Gradske linije 1 - 9

Autor NP-549, Svibanj 05, 2010, 21:23:37

Bocko

Citat: Bari  u Travanj 15, 2013, 19:40:06
ZTC & 567 sa papirnatom tabelom PEĆINE BIVIO

Kada je samo takva tabela u ponudi...

Matija87

nedavno su kupljene nove tabele

Matija87

danas sam vidio nacrtane žute linije na podu u ul.viktora cara emina i kurelčevoj :O imali to kakve veze s kružnom linijom?
Mislim da bi zelena linija (barem ja mislim) povezivat ul.v.cara emina ciottinu (tamo je viđena stanica), erazma barčića,kurelčeva,žrt.fašizma pa preko a.k.miošića do strossmayereve.

Boki651

Ta zelena linija je totalna debilana, kao da onaj tko dođe npr. sa 29 u grad ne može sa npr. 6-icom do željezničke, nego će baš čekat ekološki bus 20 minuta. Totalno neobjašnjivo.

kico101

Iako ne spada u linije 1-9, evo je ovdje:

http://www.autotrolej.hr/Download/2013/05/13/Linija_100.pdf

Nije mi baš jasno kako će raditi korekciju u Cambierievoj ( označena je na shemi ), jer tamo nema zaustavljanja bez stvaranja dodatnog čepa. Vidim vožnje su svakih 15 minuta, što je zadovoljavajuće, ali trasa definitivno nije baš idealna. U smjeru istok-zapad ima dobru povezanost s ostalim linijama, dok u smjeru zapad -istok, osim sa 3-com nema zajedničkih stajališta, što nije baš najbolje. Doduše, subotom i nedjeljom se vraća od jadranskog trga preko Rive, ali mislim da je nedjeljom potpuno bespotrebna.

A može se problem druge korekcije vrlo jednostavno riješiti produženjem iz Cambierieve u Završnikovu, a uz raskrižje sa Nikole Cara napraviti korekciju, zatim istom ulicom prema raskrižju sa V.Cara Emina i N. Tesle, stajalište smjestiti u znatno manje opterećenoj N. Cara ( čime prestaje potreba za stajalištem u V. Cara-Emina ).

Da bi se dobili dodatni putnici na istočnoj strani linija je iz Žrtava Fašizma mogla skrenuti lijevo na Titov Trg, zatim u Križanićevu, Bulevard Oslobođenja i do Trga Braće Mažuranića, čime bi se mogli koristiti i školarci iz gimnazije, ali i brojni korisnici zavoda za zapošljavanje ( umjesto da autima zakrčuju ulicu ispred ).

Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Bari

Tko kaže da dvojka više ne vozi na Pećine? (isprike na lošoj slici)
KREPAT MA NE MOLAT !

kico101

S obzirom da mi se ne da otvarati novu temu za Zelenu liniju ( iako je zaslužila ), napravio sam jednu grubu analizu ( neka mi profići oproste ako sam negdje fulao-koristio sam podatke do kojih sam uspio doći ).
Naime, jučer sam si dao oduška i malo prošetao gradom, te malo pozornije pratio popunjenost linije 100. No, prvo, moram primijetiti da je vr tako složen da se 2 minibusa u jednom trenutku mogu vidjeti zajedno u Šet. A.K.Miošića, što baš i nije ekonomično ( poprilična se hajka svojedobno digla kada su viđene 2 1-ce na okretištu na Biviju, ali 1-ca nije izborna linija ). No, dobro, ono što sam uočio u 10 prolazaka minija na zelenoj liniji-ukupno 8 putnika-zaokružit ću 1 putnik po krugu.

Za mjerenje dužine linije koristio sam google karte i osobni auto. ;D

Napravit ću usporedbu diesel linije 1B i plinske zelene linije 100, za razdoblje od početka prometovanja linije 100 ( 13.05.2013. ) do 31.05.2013.:

Linija 1B  Tower Centar-Trsat-Strmica

Dužina kruga:
TC-Strmica-TC          9,2 km
Trsat-Strmica-Trsat  2,3 km
TC-Trsat-TC              6,9 km

Ukupno polazaka ( za razdoblje 13.05-31.05. )
RD, trasa TC-Strmica         168
RD, trasa Trsat-Strmica     56
RD, TC-Trsat                       14
SUB, TC-Strmica                 14
Ukupno: 252 polaska

Ukupna kilometraža:   ( 168+14 )x9,2 km+56x2,3 km+14x6,9 km= 1899,8~1.900 km

Potrošnja cacciamali Urbi 65C17 na 100 km, diesel:  19 l
1.900/100= 19 dionica od 100 km x 19 L/100 km x 9,4 kn/lit = 3.393,4 kn

Prosječno putnika po krugu:  8 x 252 vožnje= 2.016 putnika
Neka je samo svaki peti putnik platio povratnu cvikalicu ( zaokružimo na 8 kn po vožnji ), tada imamo 2.016/5=403 putnikax8 kn= 3.226 kn ( zbog jednostavnosti ovdje nisam računao one sa pokaznama-račun je malo presložen za mene ).
Od troška diesela 3.393 kn oduzmimo prihod od karata 3.226 kn - ostaje "manjak" od 167 kn. Zapravo mogli bi reći da je ( u današnjim mjerilima ) linija ipak donekle isplativa ( iako ovdje nisam računao ostale troškove eksploatacije vozila, plaće vozača itd, ali ovo je samo za usporedbu ).

