Plinski autobusi

Autor NP-549, Studeni 10, 2009, 11:31:09

kico101

Mislim da će, kada se i ako se uspostavi nova baza na Srdočima, biti potrebno organizirati paralelni  linijski gradski prijevoz minibusima za vozače. Inače, će biti popriličnih problema. No, vjerojatno netko misli o tome. :-X
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

conecto

To je nama u ZG već odavno posve normalno. A realnost je da nema teorije da se garaža gradskih autobusa (kojih može u budućnosti biti samo sve više) održi u samom centru grada.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

conecto

Oba Irisbusa iz Rijeke danas popodne opet parkirani u ZETovoj garaži Dubrava. I što ste u RI na kraju zaključili poslije svega - jesu vam dobri ili nisu?
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

MAKI

Po izgledu su mi jako lijepi.Bilo bi lijepo da kuppimo još ovakvih plinaša za Rijeku(mislim onih koji su sad bili na probi).Al to ne određujemo mi nago Trolej ;D ;D
Nigdje nema lijepšega grada
Do Rijeke naše
Zapjevajmo pjesmu svome gradu
i dignimo čaše
Riječani smo grada nad Kvarnerom
Neka svako zna
Tu su Molo Longo Trsat i Kantrida
Rijeko mila grade Svetog Vida
Volimo Rijeku jer Riječani smo mi
Ljepšega grada na cijelom svijetu ni

Shole

Pa ko što sam spomenuo, čisto sumnjam da je bilo tko uopće službeno upitao kolegu Sorolu kakav mu se čini bus.
Nego, da li taj bus ima GPS i dal je moguće vidit preko kompjutera njegovu potrošnju po jednom krugu, ili po cijeloj smjeni i kakva su mu bila vremena i brzine u usporedbi sa Conectom.  Neki naši busevi to imaju pa će se imat s čim usporedit.

Bus ko bus je vjerovatno dosta dobar, pogotovo ako bude imao 310 KS.  Čuo sam samo od kolega da je puno udobniji nego Citaro (nije udobniji od Conecta, ali se ne naginje u zavojima) i da puno manje lupa unutra.   Jedini potencijalni problem je po meni punionica, a taj se nemože riješit preko noći. 

421

#50
@ shole
Autonomija je JAMAČNO još manja zbog činjenice da su busevi voženi u ljeto i  (toplu) jesen. Sad kad počnu hladniji dani potrošnja plina će svakako biti veća zbog činjenice da i Webasto radi na PLIN!Srećom radi samo kad i motor.
Srećom da se motori vrlo brzo zagriju na radnu temperaturu (80°C), a pri  vanjskim temperaturama oko 0°C i niže  iz ispuha se stvaraju oblaci pare pa će u  garaži  pri izlazu biti vrlo zanimljivo voziti ili manevrirati pri izlasku s parkinga.
Što se punionice tiče , tu si u zabludi.Mislim da bi bilo dobro da se izgradi punionica koju bi MOGLi koristiti svi iz RI i okolice (uključivo Autotrolej) jer bi to povećalo broj vozila na CNG.Na"našoj" punionici su bili talijani koji kažu da bi češće dolazili u ZG i okolicu kad bi bilo više punionica po RH što uključuje i RI!Ovako su prisiljeni iznajmljivati vozilo na benzin ili naftu.A i tebi bi vjerojatno odgovaralo jeftinije se voziti (da možeš kupiti automobil na CNG) tipa Multipla,Zafira ili Octavia, te A-klasu.
Što se ekologije tiče , RI  zrak i okoliš bi bio čišći, jer Vi Fiumani se uzdate samo u buru radi čišćenja.
Ovako bi zrak bio k`o na Platku!
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

conecto

Nije baš sve tako jer ovi osobni automobili iz serijske proizvodnje svi redom imaju i pričuvni spremnik s benzinom za "ne daj Bože". Istina, taj je spremnik vrlo mali, ali snalaze se i turisti s CNG-om.
Ali da definitivno treba više punionica CNG-a u HR - treba! U Srbiji ih npr. ima više od 10 (ne znam točno al mislim da negdje 12-14). Zato, bez obzira na buseve punionica u HR kao turističkoj zemlji treba još i to što prije - barem u Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Shole

Nema šansone da to kod nas u Rijeci zaživi.  Trolej će imat svoju punionicu iza žice (ako ikad bude imao plinske autobuse) i amen.  Nebi oni dozvolili da mi tankamo buseve vani jer bi mi vozači mogli ukrast plina.

maky

Citat: Shole  u Studeni 15, 2009, 10:26:57
Nema šansone da to kod nas u Rijeci zaživi.  Trolej će imat svoju punionicu iza žice (ako ikad bude imao plinske autobuse) i amen.  Nebi oni dozvolili da mi tankamo buseve vani jer bi mi vozači mogli ukrast plina.
Mislim da bi za taj slučaj izgradnje CNG punionice trebali pogledati trenutno Prometovo rješenje. Promet ima  benzinsku stanicu unutar svoje garaže. Za punjenje autobusa su slobodna 2 ulaza. Međutim, kućica od benzinske je točno na ogradi, tako da je sa druge strane otvorena za javnu upotrebu, skicirao sam:

