Nabavke novih autobusa (1)

Autor Ivan, Siječanj 18, 2008, 12:53:17

Majstor

Ove nebuloze javne nabave ima samo ZET
Jel Libertas izuzet javne nabave --NIJE
Jel ima ista drugo osim MAN vozila -NEMA

Javnu nabavu rade stručnjaci u ozbiljnom društvu
Samo mi sudite pošteno !

Shole

Šta bi ti uzeo za ZET da možeš birat ?   Ipak si malo upućeniji s tehničke strane

MAN19464

Citat: Shole  u Veljača 08, 2017, 13:45:31
Još donekle i razumijem kad pljuju po Ivecu,  mada je ZET-ov Citelis promašaj od specifikacije pa do održavanja i afera sa punionicama, za razliku od Riječkih ili Ljubljanskih,   ali pljuvat po Solarisu kojeg kupuje pola Njemačke, a nisu ga nikad vidili uživo
Upravu si Shole, ova tema vise nije za citati, ja osobno nisam nikad komentirao autobuse koje nisam vozio niti bio putnik u njima, reči za neku marku da nevalja, a nemati za to argumente je skroz bezveze.
Prije ne tako davno na ovom forumu pisalo se argumentirano moglo se tu puno naucit, ja se nisam upuštao u rasprave jel su tu pisali ljudi koji znaju, a ne oni koji samo nešto misle i nameću to kao argument.
Kad nas je zanimalo nešto o tehnici autobusa javio bi se majstor i pojasnio nam o čemu se radi, kad nas je zanimalo o vožnji nekog busa javili bi se vozači koji voze te marke i saznali bi mane i prednosti.
Htio sam reči da ovaj forum sve više gubi argumentiranu raspravu i svodi se na bezvezno lupetanje, a to je dosadno za čitat.

Shole

Mlade generacije su od njega napravile društvenu mrežu.  Pišu i komentiraju bezveze kao da si na facebooku.  Ima masa face grupa o busevima pa odite tamo trkeljat.  Pustite ovaj forum na miru,  nek se vrati svom ozbiljnijem sadržaju kakav je nekad imao

Tomek

Ovaj forum ti je nažalost ogledalo ove države, oni koji argumentiraju odlaze van, a ovdje ostaju ovakvi kao u ovoj raspravi nažalost..
Reći za Solaris koji je hit u Europi( i s kojim su kupci generalno zadovoljni, a govorimo o gradskim prijevozima u Munchenu i Frankfurtu npr.) da je sumnjive kvalitete može samo onaj koji nije izašao van naših granica.. O tipiziranosti voznog parka bi se dalo raspravljati, ali onda ovakva nabavka od toliko malo autobusa je generalno bezveze. A to da se više love koja nije od političara, a ni od ZET-a, nego naša, gradska, svih koji plaćamo prirez u Zagrebu, troši zato jer je nekom Solaris sumnjiv je za Goli otok.. No, nažalost, nije to ni prvi ni zadnji slučaj te je nažalost postalo pravilo, a ne iznimka..

Dreamwalker

Slažem se s vama. Rekao je shef neki dan da je ovaj PDF kao da ga je neka rijeka donijela. Da se razumijemo, ima ovdje i dosta pametnih mladih ljudi koji su pridonjeli (pod)forumu, koji su nažalost prestali pisati jer se doza nepismenosti i gluposti uvelike povećala na ovom PDF-u.

No, kad smo kod Solarisa, jučer sam si malo dao truda koliko sam vremenski mogao i našao sam na netu da je Beograd nedavno nabavio polovne zglobne Solarise iz 2004. s 900 tkm - 1mkm. Prije su vozili po Njemačkoj, navodno su jako dobro očuvani i dosta kvalitetni, iako vidi se da su prošli milijun kilometara. Osim u Njemačkoj, vidio sam da se Solarisi voze i po Švedskoj. Istina, možda ne bi trebalo uvoditi u vozni park još jednu marku, čisto radi edukacije ljudi i održavanja, ali pisati da je Solaris vaki, naki, korištenje težih riječi je ipak malo too much. A, nažalost, ako Urbanwayi odu u APP, čini mi se da nas na ovom PDF-u čeka još jedan nastavak serijala "Daj nam nešto što je Švabo jer to jedino valja".
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

