Gradske linije 1 - 9

Autor NP-549, Svibanj 05, 2010, 21:23:37

Berlingo

Da su bar Srdoci pokrili s korektorom i da je to greska!

Shole

Citat: jedan_019  u Rujan 04, 2010, 10:10:53
A ti bolji dani će doći kad se naš/vaš dragi gradonačelnik sjeti uložiti malo u JGP jer ja ne vidim gdje on te novce troši da ih nema  :-X Par rupa na cesti je zakrpao a ostalo je kriminalno u svakom pogledu. Al opet uzaludno se bunimo kad se samo na novi autobusni kolodvor čeka već preko 20 godina i čekat će se još barem toliko.....

Činjenica je da je JGP  uglavnom svugdje u svijetu rupa bez dna, ali isto tako njime se postižu neki drugi ciljevi, tipa smanjenje broja osobnih automobila u centru grada što automatski smanjuje gužve i autobusi su točniji.  Ali ne, mi i dalje režemo vozne redove, što neminovno vodi k tome da će sve više ljudi vlastitim autima dolazit u grad.  A paradoks je tim veći što će isti ti auti bit parkirani u privatnim garažama od kojih Grad Rijeka nema ni kune zarade.  Nebi dao ruku u vatru da to nije neki prešutni deal između Grada i privatnih vlasnika garaža u kojem Grad svim svojim silama nastoji punit te garaže koje su još k tome u centru grada, valjda kao izolirani primjer u cijelom svijetu. Umjesto da je Grad na Mlaki napravio jednu turbo garažu sa minimum 2000/3000 mjesta i ko svaki normalan grad sredit da vozi nekakav vlak ili tramvaj prugom od Mlake do Brajdice.  Isto tako i u Toweru je garaža za 1500 auta i do nje odma pruga.  Al ne, mi mamimo aute u centar grada (dobro da im još i ne djelimo prigodne poklone kod Conta i na Žabici), a parkiranje u centru grada (ono pod ingerencijom Grada) naplaćujemo 4 kune po satu. Ma di to ima !!?? !!??  Pa u Zagrebu je na mjestima i po 15 kn sat, samo da te destimulira da ga koristiš.

Berlingo

Nisam siguran 100% ali koliko se sjecam u Dalmatinskoj ul. u Zagrebu je sat vremena 17 kn. I to samo sat vremena. Vise nesmijes ostati a za cas ti se stvori uplatnica na brisacu, naravno u foliji. Ja je dobio a zakasnio 20 min.Ono sta Zagreb isto ima je besplatan prijevoz u strogom centru grada. U Rijeci o tome mozemo mastati. Zbog toga je redovita slika kod nas u centru parkiranje po stanicama sa upaljenih sva 4. A jedna je garaza u Starom gradu, druga gore iznad Zabice. Nije mogao biti besplatan prijevoz od Fiumare do Zabice? Platis garazu sat-dva i idi u grad obavljati poslove gdje god zelis. Ajde kad je lijep dan lijepo je prosetati po Korzu, ali jesen je tu. Kise ce vrlo brzo. Moglo se to tako rjesiti. Po pljusku i jedna stanica busom jako puno znaci. Ali pisemo svi uzalud, oni nisu zainteresirani i ispravne odluke su samo one koje oni donesu.

mivano

Citat: Shole  u Rujan 03, 2010, 21:55:55
Da, Ikar ima pravo.  Uz par kozmetičkih  sitnica, od 6.9. je na snazi isti vozi red ko i na proljeće.  Ne branim nikog, dapače, barem ja serem po troleju i kad treba i kad netreba, al ovo je činjenica.  Poslije 18 i prije 6 sati je bilo nekih sitnih korekcija zbog kasnijeg izlaska i ranijeg povratka u garažu nakih smjena.  Špica je ISTA, s tim da je linija 2 pojačana.   BTW, nitko nigdje ništa ne piše o tome šta će vozit za KAMPUS
mislim da je negdje bilo govora o tome da za kampus prometne stvari počinju u 11.mjesecu....ali nisam siguran u to...

Shole

Znam da ne sad 6.9., al uopće se nigdje ništa ne spominje.  Neće valjda ova jadna dvojka još i to dobit, pa da bude turbo prekrcana i na istoku sa kampusom i bolnicom !  Onda krug još 5 minuta dulje (ako ne i više), a s obzirom na termine fakulteta i bolnica (oko 8 ) ispomoći će trebat sad i nadrugu stranu, a ne samo zapad.   Recimo da će krug bit par minuta duži, znači da ona 1 ispomoć ulazi u normalan krug, a pošto je vrijeme kruga povećano, a broj putnika pogotovo, moglo bi se desit da se još 2 busa moraju ubacit.  Dobit ćemo tad turbo frekventnu liniju sa minimum 14 buseva u krugu!  Hitno nam treba onda 10 četveroosovinskih Capacity Citara koji će vozit samo to!

