Nabavke autobusa 2008. – 2017.

Autor maky, Siječanj 18, 2008, 22:26:06

maky

Hvala i portosu!

Dakle, plavi Citari su, kao što se i napominjalo, za prigradski prijevoz i kupio ih je grad Split. Mislio sam da će biti samo jedan, ali izgleda da su kupili 2.
To ispunjava kvotu od 17 Mercedesa Ostaju nam još 21 MAN  8)  i 2 minibusa (pretpostavljam midi, ali vidjet ćemo)...

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

shef

Zanimljivo, izgleda da su ovi zaista proizvedeni u Francuskoj u Ligny-en-Barroiseu u pokrajini Lorraine, gdje je Evobusova tvornica.
U svim podacima koje sam do sada imao/znao uvijek se spominjalo da ta tvornica radi isključivo za francusko i švicarsko tržište MB i Setra vozila.
Od tamo su dolazili neki rariteti koje sam viđao samo na rijetkim slikama, kao npr. Setra S315NF sa trojim vratima i sl.
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Tomek

I MAN-ovi su u Zagrebu, ali ih stalno vozikaju po gradu tako da nikako ne mogu uloviti jednog na miru. Danas viđeni Regio po velikogoričkoj u smjeru V.Gorice.
Jedini koji stoji je onaj Classic na popravku u ARZ-z.

maky

Citat: Tomek  u Travanj 03, 2008, 18:15:46
I MAN-ovi su u Zagrebu, ali ih stalno vozikaju po gradu tako da nikako ne mogu uloviti jednog na miru. Danas viđeni Regio po velikogoričkoj u smjeru V.Gorice.
Jedini koji stoji je onaj Classic na popravku u ARZ-z.
A šta ćeš, svidjeli se ljudima pa se vozikaju  ;D

Nego, obratite pozornost na MAN-ove, očekujem i od njih zglobnjake. Grad Solin je kupio autobuse, što bi značilo da će biti još zglobnjaka osim Citara, jer za Solin voze zglobni autobusi. Baš me zanima jesu uzeli Cityje ili SG-ove  :-\

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

markost

Žuti Citareki su super,a bome i ovi plavi su milina za oči.A ko će sad imat najbolji vozni park?!   ;D   ;D  ;D

Portos

Citat: shef  u Travanj 03, 2008, 17:46:50
Zanimljivo, izgleda da su ovi zaista proizvedeni u Francuskoj u Ligny-en-Barroiseu u pokrajini Lorraine, gdje je Evobusova tvornica.
U nekakvoj privremenoj prometnoj dozvoli pokraj vjetrobrana jednog plavog pisalo je Evobus.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

Ivan

Citat: Portos  u Travanj 03, 2008, 20:02:40
Citat: shef  u Travanj 03, 2008, 17:46:50
U nekakvoj privremenoj prometnoj dozvoli pokraj vjetrobrana jednog plavog pisalo je Evobus.
??? Pa svi Citari su Evobusi, Evobus je osnovan još '95.... I zagrebačkim (mannheimskim) Citarima, a i svim O 405 N i većini GN piše Evobus GmbH na pločicama, a i na prometnoj...

man750

Citat: markost  u Travanj 03, 2008, 19:41:29
Žuti Citareki su super,a bome i ovi plavi su milina za oči.A ko će sad imat najbolji vozni park?!   ;D   ;D  ;D
Slazem se . Novo je najbolje. Nego jeli mislis da ce to dugo trajati? Brzo ce biti isarani i faliti ce im pokoja stolica, ako se nesto ne promjeni i pocinitelji steta ne budu drasticno kaznjeni.
Nabave se skupi, novi busevi a onda je problem investirati jos par stotina kuna po busu za kamere koje bi otkrile pocinitelje steta.
Pa caK ikad se otkriju rijetke su ozbiljnije sankcije.
133 u ZAGREBU
22 u DUBROVNIKU
Jedan u MakarskojMAN750 Autobus ispred svog vremena
- S T E T A - S T O - B A R - J E D A N - N I J E - S A C U V A N -

maky

Dobro, napominjem da stanje u novim lavovima zasad nije toliko drastično koliko sam očekivao, ali ne kažem da bi moglo biti i bolje. Uglavnom, kad  bi bar postojalo volje među ljudima na višim pozicijama da se počiniteljima stane na kraj, ja vjerujem da bi bilo napretka.
Naši Prometovci su također uvidjeli prednosti  sjedalica pred kraj reda okrenutih leđima prozoru, jer se tako drastično smanjuje pisaća površina i nešto što bi se iz zadnjeg reda moglo polomiti, zato sada i kupuju takve autobuse...

