Gradski prijevoz – fotografije

Autor stipe15, Siječanj 31, 2008, 17:18:34

peron24

Zetovac gbr.865 na Šubićevcu (ex. ZG 4642 G)

Aabenra ŠI 684 CS dobila novu reklamu za Jadransku banku koju je dosad imao MB O305 ŠI 541 ET

TAM

Legenda koja se neda TAM 260A116P (ŠI 368-DZ) u boljem je stanju od svih Aabenraa
Dani ponosa i slave!

TAM

ŠI 684-CS
Dani ponosa i slave!

TAM

Eurobus MAN EL 262
ŠI 182-FE

ŠI 594-FE ovaj redovito ide za Skradin

Volvo Aabenraa
ŠI 683-CS

ŠI 682-CS ova je po meni najbolje očuvana uz 684-CS

Dani ponosa i slave!

TAM

Teraneo bus  Eurobus MAN (ŠI 182-FE)

Dani ponosa i slave!

peron24

Aabenra ŠI 684 CS kolabrirala kod Poljane u petak

Iako mi slika ovaj put nije nešto kvalitetna bar je ispala simbolična.zbog ovog znaka STOP i crvenog na semaforu. Roditelji djece iz šibenskog zaleđa su u velikim problemima jer je ATP ukinuo brojne đačke linije jer su "ko fol" nerentabilne,tako da učenici (među kojima i mali prvašići) moraju ustajati u PET UJUTRO da bi stigli na radnički bus i nakon toga više od sata čekati na početak nastave. Trenutni vozni park ATP-a je nikad oskudniji i nemože održavati niti polovicu svih redovnih linija. Stoga su na ispomoći brojni drugi prijevoznici (Krka promet,Pražen, ČZT Vukovar itd.)
Da stvar bude intrigantnija taj isti ATP na šest od sedam gradskih linija cjelodnevno besplatno razvozi penzionere po gradu,dok su vrlo rijetki putnici koji plaćaju preskupu gradsku kartu od 10 ili čak 11 kuna. I zato me nevjerojatno iritiraju napisi pojedinih likova iz firme (neželim im navesti niti inicijale) koji bahato tvrde da im nepada na pamet omogućiti nerentabilne đačke linije nerazmišljajući koliko je djeci redovan prijevoz neophodan. Višegodišnje čašćenje penzionera po gradu i gradske linije koje samo proizvode gubitak naravno nije spominjao.
Zanima me da li postoji neko pravilo ili zakon koji nalaže da se koncesionaru koji nije više u mogućnosti održavati liniju (iz financijskog,tehničkog ili nekog drugog razloga) oduzima koncesija? Jasno  je da je za većinu linija u zaleđu pogodniji minibus ili kombibus od standardnog autobusa,ali uzalud pritisci lokalnih čelnika kad iz određenih razloga odgovorni ne žele raspisati natječaj tako da nema tko obavljati prijevoz na tom području. Mnogo je zainteresiranih za koncesije ali nažalost umješala se politika pa uzalud kvaliteta i volja kad se traži podobnost!

NP-549

ATP nemože pokrit nerentabilne vožnje cijenom karte i zato postoje subvencije. Za osnovnoškolce bi se trebala pobrinut Županija i osigurati im prijevoz, ali samo ako su više od 5 km udaljeni od škole.   Što se tiče ostalih linija,  kod nas u Rijeci je pravilo da ostale jedinice lokalne samouprave po teritoriju kojih vozi prijevoznik (znači sve van Grada Rijeke)  MORAJU subvencionirat te linije ovisno koliko se kilometara prijeđe na teritoriju te neke druge općine.  Znači, ako oćeš liniju Šibenik-Murter da vozi svakih uru vremena, onda općina Tisno i grad Vodice moraju platit (subvencionirat) kilometre koji su pređeni na njihovom teritoriju.  Isto tako naravno i ostale općine ako želiš liniju za Oklaj, Kistanje ili šta ja znam di.  Grad Šibenik, i ostale općine po kojima linija prolazi moraju to financirat na godišnjoj razini  po dogovorenoj cijeni kilometra !   Ako neka dionica iznosi 10 kilometara za 1 polazak onda se množi sa 2 (bus ide tamo i nazad), pa onda sa brojem polazaka u danu, pa onda to sa 22 (radni dani u mjesecu) i onda sa 12 (mjeseci u godini). Kod nas je subvencija oko 7 kn/km.  Npr oćeš da ti se doda 3 polaska za Opatiju, a tamo se prelazi 8 km, to je godišnje  8x2x3x22x12x~7 = oko 88 000 KN godišnje samo za te 3 vožnje

