Nabavke novih autobusa (1)

Autor Ivan, Siječanj 18, 2008, 12:53:17

citaro

Citat: C2  u Srpanj 21, 2016, 18:41:15
To je za moderne gradove gdje vozači nemaju veze s kartama.

Znaci ostali gradovi nisu moderni?

C2

Nisam mislio gradovi kao gradovi nego javni prijevoz u njima. Naime prijevoznici koji su u boljoj financijskoj obično oslobađaju vozače od kontrolorskih poslova i više ulažu u kontrolore karata. Možda sam se malo krivo izrazio da nemaju ništa s kartama; mislio sam reći da u tim situacijama kada su oslobođeni kontrole karata da ih samo prodaju kada ih putnik zatraži. Recimo dosta Njemačkih gradova ima takav sustav da vozač do 21h ne mora gledati karte zbog gužvi, a nakon 21 mora puštati samo na prva vrata i gledati karte - po meni je takav sustav vrlo efikasan što se tiče brzine izmjene putnika i zato sam ga nazvao "modernim". Bio sam nedavno u Bolzanu u Italiji i tamo vozač samo vozi i tamo nema baš ništa s kartama što je malo rjeđi sustav. Vidio sam nekoliko koncepata od autobusa koji imaju kabinu u tramvajskom stilu; potpuno odvojenu od putničkog prostora i upravljač im je na sredini vozila, a vrata su iza kabine i mislim da bi bilo smiješno da se od vozača očekuje da u takvim autobusima moraju gledati karte. Valjda konstruktori tih koncepata imaju takve stvari u glavi da vozač u "modernom" sustavu javnog prijevoza ne mora gledati karte. Eventualno bi došlo u obzir ovo što je 421 naveo da se vozač prošeće po busu da vidi karte dok on sam ide.  ;D Ispričavam se na off-topicu; samo sam povezao sustav javnog prijevoza s namjenom ovakvih autobusa.

man323

Meni zaista u ovom natječaju javne nabave nešto "smrdi". Opet su pomakli rok dostave ponuda po 2. put!

MAN truck bus

"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

smogovci.bbb2

Meni nije jasno kako je sad ponovno dobra nabava putem leasinga kad su nakon nabave iz 08/09 tvrdili da je to preskupo. Tko tu koga i zašto buljo
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

221

Tko je tvrdio da je preskupi lizing? Bandić, Tolić i Ljubičić sigurno nisu... To su ustanovili novinari na temelju dostavljene dokumentacije, koja je tvrdila da su busevi preplaćeni 700 milijuna kuna (onih 240 komada iz '08-'09).
A opet, kako će ih uzeti bez lizinga? Otkud im novci, gradska kasa nije baš popunjena.

smogovci.bbb2

Da smrdi, smrdi. A možda je sve tempirano za državne izbore za BM365. Ili čekaju da krene ovaj prototip u serijsku proizvodnju yahoo (preuzeto sa www.autobusi.net)
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

NP-549

Citat: 221  u Srpanj 22, 2016, 20:35:31
Tko je tvrdio da je preskupi lizing? Bandić, Tolić i Ljubičić sigurno nisu... To su ustanovili novinari na temelju dostavljene dokumentacije, koja je tvrdila da su busevi preplaćeni 700 milijuna kuna (onih 240 komada iz '08-'09).
A opet, kako će ih uzeti bez lizinga? Otkud im novci, gradska kasa nije baš popunjena.

Operativni leasing je najnormalnija stvar kod kupnje vozila, pogotovo tako velikog broja.  Ali uvjeti pod kojima je potpisan su bili prestrašni.  Ako se ne varam,  busevi su došli preko 500 tisuća € po komadu sa uključenim održavanjem narednih 8 godina. Jedino nisam siguran da li je tu uračunat i otkup nakon tih 8 godina ili treba i tu dodati još nekih 50-80 tisuća.  Ako jedan Lion's City košta oko 220 tisuća Eura, gdje je to na njega potrošeno za još jednog i pol ?   Motori su svima original, mjenjači isto....  Znači redovni servis košta 40 hiljada Eura godišnje  8-8 8-8 8-8