Linija 100  Šet A.K.Miošića-Cambierieva

Dužina kruga:
4,7 km ( za subotnju i nedjeljnu trasu razlika je neznatna, pa ću računati s ovom vrijednošću )

Ukupno polazaka ( za razdoblje 13.05-31.05. )
RD      840
SUB     23
NED     17
Ukupno: 937 polaska

Ukupna kilometraža:   937 x 4,7 km = 4.404 km

Potrošnja cacciamali Urbi CNG na 100 km, plin:  16 kg/100 km
4.404/100= 44 dionice od 100 km x 16 kg/100 km x 7,5 kn/kg = 5.280 kn

Prosječno putnika po krugu:  1 x 937 vožnje= 937 putnika
Neka je samo svaki peti putnik platio povratnu cvikalicu ( zaokružimo na 8 kn po vožnji ), tada imamo 937/5=187 putnikax8 kn= 1.496 kn ( zbog jednostavnosti ovdje nisam računao one sa pokaznama-račun je malo presložen za mene ).
Od troška plina 5.280 kn oduzmimo prihod od karata 1.496 kn - ostaje "manjak" od 3.784 kn, bačenih u vjetar.

Taman da su obje linije jednako popunjene proizlazi da je 5.280/3.393=1,56 omjer utroška goriva, odnosno linija 100 je 56% skuplja, a ako uzmemo popunjenost 3784/167=22,7, znači linija 100 je 22,7 puta neisplativija od linije 1B. Stoga se ukidanjem ove bespotrebne linije mogu dobiti potrebni polasci na 1B tijekom dana u taktu od 45 m, te subotom i nedjeljom popodne i još bi bilo jeftinije.

Opet, napominjem, ovo je samo gruba računica koja ne uzima u obzir ostale troškove osim goriva prema prijeđenoj kilometraži, ali mislim da pokazuje smjer u kojem treba ići. ;)

Shole

Pretpostavljam da je sa velikom točnošću sve izračunato, a ja ću reć samo:

Citat: kico101  u Svibanj 30, 2013, 10:17:12
....... ali 1-ca nije izborna linija

kico101

Novi vr od 17.06.:
http://www.autotrolej.hr/default.asp?ru=1&gl=201306140000001&sid=&jezik=1

Nadam se jedino da neće Citelisi voziti preko ljeta na 1-ci, jer će bit poginulih, a isto tako se nadam da linija 100 neće doživjeti jesen ( usput, po novom vr, radnim danom ide rjeđe ( cca svakih 32 min ) nego subotom i nedjeljom ( cca 30 min )). PAŽNJA: Izbori su završili!
S ovakvim vr-om ne znam čemu u ljetnom voznom redu uopće linije 2A,8A i 9. Ali u Troleju imaju kuna viška.

Boki651

Ovih 22:45 sa Križa kao zadnji polazak radnim danom bolje ne komentirati. Očito svi oni kojima je jedina varijanta bus će morati već u 22:50 bit na stanici, ako ne žele taksi plaćati. Bolje je Citelise uopće više ne koristiti tijekom ljeta, jer to će biti rasulo. U busevima ne radi klima, a ako je upaljena samo oko vozača se osjeća, dok je u sredini i na kraju busa kuhanje.

shef

Citat:RIJEKA  Nova gradska linija javnog prijevoza, službeno nazvana broj 100, a neslužbeno »Zelena linija, budući da je održavaju isključivo minibusevi na prirodni plin puštena je u promet u svibnju. Osnovna ideja vodstva »Autotroleja« bila je povezati što više sadržaja u samom središtu grada, kako bi ih učinili što pristupačnijim građanima, i to na ekološki prihvatljiv način – vozilima na prirodni plin koja imaju znatno manju emisiju štetnih plinova i čestica od uobičajenih minibuseva pogonjenih diesel gorivom.

Kao rezultat uvedena je linija na potezu od Rječine, točnije Šetališta Andrije Kačića Miošića do Potoka, odnosno Cambierijeve ulice, koja povezuje brojne i sadržaje koncentrirane u samom središtu grada, od autobusnog i željezničkog kolodvora, KBC-a, do gradskih ustanova i institucija, srednjih škola i Fine. Kako su Riječani prihvatili ovu novost u gradskom prijevozu, odlučili smo provjeriti na licu mjesta, vožnjom od Cambierijeve do Šetališta Andrije Kačića Miošića i natrag, radnim danom ujutro.
Po ukrcaju u plavo obojeni minibus na kojemu velikim slovima stoji Riječanima već dobro poznati natpis – vozim na plin, prema okolišu sam pristojan i fin, u njemu, osim vozača nalazimo jednu jedinu putnicu, Riječanku Leu Majetić koja nam je kazala kako joj je to prvi put da se vozi linijom 100.
– Krenula sam iz Strossmayerove, a idem do Elektroprimorja. Mislim da je ova linija idealna za obilazak središta grada i obavljanje raznih poslova. Odlična ideja koju podržavam, ali i predlažem da ova linija bude besplatna, jer tada bi je ljudi sigurno mnogo češće koristili, kazala je Majetić koja se, kako je najavila, iskrcala već na idućoj stanici, u blizini zgrade Elektroprimorja.

