London - 7. i 8. mj. 2009.

Autor Tomek, Srpanj 28, 2009, 19:05:06

Tomek

Pozdrav svima decki, ja sam od jucer na 10ak dana u Londonu.
Kad se vratim ovdje cu staviti nesto slika. Zasad samo prvi dozivljaj, a to je London = Spanjolska

Naravno, ima puno katnih gradskih autobusa, neki na Volvo sasiji, neki se zovu Alexander, a ima i gradskih Scania Omnicity.
Od turistickih jedna tvrtka koja vozi London - Oxford ima samo Neoplan Sylinere koji iako svi imaju masku N1116 style izgledaju kao 95./96. god.

A ostatak medugradskih sto sam vidio su uz nesto troosovinskih, katnih i obicnih Van Hoola i obicnih Jonckheere Mistrala hrpa, ali hrpa autobusa spanjolskih proizvodaca.
Sunsudegui Sideral na MAN sasiji, Scanie Irizar(PB,Century), Noge, hrpa Caetana(koji su straga isti Higer pa sam u pocetku mislio da i oni imaju Higere  ;D).

Tu i tamo se pojavi neka Bova i vidio sam tri Setre, te jedan Lions Coach L, ali to su bili Poljaci  :D

Odrzavanje samih autobusa je tako tako, nista impresivno, vecini fale ratkape pa grozno izgledaju.

I na kraju da spomenem fenomen, Mercedes Citaro.. Ima ih na svakom koraku(doduse manje je njih, a vise Doubledeckera) te imam osjecaj kao da sam doma. Solasi su svi II.generacije, izgledaju jako novo, 90% zglobnjaka je pak I.generacije, ali vidio sam i par II.
Vozio sam se u jednom i kakva ekipa se sve unutra vozi u jako cistom stanju su.

Eto toliko za sada, pisemo se :)

manoplan

Srdačan pozdrav iz Rvacke  ;D

Ne sumnjam da ćeš nam donijet zanimljivu reportažu i hrpu slika. Ugodan odmor.

Shole

Pozdravi Sanadera ako ga slučajno vidiš.  Ovdje ga nema

shef

Citat: Shole  u Srpanj 29, 2009, 15:26:25
Pozdravi Sanadera ako ga slučajno vidiš.  Ovdje ga nema

Jesi ti baš siguran da ga nema?
Pogledaj ovo:

Citat:45763 Postova 1923 Tema 951 Članova. Najnoviji Član:  dr.Ivo_S
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Shole

Tomek

Evo malo novih obzervacija.
Gradski prijevoz je strava, autobusa kao u prici, ipak London ima oko 12 milijuna ljudi.
Vozaci su vecinom ili crnci ili pakistanci, no ima i domacih naravno. Ima i podosta zena vozacica. Ono sto me iznenadilo su place, naime, placa vozaca gradskog busa je izmedu 2000-3000 tis. funti sto je i za ovdasnje prilike prilicno dobar novac, a za Hrvatske da ne govorim(20-25tis kn)
Placa je velika zbog dodataka na stres. Sto se same voznje tice ona je kaoticna, svi jure, autobusi naglo koce, cukaju, kad se penjes na kat u doubledeckeru bus vec krene ko manijak i samo uz jako dobro drzanje se uspijes popest na kat.

Danas sam uspio vidjeti i solo i zglobne Citare i I. i II. generacije, hrpu raznoraznih doubledeckera, od cega su svi novi. Stari Routemasteri, simboli Londona koliko sam vidio voze samo na 9 i 15 linijama.
Inace zanimljivo je da kod njih rade dvoje, vozac i kondukter dok na svim ostalim novijim autobusima je samo vozac koji mora nadgledavati dali svi poniste kartu kad ulaze u bus.
To je inace tzv. Oyster card na koji u ducanu stavis npr. 10 Funti i svaka voznja busom je 90 penija.

Od tirustickih autobusa sam danas vidio jedan Starliner koji je stigao iz Italije, par S415GTHD i S416GTHD, Bove i sve ostalo kao i jucer no i jedno veliko iznenadjenje.. King Long isti kao od Herc toursa, cak su i vrata na nasoj strani, ali je vozac na engleskoj tj. isto na desnoj.

I, da gradski autobusi voze svakih 5-10 min, a po noci ne sve linije, ali ove koje voze idu svakih 20-ak minuta.

Inace svi doubledeckeri imaju 2 vrata, prednja za ulaz, straznja za izlaz, a zglobni citari su sa tri te su oni poznati kao Bendy buses tj. autobusi u kojima se sverca, no svremena na vrijeme dodje kontrola karata tako da se i to nadgleda.

