Nabavke novih autobusa (1)

Autor Ivan, Siječanj 18, 2008, 12:53:17

NP-549

Bjež'te ća od CNG Iveco Daily-a  kolko god vas noge nose.   Najgori auto u povijesti Autotroleja

221

Izgleda je sklopljen ugovor o nabavci 16 plinskih mini buseva i to 21.07. Bila je samo jedna ponuda i to od Erste leasinga. Rok isporuke prema ugovoru treba biti do 01.12.2014.

Inače, završio je i natječaj za nabavku prijenosnih ručnih računala za kontrolu karata i dobio ga je King ICT.

Ivan

Evo link... https://eojn.nn.hr/SPIN/application/ipn/DocumentManagement/DokumentPodaciFrm.aspx?id=445380

Zna li netko koji je proizvođač? I najbitnije, koji je uopće plan s tim kanticama? ::|

marin

Spiker

Vjerovatno, Iveco-bus. Na Daily  šasiji će dati u Turskoj napraviti modifikaciju šasije (produžiti je) i napraviti nadogradnju itd... Takve su isporučili u Novi Sad. Mislim da su nadogradnju tada radili u Kapeni.

Majstor

Stizu oni koje se probavali mozgovi Zeta
Daily ( Ceska nadogradnja ) u bojama Arrive bio je u kamion i busu
Samo mi sudite pošteno !

Ivan

Bliži se rok dostave plinskih minija, ostaje još manje od 3 tjedna... Ima li vijesti koja je uopće ideja dalje s tim?  ???  Razmještaj po pogonima (također i za postojeće Urbyje), linije, bilo što?
Priča li se nešto o punionici u APP za koju se moglo pročitati da je na knap? Hoće li možda opet biti punjenja na Radničkoj?

Dreamwalker

Ima li kakav propis EU koji propisuje koliki postotak voznog parka mora biti na "ekološki prihvatljiv" pogon??? Možda će prodati Cacciamalie pošto imaju malo godina i malo kilometara, pa njih zamjeniti s plinašima. Time bi mogli jeftinije proći i povećati postotak voznog parka na CNG. To su samo  moje pretpostavke koje ne moraju biti točne s obzirom da Dubrava nema punionicu.

EDIT: 14:32 - evo sad slušam Jurića na Prvom radiju u vijestima o nabavci 16 minija na plin. Jurić kaže da će isti voziti tamo gdje je manja protočnost te će se u duhu racionalnog ponašanja stavljati na linije gdje u pojedinim dijelovima dana ima manje putnika, što god mu to značilo. :)
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

221

Vezano uz nabavku:

Citat:
Obnova voznog parka

Za linije s manjim brojem putnika šesnaest mini autobusa

ZET poboljšava uslugu i povećava uštede na prijevozu, a o relacijama se još dogovaraju s gradskim uredom za promet

Uslugu prijevoza ZET će ubrzo pojačati i poboljšati sa 16 novih mini autobusa na plin, a relacije na kojima će voziti, kazali su iz tvrtke, trenutačno se dogovaraju s čelnicima Gradskog ureda za promet i vijećnicima u gradskim četvrtima.

–Zbog dimenzija vozila, novi plinski autobusi bit će korišteni pretežno na dionicama kojima ne može prometovati klasičan autobus i na linijama s manjom prometnom potražnjom gdje su trenutačno u prometu vozila većih kapaciteta - kazao je Tomislav Jurić, glasnogovornik ZET-a.

Dodao je da će kupnjom takvih manjih autobusa kakvi se već koriste na pretežno brdskim relacijama doprinijeti i uštedi tvrtke jer će mali autobusi moći zamijeniti velike u satima kada se njima vozi manji broj putnika.

–Na brojnim linijama, ovisno o dobu dana ili dana u tjednu, moći će se prema potrebama kombinirati različita vozila, ovisno o broju putnika - kazao je Jurić.

Autobusi vrijedni 15 milijuna kuna mogli bi voziti i na nekim novim linijama u podsljemenskoj zoni gdje ne mogu voziti klasični autobusi, kao što je slučaj s linijom 141 Reljkovićeva – Vinogradi, uvedenom prije godinu dana nakon kupnje jednog minibusa.

Autobus prije na toj liniji dugoj više od četiri kilometara nije prometovao zbog uskih ulica. Jedan takav autobus povezuje, od prošlog ljeta, i Trg bana Jelačića i garažu Tuškanac preko Gornjeg grada.

http://www.vecernji.hr/zg-vijesti/za-linije-s-manjim-brojem-putnika-16-mini-autobusa-972649

Ivan

Ma bravo za Jurića, ništa o novim linijama osim u teoriji, a jedino konkretno što nas čeka je očito smanjivanje kapaciteta na linijma koje trenutno imaju veće autobuse. Da je naveo jednu liniju koju konkretno misle sj.... bar bi se moglo pričati o tome, ovako bolje da svi ostanu zbunjeni dok ne bude problema.
Na kraju totalna retardacija o liniji 141, čovjek improvizira bajku o liniji uvedenoj "prije godinu dana nakon kupnje jednog minibusa", nije za nju uopće trebao novi bus jer voze samo pojedini polasci busa na liniji 139 a takvih vozi 13 komada već 6 godina. Nema taj čovjek blagog pojma što priča, a onda kad ne zna izmisli priču. Bravo za inteligenciju i profesionalnost, svaka čast.
thumbs

conecto

Citat: Dreamwalker  u Studeni 11, 2014, 14:22:34
Ima li kakav propis EU koji propisuje koliki postotak voznog parka mora biti na "ekološki prihvatljiv" pogon???