elez

Ja sam relativno kratko na forumu i pokusavam sto vise podforuma procitat. Primjetio sam nesto sto se proteže kroz godinu - godinu i pol a to su "plastični umovi". To znaci da su ljudi postali ograničeni i sve sto im se servira to odmah prihvate bez razmisljanja. Kaze netko (ne mislim na forumasa) nesto, 90% komentara ide njemu u korist. To me uzasno zivcira. Stjepan Radić je dobro rekao : ne srljajte kao guske u maglu. A to se upravo događa ovdje na forumu a i u svakodnevnom zivotu. Svojim argumentima nista ne mogu poduprijeti al imaju par pristaša, te njihovi debilni argumenti dobiju na nekoj vaznosti. Sa ovim sam se susreo puno puta i zato ja ne volim ništa komentirat jer jednostavno nema smisla trosit zivce. Ima ode i pametnih ljudi koji razmisljaju glavom al previše je "glupana". Eto to je moje mišljenje, mozete ga slobodno popljuvat. Adminima se unaprijed ispričavam na ovakvom OT, jednostavno mi je došlo, nemogu protiv sebe. Pozdrav
Sačuvaj me bože mlake pive, ladne žene i lošeg centaršuta...

marin

Baš sam zato rekao da nemam pojma kakva je pouzdanost tih Solarisa. Ne kažem loša, ne kažem dobra, ali znam samo da je dobro iz više razloga ako dođe MAN. Argumentirao sam i napisao podulji post. Nikakvo izazivanje niti išta  :) Za Solaris apsolutno ništa ne znam. Živo bi me zanimalo kako bi vozio Solaris da ode u APD (kad prođe garancija) uz onakvo održavanje  ;D

MAN2001

Vidim jako puno komentara upućeno meni,vi ste mene okrivili na to da ja ne prihvaćam ništa osim Njemačkih marki.Da pače ovaj novi Solaris "bus of the year" je meni osobno dobrog izgleda,i samo da se zna ja sam se vozio 2014 u Urbinu i bio mi je potpuno ok ali ta vozila nisu svi napravljeni isti bas kao i naši citelisi!Ja osobno mislim da Man kod tog aspekta ima puno bolji proizvod te mislim da su sva vozila kod njih odlične kvalitete sto se vidi dugi niz godina kod naših.To je razlog mog komentara a ovo tu nabacivanje komentara o mom znanju neću prihvatiti,ja imam potpuno pravo na moje mišljenje kao i svi drugi a sto je izabrano dolazi mi možemo filozofirati do sutra ali ja mislim da su vozila Njemačkih marki za naše potrebe najbolja investicija kojom ćemo uštedjeti puno novaca u budućnosti.

421

ZET- Zagreb Sindikat vozača i prometnih radnika

KREĆE POSTUPAK IZDVAJANJA ZET-a IZ ZGH I REPROGRAMIRANJE UGOVORA O LEASINGU TRAMVAJA
Danas u 13 sati u prostoru br.375 održan je sastanak predstavnika Grada Zagreba i Uprave ZGH sa temom reprogramiranje ugovora o leasingu tramvaja i izdvajanje ZET-a i Velesajma iz Holdinga. Na sastanku su nazočni Mirka Jozić pročelnica za gospodarstvo u Gradu Zagrebu, Slavko Kojić pročelnik za financije, te iz ZGH Ana Stojić Deban predsjednica Uprave ZGH I Slobodan Ljubičić. Sedam sindikata iz ZET-a (Sindikat branitelja i radnika- Matijević, Sindikat UVA -Vlašić, Sindikat radnika JGPPRH- Kočet, Sindikat vozača tramvaja busa i servisera-Harni, Vozački sindikat - Marić, Vozački strukovni sindikat -Čermak i Sindikat vozača i prometnih radnika- Jelić ) daju punu potporu namjeri izdvajanja ZET-a iz ZGH i traže što bržu provedbu navedenog. Očekujemo također da se napravi kvalitetan reprogram ugovora o leasingu tramvaja, te da napokon gore navedeni sindikati u ZET-u sami odlučuju o pravima radnika ZET-a. Uvjereni smo da znamo kako i na koji način zaštititi prava radnika ZET-a čime bi napokon radnici ZET-a mogli svoj posao obavljati bez stresa i straha od sutrašnjice.