Slika ce biti podosta, ali one ce pricekati moj povratak u Zagreb ;), pozdrav svima iz oblacnog i toplog Londona.

ikar

U Engleskoj je prosječna plaća 23 000 funti godišnje. 2000-3000 mjesečno je iznad prosjeka. Mali OT - Strojovođe u Engleskoj imaju od 30 000-45 000 godišnje (ovisno od kompanije do kompanije)

Tomek

Taman sam u pravo vrijeme u Londonu, a zasto? Zato jer je danas u besplatnim novinama izasao clanak o Citarima G, tocnije Bendy autobusima. Kad sa vratim staviti cu ga u ovu temu, no ukratko iz njega par zanimljivosti:

London ima 396 Mercedes Citara G sto 1. sto 2. generacije(vise onih prve)
Do 2011. ih misle sve povuci iz prometa jer su se pokazali kao prvi zglobnjaci u ovom gradu losima, a zasto? Zato jer su opasni za pjesake i bicikliste sa svojih 18metara. Njihovo ukidanje je bio jedno od obecanja sadasnjeg gradonacenika Boris Johnsona prilikom kampanje.

Zamjenjuju ih postupno sa solo Citarima, ali povecanog intenziteta prometanja tih linija, a i sa katnim busevima kojih ima i najvise. Ovaj clanak koji je izasao je da se ljudi zale jer zamjenski autobusi su premali i da nema u njima toliko sjedecih mjesta.

Vozio sam se jucer ponovno u jednom Citaru G ovdje, ali sam sjedio naprijed i ono, kao da sam doma. Prednji amortizeri lupaju ko blesavi, bas onako raspadnuto kao sto u Zagrebu zbog silnih rupa se raspada prednji ovjes.
Ceste ovdje su daleko bolje nego u ZG, ali daleko je to jos od savrsenoga, te ima mnogo mjesta za sredjivanje.
Danas sam se vozio u Routemasteru, i stvarno je legendaran, nesto kao u Rijeci Sanosi ili u ZGu Avtomontaze, pa mozda i vise.

Ne znam koliko gradskih autobusa ima ovdje, ali ima ih stvarno jako puno, ja bih rekao mozda cak i tisucu jer je London ogroman.

U dosta tipova gradskih katnjaka sam se vozio, jos nisam u Scaniama, ali nadam se da cu i u njima jer oni mi nekako najbolje izgledaju :)

Tomek

Evo, vratio se ja iz Londona večeras, i što reći.. Fenomenalan grad, super organiziran u prometnom smislu gdje je sve okrenuto ka putniku i njegovu lakšem snalaženju, milijun stvari za vidjeti u samom gradu koji mislim da ne bih mogao cijelog obići da sam dva mjeseca gore..
Sve u svemu sjajno, ljudi pristojni i ljubezni, nasmješeni, spremni pomoći gdje god se nekome obratili..
Nešto potpuno drugačije od naše stvarnosti..

Kad nađem vremena budem stavljao i slike, malo po malo, pozz svima.

trucker

ipak je ljepše ovamo,a ;). A dok ti pripremiš to što si poslikao evo ja par svojih sličica iz Dovera.Ako tko od forumaša krene trajektom tamo,da vidi kako to otprilike izgleda...isto kao u trajektnoj u splitu ;D ;D.Dakle Dover,pristanište na Otoku...imao sam i malo videa pa ako nađem postaviti ću...

Tomek

Evo da počnem sa slikama, molit ću shefa za pomoć oko nekih tipova buseva jer nemam jednostavno vremena tražiti po netu..
Početi ću sa turističkima jer gradskih ima puno više. Među turističke sam ulovio i neke neengleske prijevoznike koji su tamo bili na putovanju, a London je pun Poljaka i Rumunja

Za početak Neoplan Starliner N516SHD, jedini koji sam vidio gore i to neki Talijani.. Zanimljivije je ono iza njega

A to je Mercedes Touro, ima ih gore ko u priči i prilično je popularan turistički bus u Eng. Budući da izgleda kao Tourino, pretpostavljam da je proizvođač Caetano koji je u Eng. jako popularan

Bova sam vidio i gore, VDL grupa je jaka u Britaniji, ali većinom su BOve od prijevoznika iz Europe koji su navratili gore

Scania iz Rumunjske, no ima ih i hrpa baš britanskih, Irizar je jako popularan

Njegovo veličanstvo King Long, bogme ima ih i gore i to više komada sam vidio -- zanimljivo je da ima dosta autobusa koji imaju vrata na našoj strani, ali vozač je na njihovoj

National express je jedan od glavnih prijevoznika, za tip ovog busa bih pitao shefa

Evo još malo slika:

Tomek

I da, nisam napisao, ali vidi se sa slika, dosta autobusa ima samo prva vrata.

Ajmo dalje:

Za Setraše

Opet Touro

Irizari

Ovo je midi

Ovaj Clarkes je jedan od većih prijevoznika, barem mi se to učinilo jer ih ima dosta po Londonu

Ova iza vratašca u slučaju nužde su kod njih standardna

Berkhof

Novi Tourismo

Bova iz Francuske

I dva Sprinterčića

shef

Onaj kojeg ne znaš, sa kromiranom lajsnom na nosu, to je Plaxton Paragon, made in the UK, ide najviše na DAF i Volvo šasiji.
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Tomek

Evo me opet, nađoh malo vremena za slike

Ovo su Poljaci kojih gore ima ko pljeve

Tomek

Pa još malo

Stari znanac Sideral

Setra 400 i Transliner na Trafalgaru

Crna Temsa Safari HD  8)

Skyliner

Irizar

I čini mi se da je ovo Irmaos Mota, ali bus je čista kopija Neoplana, uživo još više nego na slici