Plinski autobusi

Autor NP-549, Studeni 10, 2009, 11:31:09

Boki651

RIJEČKO IZASLANSTVO SUDJELOVALO NA TEMATSKOJ KONFERENCIJI U FRANCUSKOJ

Gradski prijevoz na plin budućnost Rijeke

RIJEKA – Predstavnici riječkih tvrtki Energo, Autotrolej i Rijeka promet, koje sujeluju u projektu čistog javnog transporta u Rijeci uporabom autobusa na stlačeni prirodni plin (CNG) prisustvovali su radu konferencije za čistu energiju COMPRO, održane u francuskom Nantesu. Konferencija je okupila velik broj sudionika iz raznih zemalja Europe po pitanju čistog javnog transporta, perspektiva daljnjeg razvoja ekoloških normi, načina financiranja nabave eko-vozila te prikaz konkretnih primjera iz prakse. Jedan od njih bio je upravo Nantes, čiji javni gradski prijevoznik, tvrtka TAN, uz ostala sredstva javnog prijevoza, upravlja s 348 CNG autobusa i dvije punionice plina pa se riječko izaslanstvo iz prve ruke moglo uvjeriti u funkcioniranje sustava prijevoza autobusima na stlačeni prirodni plin. Takvi autobusi, prema iskustvima iz Nantesa koji se još prije dvanaest godina opredijelio za njihovo korištenje, predstavljaju pouzdano i ekološki prihvatljivo urbano vozilo, ističu u Energu, a i cijena im je sve prihvatljivija zbog stalnog napretka CNG tehnologije i sve veće potražnje za autobusima s pogonom na plin. Sa sigurnosne strane, u Nantesu ističu kako u 12 godina nisu imali niti jednu incidentnu situaciju na plinskim instalacijama autobusa. Za Rijeku je posebno zanimljiv bio primjer španjolskog Las Palmasa, koji je kao i Rijeka tek nedavno dobio prirodni plin, a prošle godine su nabavili 12 CNG autobusa po cijeni od 145.000 eura po komadu, što je za petinu niže od cijene istih autobusa prije dvije godine.
Riječki projekt autobusa na plin, zacrtan i u energetskim smjernicama Grada Rijeke, u idućoj bi se godini trebao nastaviti odabirom lokacije za plinsku stanicu, na kojoj bi se stlačenim prirodnim plinom opskrbljivali gradski autobusi, ali i ostala vozila opremljena takvim pogonom, te odabirom načina financiranja izgradnje stanice i nabavke CNG autobusa, odnosno preinake postojećih za korištenje plina kao goriva. Po uzoru na Nantes, koji je 30 posto troškova prelaska na CNG autobuse pokrio iz fondova Europske unije, i riječki projekt kandidirat će za sredstva iz EU fondova, što bi, kažu Energu, znatno ubrzalo realizaciju cijelog projekta. Uvođenjem CNG autobusa u javni gradski promet u Rijeci bi se, ističu u Energu, ostvarile znatne uštede na troškovima pogonskog goriva, a što je možda i važnije, znatno bi se smanjila emisija CO2 u odnosu na dizel Euro3 autobuse. Prema riječkom projektu, samo 40 CNG autobusa godišnje bi smanjilo emisije CO2 za 620 tona, uz gotovo potpunu eliminaciju ostalih štetnih plinova nastalih izgaranjem dizela.

M. GLAVAN

http://novine.novilist.hr/Default.as...3286328592863F

Berlingo

Vjerovatno nista nisu naucili ali dnevnice su pokupili.

Shole

Jesu, naučili su da treba postepeno obnavljat vozni park takvim autobusima, ali su zaključili da su oni pametniji od ostatka svijeta i nabavka novih autobusa na plin će bit zadnja faza razvoja, a najprije će se stari autobusi prepravljat na plin.  TO naravno ne radi nitko, a ono malo što ih je probalo (ZET sa Podsusedskim Tamom) su se na kraju vratili na klasični pogon

Berlingo


Shole

#94
Citat: conecto  u Rujan 18, 2010, 09:13:50

Pa nitko nije rekao da su baš kao Ikarusi, ali vozio si se jednom u samo jednom Citelisu na neopterećenoj liniji. Trebao si doći prije 2 mjeseca dok su klime radile da vidiš kako jadno kreću s mjesta i kako trzaju, ne samo getribe (koje su sad još i dobre s novm programom) nego i motori. Vrata ne štekaju na njima ali im senzori široko love i tu zna biti problema, a na većem usponima se neće zatvoriti dok se ne blokiraju senzori preko posebnog prekidača. Ovjes klapa već na dosta njih, a treba imati na umu da se još nijedan nije približio 70 tkm. U principu nije neudoban, koči daleko ljepše od MAN-a i Mercedesa, a prikolica daleko manje siječe u zavojima. Volan je očajan osobito za vožnju po gradu jer se od jedne do druge strane mora okrenuti 6 puta i još se k tome slabo vraća u početni položaj pa ga treba motati na jednu i drugu stranu.

Stoga preporuka Riječanima koji većinom imaju zglobne autobuse - borite se protiv plinaša koliko god možete (bez obzira na marku), osobito kad kažete da vam je i dizelski Citaro s najjačim motorom 354 KS zapravo preslab. Onaj zamjenski solaš (793) koji je bio kod vas na probi nije mjerodavan za prosudbu (jedan od najboljih, najbolje podešenih i s najmanje prijeđenih km), zatražite zglobni na probu i to kad temperature narastu na barem 25 stupnjeva! Nemojte se čuditi kad ga na riječim brdima opere stara Avtomontaža.

