Gradski prijevoz – fotografije

Autor stipe15, Siječanj 31, 2008, 17:18:34

Tomek

peron24

Ovaj TAM ŠI 742 D zadnji put sam vidio 1996,kao i TAM 190 A 11P  ŠI 269 F. Postojao je još jedan takav isti ili sličan model ŠI 145 N.
Ne znam što se s njima dogodilo kasnije ali baš negdi u to vrijeme su se pojavili privatnici Zorzi zi,Maestral i Linkat sa takvim TAMovima pa je moguće da su ih kupili od Atp-a.
Zorzijev TAM ŠI 244 AG se pojavio u ljeto 1996 i vozio je banjadu na liniji Šubićevac-Tržnica-Solaris-Zablaće.Povratna karta je bila danas nevjerovatnih 5 kuna,a nevjerovatne su bile gužve na toj liniji. Sjećam se kad je jednom prilikom 1996 iznenada počeo ljetni pljusak pa su kupači nahrlili u bus u koji se nakrcalo 109!!! (STOTINU DEVET) putnika,tu vožnju nikad neću zaboravit mada je među putnicima bilo dosta djece.
Od ljeta 1997 Zorzi u liniju uključuje Meterize i više neulazi u hotelsko naselje Solaris nego samo vozi za Zablaće. U zimskim mjesecima vozio je za Rogoznicu,a za Veliku Gospu na hodočašće u Vrpolje kod Šibenika. Ne prometuje od 2002.

peron24

Citat: tamlover  u Travanj 24, 2008, 20:06:11
Do prije 2 godine je na prigradskoj liniji ŠI-Srima-Vodice-Tribunj redovito uz ATP Šibenik vozio i prijevoznik Maestral s jednim prastarim bijelim TAM-om.
Jel zna netko od naših Šibenčana di je nestao taj autobus i općenito zašto je Maestral prestao voziti tu liniju?
Bijeli TAM 190 A11P je bio ŠI 138 U i pojavio se u ljeto 1997 na ljetnoj banjadi Šubićevac-Meterize-Tržnica-Zablaće koju je također vozio i Zorzi-zi.
Narednih godina odustaje od banjade i dobiva liniju Tržnica-Srima-Vodice-Tribunj koja je trajala do 2006.
Od 2000 imao je još jednog starog TAMa (još stariji model od 190 A 11P) sa reg. ŠI 156 BE.
Inače bivši vlasnik Maestrala danas radi u Atp-u.

buSHunter795

peron24, da li se ti sjećaš onog žutog 170A11 ŠI 822-AD koji je često vozio za Brodaricu, i onog plavog 190A11 ŠI 852-AA kojeg sam uglavnog viđao za Drniš? Baš mi je drago kad se sjetim svega... :D

peron24

Linkat je imao tri autobusa koji su jedan za drugim "nasljeđivali" registraciju ŠI 822 AD.
Prvi je bio bijeli TAM 190 A 11P koli je u ljeto 1997 vozio banjadu ne liniji Šubićevac-Meterize-Jadrija,u prosincu te godine maloljetnici su ga totalno demolirali na Šubićevcu pokraj stare crkve.Stanarima okolnih zgrada je divljanje bilo normalno pa se nisu "šteli mešat". :P :P :P
Naredne dvi tri godine je imao neki žuti oldtimer koji je vozio na liniji Tržnica-Brodarica-Pristanište za Krapanj.
Nakon toga se pojavio TAM 170 A 11 koji je imao siceve presvučene tkaninom u gardističkim bojama 8) , a onda je od autoškole Barbara kupio bordo Mercedes 0305 ŠI 849 AJ koji je vozio negdi do 2006.

ŠI 852 AA je onaj TAM od Autokaroserije,bio je još jedan sličan bijeli ŠI 165 P

Inače,tablice sam počeo pamtiti odkad su uveli nove hrvatske,sa grbom i slovom na kraju,prvi ih je dobio ŠI 112 BC (današnji ŠI 823 CV) sjećam se prve vožnje s takvim tablicama 29travnja 1992 na liniji Tržnica-Vidici-Njivice

buSHunter795

Da li znaš koje su tablice imali ŠI 112 i 647 BC u devedesetima, sa jednim slovom, dok još nisu bili 'BC' ?

