Nabavke autobusa 2008. – 2017.

Autor maky, Siječanj 18, 2008, 22:26:06

STEFI- GRAF

Ma molim te ko je to izračunao da troši manje prometovi stručnjaci tj dip.ing oni nešto da znaju nebi im cili vozni park bija sje... >hammer< .Uostalom kako nešto može trajat ako se ujutro pali oko 4sata a gasi navečer oko ponoć i tako non stop 3 smjene bez stajanja.A druga stvar ima vozača koji to malo bolje paze a ima oni koji nije briga nimalo.Katastrofa održavanje tj krpanje i improvizacija.Pa se to prepisuje nekvaliteti Mercedesa i turski Manova.Održavanje je velika stavka i ja bi volio vozit Mercedesa E -klasu ali ga sa svojim financijama nemogu održavat pa ga zapustiš i nešto improviziraš onda pričaš o nekvaliteti.Zar može jedan mehaničar koji je cili život popravlja Ikače sa raba motorima stare Sanose,Dubrave,stare Mečke i Manove sad popravljat novu generaciju autobusa bez neke specijalizacije i specijalnog alata i pustih pc programa.Prije je bija auto- električar a danas triba elektroničar ne samo sa zvanjem nego sa zvanjem i znanjem.Oni bi nova vozila a servis i održavanje na nivou prošlog stoljeća.Triba malo pogledat kako vani održavaju buseve pa prodaju nama sa 15god starosti i ko zna koliko milja km a oni bolji nego naši 4god stari icca 300 000 km. Nemožeš od nečega očekivat maksimum a ulagat minimum.

COVIK

Jbt STEFI jesi ti pisa ovi prethodni post ili ti je netko ukra identitet ???

Mogu ti kazat da si održa govor ko pop za oltarom svaka ti (dala) čast.

Potpisujem svako slovo  good_boy
...i cvrči cvrči cvrčak na čvoru crne smrče...

Urbino LE

@ STEFI- GRAF

Hoće li tebi ikada biti jasno da Citaro nije kvalitetan bus ma kako ga održavao? Jednostavno je činjenica da i u Njemačkoj prijevoznici masovno uzimaju umjesto Citara poljskog Solaris Urbina ili recimo u Berlinu gdje su se najstariji Citari LE zamijenili prvo sa VDL Citeom LLE, koja je užasno skup bus koji iznimno malo troši i mi ga recimo u Splitu ne možemo priuštiti, i sada vjerojatno i Crossway LE po sličnim specifikacijama kakvoga je sada Promet uzeo. I sada su u Prometu ludi što uzimaju strane buseve pored svojih Citara? Ja mislim da je razlog jasan, nekvaliteta tih istih Citara.

Žalosno je što naši ljudi pokušavaju biti veći Nijemci od samih Nijemaca.

A da je održavanje u Prometu na nivou to sigurno nije i mora se težiti tome da se popravi, ali i da je sve stvar elektronike nije.

maky

I da nadodam, ne trebaš biti  nikakav inženjer da izračunaš da Crossway sa ovim motorom troši manje od MAN-a sa 310 KS. Uostalom, i da neznaš računat tu su putna računala kojim su hvala bogu opremljeni, a koja to odrade za tebe.

Održavanje je gore od katastrofe, tu ne treba puno razglabati kad to svi znamo. Ali čemu toliko slaviti MAN-a i Mercedesa to ni sami neznamo. Uostalom, struka se već odavno slaže da je Solaris Urbino trenutno bolji autobus i od MAN-a i od Mercedesa, ali isti takvi koji sada kite Irisbusa pridjevima tipa "smeće" bi ga odmah otpisali bez da se i pojavi na ulicama Splita jer bi se također momentalno zaključilo kako je i on "smeće" jer mu je zemlja podrijetla Poljska...

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

Urbino LE

E sada što je Solaris izdiglo iznad MAN-a i Mercedesa je dobro pitanje, ja mislim da dobrim dijelom uspjeh mogu zahvaliti trudu, pažnji na detaljima, ali prije svega na korištenju DAF mehanike. Mislim da je baš DAF/Paccar motor ono što ih odvaja od njemačke konkurencije, uz to su DAF motori poznati kao ekonomični.

I svaka čast i MAN-u i Mercedesu al veliki 12 litarskii D28 i OM457 motori kakve mi imamo su tehnološkom smislu prethistorijski. Mislim da nitko u gradskom prijevozu od konkurencije nije imao tako velike motore. Evo Iveco je na oko 8l, DAF i Volvo na oko 9l ili manje.

maky

Ma dobro, nema veze, nek je postojala i era velikih motora, nije sve ni u downsizingu, ali sada stižu neka nova vremena.

Uostalom, nije mi  jasno što više netko želi dokazati ovdje?!
Kupljeni su Irisbusi i AMEN. Budite sretni da je išta došlo, moglo je i puno gore. Tema je "Nabavke novih autobusa", a ne dali je Irisbus "smeće" a MAN i Mercedes od Boga dani proizvodi, niti je potrebno time svaki dan "trovati" nas ostale koji ne mislimo tako, te apeliram da se ta rasprava više završi. Nitko neće reći da je Irisbus bolji od MANa ili Mercedesa, kao ni to da su i MAN i Mercedes nešto ekstra posebno. Svaki ima svoje prednosti i mane, kada sve zbrojimo i oduzmemo, dobijemo ono što nam se najviše isplati. Svaka roba ima svog kupca, zato nemojmo sad ovdje prodavat posebnu pamet. Ni ja osobno ne vidim niti jedan dobar razlog zašto bi netko za svoj osobni auto kupio Pežoa, ili Citroena, ali netko očito zna zašto ga želi i kupuje i nije me briga. Ako se itko ima pravo žaliti na nešto, to je onda netko od onih koji su zaposleni u Prometa i koji se svaki dan moraju susretati sa sva tri autobusa, a svi ostali se mogu komodno vratit svojim poslovima ili radit što već rade i uživat u svojoj sreći, pustit druge da realno sagledaju prednosti/mane i jednog i drugog i trećeg autobusa...

