RAZNO

Autor NP-549, Siječanj 09, 2008, 19:38:51

conecto

Sve je u gumama, posebno u zimskim uvjetima! I to ne u dubini šare (kao što je klg Shole rekao), jer zimska guma ima potpuno drugačije te šare odnosno lamele za dobar grip na snijegu. Osim toga razlika je i u smjesi gume koja je prilagođena nižim temperaturama, pa se zimska guma zimi općenito bolje ponaša u vožnji i kad je cesta suha. Bez obzira na dubinu šare, ljetna guma ni u kojoj varijanti nije za vožnju po zimi, osobito po snijegu.
"Ušteda" na zimskim gumama najbolje je vidljiva u temi "Autotrolejova crna kronika" u postovima od prošle zime.
I zapravo to uopće nije ušteda (bilo da se radi o autobusu ili osobnom automobilu) jer dok se zimi koriste zimske gume štede se ljetne gume, tj. dok stoje produljuje im se vijek. A rizik koji ljetna guma donosi u vožnji u zimskim uvjetima je ogroman, dovodi u pitanje sigurnost koja nema cijene, a naplaćuje se velikom materijalnom štetom, ponekad i ljudskim životima.
Bez obzira što firma poput Autotroleja možda vrlo povoljno naplati nastalu štetu, to je samo privid, osiguravajuća kuća uvijek pronađe način da naplati svoje rashode kroz redovne premije osiguranja, pa na kraju opet "mi to sve platimo" jer nijedna osiguravajuća kuća nije propala, upravo suprotno, vrlo uspješno posluju.
A nije osobito dobro ni za ugled firme da se svaki dan povlače po medijima vijesti o razbijenim autobusima.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Berlingo

Mislim da je temperatura od +7 nekakva granica. Tu ljetna guma gubi svoj smisao a zimska i te kako dolazi do izrazaja. Ja se cak sjecam snijega 1985. Gradski autobusi nisu mogli s ljetnim gumama dalje od Piramide ili Mlake, no prigradski su sa zimskim vozili. Negdje sam vec napisao da je jeftinije kupiti zimske gume nego riskirati s ljetnima po snijegu. i napraviti stetu na autu. Pitanje je veliko kako se tada ponasa osiguravajuca tvrtka. U svakom slucaju treba ih imati i naravno, koristiti ih samo zimi.
A od najavljenog snijega u Rijeci nece biti nista. Pratiti Rijeka Weather ili Crometeo.

Boki651

Citat: mivano  u Studeni 19, 2010, 17:53:08
snijeg u Rijeci:

http://www.rijekadanas.com/snijeg-u-utorak/

Jesu li spremne zimske gume? (Imam kolokvij u utorak - želim stić čitav do faksa.  ;D)

Radio sam sinoć pa nisam stigao odmah reagirati, ali stvarno ponekad ljuti na što su sve spremni "novinari" a bi njihova vijest bila čitana. Vrlo jadno i neprofesionalno, ne znam što drugo reći.

Snijega ne da nema kod nas nikako kroz idući tjedan, čak do nedjelje ništa, nego ni temperature ovdje neće ići u minus, bar do te iste nedjelje. Snijega u Gorskom kotaru neće biti najmanje do četvrtka ili petka.

Kolega Berlingo vam je sve rekao.
Kanite se onih koji pišu samo da bi bili čitani, i čitajte one kojima je cilj objektivno informiranje ljudi, ne zato što ja stojim iza naziva Rijeka- Weather, nego zato što mi je stvarno cilj davati pravovremenu i objektivnu informaciju. Još danas pišem demantij na onu nebulozu sa rijekadanas.com

421

Citat: Ruske  u Studeni 19, 2010, 21:26:56
ja sam proslu zimu na dan 19.12 vracao se u 21h uz kumicicevu, strizicevu i gore r.petrovica najgore uzbrdice, sve sledeno, auti stoje slajfaju, ljudi guraju, a ja sa ljetnim gumama sa 3-4mm profilom lijepo u 2. sve uzbrdice prosao bez ikakvog problema...nije sve u gumama!
U potpunosti se slažem s Tobom jedino bih Te priupitao što bi bilo da si morao stati? Što bi bilo da si stao? Misliš da bi se uspio zaustaviti usprkos tehnološkim čudesima ugrađenim na bus tipa ABS, ASR ? Očigledno si imao sreće da nitko ispred Tebe nije stao pa si jednolikom brzinom uspio doći i proći bez posljedica.
Da si (uspio) stati, misliš li da bi uspio krenuti? Teško!
Onaj Conecto u ogradi od ove ili prošle godine nije bio te sreće, ili zato što je nadležni zapovijedio:"Vozi!"?
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Boki651

