Nabavke autobusa 2008. – 2017.

Autor maky, Siječanj 18, 2008, 22:26:06

Urbino LE

A čekaj NL313 iz ZG nije bio tempirana bombe il se on zapalio iz čistoga mira il ne daj Bože zbog Irisbus urote. 8-8?

Spiker

A, to su već incidenti.
Ja sam govorio o generalnom pristupu proizvodu.
Dakle, svaki takav bus ima neka tehnička riješenja za koja sam ja uvjeren da nisu dobra i kritična su za kasnije održavanje. I takav je cijeli posao od proizvodnje pa servisiranja. 
Isto, mišljenja sam da je to za te novce sasvim uredu.
Jednostavno je tako.
Oni manje ulažu u neka područja zato i manje koštaju.
Sve je na svome mjestu.
Nitko tu nije prevaren.

Urbino LE

Pa ja sam mišljenja da koliko je Irisbus jeftiniji nije toliko lošiji, naročito od Mercedesa. Al' eto Promet je u novim nabavkama, pisalo se o tome i natječaj je u tijeku al eto šteka sve kako je nova vlast došla pa tko zna možda dočekamo i 2014. i samim tim i Euro6 motore. 4 solo, 4 zgloba, 8 LE, 5 kombija, 1 turistički, tome se dalo zeleno svjetlo. Favoriti su mislim po običaju sada već Iveco Bus i MAN, Mercedes je mislim što zbog kvarova što zbog sada slabe podrške stvar prošlosti, a Solaris će pokušati ići ispod cijene samo da uđe na tržište. Ako se ide na Euro6 kod MAN-a ostaje mehanički sve isto osim dodatka AdBluea, kod Iveca je nova generacija motora Cursor 9 umjesto 8-ice i CR umjesto ubrizgavanja umjesto PD, ali jedna stvar je super to što neće imati i to kao jedini na tržištu EGR nego samo SCR(AdBlue). Čak je i VDL kod gradskog programa za Euro6 agregata je povjerenje poklonio Ivecu.

Ali kada se pogleda kroz zadnjih par nabava od strane Prometa ima tu puno zamjerki. Kada je 2007. stiglo 8 NL263 i 9 troosovinaca NL313 naručeni su sa D28 motorom umjesto sa novijim D20 koji je nešto manji potrošač, da ne govorim da su mogli slobodno i jače motore jer bregovit je ovdje teren a vozila su klimatizirana plus uz to neka čudna kombinacija pola ZF pola Voith mjenjača, da ne govorim kako je na NL263 2-oje vrata iako je za gradski bus za očekivati 3-oja. Onda opet 2008. Citaro G sa 299KS što je definitvno malo za splitski teren koji traži motore od 354KS kao što je malo 3-oje vrata za gradski zglob, kod solaša je to OkK jer je motor od 299KS ali opet oni problem sa 2-oje vrata. Tada je stiglo i 9 Lion's Regia sa tim da ih je kao pola za agenciju i trebalo je ići na Coacha, a kod samih Regia motor od 310KS je slab za taj tip busa i opet je napravljena greška što je odabran stari D28 motor. Classic G naručen sa slabašnim motorom za njega 310KS D28 iako ne znam je li bio jači u ponudi i opet samo 3-oje vrata i raspored sjedenja 2+2 u cijelom busu što je mislim nedopustivo.

Evo tek sada ove zednje nabave su ajmo reći bile odrađene OK. U Crossway i Crossway Le dosta jaki motor sa 330KS, kamere unutra za nadzor. Lion's City su NL323 što ćer eći dovoljno jak motor, 3-oje vrata po prvi puta od kada Promet u zadnje vrijeme nabavlja nove solaše, te iznenađujuće i VDO tabla mada mislim da to nije bilo nužno.

Mogu se samo nadati i da će ubuduće nabave biti uredno posloženo što se tiče pogonskih agregata i opreme busa.

svicar

Citat: Urbino LE  u Kolovoz 07, 2013, 13:24:22
Ma da je bilo pameti u Prometu tamo 2008. kada su nabavljali Regie onaj dio za agenciju nebi bio Lion's Regio nego Lion's Coach. Ali nema u Prometa baš puno pameti oko nabavki. Od Irisbusa za Promet bi i Evadys HD bio OK.

Svakako sada ide jedan turistički, za što će se odlučiti samo Bog zna.

A ovi Pro model ne znam koja je to oprema i razlika od HD, ne znam ni dužinu busa, ali svakako za jedan turistički bus prekrcano sjedalima ako ih je toliko i malo mjesta za noge al to je sve stvar narudžbe.

58 je mnogo, toje oko jedne tone vise tereta, malo cudno za dvoosovinca, uzima se 75 kg plus mislim 10 kg prtjaga kod atesta.Bitice daje prazan ispod 12 tona.

tramvajac 92

58 sjedala ide na dužinu od 12,8 m. Kako je za vozit se od Žiline do Makarske? Vjerojato bolje nego u Karosi rađenoj za liniju do Bratislave.
http://web.iveco.com/Documents/Irisbus/Technical-sheets/Tourism/MAGELYS_PRO.pdf

svicar

U Francuskoj gurjau i 60, kako sa tezinom, ovdje nevidim koliko je isti tezak, koliko je kilograma po putniku?

NP-549

UrbinoLE, imam jedno pitanje,  postoji li igdje u programu (nemogu niš nać na webu)  Crossway bilo koje varijante karoserije ali da je CNG ?

Urbino LE

Ne postoji takvo što koliko mi je poznato, mislim da od LE modela čak jedino Solaris to nudi sa Urbinom LE.

Urbino LE

Šuška se da će skoro novi busevi...

qwertz

je li to baldasar pustio nabavku da ide i kada stižu

actros

SLOBODNA DALMACIJA, Četvrtak 21.11.2013
Tiskano izdanje, Stranica 18.

Citat:
"Na Duilovu stanovi, a na Trsteniku hotel"

Gradski viječnici ponovno če se okupiti u Banovini u ponedjeljak 25. studenog...
...........
Viječe če javnosti obrazložiti i odluku o poništenju nabave 22 autobusa, vrijednih 51 milijun kuna. Naime, zbog lošeg punjenja proračun i prazne blagajne, gradski oci odustali su do daljnjega od obnove voznog parka "Prometa".
...........

Urbino LE

Ma zna se to već neko vrijeme, ali se opet šuška o tome. Činjenica je da je Baltazar nesposobniji od Keruma, jedino je finiji i bolji govornik. Ako nešto ne valja, neki sustav, a Promet je takav, treba kompletna reorganizacija. Pa gledam sada ZET kada sam bio u ZG ipa gledam Promet i dođe mi da plačem.

qwertz

ako odustanu od nabave morat če se ukidat linije jer i ovako se nema čime vozit,u garaži nema niti jedno zamjensko vozilo ujutro

troosovinac

Citat: qwertz  u Studeni 22, 2013, 08:26:29
ako odustanu od nabave morat če se ukidat linije jer i ovako se nema čime vozit,u garaži nema niti jedno zamjensko vozilo ujutro
puna garaža buseva  kako ih nema  buljimir
bela lađa

koordinator

o-0
Ma Splitu treba kompletna reorganizacija gradskog prijevoza, počevši od trasa linija pa do voznih redova i rasporeda autobusa po linijama. Čemu držati vozne redove koji se ne mogu održavati trenutnim stanjem voznog parka? Uvijek postoji rješenje, ali oni zaduženi da ga pronađu ili to ne žele ili neznaju svoj posao.