Autoprevoz Mostar

Autor erobuss, Studeni 23, 2007, 00:31:30

travego33

Zapadni je dobio garazu i to je mjesto na kojem je sad mercator jer he dika proda zemljiste,takodjer i linije su se podjelile ali su one za njemacku prodate globtouru a ona za osjek i zagreb autohercu ova za osjek je ukinuta,a sve lokalne linije su pripale mo-busu..tako da sad ne vidim tu tvoju logiku da bi slike trebale tamo pripadat ustvari svejedno je mogao ih je stavit i tamo ili ovdje

elvis

Jedan ISUZU je prodat nedavno firmi Sjaj Maglaj tako da je ostao samo jedan u AP-u,taj je lakiran u bijelo...i on je na prodaju ukoliko je neko zainteresovan

bridge

Samo kratko o ovim slikama SANOSA iDUBRAVE,znam da je sanos imao garazni broj 263 a za dubravu se ne sjećam.Druga bitna stvar oba dva autobusa su kupljena naravno prije rata i pripadala su jedinstvenoj firmi AUTOPREVOZ PUTNIČKI SAOBRAĆAJ MOSTAR.Kad je počela usrana podjela ti ali baš ti autobusi su kao i ime firme završili na zapadnoj strani.Isti ovakav sanos kupljen 1992.god samo bijelo čista boja je pogođen na stanici u istočnom dijelu Mostara i u temelj izgorio.Što se tiče podjele o tome ako baš nemate prave informacije nije ugodno diskutirat jer priča je duga i nije za čula rekla kazala vidjela i tako to.Moram priznat da djecu Mostarskog Autoprevoza malo uzburkaju takve priče jer mi taj AUTOPREVOZ PUTNIČKI SAOBRAĆAJ MOSTAR ne pamtimo kao dvojnu ličnost nego kao ponis grada i naših očeva.Nije kritika nego samo poziv na promišljenost hvala i l p

Shole

Bilo bi lijepo da podjeliš s nama čim više takvih informacijama o starom voznom parku,  a politiku ćemo na ovom forumu maknut u stranu

peron24

U Mostaru su prije rata postojali bijeli gradski Tamovi 260 A 116M  Autokaroserija, stariji plavi gradski Sanosi sa četverokrilnim vratima, i nekakvi žuti Ikarusi (nisam siguran tko je bio vlasnik Ikarusa). Sumnjam da je išta preživjelo rat.
Novoosnovana firma Autoprevoz Mostar je počela prometovati početkom 1994 kad se ratno stanje smirilo. Znam da je postojala linija za Split preko Širokog i Gruda koja bi krenula iz Mostara rano ujutro u 5:45 a iz Splita su se vraćali u 14:30. Bila je još jedna duža linija preko Međugorja, Čapljine i Ploča (neznam ko je prvih godina držao) a početkom 2000-tih je vozio Autoherc. Sredinom 90-tih prometna veza između zapadnog i istočnog dijela grada je bila nemoguća jer su svi mostovi bili srušeni. Nisam nikad do 2001 išao za Mostar tako da neznam točno kakvi su busevi vozili ali znam da su bili u jako lošem stanju i da su se često kvarili. U to vrijeme najpoznatija firma u Hercegovini je bila Livno bus koja je ratnih godina sa svojim TAM Avtomontažama išla iz Livna preko Splita za Njemačku.
2001 godina firma sa zapadne strane još nije imala nikakav kolodvor nego samo garažu sa parkiralištem nedaleko od stadiona "Bijeli Brijeg". Od voznog parka su imali jednu staru bijelu Setru 215HD, i Neoplane iz Croatia busa: plavi Transliner 807-J-590, plavi Jetliner i tamnocrveni Skyliner i nekoliko Graf&Stiftova na lokalnim linijama za Čapljinu, Grude itd

http://i423.photobucket.com/albums/pp312/CroHerc/Fotografija319.jpg

http://i128.photobucket.com/albums/p173/erobuss1/apmostar_transliner_634-j-0.jpg

http://i128.photobucket.com/albums/p173/erobuss1/apmostar_setra_435-a-513.jpg

http://i128.photobucket.com/albums/p173/erobuss1/autoprevoz_skyliner_038-j-4.jpg

Man lion's coach

Jos me neke stvari zbunjuju:
1. Vidim poslije rata i jedni i drugi autobusi su imali semu odnosno AP Mostar i Autoprevoz - Bus Mostar..
2. U razgovoru sa jednim vozacem on mi je rekao da je vozio liniju za Njemacku sa jednim ili dvojicom vozaca iz Zapadne Hercegovine, i jedan je od prvih, ali da su te linije radili sa onim Neobodijima!?

