Nabavke autobusa 2008. – 2017.

Autor maky, Siječanj 18, 2008, 22:26:06

Urbino LE

Ali na ovome natječaju je 26 ili kao prvotno 28 vozila? Koliko sam skužio još u ovoj narudžbu su i 6 Citelisa i 4/6 nekih midi busa.

Iza toga je onaj drugi natječaj sa 900 tisuća kuna mjesečno od grada, i tu se točno niti ne zna što će se tražiti od autobusa, pretpostavljam tada i zglobovi idu.

bonaparte12

danas na a3, 5 žutih irisbusa u boji prometa model ne znam jer se u irisbus ne kužim
POLAKO I SIGURNO

Urbino LE

U smjeru Splita pretpostavljam? Ako je tako sutra su vamo.

Josip-Split

Citat: Urbino LE  u Prosinac 13, 2012, 10:16:57
Ali na ovome natječaju je 26 ili kao prvotno 28 vozila? Koliko sam skužio još u ovoj narudžbu su i 6 Citelisa i 4/6 nekih midi busa.

Iza toga je onaj drugi natječaj sa 900 tisuća kuna mjesečno od grada, i tu se točno niti ne zna što će se tražiti od autobusa, pretpostavljam tada i zglobovi idu.

nisu došli danas...možda si krivo vidija..a možda su svratili negdi..ne tehnički šta ja znam  ;D

STEFI- GRAF

Jel ekipa s 60-e dobija tu novu škovacu ;D ;D od  bus123

Urbino LE

Daleko od toga da je 'škovaca'. Zapravo za novac taj autobus čak i dosta daje. Za te pare ne znam jer se može dobiti Conecto ili nešto slično, a znamo dobro da se Promet opekao već sa Citarima sa kojima Conecto dijeli mehaniku plus što ima manu vertikalno postavljenog motora. Pa eto dati ću odmah primjer, zlobni Citelis ili Conecto su do 300 000 eura, slično opremljen Citaro oko 40 000 eura više. Ali nemojmo gledati zagrebačko iskustvo sa Citelisima, ima primjera tipa Ljubljane gdje se pokazao kao OK, da ne pričam kako gradski prijevoz Pariza počiva na Agorama i Citelisima. I ne zaboravimo da naši Irisbusi nikako ne mogu biti talijanski nego samo češki ili francuski.

I nisam ja ništa gore komentirao hoće li u Split ili ne, to je više bilo pitanje, moguće da su u Zagreb u Autobus d.o.o. išli, što je i nekako logučno ako su sljedeći tjedan ovdje. A u travnju stižu valjda i Citelisi.

STEFI- GRAF

Od toga će imat korist Iveco servis i Jadranmont di livaju gorivo malo će im podignit prosjek u ovo recesijsko vrime.Ali jbg neko dobija dobru kesu da se uzme Irisbus  (inaće je to ime marke,tradicije i kvalitete) moš mislit.Ma čim ima I od Iveca to je nula zar nije bilo bolje i jeftinije naći dobri polovnjaka MB,Man,Daf,Volvo.Samo se sitite koliko  služili ti polovnjaci uz nikakvo servisiranje i održavanje 20god a šta bi da ih se uredno držalo di će bit taj Irisbus za 20 god  neće se znat ni di je jedna vida od njega.

Urbino LE

Pa radni vijek modernih buseva i je 15-20 godina. Ali dao sam ti primjer Citaro kvalitete, a vjerujem da ih kupimo i polovne unutra OM457 pa nanovo isti problemi i još da budu bez klime. ::| Ili ti misliš nešto drugačije? Ono što ti pričaš su stara vrimena, bez elektronike, bez nekih PD ili CR ubrizgavanja goriva, bez recirkulacije plinova itd.
Mislim da je ključ da Promet ima kvalitetne vlastite automehaničare i da uredno održavaju i brinu o busevima, iza toga bi samo pitanje marke vozila bilo manje važno. Promet ako to želi se uredno može dogovoriti da će i u garantnom roku održavati buseve u svojoj garaži.

STress

Po Zagrebu se rijetko može vidit Citelisa na cesti. Cacciamali drže par manjih linija, ali se dosta često vidi da misto njih uskoči poneki Lion City. Mislin da se "Promet" i nije nešto usrićija Ivecom, ali - Bože moj... bitno da je pinkica kapnila u džep...

Urbino LE

Je li vama jasno da u ZG prije svega nema Citelisa na cesti jer ih nemaju gdje ni puniti? Bili vozio dizelaš da ga se nema gdje puniti?

Tomek

Inače servis u Zagrebu je očajan i ovo malo što vozi kad se pokvari ne znaju popraviti ;) Jednog su čak bili koristili za djelove za ostale, a bio je star god. dana.

Urbino LE

Što će reći da je problem i rezervnih dijelova. Sve je to za tužbu ako se ima volje, što čini se u ZET-u nemaju.

maky

Upotrebljavate preteške riječi tipa "smeće, škovaca i slično..."

Kao prvo i osnovno, molite Boga da išta dođe, a ako već i dođe, svakako je bolje od onoga šta imamo. Pa jel dosta više starih O305 i poluraspadnutih MAN-ova po cestama?! Trebamo ići dalje...

Uostalom, za ovaj naš jad od grada, ljudi koji voze autobuse, ljudi koji ih održavaju i ljudi koji se voze u njima, u većini slučajeva i ne treba ništa bolje jer šta god se kupi, u roku od par godina osuđeno je na propast. A svi vi šta sad tu kenjate po Irisbusu, nije ga nitko od vas vozio, niti se vozio  u njemu, niti ga je održavao. Činjenica je da je netko sigurno dobio u džep, isto tako kao što kapnu i zastupnici MAN-a, Mercedesa i ostalih... Ako je malo jeftiniji, ne znači da je toliko i lošiji. Isto tako, ako vas zbilja zanima što znači pojam "škovaca", otvorite malo podforum Autotroleja Rijeka pa potražite gdje je njihovih 10 najnovijih Citara?! "Out of service", ali da, to je Mercedes, sveto ime zabranjuje da ga se spominje u lošem kontekstu jer su nekada davno proizvodili nešto što se zvalo O317, O305, O405, što je moglo nadživjeti generacije od 9 koljena unatrag...
I treba biti svjestan još jedne stvari, velika većina kvarova je uzrokovana neodržavanjem, ili krivim održavanjem. Mi smo Balkanci, a to obično znači da težimo nečemu čemu nismo dorasli ili što ne možemo imati (a da ne govorim i to da uvijek sve znamo i da smo najpametniji, što se može vidjeti i čitajući prethodne postove). Pa ajmo zato prodat ženu, djecu, bubrege i parkirat vani novi Mercedes, ili šta već, pa nek se vidi da imamo, a održavat ćemo ga žicom, klještima, čekićem, samoljepljivom trakom i nadat se da će to funkcionirat. Na g.b. 229 je krepao motor, MAN-ova analiza - upotrebom krivog antifriza, umjesto onog koji je propisan degradirao se iznutra. I što dalje reći?! Ako nemamo para za nešto održavati, onda to ne kupujmo, nego ono čiji su djelovi dostupniji, jeftiniji, itd...

Neka dođu, pa ćemo vidjet kakvi su. Niti MAN-ovi, niti Mercedesi koje sad imamo nisu ništa drugo nego vreća problema, a plaćeni su puno.  Ako se za manje novca, može dobiti jednake vreće problema, ja sam za...

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

tramvajac 92

Super, sad mogu ko putnik pljuvat po Ivecu (Irisbusu) kolko hoću  ;D  Šalu na stranu, Citelis je po rupama glasniji od Mercedesa, ali imam osjećaj da manje udaraca prenosi na putnike. Jedna zanimljiva stvar je da iza vozača na ono sjedalo će osoba koja ima preko 180 cm imati problema sa ulaženjem. Druga strana ima malo veču toleranciju na visoke ljude. Sjedala su malo čudno postavljena (bar meni) tako da i tu se treba naviknuti. O motoru ne mogu ništa prosudit jer su naši na plin..

Sretna vožnja..

STress

Citat: Urbino LE  u Prosinac 15, 2012, 13:13:11
Je li vama jasno da u ZG prije svega nema Citelisa na cesti jer ih nemaju gdje ni puniti? Bili vozio dizelaš da ga se nema gdje puniti?

Pričam o ovome, ne o plinu. Citelisi su smeće, na koje god gorivo vozili.

Citat:
Inače servis u Zagrebu je očajan i ovo malo što vozi kad se pokvari ne znaju popraviti ;) Jednog su čak bili koristili za djelove za ostale, a bio je star god. dana.