Nabavke novih autobusa (1)

Autor Ivan, Siječanj 18, 2008, 12:53:17

smogovci.bbb2

Citat: man313  u Veljača 07, 2017, 21:25:57
Rješenje je izdano 2.veljače a rok za žalbu od 10 dana istječe 12.veljače. Znači još 3 dana. Do tada Solaris ne će uspjeti niti smisliti žalbu.
Rok od deset dana za žalbu teče od trenutka kad si primio pismeno tako da ti je računica pogrešna jer neznaš kad je i da li je Solaris uopće još i primio ovo rješenje hi
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

man323

Citat: Dreamwalker  u Veljača 07, 2017, 21:31:28
U ovom slučaju možete obojica biti u pravu. Ne znam odakle kolegi man313 informacije, ali znam da proizvodi, pa tako i autobusi se uvijek kvalitetnije rade recimo za Švicarsko tržište nego za naše tržište iako smo u EU. Vjeruj, razlika može biti golema.

Solarisi o kojima pričam voze po Njemačkoj u jednom malom gradu. Tako da su bolje sklapani, a opet imaju nedostataka.

sniff

Hvala na odgovorima

@MAN2001 - vidimo da si velik fan MAN  bus123 , ali ne znači da su ostali mnogo lošiji. Istina, Njemačka kvaliteta je to, ali ako DB nabavlja desetine Crossway-a i Švicarci Solarise, onda očito i nisu "prokleti"....

MAN2001

Jesam ali sam u pravu za kvalitetu,teško je tuć Nijemce!

mate

Solaris nece proci ni nakon zalbe, buduci su u ZETu vrlo skepticni po pitanju istih, buduci sam o nabavci buseva bio u par navrata razgovarao s osobom koja je u komisiji za provedbu natjecaja, sam natjecaj je bio veoma specifican, te se islo s nekim stavkama gdje se pr. Solaris automatski eliminirao, tako da nakon zalbi - nabava ide u smjeru donesene odluke od neki dan ;)

smogovci.bbb2

Prošli bi oni 100% samo ili nisu znali pravu adresu kome da se jave ili su se javili ali nisu bili dovoljno izdašni ili nisu htjeli biti dovoljno izdašni

tramvajac 92

Citat: Dreamwalker  u Veljača 07, 2017, 21:31:28
Iako se u načelu oko numeracije slažem s tobom jer smatram da si vjerojatno najbliži kombinaciji, 650 i 651 su zauzeti. Školski bi mogli dobiti 701 - 705 ili 781 - 785 (prije ovo drugo).
Joj, da, zaboravio sam na Citare. Onda mogu po numeraciji biti ispred SÜ -> 610, 611, 612, 613...

Iako bi trebalo provesti renumeraciju školskih i "turističkih", dodjeliti im brojeve od 800 do 849, nekako ne mislim da postoji šansa da ih u doglednoj budućnosti bude preko 50, a APVG da zadrži niz od 850-899, ni tu ne očekujem više od 50 autobusa ikad (realno, ima ih do 35).

smogovci.bbb2

Navodno će ova nabavka sva završiti u APP (radi toga što APD nema Iveco i zglobne MAN-ove). Prema Dubravi iz APP ide dio Citara. Budemo videli hi

marin

Citat: citaro  u Veljača 07, 2017, 20:34:45
Lijepo. Jer placas marku. Pr. energetska pica... M-Budget energy drink koji platim ca 3 kn me razbudi i drzi koncentriranim, dok nakon red bulla koji platim ca 12 kn mogu zaspat... Skuplje nije uvijek bolje.

