autobusi.org Forum

Gradski prijevoz => Ostali gradovi => Šibenik JGP => Autor teme: Paško u Kolovoz 06, 2021, 01:57:32

Naziv: Gradski parking, Šibenik
Autor: Paško u Kolovoz 06, 2021, 01:57:32
Gradski parking d.o.o
Draga 14, 22000 Šibenik
tel: 022 200 770
https://www.gradski-parking.hr/


Otvaram novu temu za novu tvrtku koja će uskoro (početkom sljedeće godine?) zamijeniti Autotransport na gradskim linijama u Šibeniku. Za firmu su mnoge stvari još provizorne - linije, cijene, pa čak i ime. Jedna bitna stvar ipak nije potpuno provizorna, a to su autobusi. Grad Šibenik raspisao je u travnju natječaj za jedanaest novih solo niskopodnih autobusa. Nabava je dio EU projekta "Povećanje integrirane mobilnosti na području Grada Šibenika - povećanje broja putnika u javnom prijevozu" koji obuhvaća izradu studijske dokumentacije za organizaciju i integraciju javnog prijevoza na području grada Šibenika te razvoj aplikacije zbog unaprjeđenja informiranosti korisnika i olakšavanja korištenja različitih usluga iz sektora prometa.

https://www.sibenik.hr/clanci/grad-sibenik-kupuje-11-novih-niskopodnih-autobusa/10701.html

Citat:Grad Šibenik kupuje 11 novih niskopodnih autobusa

Grad Šibenik pokrenuo je otvoreni postupak velike vrijednosti nabavke ukupno 11 novih autobusa s petogodišnjim održavanjem i dugogodišnjim jamstvom, za potrebe javnog autobusnog prijevoza na ukupno sedam gradskih linija u Šibeniku. Niskopodni autobusi dužine 12 metara omogućiti će lak ulazak osoba s otežanom pokretljivošću, kao i olakšan ulazak osobama u invalidskim kolicima, te će biti u njima biti dostupna mjesta za roditelje s kolicima za djecu. Visoke su razine opremljenosti i norme EURO6, čime će se ostvariti privlačnost njihova korištenja, ali i pozitivan utjecaj na klimu i okoliš, s obzirom da će zamijeniti postojeće autobuse koji trenutno prometuju na tim linijama, a niže su EURO norme.

,,Projekt Povećanje integrirane mobilnosti na području Grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom prijevozu, kroz koji se nabavljaju ovi autobusi, obuhvaća i izradu studijske dokumentacije za unaprjeđenje javnog prijevoza na području grada Šibenika za koju je natječaj u tijeku, a koja će nam pomoći definirati smjer i način razvoja istog. Također uključuje aplikaciju koja će podići informiranosti korisnika i olakšati korištenje različitih usluga iz sektora prometa u Šibeniku. Projektom je predviđena nabava i postavljanje info-opreme za uređenje 17 autobusnih stajališta, a koje je osmislio vrsni šibenski dizajner. Kroz isti projekt smo uvelike platili izgradnju i opremanje same Poljane. Svim navedenim, a novim visokokvalitetnim autobusima direktno, će se značajno podići sigurnost, dostupnost i atraktivnost javnog autobusnog prijevoza u Šibeniku. Sve su ovo konkretni koraci i na njima ne mislimo stati.", kazao je zamjenik šibenskog gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta.

Procijenjena vrijednost za nabavu novih autobusa iznosi 24,3 milijuna kuna, od čega će 85 % financirati iz europskog Kohezijskog fonda i nadležnog Ministarstva.

