Vozni park - komentari

Autor markost, Veljača 05, 2008, 22:30:23

netko

Citat: maky  u Svibanj 29, 2008, 15:21:30
jučer sam na Meterizama vidio g.b. 52 kako je prazan išao put Splita. Kratki posjet garaži ili misle da bi najbolje bilo završiti njegovu karijeru  ???
Nevjerujem završetak karijere.Prije možda neki servis jer dugo vremena nije vozio u Trogiru pa zato iako nebi bilo ništa loše jer od njega nikakve koristi,ali ga pitura možda spasi.Inače Maky moram te pitati nešto.Kako autobusi stari od 15god i više prolaze tehnički pregled.Nadam se da si razumio pitanje. ;) :D
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

maky

Ne, nisam razumio pitanje...

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

netko

Citat: maky  u Svibanj 29, 2008, 22:39:25
Ne, nisam razumio pitanje...
Kako npr.oni Man SG 240-78godište može proći tehnički pregled.Npr. razlika u koćenju prednjih ili srednih kola nesmije biti više od 10%,a neznam kako to uspiju uskladiti kod evo npr.tog Man-a.Čini mi se da svi autobusi stariji od 15 god.imaju sreću što se tehnički pregled radi u Prometu,da se radi na nekom ovlaštenom servisu ja mislim da bi debelo "pali" u svim segmentima koji se traže na tehnićkom.Pitam se koliko po Splitu voze tehnički sigurni autobusi,naravno stariji od 15god(Avtomotaža,o305 i još par njih.) ;) ???

maky

Nevjerojatno! Jednostavno mi nije jasno zašto ljudi povezuju starost vozila sa tehničkom ispravnošću?! Stvarno mi nije jasno  ???
Pa jel tebi jasno da je onaj MAN g.b. 138 kvalitetniji npr. od cijele serije Mercedesa O345 G iz `98 koji su vječito na servisu? To je pravi njemački autobus, i ako je  pravilno servisiran, zašto nebi bio siguran? Prije 30 godina je bio potpuno siguran, zašto nebi i danas? Potrošni materijal se mijenja i onda nema problema. To je dokazana mehanika, nema tu puno mudrolije. Velika stvar razmjestit balans kočenja, to može svaki automehaničar uz malo truda i zajebancije dok sve uštima. Evo upravo se vozio u lavu kojem kratka svjetla malo ne "bacaju" kako bi trebala, trebat će večeras na servisu postavit  onaj uređaj i naštimat ih. Prema tome, to je tehnički neispravan autobus, a star godinu dana. I šta sad?

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

netko

Citat: maky  u Svibanj 29, 2008, 23:01:47
Nevjerojatno! Jednostavno mi nije jasno zašto ljudi povezuju starost vozila sa tehničkom ispravnošću?! Stvarno mi nije jasno  ???
Pa jel tebi jasno da je onaj MAN g.b. 138 kvalitetniji npr. od cijele serije Mercedesa O345 G iz `98 koji su vječito na servisu? To je pravi njemački autobus, i ako je  pravilno servisiran, zašto nebi bio siguran? Prije 30 godina je bio potpuno siguran, zašto nebi i danas? Potrošni materijal se mijenja i onda nema problema. To je dokazana mehanika, nema tu puno mudrolije. Velika stvar razmjestit balans kočenja, to može svaki automehaničar uz malo truda i zajebancije dok sve uštima. Evo upravo se vozio u lavu kojem kratka svjetla malo ne "bacaju" kako bi trebala, trebat će večeras na servisu postavit  onaj uređaj i naštimat ih. Prema tome, to je tehnički neispravan autobus, a star godinu dana. I šta sad?
Dobro,ok. ;)
Al neznam očeš li se sjetiti jednog smrtnog slućaja.Sudjelovao je stari o305g i razlika u koćenju srednjih kola bila je ako se nevaram 70-80%,a dozvoljeno je tih ajmo reći 10-20%,neznam točno.Zato sam i to pitao.To mi nije baš "ugodno"čuti. ;) ???

maky

Naravno da se sjećam i upravo zbog idiotskih novinara koji naglašavaju da je to STARI autobus ljudi imaju slično razmišljanje kao i ti. To staro, ništa ne valja... A da taj kreten od novinara zna da balans kočenja nema veze sa starošću i da se on može uštimat bilo kad i bilo gdje, onda nebi pisao nebuloze i  obmanjivao javnost.