Na leasing sigurno treba uzimati autobuse, ali pod drugačijim uvjetima,  i kad istekne odnosno dođe vrijeme za otkup onda ih vratit banki i nek si misli šta će s njima, a uzeti ponovno nove i nastaviti plaćati istu ratu kao i do sad.  Pogotovo treba tako uzimati ako su kupovani busevi po javnoj nabavi bez namještanja, odnosno najjeftinija ponuda.  S obzirom u kakvom su stanju sad naši Citelisi koji imaju 3 godine, ja bi ih drage volje za 4 godine samo vratio PBZ-u pa nek ih prodaju na slobodnom tržištu za 50 000 € a ne opet nama  (bubam bzvz ovo zadnje, čisto za primjer),  a mi bi za isto ratu leasinga opet imali nove autobuse

t4

Volio bih osobno da dođe i pokoji zglobni MAN, ostat ćemo s vremenom bez njih nakon dugog niza godina, pače, niza desetljeća.

MAN2001

Nisam nimalo prijatelj ovih Iveca iskreno mislim kad su vec prije kupovali samo njemacke autobuse neka tako ostane puno su kvalitetniji i puno ljepsi ali hvala bogu ovi citelisi nece trajati vise od 15 god sigurno haha

citaro

Citat: MAN2001  u Srpanj 27, 2016, 11:57:20
Nisam nimalo prijatelj ovih Iveca iskreno mislim kad su vec prije kupovali samo njemacke autobuse neka tako ostane puno su kvalitetniji i puno ljepsi ali hvala bogu ovi citelisi nece trajati vise od 15 god sigurno haha

Opet ista tema... Vozio se u Citelisu u ZG i zakljucio da je Iveco smece. Ja sam se vozio citelisima po Francuskoj i tamo su to izvrsni busevi, u okolici Züricha isto voze citelisi iz 2007 godine i po zavrsnoj obradi su bolji od najnovijih manova ili citara...

tramvajac 92

Nisam fan Iveca, al bi baš volio da dobijemo Urbanwaye, pa u sljedećoj nabavci MAN, naravno dizelaše, pa da vidimo koji bude bolji.

@citaro, jesi kad u Zürichu vidio išarane i prljave autobuse kao u Zagrebu?

Shole

Ivecu je boljka završna obrada obzirom za koje tržište ide.  Doduše ne samo Ivecu, al na ostalima se manje primjeti. Usporedite polovne NL-ove koje je kupovao Krka promet sa istim takvim novim ZET-ovim nakon par mjeseci i daleko bolje su iznutra izgledali ovi polovnjaci.  Ista stvar vam je i sa malim autima.  Nije isti Audi A3 kupljen kod Zubaka i polovni iz Muenchena

marin

Citat: citaro  u Srpanj 27, 2016, 12:25:17

Opet ista tema... Vozio se u Citelisu u ZG i zakljucio da je Iveco smece. Ja sam se vozio citelisima po Francuskoj i tamo su to izvrsni busevi, u okolici Züricha isto voze citelisi iz 2007 godine i po zavrsnoj obradi su bolji od najnovijih manova ili citara...
Mogu te pitati samo nešto. Citelis je tebi lijep? 21. stoljeće i takav odvratan dizajn, ko dvogrba deva s plinskim spremnicima, odozada očajno, odnapred još gore i one kuglice od svijetla od naprijed. Znam da se o ukusima ne raspravlja, ali ne znam čiji ukus voli dizajn Citelisa. Ne pričamo sad o tom jel on dobar ili loš. Možeš li staviti Citelisa pored Citara ili MAN-a Citija i da kažeš da je Citelis lijep? Nema šanse. Ako su tako dobri u Francuskoj mogli su ga onda ljepšeg napravit pa bi bili kompletno dobri.

citaro

Citat: tramvajac 92  u Srpanj 27, 2016, 12:33:38
@citaro, jesi kad u Zürichu vidio išarane i prljave autobuse kao u Zagrebu?

Rijetko, jer vozac je na krajnoj stanici duzan proci kroz bus i vidjeti jeli sve ok. Ako ne, u najboljem slucaju bus salju u garazu, u najgorem bus do kraja odvozi svoju sluzbu taj dan. Tako da ako i netko sara ili izvodi p*zdarije, njegovo djelo bit ce vidljivo max. 1 dan.