Eto napisan demantij i pregled vremena za idući tjedan, te sam objasnio neke sinoptičke situacije. Pa tko želi, neka počita. ;)

kico101

Citat: Boki651  u Studeni 20, 2010, 12:15:26
Eto napisan demantij i pregled vremena za idući tjedan, te sam objasnio neke sinoptičke situacije. Pa tko želi, neka počita. ;)
Moj savjet vezan uz vremenske prognoze. Dobro je poslušati savjet kolege Bokija i ne uzimati previše u obzir tzv. gotove prognoze sa sličicama ( iako ima i pouzdanijih od 7-dnevne na DHMZ ). Za kvalitetnu prognozu čitaju se se sinoptičke karte i iz toga daje prognoza. Dečki sa portala CROMETEO ( Rijeka Weather koju izrađuje naš kolega ) to kvalitetno rade. Slažem se da nema govora o jačem zahlađenju do idućeg vikenda, a čak ni jačih vjetrova ( još bi najjače moglo biti jugo u nedjelju ). :)
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Ruske

Citat: 421  u Studeni 20, 2010, 11:38:59
Citat: Ruske  u Studeni 19, 2010, 21:26:56
ja sam proslu zimu na dan 19.12 vracao se u 21h uz kumicicevu, strizicevu i gore r.petrovica najgore uzbrdice, sve sledeno, auti stoje slajfaju, ljudi guraju, a ja sa ljetnim gumama sa 3-4mm profilom lijepo u 2. sve uzbrdice prosao bez ikakvog problema...nije sve u gumama!
U potpunosti se slažem s Tobom jedino bih Te priupitao što bi bilo da si morao stati? Što bi bilo da si stao? Misliš da bi se uspio zaustaviti usprkos tehnološkim čudesima ugrađenim na bus tipa ABS, ASR ? Očigledno si imao sreće da nitko ispred Tebe nije stao pa si jednolikom brzinom uspio doći i proći bez posljedica.
Da si (uspio) stati, misliš li da bi uspio krenuti? Teško!

evo da ti odgovorim: moj auto nema nikakvu glupu elektroniku, ni abs, ni asr, ni servo, ni NISTA...moj auto je pravi vozacki auto. osobno smatram da elektronika pomaze da, ali koji put jako odmogne (imam i takva iskustva sa autima od roditelja) i meni je skroz nepotrebna
i da sam se zaustavio na uzbrdici, sta bi napravio? jednostavno: spustio se lagano na rikverc do prve ravnine i natrag gore! nije bed uopce...i da, bio sam jednom stao na jednoj blazoj uzbrdici, dobro da nije bila ostrija, lijepo krenuo pomalo u prvoj, malo proklizavanja, okretanja volanom i cim se auto poceo kretat odmah u drugu, malo rada sa kuplungom i "pumpanja" gasa i izvukao sam se bez pol muke...
i drugo jutro otisao na poligon autoskole kod vojarne na trsatu malo "izvjezbati" se po svjezem snijegu
gume: semperit sportline 195 55 13
auto: R5 GT turbo (stariji forumasi ce znat sta je to)

dragec52

Haj. Dali to kolega 421 misli da je Ruske vozač autobusa? i da je vozio na liniji 7a ?