TAM

Evo sada je bio prilog o ATP-u u Županijskoj panorami. Ja ću samo reći ovo "Autotransport Šibenik je magnet za bisere, kretene i luđake!!!" Ne mislim na šofere i mehaničare nego na one što po cijele dane sjede u klimatiziranom uredu i ništa ne rade. Koji su poslove dobili preko veze. Ja se moram svaki dan moram voziti u kršu od Aabenere dok se penzioneri besplatno razvoze po gradu u eurobusevima AV120, nenoplan euroliner, Illiade i na to se još žale. Njima je profitabilno da voze 2 do 3 putnika do Solarisa i to još u eurobusu. A one na kojima ima i do 50 putnika ukidaju ili ne šalju autobus. Ako uopće pošalju autobus to su kršine. U ovoj firmi nema i nikada neće biti reda.
Dani ponosa i slave!

zlikowszky

Citat: NP-549  u Rujan 24, 2013, 16:06:36
ATP nemože pokrit nerentabilne vožnje cijenom karte i zato postoje subvencije. Za osnovnoškolce bi se trebala pobrinut Županija i osigurati im prijevoz, ali samo ako su više od 5 km udaljeni od škole.   
Djelomice točno. Po pedagoškom standardu i djeca koja su manje od tih 5km udaljena od škole imaju pravo na prijevoz, ali ne besplatan. U mojoj školi stoga djeca koja imaju po kilometraži utvrđenu udaljenost idu busom u školu, a u troškovima sudjeluju roditelji i općina.
Citat:Za osnovnoškolce bi se trebala pobrinut Županija i osigurati im prijevoz
Ne trebala, nego morala.Županija se MORA pobrinuti osigurati osnovnoškolcima besplatan prijevoz ako stanuju udaljeni od škole više od 5km. To je zakonska odredba. U Krapinsko-zagorskoj županiji sva ta djeca imaju organiziran besplatan prijevoz busevima. Tko to spava u Šibensko-kninskoj i ne radi svoj posao...????
Tesla je umro, Einstein je mrtav, a ni ja se baš ne osjećam najbolje.....

zlikowszky

Citat: zlikowszky  u Rujan 25, 2013, 21:22:27
Citat: NP-549  u Rujan 24, 2013, 16:06:36
ATP nemože pokrit nerentabilne vožnje cijenom karte i zato postoje subvencije. Za osnovnoškolce bi se trebala pobrinut Županija i osigurati im prijevoz, ali samo ako su više od 5 km udaljeni od škole.   
Djelomice točno. Po pedagoškom standardu i djeca koja su manje od tih 5km udaljena od škole imaju pravo na prijevoz, ali ne besplatan. U mojoj školi stoga djeca koja imaju po kilometraži utvrđenu udaljenost idu busom u školu, a u troškovima sudjeluju roditelji i općina.
Citat:Za osnovnoškolce bi se trebala pobrinut Županija i osigurati im prijevoz
Ne trebala, nego morala.Županija se MORA pobrinuti osigurati osnovnoškolcima besplatan prijevoz ako stanuju udaljeni od škole više od 5km. To je zakonska odredba. U Krapinsko-zagorskoj županiji sva ta djeca imaju organiziran besplatan prijevoz busevima. Tko to spava u Šibensko-kninskoj i ne radi svoj posao...????

Kod nas se prijevoznici noktima grebu da dobiju te školske linije ugovorenog prijevoza, jer je to siguran mjesečni prihod od Županije, bez obzira jel se u busu vozi 1 ili 51 dijete. Kome se to u ATP-u ne isplati???
Tesla je umro, Einstein je mrtav, a ni ja se baš ne osjećam najbolje.....

