Nabavke novih autobusa (1)

Autor Ivan, Siječanj 18, 2008, 12:53:17

Ivan

Što reći nego da je žalosno da ovo za neke ispada dječji vrtić koji nikad ne prestaje dok odbijaju učiti osnove, i rade jednu te istu stvar u pola postova, a iskusni članovi gube strpljenje i motivaciju da dalje sudjeluju...

Da se zadržimo na ovoj temi jer moglo bi se puno toga reći, naučite jednom bar otprilike što je javna nabava!!!, čitajte na ovom forumu kako je dosad išlo, guglajte novinske članke o ostalom kako stvari idu u Hrvatskoj po zakonu i mimo zakona, ne možete uletavati sa svojim šarenim idejama u priču oko koje postoje zakoni, pravilnici i interna pravila igre za velike igrače.

Dotad u interesu bilo kakve ozbiljnosti i da ovaj forum zadrži minimalnu vjerodostojnost i značaj, može pauza s trabunjanjem? Bolje ne reći baš ništa nego da svaki treći post mora biti neko blesavo navijanje za određenu marku uz uobičajeno ignoriranje svih problema, činjenica, dokle god se može rastezati pravila foruma i naći sugovornika... Dokle ide takvo kreveljenje, koji je uopće cilj? Dosta više, postoje drugi načini da se ispolje frustracije.

Ivan

Citat: tramvajac 92  u Siječanj 24, 2016, 21:21:16
Ja ću sad bubnut nešto, a to je da je njima iz dupeta u glavu došlo da postoje i drugi autobusi osim mini, solo i zglobnog, pa su možda rekli da bude LE.  ;D
Nego, da se vratimo na malo vedriju raspravu :) , da, što se tiče prigradskog dijela Grada Zagreba čak i da ZET ne misli ostati u Županiji, za linije poput 160 ili 274 imati standardni niskopodni bus sa 29-32 sjedala i 3 vrata nema puno smisla, a pošto visokopodni turski karijeru mogu odraditi u VG nema ni potrebe da se njih ostavlja, nego treba imati sustavno srednje rješenje... Za to bi najbolje bilo kupiti organizirano 40 LE-a da pokrivaju praktički sve te linije koje ukupno na istoku i zapadu imaju oko 30 voznih redova (a da se maknu druge općine samo 3-4 manje), najbolje disponirano bez iznimke LE umjesto kako je dosad uglavnom bilo uglavnom najstariji autobusi na te linije a poslije 2009. sve što dođe, dok bi ovako bili ciljano kupljeni i ciljano eksploatirani otkad dođu i voze do kraja radnog vijeka u najboljem interesu i putnika i ZET-a...

Pošto se ZET imao priliku dosta dugo družiti s Crossway LE-om a čini se da su vozači i putnici imali pozitivne reakcije (iako povremeno na krivim linijama, ali nema veze...), možda se netko i s vrha sjeti da to postoji...

Iako mislim da je najbolje vrijeme da se nabavi optimalna vozila za sve linije bilo 2009. kad se umjesto 74 solo gradska MAN-a za istu vrijednost moglo uzeti oko 15 midi (npr. za 129, 137, 159, 213, 214, 280), 15 troosovinaca (npr. za 113, 114, 119, 124, 210, 219, 231) i 40 LE (za 16x/174/26x/27x), a plinskih 35 solo i 35 zglobnih jer je zglobnih očito uzeto previše, s njima bi standardnih niskopodnih bilo dovoljno iz prijašnjih nabavki za sve gradske linije a turci bi završili u VG gdje imaju najviše smisla, ali lakše je bilo lupiti sve isto, s VG nastaviti slati samo staro, i koga briga... Malo plakanja za prolivenim mlijekom... :-X

konkordsky

visokopodne turske su mogli poslati u VG dolaskom novih solo MAN vozila ali sve se nešto pričalo kako će VG kupiti nova vozila i ne žele stare ZG buseve a bez njih ne mogu prometovati.
tko zna što će se kupovati za iduće dvije-tri godine, mada smo navikli na proizvođače MAN i Mercedes možemo uvijek očekivati neku novost u voznom parku.
NEMA PROBLEMA,POSTOJE SAMO RJEŠENJA!

smogovci.bbb2

Kako Ljubljana kupi 30 zglob plin MAN-ova a mi u HR "puši karić". U kojoj mi dembeliji živimo glavauzid
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Ivan

Citat: smogovci.bbb2  u Svibanj 11, 2016, 00:25:27
Kako Ljubljana kupi 30 zglob plin MAN-ova a mi u HR "puši karić". U kojoj mi dembeliji živimo glavauzid
I što si sad htio reći? Kupila je i Rijeka nedavno nove autobuse što se tiče Hrvatske tako da HR nema nikakve veze, a kupio je i Zagreb jako puno svojevremeno (i to najviše MAN-ova) pa sad nije hitno ići u sljedeću nabavku. Kupila je i Ljubljana nedavno dosta Iveca.

Što je tu nejasno?