Druga je stvar što  je vjerojatno  autobus zbog toga i bio tehnički neispravan jer netko nije obavio svoj posao kako je trebao.  Ali ljudi moraju shvatit da se to moglo dogodit i na 5 godina starom autobusu. Sve je stvar održavanja, a ako je održavanje nikakvo, onda ni novi autobus nije siguran. A u to kakvi autobusi voze po Splitu neću ulaziti. Znam za jednog kojem je balans kočenja  nenaštiman, spominjao sam ga i na forumu. Ali to očito nikoga ne zanima, sve dok se ne dogodi zlo. Ako se nekome ne radi, ja bi mu lijepo uručio knjižicu, ima drugih koji hoće.

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

miky

Tako je Maky, moja dva autobusa su nedavno zajedno bili na preventivnome teh. pregledu, stariji je prošao bez greške, a mladi je PAO iako je nedavno sređen, ali jedan detalj je dovoljan. Stari su se autobusi proizvodili kad je Bog hodao po svijetu i ljudi bili plaćeni za svoj posao, a sad u novije vrijeme se sve pokvarilo, od materijala izrade do radne snage koja je podplaćena itd.

markost

I još jedna ispravka, tehnički pregledi se ne obavljaju u Prometu nego u  stanicama za tehnički pregled vozila di se pregledavaju i ostala vozila.

maky

Danas je g.b. 118 nastradao na liniji 37. Vidio sam ga u garaži da su ga čistili,  razbijeno mu je bilo staklo na zadnjem desnom kutu prikolice.

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

maky

Citat: maky  u Travanj 28, 2008, 21:55:12
Zanimljiva naljepnica u staroj Mečki:
http://i29.tinypic.com/1zpics1.jpg
Danas ulazim u g.b. 92, gledam u ovu naljepnicu PAŽNJA! Novi motor! A neki od sholeta kemijskom ispod napisao "ugrađen 1832."  ;D ;D  Uistinu ima malo slabiji start i treba mu dugo dok se zakotrlja...

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

maky

Neoplan g.b. 160 sam danas vidio živog i zdravog, dakle on nije taj koji je otišao na rezanje,  a vjerojatno nije ni g.b. 166. To je onda vjerojatno jedini bus kojeg nemamo u popisu voznog parka!

Inače Neoplan g.b. 127 je opet u pokretu, neznam koja je linija bila, mislim 88.

Također sam siguran da je jedan zglobni Citaro u kvaru jer vidim da  jedna ekipa sa zglobnog Citara već par dana vozi stare autobuse na liniji 17.

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

netko

Danas  mi je u oko upao g.b.55 i njegova lijeva strana.On ima pokazivač linija na lijevoj strani.Vjerujem da je to jedini o305(od ostalih)koji ima to.Za one davno rashodovane neznam.

brzi

Citat: netko  u Srpanj 04, 2008, 19:41:06
Danas  mi je u oko upao g.b.55 i njegova lijeva strana.On ima pokazivač linija na lijevoj strani.Vjerujem da je to jedini o305(od ostalih)koji ima to.Za one davno rashodovane neznam.

što se tiče te serije crveno-bijelih autobusa,zanimljivo je da njima kada su došli nisu stavljali poništivač na srednjim vratima(nema ni g.b.55),osim tek naknadno u neke iz te serije buseva O305G...

netko

Da,a još nešto.Svi ljubičasti busevi došli su iz istog izvora.
To znam no zbunio me neki dan N416 koji je u Trogiru.Odzada mu se na par mjesta vidi ljubičasta boja.
Sad dali je bilo još ljubičastih buseva pa su oni bojani(ako jesu)ili nešto drugo jer ispada da su svi N416 iz istog izvora zbog one zelenkaste boje,ali kažem zbunila me pitura ispod ovoga.

brzi

Citat: netko  u Srpanj 05, 2008, 10:36:54
Da,a još nešto.Svi ljubičasti busevi došli su iz istog izvora.
To znam no zbunio me neki dan N416 koji je u Trogiru.Odzada mu se na par mjesta vidi ljubičasta boja.
Sad dali je bilo još ljubičastih buseva pa su oni bojani(ako jesu)ili nešto drugo jer ispada da su svi N416 iz istog izvora zbog one zelenkaste boje,ali kažem zbunila me pitura ispod ovoga.

meni se čini da je to roza boja  ;) je svi su došli iz istog izvora u Njemačkoj.Kao i Manovi SU240 i MB O307.Je i pojedini N416 su prije bili roze boje pa su prebojani...ali zanimljivo je kako su svi N316 ostali u rozo osim g.b. 127(Trogirski) kojeg su jedinog od 316 obojali kao i N416...