RAZNO

Autor NP-549, Siječanj 09, 2008, 19:38:51

mivano

Najgori su krovni prozori definitivno u seriji 646-650, usprkos uputama teško ih je otvorit a još teže zatvorit; neki dan u 646 kad je padala ona jaka kiša šole ga je jedva zatvorio nakon što 2 putnika nisu uspjela u tome.
btw: Imamo li negdje sliku krovnog prozora od sanosa iznutra ?

Shole

To su isti ti ko u SG322.  Ona ručka se mora povuć prema dolje, držat napeta i onda se okreće.  Na pola "puta" je dignuta stražnja strana, a kad se dođe do kraja kruga onda je prednji dio poklopca dignut.

Sanosove si mogao dizat i naprije i nazad i lijevo i desno i kombinirano, a imali su onu rupu u limu di si zavukao ruku

mivano

Citat: Shole  u Srpanj 16, 2009, 15:43:38
To su isti ti ko u SG322.  Ona ručka se mora povuć prema dolje, držat napeta i onda se okreće.  Na pola "puta" je dignuta stražnja strana, a kad se dođe do kraja kruga onda je prednji dio poklopca dignut.

mislim da su isti i u classicima
za sanose znam kako izgledaju samo sam pitao za sliku ali nema veze
nešto drugo sam se sjetio: Ima li ijedan bus troleja tipku za otvaranje svih vrata istodobno?

Shole

To je skinuto na busevima onda kad je uvedeno pravilo za srednja i zadnja "vrata se otvaraju 10 sek. nakon zaustavljanja".  Mislim da je bilo ostalo na 531 i 542, a pošto njih više nema pretpostavljam da to nema više nijedan bus

Jean

Tu tipku su, koliko se sijećam, imali samo gradski Sanosi (518 - 553). Ne sjećam se da sam vidio tu tipku na MAN-ovima.

conecto

Citat: Shole  u Srpanj 16, 2009, 14:43:15
Što se tiče krovnih otvora, najbolji je bio TAM.  Kad si dignuo samo prednju stranu unutra je puhalo ko na motoru.  A bočni prozori su bili toliki da si mogao izać kroz njega ako si se malo potrudio

Malo OT, ali u Zagrebu se ne tako davno jedna budala razbila kad je iskočila kroz ogromni prozor tramvaja KT-4.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

conecto

Citat: Jean  u Srpanj 18, 2009, 23:22:08
Tu tipku su, koliko se sijećam, imali samo gradski Sanosi (518 - 553). Ne sjećam se da sam vidio tu tipku na MAN-ovima.

U Zagrebu su tu tipku imali pojedini MAN SG 220 s 4 vrata i to prvi takvi iz 1988. (znam za one iz Dubrave 587 i 588), noviji više ne. Također su je imali svi Ikarusi.
Na MANovima sam prvi put takvu tipku vidio u Beogradu, njihovi su je svi imali, a isto tako i ručne mjenjače sa 6 brzina za razliku od svih ostalih SGjaca koje sam vidio u raznim gradovima.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Shole

Naši sad imaju 6 brzina kad su dobili Mercedesove motore od 280 konja, a original su imali 4 brzine, a novije serije 5.
A što se tiče tipke, ima Jean pravo, imali su ju samo Sanosi.

Berlingo

Neka ovo bude vise kao provjera znanja.Mene je jednom na Rab vozio trolejov TAM-ic (cini mi se GB 80).Od tog soleta sam cuo za Ikarus i da je zavrsio u Splitu,ali jos se sjecam njegovih rijeci da je jedino dobro na njemu bilo bas taj prekidac za sva vrata.Da li je to moguce?

mivano

Čini mi se da improvizirane ploče za buseve bez displaya postaju opet aktualne. Malo tko da ima tiskanu ploču za 10a - pa tako ni 455 - napisana je ručno
u petak sam na 3a vidio da je natpis 3a napravljen tako da je obrisan dio od broja 18,a ostalo ono RIJEKA , a treba pisat Jelačićev trg.
Valjda se neće vratiti ono vrijeme kad su ručno škrabali po papirićima bez broja linije tipa "LOKVA", "Kastav" i slično.

MAKI

Pa da na 455 je napisana nekakvim crvenim slovima da da nekoliko puta sam ga vidio tako
Nigdje nema lijepšega grada
Do Rijeke naše
Zapjevajmo pjesmu svome gradu
i dignimo čaše
Riječani smo grada nad Kvarnerom
Neka svako zna
Tu su Molo Longo Trsat i Kantrida
Rijeko mila grade Svetog Vida
Volimo Rijeku jer Riječani smo mi
Ljepšega grada na cijelom svijetu ni

mivano

Sjeća li se tko još onih bijelih autobusa koji su vozili na gradskim linijama sredinom '90-ih i poslije su netragom nestali?

Jean

Bijelih gradskih autobusa? Koliko mene sjećanje služi, bila je na probi jedna jedini bijela Karosa. Neposredno prije nje na probi su bili i jedan zeleni solo Mercedes, te jedan ljubičasti zglobni (...ili je ljubičasti bio solo, a zeleni zglobni  ??? ), koji su u odnosu na tadašnji vozni park Autotroleja izgledali kao svemirski brodovi.

Karosa je u usporedbi s njima izgledala kao da je ispala iz daleke prošlosti. Negdje sam već napisao, zapamtio sam ju po sivoj plastičnoj ogradi u krugu harmonike i po iritantnom pištanju koje se čulo par sekundi prije nego su se zatvarala vrata.

Shole

Bio je i bijeli Sanos S218 kao i bijeli MAN NG312.  Osim njih bio je i svjetlo svjetlo narančasti MB O345 za prigrad i ljubičasti MB Intouro.

kico101

I bijeli zglobni TAM ( ne znam oznaku, ali isti tip karoserije kao 260A116 samo monotral ). Bilo je to sredinom devedesetih. I jedan midi Autosan.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.