Natječaj je sadržavao par vrlo neobičnih tehničkih zahtjeva za autobuse koji će voziti linijama koje još nisu ni izmišljene, poput minimalne snage motora od visokih 260 kW i njegove ukupna zapremnine (min. 7700 ccm max.9500 ccm) i okretnog momenta (min 1400 Nm). Nakon roka za dostavu ponuda jedina je ponuda stigla od Auto Hrvatske. 30. srpnja zato je šibenski gradonačelnik potpisao odluku o odabiru te ponude, a rezultat toga, ako ne bude kakvih nepredviđenih okolnosti, bit će dolazak prvih Lion's City 12C u Hrvatsku. Evo izvadaka iz same ponude:
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: Paško u Kolovoz 06, 2021, 02:09:55
Valja spomenuti da Grad čak već ima jedan autobus, Otokar Navigo C Maxi City. Stigao je u srpnju 2018. - evo vijesti o dolasku:

https://hrturizam.hr/sibenik-minibusom-povezuje-svoje-tvrdave/

Citat:U sklopu europskog projekta ,,Revitalizacija područja tvrđave sv. Ivan", Grad Šibenik nabavio je midibus s ciljem provođenja edukacijskih programa i radionica odnosno, za potrebe transfera i obilaska arheoloških nalazišta na području Šibensko – kninske županije, a u sklopu terenskog rada edukativnog kampusa sv. Ivan.  Također, autobusom će se povezati sve tri šibenske tvrđave.

,,Autobusom ćemo povezati sve tri tvrđave, te će služiti u provođenju različitih edukativnih aktivnosti namijenjenih prvenstveno djeci, domicilnom stanovništvu, ali i turistima. Cilj nam je produžiti sezonu, a upravo jedan od sadržaja na tvrđavi sv. Ivana je edukacijski kampus namijenjen obrazovnim programima koji će trajati čitavu godinu. Tvrđava sv. Ivana bit će ishodište, a sva kulturna  i arheološka dobra u gradu Šibeniku i njegovoj okolici  predmet posjeta i raznih aktivnosti." izjavio je gradonačelnik grada Šibenika, Željko Burić.

Midibus, marke Otokar Navigo C, ima ukupni kapacitet od 40 osoba koje uključuju i invalidska kolica. Ukupna financijska vrijednost projekta ,,Revitalizacija tvrđave sv. Ivana"  iznosi 50.014.742,95 kn. Europska unija projekt sufinancira sa 41.486.646,05 kn iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, dok ostatak sredstava osigurava Grad Šibenik.

Fotografije: https://www.sibenik.hr/clanci/prezentiran-midibus-u-sklopu-projekta-obnove-tvrave-sv-ivana/8755.html

Ipak, izgleda da baš i nije najbolje iskorišten. Trenutno je vrhunac turističke sezone, a Otokar stoji - odjavljen.
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: Lion's Driver u Kolovoz 06, 2021, 16:59:38
Koji je razlog izbacivanja ATP Šibenika? Da li je firma sama odustala od JGP ili?
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: Paško u Kolovoz 06, 2021, 17:34:45
Konstantno opadanje kvalitete usluge s jedne strane, ali i to da je većinski vlasnik Autotransporta Čazmatrans, a općina Šibenik ima udio od samo 4,84%
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: smogovci.bbb2 u Kolovoz 06, 2021, 19:19:42
Zar nije i ona priča, kad grad ima vlastitu tvrtku samo onda može dobiti nove autobuse putem EU
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: zlepur1 u Kolovoz 07, 2021, 10:02:04
U prvom redu u pitanju je nekvalitetna usluga, ponekad neredovitost ili neprometovanje linija kao i masakr voznog reda naročito subotom i nediljom. Druga stvar su vrlo visoke cijene karata, kao i samovoljno određivanje trase pojedinih linija. Npr linija Mandalina Bilice koja je glavna gradska transverzala svedena je na kombi prijevoz ss 8 mjesta pod izgovorom da nema putnika pa nerijetko dolazi i do komičnih situacija, sa svega par polazaka tijemom dana. Dalje, linije prema turističkim mnestima koja su pod gradom svedene su isto na minimum a subotom i nediljom su katastrofa, npr np Krka, Žaborić, Zaton, Raslina itd, tako da je bilo nužno poduzeti neke korake da se stanje poboljša i svede u razumne okvirr. Da se razumimo nemam ništa protiv atp Šibenik, al izgleda da uprava Čazme ne kuži ili ne želi da stvari krenu na bolje grad je takav kakav je, prigrad nikakav a međugrad je na dvi tri linije, ostalo vozi čzt nova.
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: Majstor u Kolovoz 07, 2021, 10:06:03
Sto su uništili Krka promet i sl
Mogli su imati partnera u njima a ne Cazmatransu
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: Paško u Rujan 01, 2021, 16:31:13
Potpisan ugovor za nove MAN-ove:

https://mok.hr/vijesti/item/33278-odzvonilo-autotransportu-u-sibeniku-grad-narucio-11-novih-niskopodnih-autrobusa-i-osniva-svoju-komunalnu-tvrtku