Iako djeluje  o-0 , vjerujem da bi nabava već bila gotova da je ZET samostalan.
@ marin
"Kad se sve stavi na papir: MAN je skuplji (u startu ), dugoročno vjerojatno nije, ima udobnost, ima, ajmo reć, prolaznost kod vozača, mehaničara..nadalje, Solaris, jeftiniji u startu, ne nužno na dugoročno, i to je već dovoljno zašto ga se nebi uzelo, a o pouzdanosti neću jer ne znam, za MAN-a znam. Ne sjećam se kad sam zadnji put vidio MAN-a u kvaru. Zašto onda uzet Solarisa, ako ima netko neki razlog?"

Što ako će Solaris imati motor MAN-a ili MB?
Zar ti misliš da MAN, Neoplan,  Iveco,  Mercedes ili Setra proizvode baš sve dijelove pa ih sastavljaju?
Svima koji se bave prijevozom bitan je TCO (total cost ownership), a on je sve manji i u drugim markama.
Znači li to da moramo stalno uzimati iste marke , a nikad ne uzeti nešto drugo. Nije pokojni Pevalek bez razloga imao viziju o dvije marke.
No došlo je novo doba i ne vidim razloga da konkurencija  ne podigne letvicu i puše za vrat etabliranim (ne i bogomdanim) markama da budu još bolji. Solaris je nedavno proslavio 20godišnjicu i moram priznati da je familija Olszewski, a naročito njen tvorac  Krzysztof dosanjao svoj san
o autobusu koji nije Neoplan MAN ili Mercedes, a vozi poput njih. Da si se vozio u Vacanzi znao bi o čemu govorim.
Prednost Solarisa u odnosu na  ostale ponuđače iz tendera je u karoseriji-od prokroma je.
Logistika bi mogla biti problem, i eventualno elektronika, ali nije to toliki problem koji se ne može riješiti. A njima bi itekako bilo u interesu dobiti dio HR/ZG kolača, jer lakše je dobiti nego održati tržište.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

citaro

Citat: marin  u Veljača 08, 2017, 10:30:47
Da, ceste u Švicarskoj su kao i u HR  >hammer< i sigurno se i tamo tako izrabljuju kao naši po planinama gornjim donjim i voze 80 i sl.
Btw, idemo još 10 različitih tipova autobusa uzet. Nije autobus energy drink, ako MAN-ovi u Dubravi prolaze sad već skoro i 900 tisuća km s ne toliko kvarova, zapravo jako jako rijetko, čemu eksperimentirati sad s nekakvim Solarisima, zar treba vozačima svaki dan drugi bus da voze, jel treba toliko različitih dijelova, servisa itd, na kraju krajeva isplativost se gleda dugoročno, a ne sad da je u startu jeftiniji tolko i tolko pa sad ćemo mi najjeftinije, a kad se počnu računat kvarovi, odlasci u servise... nek se ne pitaju vozači, serviseri koji sad već imaju pune ruke posla s Citelisima, gdje je još pun parking u Resniku, gdje su ti prazni kilometri kojih je sigurno 15 u jednom smjeru, a to sam i malo rekao Podsused-Resnik, a autobusi gotovo svaki dan odlaze tamo preko noći/preko dana. Meni se to ne čini isplativa investicija, a i ko se kaj ima bunit ako Zg hoće npr kvalitetnije autobuse, ako se izabere nešto, nema se Solaris kaj bunit. Znam znam, EU financiranje itd..Najjeftiniji je Ikarus kakav ima Budimpešta. A i dovoljno znam škrtica u takvim uređenim državama, da me i ne čudi da se i pita građane da ih se i 90% da se kupi Solaris a ne MAN, jer će se oni ionak jednom dnevno vozit po pola sata. Taman posla. Kako si ti uspoređivao energy drinkove, mogu ja malo recimo s gumama. Mi smo možda balkanci i dođeš kod vulkanizera kažeš stavljaj Mišelinke ne pitaš za cijenu. Naravno ne svi, ali baciš pogled po parkingu i stvarno mogu reć da se solidne premium gume kupuju (Mich, Good Year, Dunlop, Conti, Bridgestone..), dok sam prolazio po njemačkim gradovima, tamo sve neke low end tipa Cooper, Dayton, Momo, čak i Tigar...Zašto se to nebi odražavalo na autobuse, da ne žele skuplje nego jeftinije. Kad se sve stavi na papir: MAN je skuplji (u startu ), dugoročno vjerojatno nije, ima udobnost, ima, ajmo reć, prolaznost kod vozača, mehaničara..nadalje, Solaris, jeftiniji u startu, ne nužno na dugoročno, i to je već dovoljno zašto ga se nebi uzelo, a o pouzdanosti neću jer ne znam, za MAN-a znam. Ne sjećam se kad sam zadnji put vidio MAN-a u kvaru. Zašto onda uzet Solarisa, ako ima netko neki razlog?