Za direktora, da zna šta naručit:

EDIT: ili još bolje ovaj pošto nismo baš zadovoljni zadnjim CItarima:
http://4.bp.blogspot.com/__UIs6-gaeYw/RoZ8_jNNZdI/AAAAAAAAB7U/xpD8PB8oUko/s400/MAN+Lion%27s+City+GXL+concept+vehicle.jpg

mivano

A da produže 2a u taj kampus? To je moje mišljenje.

EDIT: dakle, da pojasnim: 2a ZZ - Trsat - kampus, 8 Torpedo - Trsat - kampus (naravno ne uz ovakav današnji raspored)

Ruske

ja sam odavno govorio: 2B dvorana mladosti - kampus - bolnica - pariz - dvorana mladosti

mivano

Citat: Ruske  u Rujan 04, 2010, 20:39:35
ja sam odavno govorio: 2B dvorana mladosti - kampus - bolnica - pariz - dvorana mladosti
Ruske, ne bih se baš složio, jer opet imamo preoterećenu dvojku + nepopularnost presjedanja (a znamo da mnogi studenti imaju aute koje do sada nisu imali gdje parkirati)

EDIT: kad malo bolje razmislim trebamo liniju koja ne prometuje nedjeljom - opet 2a; a možemo uključit i liniju 8 tako da samo radnim danom i subotom prometuje u kampus, a nedjeljom kao do sad)

Shole: kampus se otvara 1.10., što znači da bi nadležni u troleju trebali nešto ubrzo smislit

(ovo znači manji broj putnika na linijama 4 i 11 do Belvedera - Filozofski fakultet seli u kampus)

Mirta

Citat: Berlingo  u Rujan 04, 2010, 14:58:57
Nisam siguran 100% ali koliko se sjecam u Dalmatinskoj ul. u Zagrebu je sat vremena 17 kn. I to samo sat vremena. Vise nesmijes ostati a za cas ti se stvori uplatnica na brisacu, naravno u foliji. Ja je dobio a zakasnio 20 min..

U Dalmatinskoj ulici sat parkiranja stoji 12 kn. Ne možeš produžiti mobitelom, ali možeš doći, izaći s parkinga i isti tren se vratiti pa ti opet teče jedan sat. Jeftinije je parkiranje u obližnjoj garaži u Ilici 45. Od 8 do 18 sati je 7 kn po satu, a noću je 4 kn.
Nikad ne reci:"Nikad!".

ikar

Citat: mivano  u Rujan 04, 2010, 20:48:26
Citat: Ruske  u Rujan 04, 2010, 20:39:35
Shole: kampus se otvara 1.10., što znači da bi nadležni u troleju trebali nešto ubrzo smislit

Otvara se, ali sa kojim fakultetima? Koliko sam imao čuti svi jači fakulteti ostaju gdje jesu, a gore idu ovi "ljevi" - ala neki filozofski itd. (Bez uvrede onima koji tamo studiraju).

Berlingo

Citat: Shole  u Rujan 04, 2010, 20:03:57
Znam da ne sad 6.9., al uopće se nigdje ništa ne spominje.  Neće valjda ova jadna dvojka još i to dobit, pa da bude turbo prekrcana i na istoku sa kampusom i bolnicom !  Onda krug još 5 minuta dulje (ako ne i više), a s obzirom na termine fakulteta i bolnica (oko 8 ) ispomoći će trebat sad i nadrugu stranu, a ne samo zapad.   Recimo da će krug bit par minuta duži, znači da ona 1 ispomoć ulazi u normalan krug, a pošto je vrijeme kruga povećano, a broj putnika pogotovo, moglo bi se desit da se još 2 busa moraju ubacit.  Dobit ćemo tad turbo frekventnu liniju sa minimum 14 buseva u krugu!  Hitno nam treba onda 10 četveroosovinskih Capacity Citara koji će vozit samo to!

Za direktora, da zna šta naručit:
width=800 height=600]http://de.academic.ru/pictures/dewiki/67/Capacity_kaiserslautern.jpg

EDIT: ili još bolje ovaj pošto nismo baš zadovoljni zadnjim CItarima:
http://4.bp.blogspot.com/__UIs6-gaeYw/RoZ8_jNNZdI/AAAAAAAAB7U/xpD8PB8oUko/s400/MAN+Lion%27s+City+GXL+concept+vehicle.jpg
Ma ja bi rekao 20. Jer ako se dvojka na zapadu produzi preko Resetara do Kastva oni ce sigurno trebat biti tu, naravno uz povecanje standarda. Ili mozda 30 pa da voze u paru, dva odjednom? Blago mojoj zeni kao putnici, ima se tko brinuti o njoj!

Berlingo

Citat: mivano  u Rujan 04, 2010, 20:27:23
A da produže 2a u taj kampus? To je moje mišljenje.