Citat:31. kolovoza 2021.
ODZVONILO AUTOTRANSPORTU U ŠIBENIKU / Grad naručio 11 novih niskopodnih autrobusa i osniva svoju komunalnu tvrtku

Diana Ferić

Nabava 11 novih solo niskopodnih autobusa vrijednih oko 26,1 milijun kuna namijenjenih gradskom linijskom prijevozu za što je gradonačelnik Šibenika Željko Burić danas potpisao ugovor s Mariom Fabek, direktorom tvrtke ,,Auto Hrvatska Prodajno Servisni Centar" d.o.o.  iz Brezovice predstavlja začetak osnivanja gradske prijevozničke tvrtke koju je Burić najavio još 2019. godine.

Autobusi će u Šibenik stići za devet mjeseci, a kupljeni su u sklopu projekta ,,Povećanje integrirane mobilnosti na području Grada Šibenika". Bespovratna sredstva osigurana su iz Kohezijskog fonda i Državnog proračuna RH.

,,Šibenik će dobiti javni prijevoz primjeren svom urbanom identitetu, što će osigurati visoki standard u pogledu te vrste komunalne usluge  te pridonijeti organiziranosti prometa i kvaliteti života građana, kao i naših gostiju. Započinjemo postupak osnivanja vlastite komunalne tvrtke koja će se baviti organiziranim komunalnim prijevozom koji jamči brzinu, dostupnost i kvalitetu", istaknuo je, uz ostalo, gradonačelnik Željko Burić.

Zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta dodao je da je u izradi studija koja će precizirati mnoge važne detalje vezane uz javni promet u gradu Šibeniku. ,,Studija će u konačnici precizirati najbolji model organizacije javnog prometa, broj i učestalost linija, relacije i cijenu autobusnih karata. Suvremeni autobusi koji su upravo naručeni po kvaliteti i pouzdanosti u samom su vrhu na tržištu i nema sumnje da ih Šibenik zaslužuje", kazao je Mileta.
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: 415 ul u Rujan 01, 2021, 18:46:13
I sada ce Atp Ši ostati samo međugrad
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: smogovci.bbb2 u Rujan 01, 2021, 19:12:57
Zar je tolika potražnja za novim MAN-ovima u Europi pa će ovi u ŠI stići za 9 mjeseci buljo
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: MAN truck bus u Rujan 01, 2021, 19:26:29
Vjerojatno je rok isporuke 9 mjeseci, pa je netko dalje tako pustio u medije.
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: Paško u Rujan 02, 2021, 15:40:58
Pa nije to ništa čudno. Uzmi za primjer Prometovu nabavku iz 2019., dakle prije korone. Ponude su otvorene u listopadu 2018., a finalno izabrane u prosincu. Onda je prošlo još malo dok je potpisan ugovor da bi autobusi stigli u kolovozu.

