Plinski autobusi

Autor NP-549, Studeni 10, 2009, 11:31:09

421

Dragi moji kolege Riječani-žalim Vas! No dade se spasiti, AKO će netko slušati!
Moji prijedlozi:
1.Zatamnjena stakla
2.Filter peludi- naši ih nemaju, a usis zraka je sprijeda pa se daviš ako je ispred tebe stari jugo,lada s rasplinjačem i još pod čokom ili da je taj dio riješen kao na Citaru
3.Sjedalo vozača s grijanjem/hlađenjem i okretnim postoljem
4.OBAVEZNO tražiti VDV instrumentnu ploču-ACTIA je premekana i prekidači su loše riješeni pa pucaju
5.OBAVEZNO tražiti sistem otvaranja vrata kao na Citaru! Naime Citelis ima nekoliko mogućnosti otvaranja vrata: manuelno, automatski, sa deblokadom senzora (SECU) sa zajedničkim (suvišnim!) potezanjem stanične kočnice.Ulaskom u stanicu prvo moraš potegnuti polugu stanične kočnice da bi mogao otvoriti vrata, dok kod Citara uđeš u stanicu i otvaranjem vrata se aktivira stanična kočnica koja se deblokira pritiskom na pedalu gasa.
6.Drugačiji senzori na vratima-naši su vrlo osjetljivi i reagiraju na onih cca 20 cm žute plastične oznake na podu kod vrata i staromodni su( IC)
7.Primjereno vašem načinu rada, bez vanjskih prekidača za otvaranje vrata i adekvatno pokriveni okretni (ne na pritisak!) ventili za slučaj opasnosti
8.Temperaturu klime mogu podešavati samo u servisu što je vrlo nepraktično pri čestim promjenama vremena itrebalo       bi to prebaciti na vozački radni dio
9.Na displeju kod vozača treba biti vidljiva vanjska temperatura
10.Webasto na CH4 za prijelazne periode  
11.OBAVEZNO tražiti uputstva za upotrebu na HR jeziku
12.VOITH getribu  s 4 brzine koja se pokazala boljom u odnosu na ZF sa 6 brzina
13.Veću posudu perača stakla jer postojeća ima 1-1,5 litara
14.Bočnu punu roletu na škare umjesto na vodilice jer smanjuje vidljivost
15.Prekidač za de/blokadu desnog krila prednjih vrata
16.LED rasvjete što je više moguće i gdje je moguće zbog dugotrajnosti i male potrošnje
17.ASR
18.Polugu retardera pod volanom jer je  to vama nasušna potreba zbog konfiguracije grada RI

Kad  bus123 bus123 bus123 bus123 dođu, stavljam se na raspolaganje oko ostalih detalja i pomoći pri korištenju  bus123 bus123 bus123 bus123 uključivo i dolazak u RI.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Shole

Džaba nama ove opaske ovdje kad nitko to neće ni pročitat, a kamoli prihvatit.  Iako bi za svih bilo više nego dobrodošlo

conecto

Ne mora biti jer RI je i svoje Citare pametnije opremila nego ZG.

Ne znam da li kod Citelisa uopće postoji VDV tabla, a našim majstorima je i ona "premekana" kad je počnu otvarati i uvijek im neki komad plastike pukne. Actia uopće nije loša, čak mi se čini da veći hod štelanja s volanom nego VDV.
Za otvaranje vrata čini mi se da je monshishi rekao da su oni na svojima u Ljubljani sami to sredili samo preko softvera i to ne bi trebao biti problem ako netko ima volje jer ovo sa staničnom kočnicom je totalna glupost.
Na izvedbu vanjskih ventila bi svakako trebalo pripaziti jer ovo na našima putnici baš ne shvaćaju najbolje pa ih česti aktiviraju (srećom ima prekidač za deaktivaciju).
Za Votih getribu nisam baš siguran koliko bi bila dobra kod CNG. Prva brzina joj je jako dugačka pa na dizelima pod punim gasom vrti do 1700-1800 okretaja, dok ostale brzine šalta kod 1500. CNG je ipak tromiji na startu od dizela i mislim da mu pomažu kratke brzine ZF-a kojih ima više, posebno ona polovična prva. Nadam se da se podrazumijeva tastatura D-3-2-1-N-R da se po riječkim brdima može regulirati šaltanje kojeg kod CNG-a sa  6 brzina ima koliko hoćeš.