Ako nemate pravu temu za razgovor molim vas da ne pišete ovakve prazne postove. ::|

5AR

Dobio sam od prijatelja info:

Natječaj koji je raspisao Grad Zagreb: predmet natječaja je nabavka autobusa na financijski leasing. Vrijednost nabave 38 milijuna kuna, što je cca dvadesetak autobusa.
Podijeljeni su u tri grupe:

GRUPA 1. PRIGRADSKI AUTOBUS ZA PRIJEVOZ DJECE, RAZRED II Procijenjena vrijednost za grupu 1 bez PDV-a: 6.040.000,00 Valuta: HRK
GRUPA 2. GRADSKI NISKOPODNI KLASIČNI AUTOBUS, RAZRED I  Procijenjena vrijednost za grupu 2 bez PDV-a: 7.927.000,00 Valuta: HRK
GRUPA 3. GRADSKI NISKOPODNI ZGLOBNI AUTOBUS, RAZRED I. Procijenjena vrijednost za grupu 3 bez PDV-a: 24.683.000,00 Valuta: HRK

Ivan

A jesu dosadni s tim prijevozom djece... Trenutni autobusi rade kilometražu koja nije vrijedna spomena. Gdje je to deficitaran da treba još autobusa? Ionako se može iskoristiti praktički beskorisne g.br.5, 9, 430 ili plinske mini ili neke druge, ili u tim prigradskim školama prilagoditi školske sate, a ne da treba još autobusa koji će voziti 2 h u cijelom danu. Što se tiče samih vozila, neka im ugrade još pojaseve i još neke gluposti (ionako je to sve formalnost, nitko nikad ne koristi pojaseve, a bolji je pregled za vozača u niskopodnjaku nego u prigradskom a pravila za školske čisto izigravanje) i sve super.

Što se tiče solo i zglobnih, rekao bih da se vjerojatno radi o 5+10 komada.
Znači bijeda s obzirom da je pri izdahu 20-ak solo i debelo preko 30 zglobnih.

Bezveze uglavnom.

MAN truck bus

Školski bi mogli bit MANovi Intercity , solo hybrid , zglobni hybrid/ klasični  byeg bus123
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Ivan

Ma kakvi hibridi, oni su duplo skuplji od običnog dizela, za ove cifre nema šanse.

tramvajac 92

Ako ćemo imati takvu nabavku i sljedeće godine (ili barem za 2 godine) nije tako veliki problem

Inače, Ivane, dobro si procjenio 10 zglob, 5 solo i 4 školska, a registracija i pristup je besplatan za fizičke osobe.

Dolje sam stavio ono što većinu najviše zanima, tehničke karakteristike. Dodao sam i troškovnike, gdje piše kolko čega ide.

NP-549

Citat: Ivan  u Lipanj 20, 2016, 07:36:10
A jesu dosadni s tim prijevozom djece... Trenutni autobusi rade kilometražu koja nije vrijedna spomena. Gdje je to deficitaran da treba još autobusa? Ionako se može iskoristiti praktički beskorisne g.br.5, 9, 430

Ni meni nije jasno šta će im novi školski.  Ovi koji sad voze škole imaju presmješnu kilometražu za svoje godine.  Classic MAN-ovi i Regiji imaju svi između 150 i 200 tisuća, a još veći debilizam su Daily-ji i Marbus koji nemaju niti 100 tisuća a imaju skoro 10 godina.   Sigurno im ne treba zamjena,  ako ne da ove imaju namjeru pokloniti nekome za smješne pare u vidu predizborne kampanje  hit pjesme Saše, Tina i onog trećeg  "365 je prošlo dana....."

Isto tako, nemogu sada znat da će dobit još neke škole za vozit jer tenderi završe u 8. mjesecu.  Sve u svemu,  čista debilana ko i inače.  Riječki Autotrolej je isto slučaj za razmatranje, ali u odnosu na ZET mi smo NASA.

Ivan

Hm...

Koliko uspijevam proučiti i povezati s tri marke koje su se dosad kupovale, mogao bih reći da natječaj sigurno nije složen za Mercedes.
Mercedes sad u većinu svojih stvari ugrađuje motore OM 936h koji imaju 7,7 l, a za gradske su naveli minimalno 8,5 / 8,6 l, dok Iveco Cursor 9 "slučajno" ima 8,7 l... (a usput i za školski je "slučajno" zahtjev 6,7 l, točno koliko je velik Tector 7)
Također, sve navedene dužine su prekratke i za Citare (standardni i zglobni), i Integro i Intouro.

MAN nije isključen ako za prigradskog stavi recimo LC LE Ü, ali Regio i Intercity su duži od ovog što traže i ne stavlja im se mali motor kakvog bi očito htjeli. Motori također ulaze u izbor, D20 je puno veći, a D08 je taman mrvicu veći od Tectora 7.

I još nešto, zahtjev "Ispušna cijev izvedena na krov vozila" za gradske...  Kod Urbanwaya česta pojava, kod drugih proizvođača izuzetno rijetko ako uopće nude.

Dakle rekao bih da će biti Iveco ili MAN, vjerojatnije Iveco.

shef

A što misliš, di je ispuh na Urbanwayu  russian_roulette
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Ivan

Citat: shef  u Lipanj 20, 2016, 12:05:27
A što misliš, di je ispuh na Urbanwayu  russian_roulette
Nda, baš sam išao malo o tome prepravit post... Dakle još jedan vjerojatno namješten natječaj, kao i zadnjih 20 godina, iako se oko tog auspuha može poništavat natječaj ili ga se zaobići kod izbora, nisu trebali tako očito, no praksa je obično bila da se samo jedan prijavi za natječaj pa sljedeći dobije drugi, pa ćemo vidjeti za par dana jesu li i dalje ostali u uhodanom kartelu.