imamo primjer kako se razmišlja na Balkanu.
I nije tu samo stvar zakona (koje nisu bez razloga tako regulirane) i "smetanja" u smislu "parkiranja u vlastitu avliju", već u tome da se autobusi zaista ne mogu niti normalno zaustaviti uz nogostup (osobito zglobni) kako bi putnici lakše ulazili i izlazili (ove površine su namjenski napravljene baš za tu funkciju, a ne za razgovaranje na mobitel ili za pokupiti nekoga).
Na nekim kraćim ugibalištima iz takvih razloga čak stražnji dio autobusa ponekad ostane na cesti (posebno zbog toga jer mora stati malo dalje od parkiranog auta kako bi mogao kasnije izaći van), a zglobni autobus se ne uspije ispraviti (prikolica ostane lijevo) pa vozač ne vidi u retrovizor vrata na prikolici, tj. ulaz i izlaz putnika na tim vratima što može biti opasno (često je zbog toga zaista najbolje rješenje stati na cesti). O izlasku autobusa pored parkiranog auta već je sve napisao Shole.
Na Zagrebačkoj aveniji slučajevi poput ovog Citroena na slici su svakodnevni i gotovo stalni na svakom stajalištu. Tamo su ugibališta dosta dugačka, ali isto tako tuda prolazi mnogo linija i najčešće zglobni autobusi pa često dođu po 2-3 zajedno.

Ne znam otkud ti ideja da su ovo opravdani razlozi zbog kojih se moraš trenutno zaustaviti gdje je to zabranjeno? Nije ti palo na pamet da taj razgovor možeš obaviti i kasnije? Ako ne možeš shvatiti kad ti se lijepo objasni (u očitom nedostatku prometne kulture), onda nek ti budu razlog da to ne radiš zakonske odredbe koje ti je naveo 421.
I onaj Renault stoji tako da mi je prikolica ostala ne cesti jer je ugibalište u Jankomiru toliko kratko da zglobni autobus jedva uđe i kad je prazno.

Ako i smatraš da postoji gnjev i mržnja, ona je izazvana totalnom prometnom nekulturom, egoizmom na cesti, kršenjem prometnih propisa i svakodnevnim opstruiranjem vozila JGP u prometu od strane ostalih vozila na cesti da to prelazi sve granice, ometa njihovo slobodno i sigurno kretanje dok voze i do 200 ljudi, a policija ne radi ništa. Nije tako rijetko da oni čak i zaustavljaju vozila na autobusnim stajalištima.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

conecto

Citat: TomoM  u Kolovoz 03, 2010, 18:07:21
Citat: STIB  u Listopad 03, 2008, 20:50:24
Svakodnevno nailazim na ovakve situacije iza Kupališta. Ova je posebna jer su oba auta "visoke" klase i s "posebnim" registracijama. Nakon što je bus prošao, vratili su se natrag i nastavili razgovor kao da je to javno parkiralište  ::|

Ovo su možda neki ljubavnici. :-))))
E da im se malo osvetiti za pogrešno parkiranje.  He he.

Možda su u ovom slučaju naši VIP-sugrađani pogrešno shvatili natpis iznad "sve zbog vas - VIP"  ???
A GDJE JE POANTA?

conecto

Još jedan primjer gdje je autobusno stajalište svaki dan i po cijeli dan prepuno automobila. Ovo je autobusno stajalište ispred zgrade Vjesnik / Večernjeg lista, dakle onih koji nas gotovo svaki dan vole prozivati po svojim tiskovinama. Mogli bi malo kroz prozor zaviriti u vlastito dvorište. Ovo su očito vozila njihovih "gostiju" jer u blizini nema ničeg drugog osim njihovih prostorija.

A GDJE JE POANTA?

FitzTN

Otkad su autobusne stanice "vaše avlije"? Kakvi su to argumenti?
U Zakonu može pisati što god nekom na vrhu padne na pamet, to ne znači da to ima smisla, da je pametno i da je korisno.

Ako se želimo riješiti auta s ceste onda moramo napraviti mjesto gdje se mogu parkirati a da ne smetaju nikome. Konkretno, na toj Zagrebačkoj aveniji su to onda valjda samo benzinske, koje pak često isto nemaju parking pa se staje po "prolaznim" cestama.

Ne opravdavam ove na stanici kod Vjesnika, ali realno, tamo staje 5-10 autobusa na dan valjda.

Da imaju ljudi gdje parkirati, barem 80-90% ljudi ne bi stalo na stanicu nego na to parking mjesto. :)

Evo, ponovo ću pitati, zašto je tako velik problem izaći sa stanice ako je napred na kraju iste zguran jedan auto, a nije problem izaći iz stanice ako je ispred tebe bus koji još nije "obavio posao"?

SARI

Možda prijatelju zato što se sve u životu ne svodi na pojedinačne primjere, individualne potrebe... već se ponekad radi o sistemskim rješenjima koja se moraju ili bi ih bar trebalo primjenjivati kao takve... kakve sad ima veze da li pored Vjesnika bus staje 5 puta dnevno?! Jel to opravdanje?

Ako zakon kaže da se nešto ne smije, onda se ne smije i gotovo... možemo ti i ja polemizirati do sutra da li je na nekom dijelu ceste ograničenje od 60 km/h na sat potrebno, razumno, opravdano... ili ne... ali je činjenica da ako te tamo radar ulovi sa 100 km/h da ćeš platiti kaznu... i sad ti drotu možeš objašnjavat do besvjesti da tvoj auto tu može proći i sa 140 bez problema... i da je to glupo... i da je to neko, kako ti kažeš, "s vrha" naredio, ali da ćeš platiti kaznu - hoćeš... i kraj rasprave...

To kako može bus iza busa izać, to je NJIHOV problem, ne tvoj... jer da pri takvom manevru vozač busa ošteti moj auto kojim se ja normalno krećem lijevom trakom (pretpostavimo da su dvije u istom smjeru i da se on uključuje u desnu, a ja vozim lijevom), ON bi snosio odgovornost... i oni su toga jako svjesni, vjeruj mi...

Lično iz iskustva... dva sam primjera vidio baš kritična... u Zagrebu sam primijetio proširenje kod Avenue Mall-a... u Rijeci, u Adamićevoj, pored beglijskog pub-a...

Mirta

Stvarno mi je nejasno kako tako mrzite aute i vozače, ne znam samo što su vam zgriješili da takve gluposti slikate i predbacujete.

Ne vidim da se ovdje radi o mržnji prema vozačima automobila, ali  nepoznavanje Zakona ne opravdava ih. Mogu ga pročitati i na internetu – Narodne novine RH (http://www.nn.hr,  http://wmd.hr/zakoni-narodne-novine). Gdje će oni stati i ,,mobitelirati", primiti ili iskrcati nekoga, ne smije biti briga vozača autobusa, a ni putnika. Dvadeset ili dvjesto metara dalje od stajališta, njihova stvar.
Nikad ne reci:"Nikad!".

221

Citat: FitzTN  u Kolovoz 04, 2010, 10:39:15
Ako se želimo riješiti auta s ceste onda moramo napraviti mjesto gdje se mogu parkirati a da ne smetaju nikome.

Evo, opisati ću jedan događaj kojem sam svjedočio u Maksimirskoj. Nema veze sa autobusima, nego sa tramvajima (ali se paralela može povući). Naime, vjerojatno je gospodin s automobilom isto htio razgovarati na mobitel pa se popeo na pločnik gdje je bila tramvajska stanica. Stao je blizu ruba, razgovara i tada dolazi tramvaj. Jedna od vrata se otvaraju točno ispred njegove haube. Prostora za prolaz nula. Svi putnici su krenuli prema drugim vratima osim tri mrge od mladića, koji su bez pardona skočili na haubu i prešli preko nje. Vozač auta nije rekao niti riječ jer bi vjerojatno još dobio i batine (bila utakmica, dečki pod gasom). Vidiš, misliš da nikome ne smetaš, a završiš kod limara. A samo čekam kada ću to vidjeti kod npr. Avenue Malla, kada zbog 5 automobila koji su na stanici, bus stane paralelno u drugoj traci.
I nadam se da znaš, da niskopodni autobus svoju punu funkciju ima samo kad stane uz pločnik od stanice.

FitzTN

Primjere koje navodiš su opravdani, vozači stvarno rade gluposti kad tako stanu, posebno kod Avenue Malla gdje ima 3 sata (!!!) beplatnog parkiranja u garaži.  >:(

Ja sam u svojim upisima na ovoj temi cijelo vrijeme pričao o autima/vozačima koji stanu na stanicu, a ne smetaju nikome, pri čemu ne postoji alternativno mjesto gdje bi se netko mogao zaustaviti.

Berlingo

Izgleda da ovdje treba otvoriti novu temu koja bi se mogla zvati kako je jedan covjek u pravu a nije njih 200!