peron24

Prije 4 tjedna raspisan je novi natječaj za sve gradske i nekoliko kraćih prigradskih linija za sva naselja koja administrativno pripadaju gradu. Na području Šibenika postoji 7 linija. Od toga je na njih 5 koncesiju imao Autotransport, za Meterize voze Kornatitours ili Krka promet,a liniju br.1 Tržnica-Vidici-Njivice naizmjenično voze ATP i Krka. Budući je ATP de facto RIP, u natječaju konkuriraju razni prvatnici,a navodi se da će kriteriji za dobivanje koncesije od dvije i pol godine (30 mjeseci) biti postroženi. Nužno je izmjeniti gradski red vožnje ali i rute pojedinih linja,jer sadašnji raspored se nije mjenjao od 70-tih godina kada uopće nisu postojali pojedini kvartovi kao npr. Šubićevac,Vidici ili Meterize.
Od prigradskih linija to su: Šibenik-Dubrava-Danilo-Perković-Sitno
                                          Šibenik-Vrpolje-Boraja-Lepenica-Podine-Vrsno
                                          Šibenik-Jadrtovac-Žaborić-Grebaštica-Brnjača
                                          Šibenik-Zaton-Raslina
                                          Šibenik-Bilice-Tromilja-Konjevrate (ova bi trebala biti naknadno formirana)
Trenutno stanje je nikakvo,vozni park ATP-a se stalno smanjuje,kvarovi su svakodnevni,više linija se spaja u jednu pri čemu nastaju ogromne gužve i dugotrajna čekanja. Putnicima je prekipjelo a vozne karte su relativno skupe. Na gradskim linijama se nevozi gotovo nitko osim penzionera koji imaju besplatni pokaz,tako da je gradski prijevoz praktički tvornica dugova. Cijena karte je previsoka, 10 ili čak 11 kuna ovisno o liniji. U splitskom Prometu je 11 kuna, a uzmimo u obzir da je Šibenik skoro 4 puta manji ta cijena je apsurdna,tako da ostali putnici bus koriste samo kad  ih uhvati nevrijeme u gradu. Neučinkovitost i neorganiziranost gradskog prijevoza je stari problem, a kako ja radije nebih opisivao kako je Šibenik od 2003 do 2013 prolazio kroz tešku političku krizu pa se nije imao tko baviti prijevozom i sličnim komunalnim problemima.  Iskreno se nadam da će se ovaj problem rješiti uspješno i bez korupcije,sukoba interesa i ostalih stvari o kojima svakodnevno slušamo u medijima. Građani Šibenika i okolice su zaslužili kvaliteten prijevoz koji bi konačno trebali dobiti jer zainteresiranih prijevoznika je mnogo,a vjerovatno će biti potrebno angažirati nekog šofera sa burze što posebno veseli u ovoj krizi. Jedini eventualni nedostatak su minibusevi koji će biti potrebni za prigradske linije. U Krki imaju samo jedan za 20-tak putnika.
Ovim će se ublažiti problem ostalih linija na području županije,jer vozni park ATP-a nije dovoljan za gradske i prigradske linije. Trenutno je u prometu manje od 20 autobusa skupa sa međugradskim prijevozom. U ispomoći su sva četiri Krkina TAMa, Praženova 2 Volva 7000, Tourismo i nekoliko Iliadea. Prošli mjesec sam se vozio u Bovi od Gaje Križpolje. Dobar bus ali vidi se da ima lijep staž i kilometražu. O narednim dugoočekivanim promjenama bit će više riječi uskoro...

TAM

Nažalost samo dva Krkina TAM-a su u prometu dva su totalno skršili i pitanje je dali će se vraćati u promet.  >:( Samo je jedan Volvo 7000 od Pražena u prometu (ŠI 0036-MP), drugoga je on uzeo natrag. Illiade ne vozi niti jedan ne miću se iz radione pitanje je kakva je šteta. Bova od Gaje  je dobila shemu kakvu je imao ŠI 877-BF sličnu. Također u promet je vraćena Aabenraa ŠI 693-CS, ali više nije u bojama Plodina već šibenskog trgovačkog lanca Djelo. A u vezi gradskih linija ne bih se složi da nitko ne plaća kartu više puta sam išao za Brodaricu i Mandalinu i bilo je dosta ljudi koji su kupili kartu.
Dani ponosa i slave!

sibencan

Vozio sam se ljetos u ŠI-594FE i moram reći da je odličan autobus, a već su ga dosta skršili.
Eurobus AV 120

zlepur1

Ne znam di bi ubacija ovaj post pa ga stavljam ode.
Opet biser vozača u gradskom prometu na relaciji Mandalina -Bilice.
Kao i svakog dana sestra mi se ukrcala u autobus kod trgovačkog centra Dalmare samo ovaj put nije imala sitno nego 200 kn u komadu te ih je spremno izvadila za platiti kartu.Međutim slijedi šok i napad vozača na nju riječima citioram:" Šta ti misliš s tim platiti kartu, ja sam tek doša u smjenu i nemam toliko novaca za vratiti"-Završen citat, i izbacuje je iz autobusa jer on nju ne smije voziti ako ne plati.Naravno da je došla kući pješice šokirana ponašanjem vozača.Da stvar bude gora taj isti šofer nam je prije misec dana mrtvo ladno naplatija vožnju na relaciji Šibenik-Mandalina i obratno 40 kuna bez izdavanja voznih karata.Lipo ćekam kartu a on govori u redu je sidite.
Mislim da je strašno to šta se događa u ovoj firmi.Opći lopovluk i nerad , a ekipa se još žali kako su im male plaće , a on očito zaradi svoju plaću u jedan dan.Čast izuzecima koji su u manjini ali 90% njih ne zaslužuje raditi u firmi koju namjerno uništavaju.
Po ovom je također vidljivo da se neminovno bliži kraj, iako mi je ža šta nestaje jedna nakd moćna prijevoznička firma, ali sa ovakvim ljudima očito nema perspektivu u budućnosti.
Magirus Deutz udobnost na prvom mjestu.

sibencan

ŠI-684CS

Gesendet von meinem GT-I9300 mit Tapatalk

Eurobus AV 120