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

Shole

Meni jedna stvar nije jasna, da li je netko nas iskoristio pa su  SVI  Citari II u Hrvatskoj više/manje sumnjivi, ili je pak takva situacija kompletno sa MB Citarom !?  Gledajuć iz svog iskustva,  I. generacija sa starom karoserijom i 300 KS motorom je više manje OK, iako sad lagano odlaze diferencijali, mada su tek na 400 tisuča  (MAN-ovi skoro na 600 pa nijedan nije bye bye), a II. generacija (360 KS) nije uglavnom došla ni do 200 tisuća, a motori su odavno vrisnuli.

Paško

Da, ni meni nije jasno kako se taj bus toliko dobro prodaje. A što se tiče prve generacije, s njom ima još i više problema nego s "facelift" serijom (kojoj pripadaju i splitski, i riječki, i zagrebački; 2. generacija je zapravo novi Citaro C2). 184 i 185 (koji su ovdje došli kad su bili stari samo 4 godine, malo premalo) su samo hrpa problema, katastrofa. Nakon 10 godina ovdje, definitivno nisu ništa bolji. Riječki su ipak 9 godina mlađi. A očito nema ni nikakve razlike između Nijemaca (Mannheim) koji su u Zagrebu i Francuza (Ligny-en-Barrois) iz ST i RI, problemi i s jednima i s drugima.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Urbino LE

Najveći problem su motori kod Citara, a oni se svi koliko znam rade u Njemačkoj. Problem je taj OM457, nešto manji problem u verziji sa 299KS, veći sa 354KS. I sada sva ta iskustva sa Citarom nam mogu past u vodu kada bi novi trebao imati novu prednju ZF osovinu i ako se uzima EURO6 potpuno nove motore, OM936 od 7.7l sa 299KS najslabije što ide u solo i za zglob OM470 od 10.7l najslabiji sa 360KS. I sada pitanje je kakvi će ti biti.

tramvajac 92

Evo i Prometovog novog zglobnjaka  ;D :
(BVG Berlin u stvarnosti)

Urbino LE

Da barem to dođe, kamo sreće, samo da više dođu nekakvi zglobovi jer su potrebni.

MAN SU220

Uuuu što bi volio vidit capacityja ili gxl-a kako "ceraju" splitskim ulicama!!!

Tomek

Citat: Shole  u Prosinac 29, 2012, 00:01:18
Meni jedna stvar nije jasna, da li je netko nas iskoristio pa su  SVI  Citari II u Hrvatskoj više/manje sumnjivi, ili je pak takva situacija kompletno sa MB Citarom !?  Gledajuć iz svog iskustva,  I. generacija sa starom karoserijom i 300 KS motorom je više manje OK, iako sad lagano odlaze diferencijali, mada su tek na 400 tisuča  (MAN-ovi skoro na 600 pa nijedan nije bye bye), a II. generacija (360 KS) nije uglavnom došla ni do 200 tisuća, a motori su odavno vrisnuli.

Ja kad sam bio u Londonu (ima reportaža) nešto sitno šta sam se raspitivao kod Engleza sve su se žalili na Citare. Citari su bili jedini zglobni autobusi u gradu (navodno su samo solo ostali, zglobne izbacili) i više ljudi mi je govorilo kako svako malo neki kvar pa ostane sa strane. A tamo je bilo problema sa samozapaljenjem, te se dosta Citara i zapalilo..
Od naših prijatelja iz Herc Toursa prijatelj ima tvrtku za gradski prijevoz u Njemačkoj, i on je Njemac, kaže Citaro sheise iliti ga sranje. Čovjek ih je imao 10-ak komada i sve zamijenio Solarisima i MAN-ovima. Onda imaš jedan Frankfurt gdje je Mercedes dominirao desetljećima, zadnjih 5-6 godina lagano izbacuju Citare, a uzimaju Volve, Solarise i MAN-ove.
No s druge strane imaš jedan Bukurešt (razne ostale zemlje bivšeg istočnog bloka) gdje je Mercedes prodao već cca 600-700 Citara, a to je ogroman broj.

Urbino LE

Ma Mercedes ide tamo gdje je tradicija tipa Stuttgarta ili gdje padaju na Mercedes imidž(mito  ;D) kao u ovim istočnijim zemljama, doduše sada im se još lakše tamo probiti sa ovim novim Conectom, više ostane za onaj imidž i opet ostane jeftiniji nego Citaro. Samo ću reći ne daj Bože više Mercedesa dok je ovako problematičan na splitske ulice.

tramvaj1910

Evo vam jedna vijest da vam ne bude dosadno. Naime, pouzdani izvor informacija kaže da Promet split u sljedećoj nabavci očekuje novih 6 gradskih autobusa marke MAN.

Sretna vam nova 2013 godina.