Project: Save the 412, najstariji SU220

Autor 412, Srpanj 13, 2010, 17:27:02

111222

ljudi uglavnom svašta pričaju jer NE ZNAJU...tako da se ne triba na to obazirat...meni je veći gušt se vozit u 567 nego u citaru npr...uz to, apsolutno podržavam ideju da se uz 412 sačuva i 567...doduše samo bih upozorija da 567 treba generalni remont unutrašnjosti...kakvo je stanje 412 ne znam, ali kad bi bile neke ture sa 412 i 567 sigurno bih platija...a i kako je napisano prije, turistima je to "napeto"...dubrovčani su nekoliko svojih avtomontaža sačuvali pa zašto ne bi trolej bar dvi

Boki651

Da dodam i tome, činjenicu iz Budimpešte. Imaju nekoliko tzv. HOP ON-HOP OFF turističkih autobusa, niti jedan nije iz ovog stoljeća (bar one koje sam ja vidio).

Tako da uz 412 bi posao i pol bio sačuvati i 567, a DD-a prodati, jer je isplativije bilo neki stari prenamjeniti, nego kupovati nešto u čemu se voze vozač i ljudi iz TZ Rijeke.

M.A.N. boy

Eto ideju smo im dali a sad je sve ostalo na njima,  ipak im mi ne možemo naredit da bus moraju sačuvat ili nešto drugo.
Vrijeme će pokazat što su smislili za 412 a nadam se i za 567, za početak bi bilo dovoljno da ga ostave  postrani u garaži kad mu izađe registracija pa ako se s vremenom odluče nešto radit s njim da bude makar u komadu. Što se tiče neke generalke unutra i vanka sigurno će trebat ali o tom potom.
Pošto sam jučer na neku foru uspio otvorit čitav članak na stranicama Novog lista, danas više ne mogu (šteta da nisam kopirao). Samo da spomenem da na kraju teksta gospoda iz autotroleja komentiraju kako su primjetili da je strancima koji ljetuju u Rijeci i okolici taj bus (pretpostaljam i ostalih par komada do nedavno) svojevrsna atrakcija pa ga uvijek  slikaju a mnogi se i provozaju jer takvih kod njih više nema.
Stoga mislim da ne mogu reći u autotroleju da taj bus nije zanimljiv samo treba imati neki nos za biznis i organizirat nesto kako valja a ne  da se to na kraju sve svede na 2 izlaska godišnje iz garaže čisto radi "propuhivanja motora".

Što se tiče DD-a i njegovog turističkog "djelovanja" i dali je potreban neću komentirat pošto nisam baš stručan niti sam upoznat s detaljima. Valjda u upravi TZ-a i troleja znaju jel isplativ ili ne.

echo

Uvijek sam mislio da SG 220 ima dušu trkaćeg automobila, drago mi je da su sada izašla van neka slična mišljenja. Gradski se autobus inače percipira kao nešto sporo, dosadno, nezanimljivo. Ništa ne može biti više pogrešno za stari MAN. Čim ima malo više prostora za ulovit brzinu, kao na 32-ojki, brz je, agresivan, vrlo stabilan u zavoju, ali posebna stvar uvijek je bila zvuk motora, hipnotički, potpuno te obuzme. Ima poseban feeling i magiju, istančan karakter, snagu i ljepotu. Novi busevi uopće nemaju tu dimenziju, dosadni su kao tramvaji. Linija 32 bez SG 220 - to više nije to. Apsolutno podržavam ideju da je barem jedan primjerak sačuva, i ako je ikako moguće, sa originalnim MAN-ovim motorom.

BTW, svima onima koji se eventualno smiju privrženosti tom starom autobusu, može se navesti čitav niz objektivnih argumenata njemu u prilog jer smatram da je u mnogočemu funkcionalniji u odnosu na novije modele, što itekako utječe na kvalitetu usluge

NP-549

Temu možemo zaključati,  412 ide u rashod ovih dana  :(

kico101

Iskreno, nisam ni sumnjao.
Toliko o gradu industrijske baštine, gdje nepovratno propadaju strojevi, zgrade i ljudi.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Boki651

111222

bože debila  >:(
glavno da žele preoblikovati rijeku u europski grad kulture...a ovaj autobus (a i cili trolej) su jedni od simbola rijeke... pa u pm čini mi se da rijeka ionako cijela gubi svoj identitet kojim se diči... kad oni nisu u stanju iskoristit jedan old timer autobus u turstičke svrhe ili za promociju...

ako iko može, neka pokuša bus slikat... a kolika bi cijena bila 412 za kupit??

Paško

Žalosno, ali najviše jadno šta su se sad na ovo odlučili.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Boki651

Ne mogu ne sakriti svoje razočarenje. Šta baš nitko u ovom usranom gradu nije mogao sačuvati povijest? Pa taj bus ima DUŠU, nešto što ni jedan od ovih nikada neće imati. Šta baš toliko para košta održavanje da se ne može bus malo dotjerati i koristiti za posebne prigode?