Postoji neka direktiva "3x20" koja do 2020. propisuje u zemljama članicama 20 posto voznog parka (općenitog) na alternativna goriva ( ne znam što je treći "20"). Tko to ne ispuni navodno će plaćati neku lovu. Očito i kod nas postoji neka vrsta političkog pritiska koji najlakše djeluje u javnim firmama, pa su zato najednom svi pošizili za CNG-om. Naravno, postoji i ušteda iako je teško povjerovati da oni previše mare o tome.
Jer "ušteda" su i minibusi u vrijeme dok po Novom Zagrebu putnici ne mogu ući u prepune zglobne autobuse. U isto vrijeme minibusi se probijaju uskim ulicama podsljemenske zone i trebamo ih upravo 16 novih.
A čime će i kada zamijeniti zglobne kocke u obliku O-405GN i NG313 koji voze punom parom na daleko ozbiljnijim linijama iako im je već blizu 20 godina, uglavnom su zapušteni i ne griju, kompresori im odavno rade s pola snage pa ih je najbolje ne gasiti, a kako Euro2 odavno nije neko dostignuće sve zbrojeno daje da nisu baš ni ekološki, a kamoli štedljivi  ???

Poboljšanje usluge i smanjenje troškova  ???
Minibusi sigurno nisu ni jedno ni drugo već zaista nužno zlo tamo gdje ne može proći veliki autobus, a svaka drugačija situacija znak je da je linija promašena. U usporedbi, minibus je skuplji jer zahtijeva vozača za daleko manji broj putnika, a po putniku više troši i zagađuje.
Dok nas vode pijani Amerikanci akcija Agram ispada zaista smiješna...
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Ivan

Citat: conecto  u Studeni 28, 2014, 12:50:19
Poboljšanje usluge i smanjenje troškova  ???
Minibusi sigurno nisu ni jedno ni drugo već zaista nužno zlo tamo gdje ne može proći veliki autobus, a svaka drugačija situacija znak je da je linija promašena. U usporedbi, minibus je skuplji jer zahtijeva vozača za daleko manji broj putnika, a po putniku više troši i zagađuje.
Poboljšanje usluge, smiješno. Da netko ima mozga sjetio bi se recimo početka 2009. kad je još trajala kriza u voznom parku pa su tek došli Urbyji morali krpati linije poput 129 i 138, naravno da su bili prepuni i pučanstvo je skoro dizalo pobune. I to je bilo samo dvije-tri linije, a sad ovih 16 znači da će "poboljšati" ::| možda i blizu 10 linija.

Da su kupili 16 midija imalo bi ih se kuda ugurati, ali kad ZET bez ikakve pameti krstari u propast, genijalci su zaboravili da midi opcija postoji a po Europi vidim svuda da su sve popularniji, a mini je, naravno, kako kažeš, nužno zlo, no ne tiče se to njih i kad jednom odu NM222 ostat će samo dva midija u cijeloj firmi. Ovi miniji se čine kao još jedan početak raspada sustava, jer ako se dobro sjećam prije nekih godinu dana kao "racionalizacija" uz male autobuse najavljeno je i 30 solo autobusa da zamijene dotrajale zglobne. Koga briga ako zbog neracionalnog voznog reda na mnogim linija koje bi se dale kombinirati godišnje trošak na vozače i autobuse daleko premašuje uštedu koju mini može ostvariti, a i zaboravljaju da će pretrpavanje trajno otjerati neke putnike koji si mogu priuštiti drugačiji prijevoz.
Uglavnom, bit će veselo.
>hammer<

tamlover

Mislim da će 2015. biti vrlo opasna za ZET... grozim se ideja do kojih bi moglo dolaziti kada definitivno usfali para. Ali, treba dodirnuti dno da bi se krenulo prema gore a dno je blizu.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

conecto

Ja sam siguran da je reorganizacijom linija, tarifnog sustava i još brojnih pojedinosti funkcioniranja u firmi moguće smanjiti troškove ZET-a za barem trećinu, ali to nema tko napraviti i kad "usfali para" vjerojatno će udariti po plaćama i sl. Jer sad bi ekonomistica koja nema pojma o prometu mogla uzeti stvar u svoje ruke umjesto došljaka koji su uvjereni da Zagreb pliva na novcima. Ekonomija zna samo da treba srezati, a prometna struka kraj ovakvog fakulteta nema odgovora koji bi dao vlastiti doprinos,
Ovakva nabavka samo potvrđuje da se stvari kreću u sasvim suprotnom smjeru, kao i sav ovaj smijeh oko akcije Agram gdje direktor ZET-a izlazi iz zatvora za neku siću, pa na slobodi i dalje nesmetano obavlja tu funkciju (vozač se ne može zaposliti ako je pod istragom). Zapravo je jednako krupna riba koji su izašli za milijunske iznose (mislim na eure), pa samim time ne vjerujem previše u ishod te hajke.
Također je najurena masa vozača s lažnim svjedodžbama srednje škole, a današnji direktor ZET-a je navodno u svoje vrijeme polagao po sedam ispita u jednom danu na Fakultetu prometnih znanosti, u rekordnom roku magistrirao i doktorirao promet, još prije 20 godina bio je dopredsjednik sindikata strojovođa HŽ-a.
Novinari....?
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

421

Autor: Portal Jutarnji.hr
Objavljeno: 08.10.2006
Tko je Ivan Tolić?
Ivan Tolić rođen je 1962. godine. Taj je magistar ekonomskih znanosti i odlikovani dragovoljac Domovinskog rata karijeru gradio kao strojovođa u Hrvatskim željeznicama te instruktor vučnih vozila. Jedan je od osnivača Sindikata strojovođa, a prije dolaska na mjesto direktora ZET-a, tri je godine obnašao dužnost predsjednika uprave TŽV Gredelja.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln