London - 7. i 8. mj. 2009.

Autor Tomek, Srpanj 28, 2009, 19:05:06

Tomek

Pa nastavimo dalje -- najbrojniji autobusi gradskog prijevoza, katni gradski busevi, ima ih raznih vrsta, od Scania, do britanskim marki, Alexander Denisa i sl..
Usput gledajte malo okolinu, kako je sve lijepo sređeno, posloženo, čak i u 'opasnim' četvrtima poput Peckhama gdje sam bio u blizini smješten i gdje sam najviše fotkao

Ovo je početna stanica linije 63, bus stoji malo iznad stanice jer tuda prolazi i linija 363 pa da ne bi smetao na početnom stajalištu.. Inače autobusi prometuju stvarno često te zato unatoč tome što su gradski imaju puno sjedećih mjesta, svakih cca5 do 10 min će vam doći bus

Evo malo drugačijeg

Neki Daf fotkan sa kata drugog busa

Jedan sa reklamom

Autobusa ima kao u priči, u svim djelovima grada, stvarno za bus fanove London je grad u kojem ćete uživati -- ovo je u centru Peckhama, kvarta popularnog po Mućkama :)

Evo jedan koji izgleda malo novije, ali u takvom sam uspio jedini put ostati u kvaru

Evo jedna Scania

Katni i Citaro G kraj njega

Ovako izgleda unutra -- mislim da ni u jednom nisam vidio da je zašarano ili podrapano, vidio sam samo jednog u kojem je bilo nešto novina po podu, ali to se da tolerirati

Tomek

Nastavljamo

Jedna malo starija Scania

Ovi su mi baš simpatični s tim okruglim svjetlima sprijeda

Evo jednog ispred Big Bena

Starija i novija Scania

Gradski prijevoz i turistički

A evo i hybrida :)

I opet jedan obični

Evo, pogledajte jednu od ulica u centru, stvarno s ovim crvenim katnicama, taxijem, Big Benom u pozadini, teško je odoljeti Londonu

Tomek

Idemo dalje

Evo jednog iznutra i izvana

Evo, prilikom ulaza u bus svaki putnik mora preći sa svojim Oysterom(tako se zove pokaz) preko ovog žutog kruga te se bilježi da je ušao u bus

VDL Bus -- jel netko zna koja je ovo marka?

Ovaj Wright mi se sviđa

Gužva u gradu

Pogledajte kako je tek ovaj čist

Inače, budući da autobusi stvarno jure za naše pojmove, zna biti prilično problematičan silazak niz stepenice te se zato to većinom radi kad bus stane na stanici(a tipkala stop postoje i na katu)

Ispred prekrasne katedrale St. Paul's Cathedral, malo novih malo starih

Parkiralište buseva

A mislim da je ovaj neboder služio za bazu ekipe iz Mućki, makar su u blizini bila još 3 takva pa nisam mogao sa sigurnošću to odrediti

Pogled iz busa na jedan od brojnih ogromnih londonskih parkova koji se većinom zaključavaju oko 22.00 te su čisti kao nečija privatna dvorišta.. Unutar njih postoje teretane na otvorenom, dječja igrališta i apsolutno ništa nije strgano..

Ovaj katni je na Volvo B7L šasiji rađen

Metroline

Ovaj koji nije baš najnoviji

Unutra izgleda ovako

Sutra slijedi ono što je u Londonu najsličnije ovih našim gradovima, a to su Citari...

421

Citat: Tomek  u Lipanj 22, 2010, 21:22:56

Na kotačima skoro svi imaju ove zelene učvršćivače

Mala dopuna  o "zelenim učvršćivačima" koji su zapravo "pokazivač stanja zategnutosti matica kotača".
Prilikom manipulacije s kotačima, vijke na njima treba zategnuti određenom silom. Uslijed vožnje, grijanja kotača, opterećenja i vibracija te ostalih čimbenika koji djeluju na kotač, može se dogoditi da pojedine matice na vijcima popuste i nastaje potencionalna opasnost u prometu jer kotač nije pričvršćen kako treba. Matica na kotaču zategne se, kazaljka prilagodi položajem prema drugoj matici i svaki veći  otklon rezultira dotezanjem samo određene matice , ne svima.
Znači i vozač i kontrolor  te održavanje vizualno mogu potvrditi da su kotači pravilno zategnuti i da nema popuštanja.
Da to naši busevi imaju , ne bi došlo do preticanja pogonskih  kotača na busu 7xx na liniji 222 od prije par godina kod Elke.

Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

conecto

I na 65x 2004. na liniji 213 (još k tome prednji lijevi). Inače, kad se iz bilo kojeg razloga kotači skidaju, trebalo bi nakon nekih 500 km pritegnuti matice. Iako valjda u 999 od 1000 slučajeva za to nema potrebe, ponekad se ipak dogodi popuštanje matica.

I zapravo ovo na prednjim kotačima možda i jesu "pokazivači" (iako u ovom slučaju nedostaje "ring" koji je kod nas obavezan na tehničkom pregledu), ali ovo na pogonu su definitivno fiksatori koji ne dozvoljavaju okretanje matice - tako jeftino, jednostavno, efikasno i korisno rješenje!
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

maky

Jeste primjetili da ovi doubledeckeri imaju naprijed šipku da granje i ostale prepreke ne udaraju o gornje staklo autobusa?!
Dobra ideja...  good_boy

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

421

Citat: conecto  u Lipanj 25, 2010, 10:25:53
I na 65x 2004. na liniji 213 (još k tome prednji lijevi). Inače, kad se iz bilo kojeg razloga kotači skidaju, trebalo bi nakon nekih 500 km pritegnuti matice. Iako valjda u 999 od 1000 slučajeva za to nema potrebe, ponekad se ipak dogodi popuštanje matica.

I zapravo ovo na prednjim kotačima možda i jesu "pokazivači" (iako u ovom slučaju nedostaje "ring" koji je kod nas obavezan na tehničkom pregledu), ali ovo na pogonu su definitivno fiksatori koji ne dozvoljavaju okretanje matice - tako jeftino, jednostavno, efikasno i korisno rješenje!

Na pogonu nisu fiksatori jer su u oba slučaja "pokazivači" napravljeni od plastike i postoje dva modela. Razlika je samo u ugradnji zbog sigurnosti na prednjem (izbočenom) i pogonskom (uvučenom) kotaču. Oni ugrađeni na prednjm kotaču imaju oblik matice, dok su na pogonskom u obliku heksagona. Teško da mogu služiti da se matica ne okreće, jer za to postoje drugi proizvodi protiv odvrtanja npr. Loctite 246.
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Tomek

I za kraj od svih tih autobusa sam ostavio dobro nam poznate Citareke.. Evo što sam napisao dok sam još bio u Londonu:

Citat: Tomek  u Srpanj 31, 2009, 23:02:08
London ima 396 Mercedes Citara G sto 1. sto 2. generacije(vise onih prve)
Do 2011. ih misle sve povuci iz prometa jer su se pokazali kao prvi zglobnjaci u ovom gradu losima, a zasto? Zato jer su opasni za pjesake i bicikliste sa svojih 18metara. Njihovo ukidanje je bio jedno od obecanja sadasnjeg gradonacenika Boris Johnsona prilikom kampanje.

Zamjenjuju ih postupno sa solo Citarima, ali povecanog intenziteta prometanja tih linija, a i sa katnim busevima kojih ima i najvise. Ovaj clanak koji je izasao je da se ljudi zale jer zamjenski autobusi su premali i da nema u njima toliko sjedecih mjesta.

Vozio sam se jucer ponovno u jednom Citaru G ovdje, ali sam sjedio naprijed i ono, kao da sam doma. Prednji amortizeri lupaju ko blesavi, bas onako raspadnuto kao sto u Zagrebu zbog silnih rupa se raspada prednji ovjes.
Ceste ovdje su daleko bolje nego u ZG, ali daleko je to jos od savrsenoga, te ima mnogo mjesta za sredjivanje. 

Da, Londončani ih baš ne vole, prvo kad su stigli je bio problem jer je bilo jedno 10-ak samozapaljenja, drugo zglobni su na što Englezi nisu bili naviknuti te je bilo, a i još uvijek ima jako puno problema sa biciklistima i motoristima s kojima je bilo jako puno sudara.. Treće, dugački su i kod njih je ulaz na sva vrata te su zato morali uvesti dodatne kontrolore što košta(kod katnih buseva vozač kontrolira karte na ulazu). No, ipak, meni su bili savršeni za osjećati se kao da sam doma u Londonu, budući da ih imam i u Zagrebu s tim da moram reći ovi londonski izgledaju puno lijepše unutra(ne gledajući samo sjedala), baš izgledaju kao da se više pazilo kod kupnje oko naručivanja opreme...

Idemo sa fotkama:

Centar Peckhama, fali samo Delboy da se ukrca na Citaro

Ovi II. generacije su iz 2007.

Mogu reći da mi se sviđa ova kombinacija boja, nekako im dobro stoji

Citaro ispred Big Bena

Još jedan na istom mjestu samo gledanu u kontra stranu prema jugu Londona

Tomek

Displayi uvijek dobro vidljivi

U borbi s taxijem

Stražnji kraj

Kazna za vožnju žutim trakama koje kod nas u ZG nitko ne poštuje

Oprez -- ovo čudo ima 18m -- i da, iako je bus 2007. već ima Euro 5 motor, u Engleskoj se jako puno računa o tome vodi

Unutrašnjost -- ima par vrsta, ovisi vjerojatno o godini nabavke, ali sa ovim bojama kad ste u busu sve to djeluje puno toplije nego hladna zagrebačka siva unutrašnjost

Ovaj je bio ostao u kvaru, a i ne izgleda baš najbolje

Ovaj izgleda bolje

Evo malo solaša

Citari u gužvi velegrada

I jedno poziranje za kraj

Tomek

I za kraj par zanimljivosti iz prekrasnog Londona...

Taxiji -- poznati u svijetu kao i autobusi

Ovo je pravi stari oriđiđi

Pogledajte ga koliko je velik -- kao Land Rover Freelander

Ovo je ružnija kockasta verzija taxija iz 80-ih i ranih 90-ih

I najviše ima novih, retro taxija

BTW pogledajte reklamu na ovome(javljeno mi je da ove godine jedan gradski katni bus ima reklamu Croatia :))

Veolija ovdje prevozi smeće

Ležeći policajci su blagi i ne oštećuju automobile

Autobusna stajališta su ovako označena i na kolniku

I sad nešto fora, u Peckhamu na stupovima javne rasvjete su natpisi na 20-ak svjetkih jezika Ja volim Peckham, pa tako i na Hrvatskom

Fotkao sam ga iz busa pa se nije dobro vidjelo od drveća

Toliko od mene iz Londona, ova reportaža je završena :)

lukas auto

Bravo Tomek! Ovo je stvarno bila izvrsna reportaža.

421

Citat: conecto  u Lipanj 25, 2010, 10:25:53

Osim stanja otpuštanja, vidi se i stanje pregrijavanja kotača i nabe jer se plastika izvitoperi.
Evo linka proizvođača: www.indikatorcz.cz i što se dogodi kad se najmanje nadaš
http://videa.superhry.cz/video/2054-zraneni-u-pumpy/