Ja recimo imam potpuno suprotna iskustva sa Solarisom u Svicarskoj. Zavrsna obrada definitivno najbolja od svih marki autobusa u kojima sam se dosad vozio (cak ni primjerci iz 2002 i 2004 godine ne klapaju). Isto tako sam od vise vozaca cuo da ih rado voze.
Da, ceste u Švicarskoj su kao i u HR  >hammer< i sigurno se i tamo tako izrabljuju kao naši po planinama gornjim donjim i voze 80 i sl.
Btw, idemo još 10 različitih tipova autobusa uzet. Nije autobus energy drink, ako MAN-ovi u Dubravi prolaze sad već skoro i 900 tisuća km s ne toliko kvarova, zapravo jako jako rijetko, čemu eksperimentirati sad s nekakvim Solarisima, zar treba vozačima svaki dan drugi bus da voze, jel treba toliko različitih dijelova, servisa itd, na kraju krajeva isplativost se gleda dugoročno, a ne sad da je u startu jeftiniji tolko i tolko pa sad ćemo mi najjeftinije, a kad se počnu računat kvarovi, odlasci u servise... nek se ne pitaju vozači, serviseri koji sad već imaju pune ruke posla s Citelisima, gdje je još pun parking u Resniku, gdje su ti prazni kilometri kojih je sigurno 15 u jednom smjeru, a to sam i malo rekao Podsused-Resnik, a autobusi gotovo svaki dan odlaze tamo preko noći/preko dana. Meni se to ne čini isplativa investicija, a i ko se kaj ima bunit ako Zg hoće npr kvalitetnije autobuse, ako se izabere nešto, nema se Solaris kaj bunit. Znam znam, EU financiranje itd..Najjeftiniji je Ikarus kakav ima Budimpešta. A i dovoljno znam škrtica u takvim uređenim državama, da me i ne čudi da se i pita građane da ih se i 90% da se kupi Solaris a ne MAN, jer će se oni ionak jednom dnevno vozit po pola sata. Taman posla. Kako si ti uspoređivao energy drinkove, mogu ja malo recimo s gumama. Mi smo možda balkanci i dođeš kod vulkanizera kažeš stavljaj Mišelinke ne pitaš za cijenu. Naravno ne svi, ali baciš pogled po parkingu i stvarno mogu reć da se solidne premium gume kupuju (Mich, Good Year, Dunlop, Conti, Bridgestone..), dok sam prolazio po njemačkim gradovima, tamo sve neke low end tipa Cooper, Dayton, Momo, čak i Tigar...Zašto se to nebi odražavalo na autobuse, da ne žele skuplje nego jeftinije. Kad se sve stavi na papir: MAN je skuplji (u startu ), dugoročno vjerojatno nije, ima udobnost, ima, ajmo reć, prolaznost kod vozača, mehaničara..nadalje, Solaris, jeftiniji u startu, ne nužno na dugoročno, i to je već dovoljno zašto ga se nebi uzelo, a o pouzdanosti neću jer ne znam, za MAN-a znam. Ne sjećam se kad sam zadnji put vidio MAN-a u kvaru. Zašto onda uzet Solarisa, ako ima netko neki razlog?

C2

Što se tiče Solarisa; To je jedan od najprodavanijih autobusa u Njemačkoj. Vozio sam se u njemu i čini mi se sasvim solidan. Bilo bi mi draže da Solaris dođe umjesto Iveca, ali i ovakav rezultat najtečaja je ok. Čuo sam na određenim forumima da vozači Solaris uspoređuju s MAN-ovima. I mislim da stvarno ne bi požalili da su došli. Smatram da je dosta bilo tih igrica s namještanjem nabavki jer bi im se to moglo stvarno obit u glavu raznim sudskim tužbama.

Pričali ste u prethodnim postovima o kontroli vrata. Koliko se sjećam natječaja u njemu je pisalo da se traži da vozač kontrolira sva vrata uz mogućnost kontrole pomoću dozvole kod solaša za 3. vrata, a za zglobne 3. i 4. baš kao što imaju dosadašnji NG313

MAN2001

Nema razloga za kupnju solarisa već imamo 3 Marke i ako ćemo već proširivati neka bude sa nečim kvalitetnim!Slazem se u vezi konstantnog popravljanja Citelisa nema bolje dugoročne investicije nego manova to se jako dobro pokazalo kroz povijest,naši manovi dan danas idu unatoč godinama i kilometrima odlično.Citelisi neće nikad ni vidjeti takve kilometre!

MAN2001

Slažem se trebali su doći Solarisi oni su mi puno bolji nego Iveco!

C2

Nažalost jedna od mana zakona o javnoj nabavi je to što u nabavkama vozila radi veliko šarenilo u voznim parkovima. Tako da je vrlo često teško utjecati na to koja će marka doći. Kada bi se mogla birati marka sigurno bi se držali jedne (ili koliko im je potrebno ovisno o potrebama). Tako da besmisleno zvuče izjave tipa: "ne želimo još jednu marku" i slične izjave.

elez

Ti isti Solarisi voze po cestama Beograda koje su i kao vecina cesta RH, nisan nigdi pročita da se zale na njih, a nabavili su ih 200  buljo
Ta vasa "zaludenost" markama mi nije jasna, ja san uvik za isplativije i kvalitetnije bez obzira na marku. Omjer cijene i kvalitete je po meni najvzaniji i ne razumijem cemu tolika skeptičnost prema Solarisu.
Sačuvaj me bože mlake pive, ladne žene i lošeg centaršuta...

Shole

Još donekle i razumijem kad pljuju po Ivecu,  mada je ZET-ov Citelis promašaj od specifikacije pa do održavanja i afera sa punionicama, za razliku od Riječkih ili Ljubljanskih,   ali pljuvat po Solarisu kojeg kupuje pola Njemačke, a nisu ga nikad vidili uživo