Ali nisu solaši toliko loši, kod nas stalno voze na brdovitoj 201 i ide to. Znam samo da mi je na Sljemenu teško išao jednom kad se napunio, inače kad nije krcat ide gore ko zmaj. Nego ne znam, pošto su solo i zglobni otraga praktično isti može li se u solašu dobiti taj jači motor 310 KS, jer na oko sve to izgleda jednako, pa možda za RI  ???
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Shole

Ako se dobro sjećam, jedan od uvjeta u natječaju je bio da je motor minimum 300 KS za solo bus, tako da ne dolazi u obzir varijanta koju vi imate u solašima. E sad da me ubiješ neznam točno jel 270 ili 280 vaš Citelis.  Vulović je zbog toga otpao (iako je vjerovatno jeftiniji) jer stavlja nutra MB od 270

conecto

Naš je 280 KS, zglobni 310 KS, valjda taj ide onda u vaše solaše
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

shef

Ako netko ima dovoljno znanja talijanskog i tehnički je potkovan:

http://www.remixbg.com/bus/Microsoft%20Word%20-%20descrizione-CNG-citelis.pdf

Što se tiče snage po zadnjem katalogu situacija je sada ovakva:
Citelisi na naftu imaju motore od 245 i 290 KS za modele od 10,5 i 12m, te 290 ili 380 KS za model 18m.
Citelis Line 12 na naftu također 245 ili 290KS.
Citelis CNG 10,5 i 12 motori od 245 ili 290 KS, Citelis 18 od 290 ili 330 KS

Sve je isti motor, Iveco Tector 8 F2B za naftu ili F2G za plin, mjenjači ZF ili Voith
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

tramvajac 92

Citat: conecto  u Ožujak 14, 2012, 08:56:36
Ne znam da li kod Citelisa uopće postoji VDV tabla, a našim majstorima je i ona "premekana" kad je počnu otvarati i uvijek im neki komad plastike pukne. Actia uopće nije loša, čak mi se čini da veći hod štelanja s volanom nego VDV.
Tek sad sam našao:

Izvor slike: infobus.pl

shef

Citat: Novi List,RIJEKA » Nakon nabavke dvadeset i jednog vozila s pogonom na stlačeni prirodni plin početkom ove godine, Autotrolej je započeo preinaku deset postojećih autobusa koji će kao gorivo koristiti ukapljeni naftni plin (UNP).
    Autobusi će, preciznije, kao pogonsko gorivo nakon preinake koristiti smjesu dizela i ukapljenog naftnog plina. To će biti omogućeno ugradnjom posebnih uređaja koji omogućuju korištenje smjese od 80 posto dizela i 20 posto UNP-a u autobusima koji imaju dizelski pogon. Takva preinaka, tvrde u Autotroleju, omogućuje uštedu goriva zbog niže cijene UNP-a u odnosu na dizel te smanjenje emisije štetnih plinova do 35 posto. Konkretno, uvođenjem u promet deset solo autobusa pogonjenih smjesom dizela i UNP-a, emisija CO2 na godišnjoj bi se razini smanjila za gotovo 52 tone u odnosu na ista vozila pogonjena samo dizelskim gorivom.
    Ovaj je projekt Autotroleja, čija se realizacija očekuje do konca godine, sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u visini od više od 114 tisuća kuna, odnosno četrdeset posto od ukupne vrijednosti projekta koja iznosi 285 tisuća kuna. Osim za preinaku autobusa za pogon smjesom UNP-a i dizela, Autotroleju su sredstva Fonda nedavno odobrena i za subvencioniranje kamate za kredit podignut za nabavku autobusa na prirodni plin, u visini od čak 800 tisuća kuna.

Bespovratna sredstva

– Posebno treba naglasiti i činjenicu kako je riječ o bespovratnim sredstvima Fonda, ističe direktor Autotroleja Željko Smojver.
    – To je također jedan od dokaza da ovo Društvo nastavlja slijediti suvremena tehnološka dostignuća u razvoju ekološki učinkovitog prijevoza, na čemu ne namjeravamo stati niti u budućnosti. U planu je, naime, daljnja nabavka autobusa koji kao pogonsko gorivo koriste stlačeni prirodni plin, dok smo krenuli i u nabavku 4 solo autobusa i 1 minibusa opremljenih motorima po posljednjim standardima i direktivama Europske unije, odnosno motorima koji zadovoljavaju Euro 5 normu za poboljšana ekološki prihvatljiva vozila. I ovom prilikom smo kredit u iznosu nešto većem od pet milijuna kuna realizirali putem Programa kreditiranja projekata zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije Hrvatske banke za obnovu i razvitak. Jedan od ciljeva programa je i dugoročno financiranje investicijskih projekata kojima je svrha poticanje čistijeg transporta što uključuje i nabavku novih autobusa s motorima Euro 5/EEV norme. Naravno, pratit ćemo i nove natječaje Fonda te se nadam na istima i uspješno aplicirati, kao i na natječajima EU fondova, kazao je direktor Autotroleja Željko Smojver.

Šest milijuna uštede

Autotrolej je, podsjećamo, za nabavku vozila na stlačeni prirodni plin podigao kredit u ukupnom iznosu od 25 milijuna kuna, s rokom otplate od devet godina i počekom od godine dana, na koji će platiti oko četiri milijuna kuna kamata.
    Korištenjem tih vozila Autotrolej bi, prema procjenama direktora Željka Smojvera iznesenim prilikom njihove nabavke, u idućih pet godina trebao uštedjeti više od šest milijuna kuna.
    Iz Autotroleja naglašavaju kako su svi projekti za koje je odobreno sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša realizirani u skladu s europskom inicijativom Sporazuma gradonačelnika iz 2009. godine, čiji je supotpisnik i Grad Rijeka, a okuplja europske gradove te koordinira i usmjerava napore na postizanju takozvanih »3x20« ciljeva do 2020. godine.
    – To znači smanjenje stakleničkih plinova za 20 posto, smanjenje potrošnje energije za 20 posto i povećanje potrošnje energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji do 20 posto. Tako je i uvođenje ekološki i troškovno učinkovitijih SPP autobusa logičan slijed u smjeru i razvoju KD Autotrolej, ističu iz javnog gradskog prijevoznika.

Citat:Trening eko vožnje

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Autotroleju je subvencionirao i izobrazbu dvanaestorice vozača za ekovožnju.
    – Provedbom programa očekuje se popularizacija ekovožnje kao jedne od najjeftinijih mjera za provedbu politike energetske učinkovitosti u prometu. Kroz usvojenu anticipiranu i ekološki optimiranu vožnju smanjuje se i ukupna emisija CO2, poručuju iz Autotroleja.
    U projektu su sudjelovali vozači: Goran Bezjak, Đani Mekiš, Dražen Kefeček, Dejan Krnjeta, Vladimir Pirizović, Dragan Župan, Robert Ažić, Zaim Fatić, Valter Francetić, Josip Katalinić, Midhad Veljačić i Christian Krok koji su dobili i certifikat o uspješno završenom treningu ekovožnje.

E pa uz ove novitete koji nas čekaju (boce neće biti na krovu ako nekog to zanima), čestitke na certifikatu budući da na ovom spisku ima nekih sadašnjih i bivših članova ovog foruma
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Urbino LE

Ko to ima u ponudi, za koga sada namještaju natječaj?

Majstor

Ima u Ivanicu neki tipovi koji to nude i GPP Osijek o takvim sustavima fantazira
Samo mi sudite pošteno !

shef

Eto, danas nam je bio dan za slavlje. U skladu s time vaš reporter vam donosi izvješće prije od velikih medija...a bit će u svim medijima.

Kao što ste već u temi Reklame i druge improvizacije mogli vidjeti, 11 naših starih Avtomontaža dobile su male naljepnice LPG na staklo i velike zelene na krovnom dijelu autobusa. Iz obje serije 584-590 i 598-603 iz plinifikacije izostavljeni su samo 599 koji je novoobnovljen i 584 koji je u garaži raskopan i ne vozi već neko vrijeme. Također na prezentaciji nije bilo 598 koji je bio u smjeni na jedinici.
Ujedno je ovo bila prilika i za prezentaciju Kapena CNG, budući da su u vrijeme prezentacije Citelisa bile stigle samo dvije, a sad je cijela ekipa tu.

Ovo je inače bila dobra prilika da se stari vagoni urede i operu i u svoje treće desetljeće krenu s novim elanom.

Kada ne bi bilo zelenih naljepnica, izvana je jedini trag plinifikacije:

eto, ovako izgleda novi look (posebni pozdrav ovom gospodinu u bijeloj košulji, bivšem forumašu):

mašinerija se sprema:

još jedan naš forumaš uparkirava u paradni stav novoregistrirani 602:

ovo sad već liči na nešto:

s druge strane poljske karijole:

ekipa postavlja razglas:

za one koji ne znaju kako izgleda -  komadni pultovi Kapene i MAN-a, te unutrašnjosti:

(c)Teutonic

shef

Eto došla svita:

a u međuvremenu:

ekipa iz medija snima Zmajlovića (vratite nam Mirelu Holy!)

miss Kriss za mikrofonom i (pre)poznate face...

a iza 600 jadan mrtav i u nevoznom stanju

svi oko 603:

da bi vidjeli najveću novost:

no da su se samo okrenuli iza leđa, vidjeli bi ovu legendu...kažu da mačke imaju devet života, ali koliko ih tek ima ovaj proizvođač dima i smrada:

Eto, to je bilo više-manje to.

(c)Teutonic

Shole

U pojedinim medijima bi to nazvali :  parada kiča i neukusa !

Koji je bio smisao ove pizdarije ?  20 godina stari autobus prerađeni na plin, umjesto da su prerađeni u staro željezo.  Plinski minibusi koji nemogu preć više od 100 km, a toliko su pogodni za stariju populaciju da im je prva stepenica u ravnini koljena neke bakice.   Što je vozilo na 1B, 4A, 5B, 9, 20A  dok su ovi ovdje defilirali ?   Vjerovatno ništa. 

Zaključak:  Da, nema se para, niš novo ni posebno jer nema nitko.  Snalazimo se kako znamo i možemo,  plaća je redovita iako je pala i preko 20% u par godina (a di su cijene od onda).  Vozni park je takav kakav je, vjerovatno bi i gazda volio da je bolji.  Al zar nam je potrebno ove majmunade izvodit ??  Zar nemožemo u miru radit i ne petljat se u nikog i nek se nitko u nas ne petlja.   Najveća glupost koju je ova gradska vlast do sad izvela. 

Urbino LE

Kao i inače kod nas, prodavanje magle, naslikavanje nekih da si skupe poene i to je nažalost to.

Ali ti mali isprdci vam stvarno nisu trebali. Zna li se koja im je cijena?

shef

Ono što sam čuo da je bilo problema sa punjenjem nekih linija. Vidio sam da 100 ne vozi sigurno, a ni 1b. Također je bilo zanimljivih punjenja linija tipa 500 na 12 Dražice. Natječaj za ovogodišnju nabavku još nije raspisan...

Sent from my VIVAX TPC-71253G using Tapatalk

(c)Teutonic