Ovaj post je napisao priznati stručnjak, a ne trenutno podobni šoferčić ko onaj naš koji je vozio Citelisa 2 dana.  Molio bi nadležne da ovo ozbiljno shvate i da potpuno zanemare sve parametre koje su dobili od tog autobusa (ako su ih uopće gledali) jer su dobili najbolji primjerak (gar. br. 793) koji je daleko ispred svih ostalih u ZET-u i nije uopće za uspoređivati.  Manite se ćorava posla jer Rijeka nije ni Zagreb, ni Ljubljana, ni Osijek gdje zglobni autobusi voze na linijama kao da bi u Rijeci vozili od Plumbuma do Mlake.  Kod nas i najlakša linija 1 ima uspon od Mlake do Zameta a tu bi se CNG autobusi ponašali ko FAP-ovi 471-478 koji su jedva išli u četvrtoj dok su identična braća 528-533 (sa Mercedes motorom) bez problema išli u petoj, a ako nije stao kod Novog Lista i šesta je išla za gore.  Volan im je katastrofa, onaj ko se navozio Sanosa gar.br. 550 zna šta znači vraćat ga natrag stalno. Nemojte se čudit kad budemo odlazili na bolovanja.  Benussi će vjerovatno ponudit neku dobru paru da nam uvali to smeće, al nekako imam povjerenje u novi kadar da nam neće priuštit takva sranja.  A kad smo već kod Benussija, pošto je očito da nam nedostaje barem 5 minibusa, ako je ikako moguće, molim vas u ime 400 vozača da više ne kupujete ono smeće od Cacciamalija.  Vozači ga mrze, putnici još više jer kao da ima željezne kotače, a i održavanje je presretno kad ga parkiraš u remont. Za svaku sitnicu stoji barem 15 dana. Nemojte kupit 5 komada, kupite 3, al da je Mercedes Sprinter.

Berlingo

Ti plinasi mi se nikad nisu svidjali. Kad sam ih prvi puta vidio uz Velesajam nisam vjerovao kako sporo krecu s mijesta. Ili se to meni cini? Neka napise to neko tko ga je vozio. Vjerovatno ce biti sve jasnije. A za rijecke Sanose bi samo napisao cega se sjecam. Mislim da to ima negdje na forumu. Kad je dosla serija 463-465 oni su na opterecenoj dvojci (ni u ludilu kao danas) vukli uz Novi list u drugoj, a to bi bilo nesto kao sleper FAP uz Gornje Jelenje s 20t i 200 KS. No za par tjedana vukli su u cetvrtoj.
Nikad nebi volio vidjeti te plinase u svome gradu.

BARCODE

Evo par redaka o plinskim autobusima vi me ispravite ako grješim,ali vrlo rado ću podjeliti neka saznanja sa vama. Autobusi pogonjeni plinom zahtjevaju poseban tretman, a odnosi se na to da moraju imati posebna parkirna mjesta u servisiranju i održavanju moraju se koristiti neiskreći alati što znači da je i održavanje puno skuplje punjenje plinom traje i po nekoliko sati i u konačnici puno su skuplji u nabavci kao i djelovi za njihovo održavanje. Gdje je tu računica. Neki sada misle pa manje zagađuju okoliš da, ali i euro 5 motori imau jednako štetan učinak na okoliš kao i plinski, ali je su jeftiniji za održavanje. Plinski pogon je nešto jeftiniji od dizelskog, ali kvarovi i samo održavanje  u konačnici znatno utječu na njihovu isplativost.
Transporti Trieste imaju par plinskih autobusa i ne namjeravaju ih više nabavljati tko zna zašto ??? Isto bih preporučio i Direktoru Autotroleja da se bori svim
silama protiv nabavke takovih autobusa.
Za prave prijatelje idem kroz pakao,a neprijateljima ću rado pokazati put do tamo.

ikar

Danas je na probnoj vožnji plinski Lion's City. Naravno, imate samo jednu priliku pogoditi tko ga vozi!

kico101

Citat: ikar  u Rujan 21, 2011, 10:55:50
Danas je na probnoj vožnji plinski Lion's City. Naravno, imate samo jednu priliku pogoditi tko ga vozi!
Vozač sa položenom P-kategorijom ( breveti za postupanje u kriznoj plinskoj situaciji ). ;D
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

shef

Viđen večeras u Kostreni, ali ne vlastitim pogonom, nego na labudici. Ode put juga.
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

NP-549

Ovako je došao i otišao.  Valjda ga je neko i u vožnji uhvatio



Klasični Lion's City na  A21 šasiji, a koji motor je nutra pitaj boga.

5AR

Da li je vozio putnike na kakvoj liniji ili je "normalno" se vozio prazan? Šta govori P-e kategorijaš? Bolji ili kao i Citelis.

Lion

Ja sam ga primjetio iznad Plodina na Rujevici, nisam vidio je li bilo putnika unutra, kasno sam reagirao, nisam se uopće dosjetio da bi mogao biti na probnoj vožnji u Troleju. Ali ili je bio na 20, 21 što sumnjam ili vjerojatnije na 7a, AKO je uopće bio na liniji.
Grad ti kao svome stanovniku pruži priliku da umjesto sasvim solidne prigradske linije dobiješ lošiju gradsku liniju. Ali si na kraju krajeva građanin, jel tako?!

ikar

Vozio je glavešine krug po gradu. Na liniju nesmije ići.

Berlingo

A sta je tu cudno? Davno su pokazali kako im je stalo do misljenja putnika. Na ovakav nacin na probu moze doci i FAP od 160 KS. Letio bi u brdo i ostavljao male aute iza sebe. Bravo za Autotrolej! Najbolji gradski prijevoz u nasoj lijepoj domovini!