Konkretno govorim o PostAuto-solarisima i onima u Winterthuru. PostAuto vozi iskljucivo prigrad, dakle brzine itekako dosezu 80. I izrabljuju se jos vise jer nema praznog hoda kao na dosta prigradskih linija u ZG u obliku stajanja na terminalima po pola sata i vise. U Winterthuru su inace ceste lose.

Bus nije energy drink, to je bilo vise radi slikovnog docaravanja da ako je jedan proizvod skuplji od drugog, ne znaci da je nuzno losiji/manje kvalitetan.

ZET nije privatnik da moze birati sto hoce. Ako se nekom foteljasu sprdne da hoce MAN-ove, neka ih onda i sam plati. Dok god se autobusi kupuju novcem poreznih obveznika, treba se kupovati najpovoljnije (ne najjeftinije!!).

Cijela tvoja prica oko solarisa se koliko vidim svodi na to da ti se cini da je neisplativ dugorocno. I to je onda toboze dovoljan razlog da ga se ne uzme. Zanimljivo.

citaro

Citat: MAN2001  u Veljača 08, 2017, 17:14:02
Vidim jako puno komentara upućeno meni,vi ste mene okrivili na to da ja ne prihvaćam ništa osim Njemačkih marki.Da pače ovaj novi Solaris "bus of the year" je meni osobno dobrog izgleda,i samo da se zna ja sam se vozio 2014 u Urbinu i bio mi je potpuno ok ali ta vozila nisu svi napravljeni isti bas kao i naši citelisi!Ja osobno mislim da Man kod tog aspekta ima puno bolji proizvod te mislim da su sva vozila kod njih odlične kvalitete sto se vidi dugi niz godina kod naših.To je razlog mog komentara a ovo tu nabacivanje komentara o mom znanju neću prihvatiti,ja imam potpuno pravo na moje mišljenje kao i svi drugi a sto je izabrano dolazi mi možemo filozofirati do sutra ali ja mislim da su vozila Njemačkih marki za naše potrebe najbolja investicija kojom ćemo uštedjeti puno novaca u budućnosti.

Izgled je potpuno irelevantan u cijeloj prici. Ja osobno govorim o stvarima koje dozivljavam kao putnik (dakle jesu li busevi rasklimani, udobni i sl.) i mogu suditi iskljucivo o tome na temelju svojih vlastitih dozivljaja. Naravno da mozes imati pravo na svoje misljenje, ali onda ga moras i argumentirati, a ne nabacivati prazne fraze poput 'bolje su kvalitete', 'isplativiji su'. Sto je tocno bolje kvalitete, u kojem pogledu su isplativiji? Na temelju kojih podataka temeljis to svoje misljenje?

marin

Citat: 421  u Veljača 08, 2017, 17:19:19

KREĆE POSTUPAK IZDVAJANJA ZET-a IZ ZGH I REPROGRAMIRANJE UGOVORA O LEASINGU TRAMVAJA
Danas u 13 sati u prostoru br.375 održan je sastanak predstavnika Grada Zagreba i Uprave ZGH sa temom reprogramiranje ugovora o leasingu tramvaja i izdvajanje ZET-a i Velesajma iz Holdinga. Na sastanku su nazočni Mirka Jozić pročelnica za gospodarstvo u Gradu Zagrebu, Slavko Kojić pročelnik za financije, te iz ZGH Ana Stojić Deban predsjednica Uprave ZGH I Slobodan Ljubičić. Sedam sindikata iz ZET-a (Sindikat branitelja i radnika- Matijević, Sindikat UVA -Vlašić, Sindikat radnika JGPPRH- Kočet, Sindikat vozača tramvaja busa i servisera-Harni, Vozački sindikat - Marić, Vozački strukovni sindikat -Čermak i Sindikat vozača i prometnih radnika- Jelić ) daju punu potporu namjeri izdvajanja ZET-a iz ZGH i traže što bržu provedbu navedenog. Očekujemo također da se napravi kvalitetan reprogram ugovora o leasingu tramvaja, te da napokon gore navedeni sindikati u ZET-u sami odlučuju o pravima radnika ZET-a. Uvjereni smo da znamo kako i na koji način zaštititi prava radnika ZET-a čime bi napokon radnici ZET-a mogli svoj posao obavljati bez stresa i straha od sutrašnjice.