Shole

Baš sam i ja to mislio pitat jer mi je bilo sumnjivo da su odma '92. već potrošili toliko tablica da je izašla i  "BC".
Inače, ovi TAM-ovi 190A11P o kojima pričaš su ustvari 190A109P, ali to je manje bitno u cijeloj priči.  Ionako su bile samo sitne razlike između ta dva modela.  Mislim da negdje oko '84 su prešli na troznamenkasto označavanje dužine.  Ovi Šibenski su inače '86. godište, osim Ši-244-AG koji je dosta stariji

peron24

U Šibeniku su YU tablice za hrvatske mjenjane od proljeća 1992 do ljeta 93. Zbog ratnog stanja taj proces je išao sporije nego u Splitu,Rijeci ili Zagrebu,a tablice su tada išle abecednim redom do slova T, s tim da su tablice sa R ili S na kraju bili rezervirani isključivo za motocikle.
Vozila sa četvrtastim stražnjim tablicama (Fiat 750,Renault 4,VW buba,te razni džipovi,kamioni i autobusi) imali su već tada tablice sa BC i BD,tako da je
ŠI 112 BC  prvi dobio takve tablice. Od 2005 nove tablice su ŠI 823 CV koje ima i danas.
ŠI 647 BC je 2005 dobio reg. ŠI 366 CU, a od 2008 je ŠI 368 DZ

I mali offtopic vezan za tablice: nakon BF se odma preskočilo na BH tako da nepostoje tablice koje završavaju na BG  ;)

Shole

Znači nije samo u Rijeci bilo isto tako.  Uvijek me zanimalo zašto su kvadratne bile BC, BD, BE, BF i zašto je falio Beograd  ;)  Osim njih, kvadratne su bile i "J" ali samo od 900 do 999, a motori su kod nas dobili "S i "V".    Sve si lijepo opisao i u prošlom postu, a i u onima gore, ali ustvari nigdje nisi spomenuo da su ti autobusi imali kvadratne registracijske pločice.

Tomek

U Zagrebu i ZG županiji koji su najdalje došli s reg. 2005. su takoiđer opet 2. put(1. put ranih 90-ih kad su bile tri brojke) preskočene ZG-XXXX-BG registracije, tako da očito je to ostalo pravilo.

Shole

Sad smo već skrenuli u OT, al kad smo već kod Zagreba, nije mi jasno ni zašto su se preskočile tablice ZG-xxxx-CA... ?   Sa pola slova B se skočilo na D (promjena proizvođača), ali C mi je ostao misterija

buSHunter795

Ja sam čuo da je promijenjen proizvođač tablica, stari je proizveo do slova xxxx-BO, novi nije nastavio BP, već odmah xxxx-DA. Uočljive su razlike i slova 'S' na starim, i ovima novima (DA-EL)

peron24

U ex-yu nisu postojale kvadratne tablice,što je na neki način bilo neregularno jer se na pojedinim vozilima stražnje tablice ne bi dobro osvjetlile noću.
Kvadratne tablice su još imali TAM 260 A 116M sa okruglim svjetlima ŠI 989 I i TAM 260 A 116P ŠI 583 I,(današnji ŠI 821 CV).
Razna vozila sa predviđenim četvrtastim tablicama registrirana nakon 1993 su dobivala slova na kraju prema redosljedu,iako postoje fiće,Renaulti4 i bube sa običnim tablicama.
Inače,1992 se predlagalo da oznaka za Šibenik bude ŠB,jer je to oznaka u nautičkom prometu,ali tada je to imao Široki Brijeg,jer je Hercegovina do 1998 koristila iste tablice kao i Hrvatska.

klimama

Citat: peron24  u Svibanj 13, 2011, 17:51:16
Inače,1992 se predlagalo da oznaka za Šibenik bude ŠB,jer je to oznaka u nautičkom prometu,ali tada je to imao Široki Brijeg,jer je Hercegovina do 1998 koristila iste tablice kao i Hrvatska.

Nisu bile sasvim iste, razlikovao se grb.
Npr:

Shole

Citat: buSHunter795  u Svibanj 13, 2011, 15:26:55
Ja sam čuo da je promijenjen proizvođač tablica, stari je proizveo do slova xxxx-BO, novi nije nastavio BP, već odmah xxxx-DA. Uočljive su razlike i slova 'S' na starim, i ovima novima (DA-EL)

Da, font je malčice drugačiji, vidi se i brojke 6 i 9 da su drugačije zaobljene.  Al ponavljam, čudno mi je da je preskočeno cijelo slovo xxxx-Cx.  I sam si napisao da je s BO išlo na DA.    U Rijeci je sa NJ skočeno na OA, tako da nema ničeg poslije 135-NJ do 100-OA, s tim da par komada službenih kola policije (Vivaro i još neš) imaju oko 520-NK, pitaj boga zašto  :-\