Rasprava - razno

Autor tamlover, Siječanj 14, 2008, 21:15:50

MILCHO

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/sarajevo/53007-jos-uvijek-ne-jenjavaju-problemi-s-minibuskim-prijevozom.html

Naša redakcija svakodnevno primi desetine žalbi građana

Problemi s minibuskim prijevozom ne jenjavaju, dok broj nezadovoljnih građana svakodnevno raste. Iako iz GRAS-a ne žele objelodaniti cijelu situaciju, sve su prilike da će stanovnici padinskih dijelova grada ostati bez javnog prijevoza.

Imaju karte

Naša redakcija svakodnevno primi desetine poziva građana koji se žale da kombiji za Jarčedole, Mahmutovac, Širokaču, Vratnik, Sedrenik, Bakarevac... ne voze i po nekoliko sati. Pored toga, oni i koji saobraćaju na ovim linijama kasne, a nema dana da makar jedno vozilo ne ostane u kvaru.

- Ovo je katastrofa! Živimo na Vratniku i posljednjih nekoliko mjeseci primorani smo voziti se kombijem za Faletiće, jer su naš ukinuli. Sve više slušamo kako će GRAS uskoro odustati od minibuskih linija. Šta ćemo onda? I ovako smo često primorani da koristimo taksi, ali ne može se ni to svaki dan. Većina koja koristi javni prijevoz ima mjesečne ili godišnje karte, a evo šta smo dobili zauzvrat - kazale su nam Ifeta Vražalica i Mediha Žgalj, koje smo zatekli jučer na polaznoj minibuskoj stanici na Baščaršiji.

Česti kvarovi

S druge strane, u istim problemima su i stanovnici Hrasnog Brda, Aneksa, Mojmila, Švrakinog Sela... Na polaznoj stanici na Otoci zatekli smo Hasana Memića, koji je, kako kaže, 45 minuta čekao kombi za Mojmilo.

- Često dolazim na pijacu Otoka. S punim kesama i cekerima moram da čekam tako dugo, iako imam penzionersku kartu. Nekoliko puta sam se zadesio u vozilu kada se pokvarilo - kaže Memić.

Iz GRAS-a pak nemaju novih informacija. Kako su nam kazali, i dalje pokušavaju osposobiti što veći broj vozila kako bi makar malo poboljšali cijelu situaciju.

Kasne na posao, u školu

Adila Avdić kazala nam je da nije mogla dočekati kombi, jer joj djeca kasne u školu pa je morala taksijem.

- Ovako je svaki dan. Nikada se ne možemo osloniti da ćemo imati prijevoz. Ljudi kasne na posao, djeca u školu, a ko će im to pravdati - pita se Avdić.

Riječ građana

Sejda Oruč:

- Mi moramo kupovati karte, a oni ne moraju ispoštovati red vožnje. Rade šta hoće, a narod šuti. Ovo je manipulacija GRAS-a jer nemaju konkurenciju.

Lela Bebić:

- Zbog ovih neredovnih linija, iako mi je izlaz do 23 sata, moram kući ranije, jer nikad ne znam hoće li biti kombija ili neće. Često idem pješice do Mojmila.

MILCHO

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=19580
Citat:
Kanton dobio ultimatum iz KJKP Gras: Razgovor ili štrajk

Predsjedništvo Sindikata komunalne privrede KJKP Gras u ponedjeljak je održalo sastanak, te uputilo ultimatum nadležnima u Kanton Sarajevo.

"Radnici Grasa, njih 1.400, potpisima su tražili hitno rješavanje problema mirnim putem, a ukoliko ne bude volje za tim, stupit će u generalni štrajk. Tražimo sastanak najkasnije do 21. septembra (sutra, op.a.), na kojem bi prezentovali zahtjeve i potpise uposlenika, a kako bi izbjegli štrajk oglušavanjem o pozivu na razgovor", navodi se u dopisu proslijeđenom predsjedavajućoj Skupštine, premijeru, ministru prometa, gradonačelniku, predsjednicima Skupštine i NO Grasa, te predsjednicima klubova političkih stranaka u kantonalnoj Skupštini.

Sa druge strane, Sindikat vozača ovog preduzeća uputio je dopis i predsjedniku Socijaldemokratske partije Zlatku Lagumdžiji. Predstavnici vozača Grasa podsjećaju lidera SDP-a kako je ovo njihovo drugo obraćanje, te kako je od prvog dopisa iz juna ove godine situacija u Grasu još gora.

"Nas interesuje zašto je Gras u zadnjih šest mjeseci uništen da mu je egzistencija dovedena u pitanje. Smatramo da je krajnje vrijeme da se nešto poduzme, u suprotnom ćemo biti prinuđeni da medijima ponudimo podatake i postavimo pitanje: da li je ovo država za čovjeka?"

Sve ovo dešava se tokom konkursa za izbor direktora ovog preduzeća. Njegovo ime trebalo bi biti poznato do kraja mjeseca, kada bi se trebale isplatiti i plate za dvije hiljade uposlenih, pa pritisci na nadležne ne čude. Sa druge strane, sa 95 autobusa, koliko ih početkom godine bilo u prometu, Gras je spao na njih 60, dok se minibuske linije održavaju sa svega desetak vozila.