S nostalggijom sam pročitao ovu temu i izdvajam najzanimljivije.
Ljudi su došli radi njega radi snimanja reklame, kako svi to vide, samo odgovorni u ovom gradu ne?

Što je s ovom pričom?
Citat: BARCODE  u Studeni 12, 2012, 23:13:43
Ako su neki gledali ranije moje posteve vezano uz 412 mogli su vidjeti da pišem o tome kakao bi se ljudi iz grada i uprave Autotroleja trebali dogovoriti da se sačuva jedan autobus tog tipa. Upravo to je i napravljeno. 412 neće se registrirati da bi prevozio putnike jer po godinama starosti treba imati posebne dozvole i bla,bla,bla...  Taj autobus biti će opremljen i registriran samo pokazivanje kakovi su nekad autobusi vozili Rijekom. On ima čak i svoju mini repliku koja stoji u vetrini hola upravne zgrade

Žalosno da se moramo oprostiti od ove legende.  Njegova je sudbina ta što je u krivom gradu u krivo vrijeme. Netko drugi bi znao cijeniti njegovu povijesnu vrijednost, mi ne znamo.  :(

Fotka iz teme
http://i1081.photobucket.com/albums/j356/AMFanovPBaccount/IMG_20140926_144558.jpg

Dreamwalker

Možda će zvučati kao neka blesava parola, ali to je naša realnost. Nije to samo tako u Rijeci, to je tako i u ostatku Hrvatske. Oni koji mogu nešto učiniti, ne vide nešto što ne piše u nikakvim knjigama, ne vide nešto što se ne uči na fakultetima, ne vide vrijednost nečega što je obilježilo povijest jedne firme, jednog grada. Vjerojatno zato što ne vole svoj posao.
U nekim zemljama turizam cvijeta na takvim stvarima. Ljudi odlaze na neka mjesta i troše enormnu količinu novaca da se voze vlakovima starim 100 godina, London je poznat po svojim crvenim katnjacima, i da ne nabrajam dalje. Moramo se pomiriti s činjenicom da ova država, pogotovo obalni dio živi od turizma u kojem imamo toliki potencijal, a ne znamo ga iskoristiti. Gasimo naše zrakoplovne kompanije koje su nam dovodile turiste koji su trošili dobar novac kod nas zbog raznoraznih stranih kompanija čija prazna mjesta financiramo mi, a njihovi putnici i ne troše neku lovu kod nas. Jadrolinija masovno šalje u rezališta brodove koji su, kao i 412 imali dušu. Te brodove su mogli urediti i otvoriti turističke panorame po Jadranskim otocima kojih imamo jako jako puno. I za kratko vrijeme bi se sve to isplatilo.

412 je samo kap u moru neiskorištenog kapitala u ovoj državi. Primjera ima na stotine i mogao bi ih nabrajati do sutra.

Živio Autotrolej.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

U37

Šta če biti s tim autobusom? Jel se bude prodao ili ide u razrez?

Postoji rešenje, nije idealno ali barem če ostati originalan i vozan - u inBUSclub-u iz Trsta su zainteresirani, pravio bi društvo Slavnikovom MAN-u SG220. 

Avtomontaža

Ovo je stvarno nevjerojatno. Kod nas se stvarno ne znaju mnoge stvari cjenit. Ove Avtomontaže bi stvarno trebale se sačuvati, a isto to vrijedi i za TAM-ove kojih u Hrvatskoj ima vrlo malo. No većina misli suprotno. ZET je sve svoje TAM-ove i Avtomontaže izrezao nije sačuvao ni jednu. Od Prometovih je živa samo 688-ica koja će kada je joj istekne registracija vjerojatno biti ispilana. U Dubrovniku ih još vozi samo nekoliko. U Njemačkoj još se mogu na cestama vidjeti legendarne O305-ice i O307-ice koje su sredinom 90-ih spasile mnoge hrvatske prijevozničke firme od propasti. No ti se busevi više ne mogu vidjeti kod nas, a i oni su se mogli sačuvati. Stvarno ne znamo cijeniti svoju povijest osim one i ne baš lijepe. Uništili smo sve što smo mogli.

M.A.N. boy

Prava šteta! Baš sam se razočarao u autotrolej!!!  Sve sam kontao kad ga jednog dana budu sredili naletit ću obavezno do Rijeke na koji đir s njim ali sad kako se čini to neće biti za ovoga života. Možemo mi isfuravat što hoćemo ali daleko smo mi još od zapada i  zapadnjačkog načina razmišljanja i očuvanja ovakvih i sličnih stvari kao turističke i kulturne atrakcije, pa hej mi imamo sunce i more i to je naš  razvojni plan za narednih 20 godina. ( Ne daj Bože da zahladi ali prešaltali bi se mi garant  na prodaju  snijega i leda!)
Dok  jednom možda dođemo do kakve takve razine svijesti da bi valjalo i nešto očuvat kao podsjetnik na neka druga vremana neće ostat vozila starijih od arwaya, crosswaya i sličnih, ali tko nam je kriv!!!!! Imali smo šansu........

ADIO 412

111222

na kraju je 412 izrezan ili prodan u trst??