Inače, nisam napisao, šibenski MAN-ovi naručeni su u RAL 2004 boji, dakle bit će narančasti. Krka promet vibes
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: NP-549 u Rujan 02, 2021, 16:02:07
Rokovi isporuke su oko 250 do 300 dana
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: gorgoroth u Rujan 02, 2021, 16:29:58
Znači kao autotrolej i libertas, nisu mogli biti originalniji  rofl
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: smogovci.bbb2 u Rujan 02, 2021, 16:59:28
Bilo bi super da su skroz narančasti
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: lussin u Rujan 02, 2021, 17:02:51
Funcuti će biti zadovoljni  ;)
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: zlepur1 u Rujan 02, 2021, 21:33:53
Citat: gorgoroth  u Rujan 02, 2021, 16:29:58
Znači kao autotrolej i libertas, nisu mogli biti originalniji  rofl
Mogli su, ali narančasta je tradicionalno šibenska boja, a naručena je tamnija varijanta.
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: špijun u Rujan 03, 2021, 11:03:21
Pretpostavljan da će parking biti na njihovom terenu nasuprot bazena u Crnici, neka neko ispravi ako san u krivu.
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: zlepur1 u Rujan 09, 2021, 23:17:12
Citat: špijun  u Rujan 03, 2021, 11:03:21
Pretpostavljan da će parking biti na njihovom terenu nasuprot bazena u Crnici, neka neko ispravi ako san u krivu.
Jesi. Bit če u Čistoći ili sadašnjem zelenom gradu. Oni imaju garaže i svu servisnu infrastrukturu, a uostalom tu je bila i stara garaža autotransporta.
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: špijun u Rujan 10, 2021, 20:08:15
Imaju garaže i svu infrastrukturu, danas prolazin i baš gledan, sva vozila parkirana (pretpostavljan) i jedva ima mista za njih, a kamoli još za 11 autobusa.
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: zlepur1 u Rujan 12, 2021, 12:55:22
Ima, ima. Kad se maknu sve one kante, a maknit će se na Bikarac ili pretpostavljam podiliti po gradu, prostor je ogroman. Aute također po najavama idu gori. Opet kažem, tamo je bila stara autotransportova garaža, bilo je masu buseva.
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: Paško u Siječanj 07, 2022, 12:13:10
https://www.sibenik.in/sibenik/grad-sibenik-krenuo-u-izradu-dokumentacije-za-novi-autobusni-gradski-prijevoz-potpisan-ugovor-za-idejno-rjesenje/148787.html

Citat:VRIJEDAN 180 TISUĆA KUNA
Grad Šibenik krenuo u izradu dokumentacije za novi autobusni gradski prijevoz: Potpisan ugovor za idejno rješenje

ŠIBENIK   |   Autor: ŠibenikIN   |   07.01.2022 u 11:32

Grad Šibenik je s krajem prošle godine krenuo u izradu dokumentacije za Prometno-logistički centar javnog autobusnog gradskog prijevoza u gospodarskoj zoni Podi. Ugovor za programsko rješenje centra potpisan je s arhitektonskim uredom G.D.-Arh. d.o.o. čiji je direktor Dario Gabrić, redoviti profesor Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, a koji je radio na projektu nove baze javnog autobusnog prijevoznika 'Promet Split' u bivšoj vojarni Dračevac.
- Kroz ovaj ugovor vrijedan 180 tisuća kuna očekujemo dobiti programsko idejno rješenje prometno-logističkog centra koji obuhvaća sve bitne tekstualne i grafičke priloge potrebne za jasno definiranje svih prostorno-funkcionalnih elemenata tog novog autobusnog kompleksa na Podima, od opisa i prikaza urbanističkog, prometnog i arhitektonskog rješenja, uključivo 3D prikaze i sve potrebne nacrte, opisa strukture i prostornih dispozicija funkcija i sadržaja. Uključivo prijedlog faznosti izgradnje, opisa koncepcije sustava nosivih konstrukcija, koncepta sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, sustava potrebnih instalacija i  zaštite od požara, te preliminarnu procjenu troškova. U koliko se pokaže potrebnim, očekujemo dobiti i prijedlog korekcije, odnosno izmjene i dopune urbanističkog plana uređenje zone Podi - kazao je zamjenik šibenskog gradonačelnika Danijel Mileta.

Programskim idejnim rješenjem će se predvidjeti prostor za parkiranje i smještaj 50 autobusa javnog gradskog prijevoza, od čega 10 mini i midi autobusa, 25 prigradskih jednodijelnih autobusa i 15 niskopodnih 12-metarskih jednodijelnih autobusa. Zatim punionice za diesel gorivo i za struju, adekvatnog kapaciteta i režima rada za potpuno zadovoljenje potreba navedenog broja autobusa, praonica kojoj mogu pristupiti i drugi autobusi, poput turističkih, stanica za tehnički pregled, odnosno kontrolu tehničke ispravnosti vozila, prostori za sve faze servisa vozila i održavanja vozila.

Tu će još biti uredski prostori, solarna elektrana ili drugi izvori obnovljive energije koji će u potpunosti pokriti potrebe kompleksa za električnom energijom, dodatni parking za 20 turističkih autobusa, prostor za odmor vozača turističkih autobusa sa sanitarnim čvorom s tušem, dnevnim boravkom i mini kuhinjom te drugi prostori i sadržaji potrebni za normalno, efikasno i racionalno korištenje i rad centra.

- Ovo su konkretni koraci ka izgradnji suvremenog centra šibenskog javnog gradskog prometa koji bi bio u vlasništvu Grada, ujedno i koraci unaprjeđenja kvalitete autobusnog prijevoza na administrativnom području Šibenika. Novi europski natječaji za bespovratna sredstva predviđaju sufinanciranje izgradnje ovakvih centara, ali i kupnje autobusa poduzećima koja su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave i za to se trebamo dobro pripremiti. Prvih modernih 11 niskopodnih 12-metarskih autobusa nam dolaze početkom ljeta i očekujem da od jeseni prometuju na najfrekventnijim gradskim linijama. U tijeku je izrada studije koja će nam, između ostalog, kazati kako bi trebale izgledati optimalne gradske linije, koliko polazaka bi svaka od njih trebala imati i kada, te koje tipove autobusa bi trebali imati i koliko njih, a informatizacija autobusnih stajališta je već u tijeku. Put je dug, nije jeftin, ali smo, kao što vidite, dobrano njime zakoračili - rezimirao je Mileta.
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: Mau2403 u Veljača 09, 2022, 16:58:43
https://mok.hr/vijesti/item/34360-stizu-totemi-info-zaslone-na-17-autobusnih-stajalista-u-sibeniku-izradit-ce-hrvatski-telekom

Citat"
STIŽU TOTEMI / Info zaslone na 17 autobusnih stajališta u Šibeniku izradit će Hrvatski telekom



Nove info displaye za autobusna stajališta u Šibeniku radit će Hrvatski telekom. U postupku javne nabave koju je Grad Šibenik raspisao u sklopu projekta ,,Integrirana mobilnost na području grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom gradskom prijevozu" Hrvatski telekom odabran je kao najpovoljniji ponuditelj s cijenom od 1.233.894,00 kn +PDV.

Podsjetimo novi info displayi bit će postavljeni na 17 autobusnih postaja u gradu, a u sklopu ovog projekta nabavlja se i 11 novih modernih niskopodnih autobusa.

Totemi će biti opremljeni modernim zaslonima na kojima će se prikazivati sve informacije o novim autobusnim linijama, vrijeme dolaska autobusa na stanicu, te njihovo kretanje u realnom vremenu. Osim što će biti jako funkcionalni, novi totemi će biti izrađeni i po najnovijim ekološkim normama, jer će koristiti ,,paper ink" tehnologiju, koja troši puno manje električne energije od klasičnih LCD displaya. Zaslon će se napajati putem javne rasvjete.

Inače, Šibenčani već mogu vidjeti kako će izgledati nova autobusna stajališta jer je prototip novog totema već postavljen na autobusnoj postaji na Baldekinu. Osmislio ga je šibenski dizajner Ante Filipović Grčić, koji je inspiraciju pronašao u prošlosti šibenskog kraja. Naime grafički uzorci koji će biti primijenjeni na totemima inspirirani su motivima drevne danilske kulture.

,,Ovi zasloni će biti kompatibilni sa ostalim rješenjima koja ćemo dobiti u sklopu projekta. Podsjećam da je u drugom odvojenom postupku javne nabave koju je proveo Gradski parking, Hrvatski telekom dobio i posao izrade prometna aplikacije za pametne telefone putem koje će građani moći pratiti kretanje autobusa u realnom vremenu, kupovati karte, itd. Izrada aplikacije je pri kraju, i vjerujem da će biti korisna i funkcionalna za sve korisnike javnog gradskog prijevoza", kazao je Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.