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

Shole

E to je već nešto.  Svaka čast na primjeru Maky. 
Pošto su im u zadnje vrijeme puna usta tog plina, a nisu neki izbori na vidiku  (ove sad ne računam). možda stvarno Obby i ekipa misle ozbiljno, pogotovo što imamo i novog mladog direktora koji bi po svim zakonima fizike i ostalih društvenih znanosti trebao bit inovatniviniji i otvoreniji novijim idejamo od Ćire koji je zasjeo 1987. u tu fotelju.   Samo je pitanje da li će se punionica napravit negdje na javnoj površini pa će Trolej prvi puta tankati negdje u javnosti, ili će se pak požuriti s izgradnjom nove garaže sa punionicom, al za to treba pak minimum 2,3 godine.   Kad bi barem čovjek u ovom gradu imao koga pitat neke stavri, barem kad su u pitanju ovako važne stavri.  Najbolje da nas 4 sjednemo u Golfa dvojku, uđemo na Korzo s njim, stanemo ispred poglavarstva i telefonom obavjedtimo centralu da imamo bombu u autu i da ćemo raznijet sebe i sve oko sebe ako ne dobijemo odgovor kad će novi autobusi, kakvi će bit, što će bit s plinom i .......

shef

Ne zaboravimo na jednu novu činjenicu, a to je da će po mojim informacijama drugi gospodin iduće godine zasjesti u fotelju Ć.J.  Baš me zanima hoće li se to dogoditi i ako se dogodi hoće li se išta promijeniti.
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

kico101

Iz današnjeg Novog Lista:

POSLJEDNJIH DANA PLAVI AUTOBUS NA GRADSKIM LINIJAMA PRIVLAČIO PAŽNJU RIJEČANA
Autotrolej testirao autobus na plin


RIJEKA – Posljednjih dana pažnju mnogobrojnih Riječana privukao je plavi autobus s natpisom »Vozim na prirodni plin«, a u Autotroleju doznajemo kako je riječ o autobusu marke Iveco koji je bio na probnoj vožnji u Rijeci.
    – Plavi autobus koji vozi na plin bio je na probi dva dana i vozio je na linijama 4 i 7. Ustupila nam ga je tvrtka Iveco, a naše tehničke službe sada će ocijeniti isplati li se nabavka takvih autobusa, kazao je direktor KD Autotrolej Ćiril Jurišić, dodavši kako Autotrolej već neko vrijeme razmišlja o nabavci takvih autobusa za javni gradski prijevoz.
    Jurišić je također naglasio kako treba dobro ispitati ima li nabavka ovakvih autobusa svrhu jer područje Rijeke nije ravnica i autobusi trebaju imati veću snagu.
    – Potrošnja plina je u svakom slučaju veća, ali je cijena niža. No, treba sve dobro analizirati jer je Rijeka kao teren specifična te ima dosta uspona, kazao je Jurišić, dodavši kako su autobusi na dizel puno jači i mogu prevoziti veliki broj putnika. K. D. P.

Konačno članak po mojem ukusu. ;)



Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

dragec52


Sad smo pročitali  Čirinu izjavu i znamo kako se planira u Autotroleju za budučnost. Mada mene to vjerojatno neće dočekati ali za budučnost grada i firme zvući lijepo. 
Njegov nasljednik će odigrati bitnu ulogu u odlućivanju i pregovorima sa gradom.
"Dajmo mu" 100 dana u njegovom mandatu pa da vidim kako će i što će poduzeti općenito za firmu a s moga stajališta i za vozače. Osobno sam podmiren do mirovine /što se tiće busa - ja i 720  čekamo 1.o2 2012/ ali ostaje interesantno kako ću dočekati taj datum i uz kakvu plaču i uvijete rada. Plinski je ekološki interesantan i u trendu današnjih promišljanja a mogučnosti grada i firme nešto sasvim drugo.
Živi bili pa vidjeli i da se kao penzić vozim u njima.

Shole

Ako se ne varam, u Novom Listu je ista ova slika od našeg člana BARI-ja koja je iskorištena bez da je navedeno odakle je.

MAKI

da stvarno neznam kako su se usudili.Mogli su se bar raspitat čija je pa pitat vlasnika dal ju smiju stavit sorry na off topic ali to nije baš lijepo
Nigdje nema lijepšega grada
Do Rijeke naše
Zapjevajmo pjesmu svome gradu
i dignimo čaše
Riječani smo grada nad Kvarnerom
Neka svako zna
Tu su Molo Longo Trsat i Kantrida
Rijeko mila grade Svetog Vida
Volimo Rijeku jer Riječani smo mi
Ljepšega grada na cijelom svijetu ni