EDIT: dakle, da pojasnim: 2a ZZ - Trsat - kampus, 8 Torpedo - Trsat - kampus (naravno ne uz ovakav današnji raspored)
Jako dobra ideja! Svaka cast! Ali poznavajuci njih i njihova objasnjenja u 2A bi ti bila 2 autobusa. A Grad Rijeka ne placa nista. A posto sad za tu liniju treba 2 autobusa, mislim da je to njima veliki gubitak ;D. A voznje nedjeljom? Pa da to uvedu bi odmah propali, ali siguran sam da bi studenti imali povecanje standarda.

kico101

Kao što je i bilo za očekivati, novi "zimski" vozni red donio je i nove rasprave. Stavovi se kreću od "katastrofe", preko "dobro je s obzirom na okolnosti", pa do "sasvim ok". E, sad. Teško da se mogu složiti da je baš katastrofalan, ali nije niti dobar s obzirom na potrebe i ( valjda ) nekakav cilj da se čim više koristi JGP, a manje osobni automobili. Znači, prihvatio bih da je novi vr više-manje onakav kakav se mogao napraviti s obzirom na potrebe i broj autobusa u ispravnom stanju. Ovdje ne bih o kvaliteti i pravednosti novih smjena za vozače, jer ih ne poznajem toliko dobro da bih mogao reći koliko su one kvalitetno izvedene, ali mišljenja vozača koje poznajem ( ovo se odnosi na Grad ) su poprilično negativna. No, kao što rekoh, ovdje ne bih o tome, već o onome kako ja vidim trenutnu kvalitetu vr, te nege moguće korekcije ( gledište je naravno, subjektivno ).

Prvo bih o tzv. špicama ili vršnim satima. Špice kako su nekada izgledale ( 6,30-8,30 i 13,30-16,30 ) danas više ne postoje, već se sve to nekako izjednačilo. Na većini linija najveće gužve ( koliko ja vidim ) nisu rano ujutro, već su pomaknute kasnije ( 7,15-8,30 ), posljepodne kako na kojoj liniji, ali uglavnom od 13-16 i ponovno od 19-21. Na nekim linijama, poput jedinice prema Pećinama busevi su gotovo prazni ujutro ( 6,30-9,00 ), ali su krcati kasnije, osobito od 9,30-12,00, te od 20-21,30 ( ovo je direktna posljedica rada Towera ). Što sam htio reći, da, meni se čini ( ispravite me ako griješim ), ali mislim da na većini linija klasično dodavanje autobusa u vršnim satima uopće nije potrebno, već bi trebalo zadržati isti broj autobusa u krugu od 06,00 do 21,00.

Gledajući vr po linijama, osobno stvar vidim ovako:

Linija 1 ( 79 polazaka ); slijed je do 06,00 svakih 16 minuta ( može proć ), nakon 6 pa do 8,30 svakih 12-13 minuta ( neki će reć sasvim dovoljno, ja držim da nije, ali dobro ), između 8,30 do 13,30 svakih 14-15 minuta ( s obzirom na opterećenje prerijetzko, ali tko šiša penziće, jel tako ), zatim ponovo 12-13 minuta do 17, a poslije svakih 15-18 minuta, što je doista prerijetko.
Linija 1A ( 51 polazak ); slijed svakih 16-22 min, a poslije 21 i svakih 30 min. Ono što ponovno ( mene osobno ) nervira su usklađenosti polazaka 1/1A.
Što se uopće uštedilo sa ovakvom kombinacijom. Izvan špice 5 je monotrala na 1 i 3 monotrala ili solo na 1A, znači ukupno 8. Stavimo 3 busa na 1 ( Pećine-Bivio ) i 3 na 1A ( Pećine-MDR ) i sa ukupno 6 autobusa (  sa ujednačenijim slijedom, bez dupliranja ), uštedjeli smo 2 autobusa. U vršnim satima neka se doda još 1, tako da sa 7 buseva naizmjenično imamo pokrivenu situaciju.
Linija 1B ( 17 polazaka ) - ponavljam, jedna od pogođenih linija, ali vozni red treba prilagoditi potrebama, a to su vožnje između 15 i 21 sat svakih 45 minuta ( ima mogućnosti, jer vožnja u smjeru Tower-Strmica traje u prosjeku 14 min, a obratno 10 ), i vožnje prema Strmici u 21 i 21,45. Subotom poslijepodne ( najveće opterećenje za Tower ), također vožnje svakih 45 min  sa zadnjim polaskom u 21,30, a nedjeljni vozni red od 13 do 21 svakih 60 minuta.

Nastavak slijedi navečer..... ;)
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

ikar

Ostalo se na starom tipu smjena, zasad. Što se tiče prigovora i kritika na nove postoji jedna narodna: "Curo, ne kudi konja kojeg nisi jahala!"  ;)

kico101

Citat: ikar  u Rujan 05, 2010, 14:28:35
Ostalo se na starom tipu smjena, zasad. Što se tiče prigovora i kritika na nove postoji jedna narodna: "Curo, ne kudi konja kojeg nisi jahala!"  ;)
Ne moraš ga jahat, ako vidiš da je prethodnog jahača taj isti konj bacio u zid. ;D
Hoću reć, ne moraš probati smjenu da bi znao da 14 krugova u srednjoj na četvorki nije za ljude slabih živaca.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.