Hrvatski telekom nove toteme trebao bi isporučiti u roku od 150 dana od potpisa ugovora, a obvezali su se i na jamstveni rok od 57 mjeseci."
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: smogovci.bbb2 u Veljača 09, 2022, 19:21:21
Izvor: u prethodnom članku
Dok ih vandali ne srede :'(
Naziv: Odg: Nabavke novih autobusa (3)
Autor: MAN truck bus u Veljača 19, 2022, 20:10:05
https://www.facebook.com/102129195205962/posts/326786739406872/?sfnsn=mo

Miriše na novo  yahoo
Naziv: Odg: Odg: Nabavke novih autobusa (3)
Autor: Paško u Veljača 19, 2022, 20:15:59
Netko se igrao s displejem jer ovo moraju biti šibenski.
Naziv: Odg: Odg: Nabavke novih autobusa (3)
Autor: Paško u Veljača 19, 2022, 20:53:02
A malo bolji pogled otkriva da je barem jedan od njih hibrid. Znači, s Hrvatskom veze nema. Bitno da su neki odmah povukli obarač da objave na fejsu ;D
Naziv: Odg: Odg: Nabavke novih autobusa (3)
Autor: Marko NS u Veljača 20, 2022, 01:13:38
Meni je i logicno da su Hybridi u pitanju kad EU vec finansira, a i bilo bi zanimljivo da dodju oni odlicno izgledaju iskreno u toj boji :)
Naziv: Odg: Odg: Nabavke novih autobusa (3)
Autor: podgora u Veljača 22, 2022, 21:42:30
Citat: Majstor  u Veljača 20, 2022, 00:12:54
Sibenik ?
Ipak su Šibenski https://www.facebook.com/102129195205962/posts/328621409223405/

Poslano sa mog 2107113SG koristeći Tapatalk

Naziv: Odg: Odg: Nabavke novih autobusa (3)
Autor: Paško u Veljača 23, 2022, 14:43:11
Čovjek sa stranice kaže da EfficientHybrid nije zapravo hibrid, već autobus s dizelskim (ili CNG) motorom koji ima manji hibridni modul. Nisam to znao jer s novom generacijom MAN-ova baš i nisam upoznat. To znači da bi autobusi trebali biti šibenski, a navodno na nekom papiru i piše Grad Šibenik. Boja se poklapa.

Riječki nisu mogli biti nikako ni zbog boje, a ni toga da je ugovor za njih potpisan nekoliko mjeseci nakon šibenskih.
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: podgora u Ožujak 08, 2022, 15:27:06
https://m.sibenik.in/foto/pogledajte-kako-ce-izgledati-prva-dva-niskopodna-autobusa-novog-sibensKog-gradskog-prijevoza/151586.html
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: smogovci.bbb2 u Ožujak 08, 2022, 21:07:13
Izvor: vidi prethodni post
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: smogovci.bbb2 u Ožujak 12, 2022, 21:39:10
Izvor: https://m.facebook.com/autobusyman/
Naziv: Odg: Odg: Nabavke novih autobusa (3)
Autor: conecto u Ožujak 17, 2022, 07:50:22
S obilaznice se u MAN Importeru već danima vide dva MAN-a kao ovi na fotkama, a od danas ih je hrpa.
Naziv: Odg: Odg: Nabavke novih autobusa (3)
Autor: Mau2403 u Ožujak 17, 2022, 18:09:06
Koliko ih ima u MANa?
Naziv: Odg: Odg: Nabavke novih autobusa (3)
Autor: conecto u Ožujak 18, 2022, 16:53:46
Citat: Mau2403  u Ožujak 17, 2022, 18:09:06
Koliko ih ima u MANa?

U vožnji ih je nemoguće prebrojati, ali ima ih najmanje (vjerojatno) deset
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: Paško u Ožujak 18, 2022, 16:58:33
Premješteni postovi ovdje da u riječkom podforumu ne pišete o šibenskim autobusima ;)
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: Mau2403 u Ožujak 18, 2022, 20:46:29
Jadni autobusi neće ostati kod MAN-a do kolovoza, kada ih prihvati grad Šibenik, zar ne?
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: 415 ul u Ožujak 18, 2022, 21:01:37
Zbog cega jadni, bit ce do isporuke MAN
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: Paško u Ožujak 19, 2022, 00:33:49
A gdje se spominje kolovoz?
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: Mau2403 u Ožujak 19, 2022, 09:00:28
Ovaj novinski izvještaj spominje da će autobusi stići početkom ljeta, pa se ispričavam na podvali. No, njihov redoviti rad bi trebao početi tek na jesen.