Iako djeluje  o-0 , vjerujem da bi nabava već bila gotova da je ZET samostalan.
@ marin
"Kad se sve stavi na papir: MAN je skuplji (u startu ), dugoročno vjerojatno nije, ima udobnost, ima, ajmo reć, prolaznost kod vozača, mehaničara..nadalje, Solaris, jeftiniji u startu, ne nužno na dugoročno, i to je već dovoljno zašto ga se nebi uzelo, a o pouzdanosti neću jer ne znam, za MAN-a znam. Ne sjećam se kad sam zadnji put vidio MAN-a u kvaru. Zašto onda uzet Solarisa, ako ima netko neki razlog?"

Što ako će Solaris imati motor MAN-a ili MB?
Zar ti misliš da MAN, Neoplan,  Iveco,  Mercedes ili Setra proizvode baš sve dijelove pa ih sastavljaju?
Svima koji se bave prijevozom bitan je TCO (total cost ownership), a on je sve manji i u drugim markama.
Znači li to da moramo stalno uzimati iste marke , a nikad ne uzeti nešto drugo. Nije pokojni Pevalek bez razloga imao viziju o dvije marke.
No došlo je novo doba i ne vidim razloga da konkurencija  ne podigne letvicu i puše za vrat etabliranim (ne i bogomdanim) markama da budu još bolji. Solaris je nedavno proslavio 20godišnjicu i moram priznati da je familija Olszewski, a naročito njen tvorac  Krzysztof dosanjao svoj san
o autobusu koji nije Neoplan MAN ili Mercedes, a vozi poput njih. Da si se vozio u Vacanzi znao bi o čemu govorim.
Prednost Solarisa u odnosu na  ostale ponuđače iz tendera je u karoseriji-od prokroma je.
Logistika bi mogla biti problem, i eventualno elektronika, ali nije to toliki problem koji se ne može riješiti. A njima bi itekako bilo u interesu dobiti dio HR/ZG kolača, jer lakše je dobiti nego održati tržište.
Znači naveo si jednu prednost, i neke probleme. Zašto i dalje ne uzeti bus bez problema i s jednom tom prednosti manje, iako čak možda i MAN napravi to što je Solaris napravio, ako je to tako dobro. Solaris nema motore od MAN-a.

421

Citat: marin  u Veljača 08, 2017, 17:46:43
Solaris nema motore od MAN-a.
nnee nnee Ne, nema ,ali može imati. kava
https://en.wikipedia.org/wiki/Solaris_Urbino_12
Powertrain
Engine   
1) MAN D0826LOH17
2) Cummins ISB6.7EV 225B
3) DAF PR183
https://en.wikipedia.org/wiki/Solaris_Urbino_15
Powertrain
Engine   
1) MAN D0826LOH18
2) MAN D0836LOH02
3) DAF PR228
https://en.wikipedia.org/wiki/Solaris_Urbino_18
Powertrain
Engine   
1) Cummins ISBe5 250B
2) MAN D2866 LOH25
3) MAN D2866 LOH27
4) DAF MX11-240[1]
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

smogovci.bbb2

Citat: 421  u Veljača 08, 2017, 17:19:19

Danas u 13 sati u prostoru br.375 održan je sastanak predstavnika Grada Zagreba i Uprave ZGH sa temom reprogramiranje ugovora o leasingu tramvaja i izdvajanje ZET-a i Velesajma iz Holdinga. Na sastanku su nazočni Mirka Jozić pročelnica za gospodarstvo u Gradu Zagrebu, Slavko Kojić pročelnik za financije, te iz ZGH Ana Stojić Deban predsjednica Uprave ZGH I Slobodan Ljubičić.

Otkud sad on?! Zar nije napustio ZGH buljo
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza