Nabavke autobusa 2008. – 2017.

Autor maky, Siječanj 18, 2008, 22:26:06

maky

Citat: STress  u Prosinac 15, 2012, 20:04:38
Pričam o ovome, ne o plinu. Citelisi su smeće, na koje god gorivo vozili.
Citat:
Inače servis u Zagrebu je očajan i ovo malo što vozi kad se pokvari ne znaju popraviti ;) Jednog su čak bili koristili za djelove za ostale, a bio je star god. dana.
Da, zato živio Mercedes!

http://www.hrt.hr/index.php?id=vijesti-clanak&tx_ttnews%5Btt_news%5D=193745&tx_ttnews%5BbackPid%5D=866&cHash=896aaa9ad3

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

NP-549

Imate par forumaša iz PULE pa njih pitajte za kometare.  Tamo su dizel Citelisi.

I da, ne valjajte gluposti, nego najprije probajte pa onda komentirajte. Nitko ne kometira Golfa 6 i Kiu C'eed jer se zna da su barem 10 tisuća € razlike, a klasa auta je ista.  E pa onda nemojte komentirat ni 2 busa čija je cijena skoro 20% razlike.  A da ne govorim o tome da smo se mnogi razočarali u ovim skupljim.  Dajte se više rješite tog balkanskog mentaliteta po kojem je samo Njemačko dobro, sve drugo je smeće.  Hercegovci voze samo Mercedese i Golfa,  Cigani samo Asconu i od nedavno Vectru prve generacije;  zar želite bit na tom nivou ?

NP-549

Evo ti novi Citaro pa dođi i guštaj.  3 godine 150 tisuća.  Diferencijal pun špene,  klacklalice mjenjane valda 20 puta, pumpa ulja riknula 5 puta.

3 puta jeftiniji Classic  (da znam da nije nešto od busa, uspoređujem cijenu i kvalitetu) - nepunih 5 godina skoro 600 tisuća.  Mjenjani šarafi od kolektora i Bosch pumpa (serijska greška).  Ne da nisu mjenjane kočnice nego nisu nikada ni štelane.  600 tisuća, nikad pipnuli brenze !

COVIK

Citat: NP-549  u Prosinac 15, 2012, 22:28:05
Evo ti novi Citaro pa dođi i guštaj.  3 godine 150 tisuća.  Diferencijal pun špene,  klacklalice mjenjane valda 20 puta, pumpa ulja riknula 5 puta.

3 puta jeftiniji Classic  (da znam da nije nešto od busa, uspoređujem cijenu i kvalitetu) - nepunih 5 godina skoro 600 tisuća.  Mjenjani šarafi od kolektora i Bosch pumpa (serijska greška).  Ne da nisu mjenjane kočnice nego nisu nikada ni štelane.  600 tisuća, nikad pipnuli brenze !

U svakoj pšenici ima kukolja i i svakom kukolju ima pšenice.
...i cvrči cvrči cvrčak na čvoru crne smrče...

NP-549

U ovom kukolju još nismo našli pšenicu. Svih 10 stoji, a bogami ni ZET-ovi, a ni vaši se baš i nisu pokazali nešto. 

I meni je on daleko najbolji za vozit, al je činjenica da je goli K od busa.  Classic je pak kamion iz 1992, al brate mili kad njega zadužiš znaš da te neće nikad ostavit.

maky

Imam dojam da je bitno samo nešto reći i to ponavljati iz dana u dan, čisto zato da bi se ponavljalo jer je netko, negdje tamo započeo sa blaćenjem  nečega što nije vidio, niti probao i onda dosađivat s time ostalima iz dana u dan bez ikakvih konkretnih dokaza, objašnjenja... Mislim, zar je potreba te postove uopće shvaćat ozbiljno?!

Netko je ovdje valjda vozio TurboDailyja ili zastavicu odmah iza rata, iz čega proizlazi da je svaki Iveco, pa i ovaj današnji - smeće. Evo pred nosom su vam najnoviji i najmoderniji MAN i Mercedes. Po čemu su se to iskazali kao oličje kvalitete i upotrebljivosti (pogotovo Citaro)?! Ako su ove (u najmanju ruku neopravdane i neutemeljene) tvrdnje da je Irisbus škovaca i smeće karakteristika Irisbusa, koji bi onda pridjev pripisali Citaru?!

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

Paško

Ma, ne znam što se neki uopće trude objašnjavati. Tko god kaže da je Irisbus smeće, a nije jednog nikad ni vidio, govorit će da je smeće i za 5 godina, čak i da se taj isti ne pokvari nikad u tih 5 godina.

Vječno balkansko ponašanje i idoliziranje nekih marki (i potpuno blaćenje ostatka), naravno, najviše Mercedesa. Kao da se sretnu dva žestoka F1 navijača, jedan Ferrarijevac, a drugi Vettelovac. Svatko ima neke svoje argumente zašto je koji bolji, a ti argumenti valjaju koliko i kineska kopija iPhone-a.
Ne može se nekima objasniti da više NIKAD neće bit napravljen neki bus koji će moći živjeti koliko i jedan, npr. O305. Autobusi se više ne rade da traju 30 godina. Ne, ne...

Ne može im se objasnit ni da Mercedesovi autobusi nekad stvarno ne valjaju ništa. Pa ZET je krajem devedestih uzeo O405G, iako je mogao i nove Citare...
Što se tiče Mercedesa, nekad mi nije jasno kako se taj bus toliko dobro prodaje i ima toliko nagrada. Nijemci bi se, za neke, trebali sramiti...
MAN se pokazao pouzdaniji, ali pouzdaniji ≠ uvijek pouzdan.

A da ne govorim kako neki pametnjakovići nemaju pojma o čemu blebetaju. Pa Irisbusi koji su došli sada nisu uopće iz talijanskih, nego čeških tvornica!

Jedan od najboljih primjera je Solaris - poljska firma. Ih, šta bi tek to u nas izgadilo da dođe, ipak su oni bivši komunjare, ne znaju napravit auto kao Nijemci. Ili pak ne?! http://www.autobusi.org/forum/index.php?topic=765.msg119519#msg119517

Kad se nedostatci nekih autobusa pomiješaju s kroničnim neodržavanjem, dobijemo neupotrebljive hrpe plastike i željeza koje čuče u nekakvim garažama, iako je za njih potrošeno puno eurića (i koji stavljen u džep, naravno).
Kad je Split u pitanju, što god došlo do Prometa, bilo tursko, poljsko, talijansko, hrvatsko ili njemačko će jednog dana biti pokvareno zbog neodržavanja. Kad se tako gleda, i bolje je da nam dođe ono najjeftinije, jer će se ono najlakše i popraviti (odnosno, najlakše će se dobri dijelovi zamijeniti inferiornijima).
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

STEFI- GRAF

Citat: maky  u Prosinac 15, 2012, 23:30:34
Imam dojam da je bitno samo nešto reći i to ponavljati iz dana u dan, čisto zato da bi se ponavljalo jer je netko, negdje tamo započeo sa blaćenjem  nečega što nije vidio, niti probao i onda dosađivat s time ostalima iz dana u dan bez ikakvih konkretnih dokaza, objašnjenja... Mislim, zar je potreba te postove uopće shvaćat ozbiljno?!

Netko je ovdje valjda vozio TurboDailyja ili zastavicu odmah iza rata, iz čega proizlazi da je svaki Iveco, pa i ovaj današnji - smeće. Evo pred nosom su vam najnoviji i najmoderniji MAN i Mercedes. Po čemu su se to iskazali kao oličje kvalitete i upotrebljivosti (pogotovo Citaro)?! Ako su ove (u najmanju ruku neopravdane i neutemeljene) tvrdnje da je Irisbus škovaca i smeće karakteristika Irisbusa, koji bi onda pridjev pripisali Citaru?!
To si ti možda vozija zastavicu ili Turbo Daily-a pa si fasciniran tim vozilom ;D.U 5-6 godina vozija san i 5kom od toga 2nova od kojega sam ja osobno jednog preuzeo u Daus Trucku 2007god s kojim sam napravija cca 100 000km a znate šta se kvarilo sve po malo i svi odreda imaju iste probleme.Zaboravija san reć da nije rić od busu nego od kamionima građevinskim .Sad par njihovi bolesti .cca 6000km izbacija sve ulje iz motora,cca 15000km crkla pumpa volana koju triba čekat 7 dana ,pa je počeja izbacivat živu naftu u ispušni sistem strašno,električni podizači stakala oba otišla prvu godinu,jedan put kad otvoriš šiber uvik iza kiše kabina puna vode a najgore od svega povučeš ručnu izađeš vani a on se otkoči pa ti trći za njim meni se to osobno desilo par puta s novim vozilom koje je plaćeno 90 000 eura.Pa ti Miško vozi a s Manom i Mercedesom nikad nisan ima problema.Koliko je dobar Iveco program to svijedoči kad bi dolazija u ovlašten servis da nebi moga proć priko njihovog kruga od pokvarenih vozila.Jeftiniji u startu skuplji u konaćnici.Polovnog Mana,Mercedesa,Setru,Neoplana,Volva,ćeš uvik prodat a kome ćeš prodat Iveca nikome pametnom good_boy

netko

Slažem se da treba prvo isprobati i vidjeti pa onda komentirati. ;)
Ljudi u Puli imaju Irisbus pa neka kažu neke dojmove.
Što se tiče Classica,neznam dali su naših 6 imali neke veće kvarove,ali imaš osjećaj da su neuništivi.Natukli su već kilometara i kilometara na 37,dok Citari krepaju na krugovima po Splitu.

Što se tiče nabavke novih,neču ić previše daleko od teme,ali naše firme kada nikad nisu čule za druge proizvođače.....Volvo,Solaris,VDL,Scania...
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

Urbino LE

Od tih jedino je Solaris financijski prihvatljiv za Split, dok su ostali preskupi pa čak i Volvo je 10-20 tisuća eura skuplji kada su gradski busevi u pitanju nego recimo MAN.
za one što se bune u svezi Irisbusa, pa Berlinska tvrtka za javni prijevoz će vrlo vjerojatno uzeti Crossway LE za prigradske linije i sa njima vjerojatno do kraja zamjeniti Citaro LE, proces koji su započeli sa VDL Citeom LLE.

Shole

U Rijeci su isključili te navedene čisto iz jednostavnog razloga - post prodaja !!!   Strašno veliki problemi za nabavljanje rezervnih djelova.  Zastupnik koji bi se eventualno time bavio nemože si dozvoliti da ima puno skladište svega i svačega jer to košta, a ako ćeš svaku glupost čekat iz Švedske na to se gubi puno vremena.  To je najveći razlog zbog kojeg je CNG Solaris ispao iz kombinacija za Rijeku.  JGP-u Njemačkoj je kud i kamo veći po broju voznih jedinica, a nije problem ni iz grada do grada, dok bi naših 10 pitaj boga kolko dugo čekalo da dođe neki dio iz Poljske

STEFI- GRAF

Citat: netko  u Prosinac 16, 2012, 13:34:08
Slažem se da treba prvo isprobati i vidjeti pa onda komentirati. ;)
Ljudi u Puli imaju Irisbus pa neka kažu neke dojmove.
Što se tiče Classica,neznam dali su naših 6 imali neke veće kvarove,ali imaš osjećaj da su neuništivi.Natukli su već kilometara i kilometara na 37,dok Citari krepaju na krugovima po Splitu.

Što se tiče nabavke novih,neču ić previše daleko od teme,ali naše firme kada nikad nisu čule za druge proizvođače.....Volvo,Solaris,VDL,Scania...
Slažem se a isto ima i citara koji su još dobri koji su isto imali neki problema a to je faktor nestručnog i traljavog održavanja.Dosta znači i vozači koji voze jer neki čuvaju a neki ruše i nije pravilo stari vozač dobar vozač i da dobije novi bus.Triba neke loše stvari okrenit u Prometu nagradi one koji paze čuvaju savjesno rade kazni one koji ruše uništavaju i nije ih briga.Bez obzira bija stari vozač ili mladi ko se dokaže daj mu dobar bus a oni ko nije nek vozi krntiju pa će se valjda naučit čuvat.

Ivan

Citat: STress  u Prosinac 15, 2012, 20:04:38
Citat: Urbino LE  u Prosinac 15, 2012, 13:13:11
Je li vama jasno da u ZG prije svega nema Citelisa na cesti jer ih nemaju gdje ni puniti? Bili vozio dizelaš da ga se nema gdje puniti?

Pričam o ovome, ne o plinu. Citelisi su smeće, na koje god gorivo vozili.

Citat:
Inače servis u Zagrebu je očajan i ovo malo što vozi kad se pokvari ne znaju popraviti ;) Jednog su čak bili koristili za djelove za ostale, a bio je star god. dana.
Po čemu je ovdje Citelis smeće?? SERVIS ne valja jer se uvoznik nije potrudio a ionako mu se ne žuri kad ih ne treba puno popravljati kad nemaju kako voziti, plina nema dovoljno za sve jer su ZET i ZG Holding idioti zapostavili izgradnju punionice, tako da se neki mogu koristiti za dijelove jedno vrijeme jer se ne mogu koristiti na cesti kad nema goriva - ne znači da je ijedan rashodovan, svi se mogu dovesti u vozno stanje bez puno problema.

Žao mi je da ovdje gledam iste rasprave kao na ZG dijelu, neki u Hr imaju komplekse s Njemačkom i jednostavno nikad neće prihvatiti da netko osim Nijemca može napraviti solidan autobus vrijedan uloženih novaca.

zagorec

danas vidio 2 žuta irisbusa u krapina da nije to za promet?

Urbino LE

Pa ako su boje kao Prometovi busevi inače onda nema za koga drugo biti, ne znam drugog prijevoznika sa tom bojom, a ako su Česi onda je i logično da prođu pokraj Krapine na putu ka ovamo.