steyr1985

Ja se ne sjećam gradskih TAM-ova u  Mostaru , imali su mnogo Sanosa gradskih, prigradskih te i turističkih koji su većinom vozili Njemačku , Austriu i slobodni prijevoz. Imali su i par Dubrava kao i Avtomontaže 260 A 119 .  Imali su linije za Njemačku, Austriju, za sve veće gradove EX Juge.  Imali su i jednu liniju za  Split preko Čapljine i Metkovića u koperaciji sa Splitskim Prometom.  Početkom rata Promet je odustao od te linije za Mostar te ju je skratio do Metkovića i dugo godina vozio, međutim i ta linija je ukinuta.

elvis

G & S-ove je poslije rata imao Autoprevoz-bus, mislim 12 komada, u to vrijeme 4 Neobodya, jedan Sanos S 415,0303 15R koju i danas imaju, nekoliko MAN-ova 280 i 362...imali su i neke Ikaruse dok su radili gradski prevoz..

A jedan vozac mi je pricao da su na pocetku rata kupili mislim 3 MB 0404..sakrili su ih u garazu u bazi Juzni logor..navodno su izgorili nekad u ratu...

ist

Livno bus nije bio "u Hercegovini"

Man lion's coach

Neki od tih GIS su i sad zivi voze u GRAS-u.. Do 2004 neki su kod njih radili Opličiće, do prije par godina tu su bili zglobni Ikarus i jedan SR 280 zuti, koji je isjecen, rece mi jedan vozac im je 0303 u dobrom stanju sa vana, i da nema trunke hrdje, zbog aluminijske karoserije. Vozac S.K (Zna elvis na koga mislim)  isto je tako je meni rekao za te 0404.. Vidim na slikama, autobusi ista shema jedan ima tablice  nekadasnje HZHB dok drugi imaju RBiH..

elvis

Ako je ijedan otisao u GRAS onda nije medju zivima..kako sam mogao upratiti prolazeci pored baze GRAS-a i zadnja 2 su prebacena u dio gdje iskupljaju one za sjecu...jedan je bio u gradjevinskoj firmi Sirbegovic u Gracanici..0303 jest i sada u dobrom vizuelnom stanju a fali li mu ista ne znam, parkiran je iza garaze zajedno sa N 316 K i MAN-om 362 koji se zapalio na AS nedavno..

A sto se tice AP-a putnicki saobracaj imali su 2 Jetlinera koji su nedavno prodati, najmanje 2 Translinera (1 u Bugojnu sad a jedan isjecen) , jedan N 116, jedan N 122, jednu S 215 HD (sad Putnik Bugojno), 4 MAN-a 422 lion's star 1.gen i 2 MAN-a 2.generacije...jedan je imao udes negdje kod Splita i odmah poslije je prodat u B.Luku..imali su poslije rata neke Dubrave i Sanose...Hukic je od njih kupio mislim 6 autobusa...

Man lion's coach

Ako sam dobro shvatio trenutno imaju 5 manova, 2 temse, 1 isuzua i 1 turizma? Izgleda da zele sve rasprodati..

elvis

I 2 Temse Diamond...Isuzu i MB su na prodaju..hoce da kupe MAN-a...da sve budu MAN motori

steyr1985

Mercedese 404  je imao Autoprevoz putnički saobraćaj kupio ih je nove 1994 godine i sa njima održavao  linije za Njemačku, u to vrijeme je i AP Imotski kupio isto tako nove 404 .

Man lion's coach

Prinova, lion's coach 2009 godina..