421

Citat: Ruske  u Studeni 20, 2010, 12:43:29
evo da ti odgovorim: moj auto nema nikakvu glupu elektroniku, ni abs, ni asr, ni servo, ni NISTA...moj auto je pravi vozacki auto. osobno smatram da elektronika pomaze da, ali koji put jako odmogne (imam i takva iskustva sa autima od roditelja) i meni je skroz nepotrebna
i da sam se zaustavio na uzbrdici, sta bi napravio? jednostavno: spustio se lagano na rikverc do prve ravnine i natrag gore! nije bed uopce...i da, bio sam jednom stao na jednoj blazoj uzbrdici, dobro da nije bila ostrija, lijepo krenuo pomalo u prvoj, malo proklizavanja, okretanja volanom i cim se auto poceo kretat odmah u drugu, malo rada sa kuplungom i "pumpanja" gasa i izvukao sam se bez pol muke...
i drugo jutro otisao na poligon autoskole kod vojarne na trsatu malo "izvjezbati" se po svjezem snijegu
gume: semperit sportline 195 55 13
auto: R5 GT turbo (stariji forumasi ce znat sta je to)
Tema jest RAZNO, ali hvala Ti na objašnjenju KAKO po snijegu/ ledu  i uzbrdici voziti auto od 850 kg (s vozačem), naspram 20puta težeg i većeg autobusa.
Mislim da si prosvijetlio vozače autobusa (stariji forumasi ce znat sta je to).
Obzirom da se R5GT Turbo izrađivao od 85-87 i 87-91, tad te vozilo sluša jer ste  vršnjaci pa se  bolje razumijete. Jedino se malo krši propis od 74 kW....
Citat: dragec52  u Studeni 20, 2010, 12:53:27
Haj. Dali to kolega 421 misli da je Ruske vozač autobusa? i da je vozio na liniji 7a ?
NE! DA kao vozač svog R5GT Turbo i kao putnik.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Ruske

nikakav propis, posto imam 25g plus sta me taj zakon nije nikad kacio jer vec hvala bogu imam 7godina vozacku...a i da me kacio, 2g sam se svercao sa 88kW i ako su me htjeli kazniti mogli su, posto su me zaustavljali radi rutinskog pregleda, i nikad ni rijeci zbog jaceg auta...

SARI

Da, da... a izmišljotina tipa zimska guma, je zapravo zlo djelo marketinških mogula... ::|

Kao što berlingo reče, sve ispod +7 C sa ljetnim gumama je kocka... nije poanta zimskih guma u snijegu... već treba na 1 ili 2 u plusu zakočiti (i stati!), treba kada je hladno i mokro skrenuti i sl... čak i u područjima gdje ima puno više snijega, vožnja po snijegu čini sigurno manje od 20% zimske vožnje... jer se ceste čiste, posipaju solju i sl... ali je zato jako često problem stati čak i na suhom, ako je hladno... a da ne govorim o vlažnom/mokrom asfaltu...

Tako da su priče o "mogu ja gdje nitko ne može, iako je snijeg" - priče za malu djecu...

Berlingo

Moj auto ima puno elektronike. Ali ABS nema, nema nikakvu pomoc kod kretanja. Vrti se kao lud na jacem gasu. A posto ga jos otplacujem ja sebe necu dovoditi u situaciju da se razbijem negdje i onda mi kredit ostane a ne mogu se voziti. Tko hoce neka izvoli, ja necu. Ali kad stane negdje zeznut ce i 200 ljudi iza sebe koji vise nece moci krenuti. Sava eskimo je vec 2 tjedna gore i jedva cekam snijeg.
Mislim da je ista stvar i s autobusima, o spustanju nizbrdo stvarno nebi htio pogotovo kad ti narede da moras.

BARCODE

Ispričavam se što sam van teme. Prošli tjedan smo svi pričali i pisali o jednom našem kolegi koji je trebao dobiti otkaz. Na sreću nije ga dobio. Pošo on nije član foruma, ali je čitao ovaj forum.
Stoga me je kolega zamolio da vam se svima zahvalim u njegovo ime na ukazanoj pdršci.    HVALA VAM  ;)
Za prave prijatelje idem kroz pakao,a neprijateljima ću rado pokazati put do tamo.

jesrib

BRAVO!!!    8-8   e kad bi u hrvatskoj i sloveniji udruženje (ili sindikat) vozača bijo kao u francuskoj, lahko bi riješili mnogo toga...
kvalitetno odrađen posao traži kvalitetne uslove rada!

SaNjIn

Danas iz smjera Pehljina prema Rijeci kod Plodina viđen jedan Citaro s klimom i displejem garaža (bez putnika).gb nisam vidio jer je to bio daleko..  :-\