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=19614
Citat:
VLADA I GRAS Razgovor zakazan za ponedjeljak: Štrajka do daljnjeg nema
Štrajka radnika Grasa, odnosno članova Sindikata komunalne privrede ovog preduzeća, neće biti u narednih nekoliko dana. Naime, predstavnici ovog sindikata, koji nisu željeli govoriti za Oslobođenje i koji su nam poručili da se o njihovim daljim koracima informišemo posredstvom drugih medija, sjest će za isti sto sa premijerom Kantona Fikretom Musićem, predsjedavajućom Skupštine Mirjanom Malić i kantonalnim ministrom prometa i komunikacija Harisom Lulićem u ponedjeljak.

- Dogovoreno je da sa predstavnicima Sindikata Grasa razgovaramo u ponedjeljak. Tačan termin razgovora još nije poznat, ali to će svakako biti u ponedjeljak, kazala nam je u srijedu Malić.
S druge strane, odnosno iz Sindikata vozača Grasa, istakli su kako oni ne podržavaju štrajk, niti išta drugo što je nelegalno.

- Ovo bi bio nelegalan štrajk i zato ga ne podržavamo. Nismo imali kontakata sa predstavnicima Sindikata komunalne privrede i ne znamo šta, ustvari, oni zahtijevaju od osnivača preduzeća. Iz tog razloga mi ne možemo zauzeti stav po ovom pitanju. Ukoliko nas pozovu na razgovore i prezentiraju svoje ciljeve, tek tada ćemo zauzeti stav po pitanju svih daljnjih koraka, naglasio je Enes Dizdarević iz Sindikata vozača Grasa.

MILCHO

http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/110926078/komentari#komentari

"Delegacija Sindikata bila je na razgovorima s predstavnicima Vlade KS-a 20. septembra kada je, između ostalog, dogovoreno da se razgovori nastave danas , ali predstavnici vlasti taj rok nisu ispoštovali, što pokazuje krajnju neozbiljnost i neshvatanje problema s kojima se ova firma susreće, te je Predsjedništvo Sindikata donijelo odluku o organiziranju štrajka, kaže se u saopćenju Sindikata komunalne privrede KJKP GRAS Sarajevo.

Iz spomenutog sindikata još jednom pozivaju predstavnike vlasti KS-a da se, u interesu svih, a ponajprije stanovnika KS-a, što hitnije, pa već i u toku ovog dana, sjedne za pregovarački stol i otpočne pregovorati kako bi se spriječile sve eventualne neželjene posljedice i pokušalo naći rješenje koje će omogućiti normalno funkcionisanje GRAS-a.

MILCHO

Iako su neki mediji izvjestili da štrajka neće biti, to se pokazalo kao dezinformacija.

Radnicima je dosta, tako da vozila GRAS-a jutros nisu izašla na ulice

MILCHO

Centrotrans koristi situaciju tako da su od 9 sati uključili 15 vozila na linije Vijećnica-Dobrinja i Vijećnica-Hrasnica, a pojačali su linije prema Ilijašu i Hadžićima. Razmatraju i uvođenje minibusa prema Širokači, Vratniku i Sedreniku.

Taksisti će najvjerovatnije uvesti linijski prevoz.

Tomek

Otkud Centrotransu toliko slobodnih autobusa?

MILCHO

Neznam odakle. Zasad neznam tačno šta sve vozi, ali su viđeni Steyri, MAN-ovi NL313, Translineri, ali viđen je i Skyliner na liniji Vijećnica-Dobrinja

Sad su to 4 linije: od Vijećnice, prema Dobrinji, Hrasnici, Raštelici i Vratniku, za šta nemaju dozvolu. Iz solidarnosti prema radnicima GRAS-a, većina radnika Sarajevo Taksija nije vozila od 10-12 sati, a prijete da i će blokirati raskrsnice u znak solidarnosti prema GRAS-u.

Tomek

Meni se čini da iza svega ovoga stoji baš Centrotrans sa svojim vezama i da sve lagano vodi k tome da se Gras ugasi ili barem osjetno smanji.

MILCHO

Štrajkači ne žele obećanja, vozila neće krenuti
http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/110927079

GRAS-ovci prijete: Štrajk može potrajati danima

http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/110927097

MILCHO

Tomek

MILCHO

GRAS ponovo radi od 20 sati (ja sam vidio prvi trolejbus oko 21:30)
http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/110928148

Majstor

A priloga snimaju rashod i vozila u kvaru /ružno nabacani dijelovi u vozila al bar znaju gdje su/ kaže Cica snimi gumu ispucala i taj vas vozi a felga na 2 matice samo da ga izvuku van radione ružno vidjeti ali mislim da ima toga i u drugim firmama Nažalost krparaju čak i gume sele sa neispravnih vozila njihova realnost
Samo mi sudite pošteno !

Shole

Da, al ko što je i tip spomenuo, bus je u katastrofalnom stanju pitaj boga već koliko dugo a uredno ima novu tablicu što znači da je prošo tehnički.  Očito prolaze tehnički tako da se knjižice odnesu na STP, a bus ni ne primiriše valjcima i grabi

MILCHO

Ova vozila koja su parkirana od ovog crvenog 849, pa prema kapiji su vozila u kvaru. Neka od njih bi trebala biti pravljena,a  vjerovatno će neka i u rashod. Inače rashodovana vozila su na drugom kraju garaže.

Ovaj s novom tablicom (848) je u kvaru oko 3 mjeseca.

Svaki dan je sve gora situacija i sve više je vozila u kvaru. Na nekoliko linija uopće više nema prevoza ili ima samo povremeno, a na linijama na kojima treba da radi 5 vozila, rade 2-3 busa. Mislim da je trenutno ispravno oko 65 autobusa, što je za oko 30-35 vozila manje od broja potrebnog za jednu smjenu, i oko 100 vozila manje u odnosu na vozni park od 2000 godine!  :( :( :(