Vozila koja nisu više aktivna

Autor man750, Studeni 16, 2009, 08:50:25

sendipula

Malo povijesti, i života na ovaj forum :)

toliko od mene :)
Živjela 184-ka!

nexus

Zadnje dvije su super! Odakle si ih izvukao?

sendipula

Iz jednog, privatnog video zapisa od prijatelja! MAN SU220
Živjela 184-ka!

nexus

Odlične! Linija se ne da dešifrirat? 4ka za Verudelu i 4a za Vidikovac, to bi bilo fora vidit  :)

sendipula

Živjela 184-ka!

boro

Meni zadnje dvije nisu toliko zanimljive koliko one dvije prije njih,Ikarusi, Tamovi i dva Mana 750. Nego, dali netko vidi koji je ovo gb. na ovom Manu 750 ? Malo je presitan.

Jasenko

Mene zanima koja je razlika izmedu solo ikarusa s dvokrilnim  odnosno cetverokrilnim vratima. Koji je koji tip. A da se nadovezem i na zglobne pulske ikaruse, dva kasnija ik 160, tj gbr 154 i 155 imali su pravokutna prednja svjetla. Raniji zglobni imali su sprijeda po dva okrugla svjetla sa svake strane. Radi li se isto o tipu ik 160 ili neka varijacija...?

sendipula

i SU 220 nesto vrijedi (Na starom kruznom toku)
Živjela 184-ka!

boro

Vrata nemaju nikakve veze sa modelom busa,to je ovisilo jedino o želji kupca, dvokrilna ili četverokrilna vrata, jednodjelna ili dvodjelna šofer šajba...uglavnom po naružbi. A što se tiče svijetala do neke 1984/85 bila su dva okrugla, a nakon toga dolazi jedno veče pravokutno. Ovo napisano vrijedi i za solaše i za zglobne.
  Daleko od toga da dvije zadnje slike ne vrijede,dapače, vidi se bus koji nije sa nama več skoro 20 godina ali SU 220  je u Puli još relativno "svijež" bus, i puno se duže zadržao na cestama od npr. Ikarusa, radi toga mi je draže vidjeti neku staru sliku Ikarusa i Mana 750 nego SU220. Inače,dobri stari kružni tok koji je bio među jedinima u Hrvatskoj na/u kojem prednost imaju oni koji ulaze u njega a ne oni koji su u njemu.

nexus

Ma meni su zadnje dvije bolje bile čisto zato što smo prve već imali..  :)

Inače, imamo još jedan kružni tok s takvim pravilima u gradu - okretište 1-ice na Stoji..

Jasenko

Moze meni kao laiku onda jos jedno pojasnjenje. Dakle svi ikarusi s fotke su isti tip; prema popisu voznog parka ik 108 ili ik 110B, odnosno koja je razlika?  Znaci svi zglobni pulski ikarusi bili su ik 160(?)
U temi Stari vozni park javljaju se ik 115 koji ocito nisu postojali jer ih dopuna i ispravak voznog parka na pocetku ove teme demantira. Ili?
Malo mi je zamrseno pitanje pulskih ikarusa u voznom parku.

boro

Možda jesu možda nisu,naime Pula je imala modele 108 i 110B a tu razliku ne možeš vidjeti na ovoj slici jer se busevi vide samo sa prednje strane, a razlika od ta dva modela je u dužini (110 je nekih 40-ak cm duži) i u tome što 108 nema razmak između drugog i trečeg prozora a 110 ima razmak od nekih 20-30 cm, a taj razmak se jako lijepo vidi na slici Mana 750 jer je do njega parkiran upravo takav bus. Znači onaj Ikarus koji je prvi parkiran u redu je 108 jer nema taj razmak a za ostale je nemoguče utvrditi sa ove slike.
Svi Pulski zglobni Ikarusi su bili IK 160. Ne,IK 115 nije nije vozio u Puli.

shef

Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Jasenko

gbr 64, simbol pulaprometa, izvorno njemacki, kruzio po gradovima jugoslavije kao "salonski" primjerak, a u vezi  dogovora s ikarusom oko proizvodnje MAN750. Sa svega dvadedetak tisuca stigao je i ostao u Puli (nakon pregovora s ikarusom), i kroz godine prevalio debelo preko milijun km. A o tom busu ima mnostvo lokalnih pricica.

Jasenko

Citat: noxis93  u Travanj 19, 2010, 21:21:05
Otpili su samo krov ili i prozore? Jer mislim da znam di je krov...
[EDIT]:
Ako je to to onda je krov tu, i jos uvijek donekle sluzi kao krov (postao sam bio slike vec jednom cini mi se).

Krov Ikarusa IK 4V, jedan od cetiri koja su do pocetka osamdesetih vozila gradom.