U minibusu smo ostali sami. Neće to dugo potrajati, već će se netko ukrcati, pomislili smo – i prevarili se. Na čitavom ostatku kruga oko centra Rijeke, baš niti jedan jedini putnik nije se odlučio ući u minibus. Nekoliko ih je pristupilo bliže vozilu, što nam je dalo nadu da ćemo »ugrabiti« bar još pokojeg putnika, ali svi su uglavnom samo u čudu pogledali broj 100 na prednjem dijelu minibusa, okrenuli se i nastaviti čekati neki svoj bus, s manje znamenaka.
Jedna jedina putnica na čitavom »điru« oko centra daje naslutiti da Zelena linija nije zaživjela među Riječanima, pa smo za komentar zamolili i nadležne u »Autotroleju«, od kojih smo zatražili i podatke o prosječnom dnevnom broju putnika od uvođenja linije. Iz gradskog prijevoznika odgovaraju kako je linija uvedena kako bi povezala bitne lokacije u gradu.
– Riječ je prvenstveno o trasi prometovanja koja do sada nije bila uključena u javni gradski prijevoz, a na kojoj se nalaze izuzetno zanimljive i frekventne lokacije tako da trasa prometovanja kreće od Šetališta Andrije Kačića Miošića do Fiumare, potom uz Palazzo Modello, ex Slavicu, željezničku stanicu te skreće u Cambierijevu ulicu i zaustavlja se točno nasuprot ulaza u riječki KBC. Trasom je također obuhvaćen i HEP, kao i FINA, nekoliko srednjih škola, te HZMO i potom se sjevernom stranom ulicom Žrtava fašizma linija spušta u grad. Linija je prvenstveno zamišljena kao brza gradska linija koja je namijenjena onim korisnicima koji imaju potrebe za navedenim sadržajima kao i onima kojim je potreban prijevoz samim centrom Rijeke, odgovaraju iz »Autotroleja« uz diplomatsko navođenje kako broj putnika »varira ovisno o dobu dana, pa je tako popunjenost veća u jutarnjim satima te poslijepodne, po završetku radnog vremena«.
Citat:Iz »Autotroleja« poručuju kako je o opravdanosti uvođenja ove linije prerano govoriti, budući da je ona još u probnom režimu.

– U tijeku su ljetni školski praznici te razdoblje godišnjih odmora a što se osjeća na svim gradskim linijama. Smatramo kako ćemo prave pokazatelje o učinkovitosti linije imati od početka rujna, odnosno po završetku godišnjih odmora i početku nove školske godine. Iz tog razloga i sam vozni red je koncipiran na način da su u obzir uzete spomenute činjenice kao što se i inače čini tijekom ljeta, tako da za vrijeme trajanja ljetnog voznog reda na liniji 100 prometuje 28 polazaka radnim danom, te subotom 23 i nedjeljom 17, dok je za vrijeme trajanja zimskog voznog reda linija obuhvaćala 60 polazaka radnim danom, stoji u odgovoru »Autotroleja«, uz napomenu kako je linija bila najviše korištena u prvih tjedan dana prometovanja, kada je bila besplatna.

Sve Novi List, Marinko Glavan. Obožavam objašnjenja za očiti promašaj.
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

mivano

S 1a treba skinuti jedna kola i prebaciti ih na 1. Poslije 3.Maja 3 putnika u busu.

Shole

onda se gubi interval jer dobijaš 4+2, mada po meni tu uopće nije loše.  Ionako je 90% zajedničke trase,  M.Draga je elitno naselje koje ne zahtjeva neki pretjerano jaki interval, a dionica od Krnjeva do Vere Bratonje će svejedno bit pokrivena samo što će bus produžit ravno, a ne skrenut gore.

Smjer prema zapadu i nije tako kritičan jer ljudi uđu u prvi koji dođe i ako je to slučajno 1A onda se iskrcaju na prvoj stanici nakon što skrene i spuste se pješice po onih 20-ak stepenica.  Problem je povratka prema centru grada jer tada svi čekaju čistu jedinicu kod stadiona. I kupači i šetači i oni koji treniraju u atletskom klubu.  Puno veća gužva je zato u tom spomenutom "B" smjeru PREMA gradu

ikar

Zimi osobno nisam nikad vidio navalu u 1ci iza zadnje zajedničke stanice u "A" smjeru... Ljeti bi dobro došlo prebacit bus sa 1a, ali zimi mislim da i ne...

ikar

Stigli jesenski vozni redovi, nema nikakavih izmjena osim što linija 8A ima novi raspored gdje su polasci svaki sat na 50 iz grada (osim prve vožnje u 7.45) a polasci iz Kampusa svaki sat na 10. Linija prometuje od 7-16 sati i vozit će je sektor prigrad!