https://sibenski.slobodnadalmacija.hr/sibenik/vijesti/sibenik/u-poljskoj-se-glanca-novi-sibenski-vozni-park-novih-11-niskopodnih-autobusa-na-ulice-naseg-grada-stize-do-ljeta-1175159

Citat:"

ŠIBENIKBOLJI JAVNI PRIJEVOZ
U Poljskoj se 'glanca' novi šibenski vozni park: 11 niskopodnih autobusa na ulice našeg grada stiže do ljeta

Kakvi drugo doli "lokalno" obojeni, crno-narančasti autobusi budućeg šibenskog javnog prijevoza pred završetkom su u MAN-ovoj poljskoj tvornici u Starchowicama, doznajemo posredovanjem Danijela Milete, zamjenika šibenskoga gradonačelnika.
Mileta je zajedno s Goranom Bulatom, direktorom "Gradskog parkinga", početkom tjedna posjetio pogon u kojemu će se najvećim dijelom europskim novcem iz Kohezijskog fonda proizvesti budući vozni park namijenjen šibenskom gradskom okružju.

Prva dva suvremena, niskopodna autobusa s fotografija praktički su već završena i u voznom su stanju, no zajedno s još devet stići će na odredište početkom ljeta, a s prometovanjem na sedam gradskih linija započet će na jesen, podsjeća Mileta na europski projekt pod nazivom "Povećanje integrirane mobilnosti na području grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom prijevozu", u sklopu kojeg je gradska uprava lani otvorila postupak javne nabave 11 autobusa s uračunatim petogodišnjim održavanjem i dugogodišnjim jamstvom.

HIBRIDNI POGON
Autobusi s dizelskim motorima, dopunjeni elementima hibridnog pogona, koštaju 21 milijun kuna, a projektom koji EU sufinancira u 85-postotnom iznosu obuhvaćena je također infooprema za uređenje 17 stajališta, studija za unaprjeđenje javnog prijevoza, te mobilna aplikacija za kupnju voznih karata. Vozila su dužine 12 metara, prilagođena da ih koriste invalidi u kolicima, teže pokretne osobe, te roditelji s djecom u kolicima.

- Ti su autobusi izrađeni unutar visoke norme EURO6, povoljni su za okoliš i zamijenit će postojeća vozila nižeg standarda opremljenosti - podsjetio je Danijel Mileta.

U partnerstvu s Gradom Šibenikom projekt ukupne vrijednosti nešto manje od 100 milijuna kuna operativno provodi "Gradski parking", pri čemu je udio Grada oko 13 milijuna kuna. U sklopu istog projekta već su izgrađeni podzemna garaža i logistički centar na Poljani. Vozni park buduće gradske javne tvrtke, zajedno s nužnim objektima za održavanje i upravnom zgradom, bit će smješten u Industrijskoj zoni Podi, na čemu se usporedo radi do početka uspostave gradskih linija izvan usluga ATP-a kao dugogodišnjeg koncesionara javnog prijevoza.

IDENTITET NA ZASLONIMA
A da se složeni poslovi na zasnivanju vlastitog komunalnog poduzeća za javni prijevoz užurbano odvijaju ovih dana svjedoče aktivnosti gradske uprave u dijelu postavljanja suvremenih, digitalno opremljenih informativnih zaslona na 17 autobusnih postaja diljem gradskog područja.

- Ti će zasloni nositi prepoznatljiv pečat šibenskog identiteta i na to smo posebno ponosni - izjavio je gradonačelnik Željko Burić za djelo Ante Filipovića Grčića, zapaženog dizajnera iz Šibenika.

