Nabavke novih autobusa (1)

Autor Ivan, Siječanj 18, 2008, 12:53:17

man323

Citat: smogovci.bbb2  u Veljača 07, 2017, 18:36:55
Koliko sam upućen od insidera unutar ZET-a nije još ništa zaključeno oko ove nabavke autobusa. Solaris je navodno već pripremio žalbu ne samo na natječaj nego i prema EU zbog "diskriminacije 50 Nm"
Ne će im uspjeti. Priča je gotova, uzima se MAN. I neka je, bolje je u svakom pogledu. Nego me ponajviše zanima hoće li imati MAN -ovu instrument tablu ili VDO. Jer serija iz 2009. ima MAN-ovu, a na tu su se vozači privikli.

Kako će jedan Solaris koji je jeftiniji od MAN-a biti jednakovrijedan proizvod kao MAN? Solaris je autobus koji se jednostavno održava, ali ima previše mana, jer nije izrađen prema visokom standardu kvalitete. Unutra klapaju kao novi dosta više nego MAN, cijela je unutrašnjost lošija izrađena od MAN-a. A o odabiru materijala iznutra neću trošiti riječi.
Jedino što im valja jesu motori. U serijskoj su opremi toliko škrti, nemaš niti stabilizatore na kotačima.
Ovo govorim iz iskustva, jer sam to isto doživio, a vozači ih baš ne vole voziti.

MAN truck bus

U specifikacijama piše 3. i 4. vrata da trebaju bit na dozvolu(privolu). Jedan video o njemačkim MANovima
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

man323

Ovaj MAN iz videa je odličan. Vozio sam se u njemu. Autobus je bez mane, ima staklene krovne otvore, cijela je unutrašnjost osvijetljenja LED rasvjetom i ima motor od 360KS.

MAN truck bus

A i VDV tabla se "ažurirala" ima prikaz brzine kao i na MAN tabli.
"kartu imamo?"

man323

Da, ali uzašno je troma što se tiče reakcija. MAN-ova tabla odmah reagira na bilo koji botun, u VDV-a ima malo tromosti u reakciji. Inače sad na MAN-ovoj tabli ima prikaz autobusa i koja su vrata otvorena i je li bus nagnut itd. Zapravo je sada MAN proširio funkcije sa funkcijama zaslona VDV table. Tako da i na MAN-ovom displayu imaš sve iste informacije kao i na VDV.

MAN truck bus

O to nisam znao. Pa onda bi mogla i MANova kad su se naviknuli. ;)
"kartu imamo?"

tramvajac 92

Citat: MAN truck bus  u Veljača 07, 2017, 19:23:52
A i VDV tabla se "ažurirala" ima prikaz brzine kao i na MAN tabli.
Imaju ti to naši Cityi iz 2006.

MAN truck bus

Pogledaj ovaj gore video pa vidi kakav ima prikaz. ;)
"kartu imamo?"

sniff

Koje garažne bi dobivali novi  bus123 bus123 bus123 ?

citaro

Citat: MAN2001  u Veljača 07, 2017, 19:08:31
Opet prokleti Solaris zašto se nemogu pomiriti da im ne želimo proizvod?!?A za Lc G bit idealan za 109!

Otkad si ti mi (tko god bili ti mi)?

citaro

Citat: man313  u Veljača 07, 2017, 19:15:26
Kako će jedan Solaris koji je jeftiniji od MAN-a biti jednakovrijedan proizvod kao MAN? Solaris je autobus koji se jednostavno održava, ali ima previše mana, jer nije izrađen prema visokom standardu kvalitete. Unutra klapaju kao novi dosta više nego MAN, cijela je unutrašnjost lošija izrađena od MAN-a. A o odabiru materijala iznutra neću trošiti riječi.
Jedino što im valja jesu motori. U serijskoj su opremi toliko škrti, nemaš niti stabilizatore na kotačima.
Ovo govorim iz iskustva, jer sam to isto doživio, a vozači ih baš ne vole voziti.

Lijepo. Jer placas marku. Pr. energetska pica... M-Budget energy drink koji platim ca 3 kn me razbudi i drzi koncentriranim, dok nakon red bulla koji platim ca 12 kn mogu zaspat... Skuplje nije uvijek bolje.

Ja recimo imam potpuno suprotna iskustva sa Solarisom u Svicarskoj. Zavrsna obrada definitivno najbolja od svih marki autobusa u kojima sam se dosad vozio (cak ni primjerci iz 2002 i 2004 godine ne klapaju). Isto tako sam od vise vozaca cuo da ih rado voze.

tramvajac 92

Citat: sniff  u Veljača 07, 2017, 20:26:51
Koje garažne bi dobivali novi  bus123 bus123 bus123 ?
Ovisi u kojoj garaži završe, recimo u APP mogu dobiti:
Zglobni 111-120
Solo 40-44
Školski 53-56
APD:
Zglobni 560-569
Solo 480-484
Školski 648-651

A možda i neće tako biti...

Tomek

Ja bi solo dao 701-705(ili 801-805), zglobnima 111-120(ili 121-130), a školskima 10-14( ili 41-44) u kojoj god garaži završili :)

man323

Rješenje je izdano 2.veljače a rok za žalbu od 10 dana istječe 12.veljače. Znači još 3 dana. Do tada Solaris ne će uspjeti niti smisliti žalbu.

Dreamwalker

Citat: citaro  u Veljača 07, 2017, 20:34:45
Lijepo. Jer placas marku. Pr. energetska pica... M-Budget energy drink koji platim ca 3 kn me razbudi i drzi koncentriranim, dok nakon red bulla koji platim ca 12 kn mogu zaspat... Skuplje nije uvijek bolje.

Ja recimo imam potpuno suprotna iskustva sa Solarisom u Svicarskoj. Zavrsna obrada definitivno najbolja od svih marki autobusa u kojima sam se dosad vozio (cak ni primjerci iz 2002 i 2004 godine ne klapaju). Isto tako sam od vise vozaca cuo da ih rado voze.
U ovom slučaju možete obojica biti u pravu. Ne znam odakle kolegi man313 informacije, ali znam da proizvodi, pa tako i autobusi se uvijek kvalitetnije rade recimo za Švicarsko tržište nego za naše tržište iako smo u EU. Vjeruj, razlika može biti golema.
Citat: tramvajac 92  u Veljača 07, 2017, 20:46:49

Školski 648-651

A možda i neće tako biti...
Iako se u načelu oko numeracije slažem s tobom jer smatram da si vjerojatno najbliži kombinaciji, 650 i 651 su zauzeti. Školski bi mogli dobiti 701 - 705 ili 781 - 785 (prije ovo drugo).
Citat: MAN2001  u Veljača 07, 2017, 19:08:31
Opet prokleti Solaris zašto se nemogu pomiriti da im ne želimo proizvod?!?A za Lc G bit idealan za 109!
Prokleti Solaris? Nije li ova riječ "prokleti" malo pregruba za ovaj forum? To nije baš lijepo za pročitat, a i nikad ne znaš tko ovo može čitati.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421