Nego kad smo već kod toga, evo jedne zgode šta mi je pričao jedan shole šta vozi novog troosovinca. Linija 9, vozi on iz grada prema Ravnim Njivama, kad ono počela neka sitna kišica padati. Stane on na predzadnju stanicu, izađu ljudi i on krene. I srećom pogleda na retrovizor, kad ugleda tipa, skinuo sjedalicu  iz lava i drži je poviše glave da mu ne pada kiša  :D   I shole brže zaustavio autobus, izletio vani i otišao do tog lika i tražio da mu vrati stolicu, šta je ovaj mrtav-hladan i učinio, kao da je to sasvim najnormalnija stvar.  ;D
A ljudi moji...

Inače, zašto se stolice u novim lavovima lako skidaju...  Donji dijelovi sjedalica  su preko dviju kopči samo prikačeni za kostur (znate ono, kad upadne u ležište čujete "škljoc"). To je napravljeno zato da bi  se navlake sa sjedalica mogle lako skidati i stavljati, kako bi mogle ići na pranje. Kad skinete sjedalicu sa kostura, navlaka je laštikom stegnuta, što samo raširite i skinete navlaku. jako praktično, ali nije za divljačke gradove.

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

Tomek

Danas na ZG obilaznici ujutro viđena dva Lion's Classica U kod motela Plitvice u smjeru Jankomira. Moguće da su iz MAN-a u Leskovcu išli za ARZ.

shef

Citat: man750  u Travanj 04, 2008, 07:51:56
Slazem se . Novo je najbolje. Nego jeli mislis da ce to dugo trajati? Brzo ce biti isarani i faliti ce im pokoja stolica, ako se nesto ne promjeni i pocinitelji steta ne budu drasticno kaznjeni.
Nabave se skupi, novi busevi a onda je problem investirati jos par stotina kuna po busu za kamere koje bi otkrile pocinitelje steta.
Pa caK ikad se otkriju rijetke su ozbiljnije sankcije.
Dok ne počne funkcionirati pravna država, školstvo i roditeljski odgoj neće biti ništa od svega, bit će razvaljenih stolaca, šarotina, jednako na vašim kao i na našim Citarima (moram priznati da sam malo zavidan, stvarno su izvrsni, i boja mi se jako sviđa, prava mediteranska).
Sad ću ići malo OT da vam pokažem na jednom primjeru. Vjerojatno je većina vas čula ("slava" se brzo širi) o neredima koje su stvarali učenici srednje Pomorske škole u Bakru. Bilo je svega, od paljenja vatre u busu, izazivanja kratkog spoja na instalacijama, do bacanja ručnika na glavu vozača. Sve dok nije prekipjelo, pa su u vozila kao pratnja išli i policajci i profesori.
Nakon što je represija učinila svoje, situacija je u vozilima takva, da ne treba nikakve pratnje.
Ovako izgleda iznutra bus koji inače vozi za bakarsku školu, snimljen  na redovnoj liniji (riječani, ovo je 590):

Inače radi se o vozilu iz 1994, pred nekoliko godina obnovljenom (original je imao drvene stolice)
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Tomek

Budući da je parking Eurolinea u Jankomiru krcat novim kamionima, Citare su "šuknuli" kilometar dalje na jedan "parking" koji je samo 100m udaljen od ZET-ove garaže u Podsusedu.

maky

No divno!

Svaki košta 322 tisuće EUR-a i stoji na nekom parkiralištu zemljanom, neograđen, u Zagrebu...  ::|

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

manoplan

Da i ja doprinesem slikama iz Jankomira

man134

steta ih je pustati u promet ljepsi s ovako  :D