Za grafičke detalje kojima će totemi biti ukrašeni inspirirali su ga artefakti svjetski poznate Danilske kulture, koja se iz šibenskog zaleđa prije sedam tisuća godina širila Europom. Zaslone će postaviti Hrvatski telekom, o čemu su ugovor u iznosu od 1,54 milijuna kuna potpisali šibenski gradonačelnik Željko Burić i Siniša Majdenić."
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: Mau2403 u Ožujak 19, 2022, 09:10:04
 Evo još jedan interesantan članak:

https://sibenski.slobodnadalmacija.hr/sibenik/vijesti/sibenik/sibencani-prvi-u-hrvatskoj-i-sire-dobivaju-besplatan-gradski-prijevoz-prvih-11-autobusa-je-naruceno-vozit-ce-svakih-20-minuta-1176869

Citat:"
Besplatan komunalni gradski prijevoz? Zvuči kao znanstvena fantastika u zemlji u kojoj se građanima i zrak naplaćuje. Ali, šibenski gradonačelnik Željko Burić je odlučio biti hrvatski pionir u tome i od svoje ideje, koju je i javno prezentirao, na njezinoj realizaciji već učinio i neke konkretne, ozbiljne korake, ne misli odustati. Naprotiv!

Na sjednici Gradskog vijeća ovih je dana bio sasvim decidiran i precizan: U rujnu ove godine, narančasto-crni autobusi pokrivat će gotovo sve danas koncesionirane linije i gradski prijevoz će prometovati svakih 20 minuta, kružno, na svim linijama! Pa tko ne vjeruje, pričekati mu je još pet-šest mjeseci da se uvjeri u to je li gradonačelnik realni optimist ili samo ambiciozni futurist. Kojega ni drastični rast cijena goriva nije pokolebao...

Vijest zvuči nedrealno, iako i nije sasvim nova. O njoj se u Šibeniku već neko vrijeme govori, a komunalni gradski prijevoz, s intencijom da što prije za domicilno stanovništvo bude besplatan, dio je europskog projekta pretencioznog naziva "Integrirana mobilnost". Iza toga pomalo nerazumljivog naziva krije se zapravo podzemna garaža Poljana i organiziranje komunalnog gradskog prijevoza u režiji Grada, s vlastitom prijevozničkom tvrtkom koja bi posao javnog prijevoza preuzela od dosadašnjih koncesionara s kojima Grad nije imao neke sreće. Građani pogotovo.

VIŠE PUTNIKA
U okviru toga projekta, kojem je cilj povećanje broja putnika u linijskom gradskom prijevozu, ukalkulirana je i nabava prvih 11 autobusa. Ukupna vrijednost projekta je 99 milijuna kuna, od čega je 49 milijuna garaža, a 32 milijuna novi autobusi, aplikacija za kupnju karata mobitelom, digitalizirana autobusna stajališta i totemi s redom vožnje.

Kako je vijećnicima deklarirao šibenski pročelnik za gospodarstvo Petar Mišura, sva ugovorena sredstva ili su u okviru plana ili su manja, svi troškovi se uredno plaćaju, rokovi poštuju, dokumentacija je u izradi, a autobusi za buduću gradsku prijevozničku tvrtku su - na putu. Unutar cijelog projekta Integrirane mobilnosti, obveze Grada ne premašuju 15 milijuna kuna, rekao je Mišura, napominjući da grad plaća 15 posto, a EU fondovi pokrivaju 85 posto ukupne investicije.

Neki vijećnici, poput Marija Kovača (DP), međutim, projekt besplatnog javnog prijevoza smatraju pretencioznim, a skepsu kod njih pobuđuje činjenica da još uvijek nema troškovnika buduće tvrtke koja bi bila zadužena za ovu uslugu, a iz kojeg bi bilo razvidno koliki su njezini troškovi, koliko je potrebno autobusa, zaposlenih, koliko će stajati održavanje itd., naposljetku, koliko je to opterećenje za gradski proračun.

Gradonačelnik ne vidi u tome problema, jer, kaže, studija se radi i na sva ta pitanja će ona odgovoriti, a prema prvim izračunima kojima Grad barata, za 70-ak posto linija koje sada pokriva koncesionar, a sutra će gradska prijevoznička tvrtka, u proračunu bi trebalo osigurati oko 6 milijuna kuna.

- A to je za Grad apsolutno prihvatljivo - tvrdi Burić.

- A što time dobivamo? Napokon dobivamo autobuse koji na svim linijama voze svakih 20 minuta, nasuprot dosadašnjim ružnim iskustvima građana s koncesioniranim autobusima na koje su znali i uzaludno čekati, dobivamo kvalitetniji, pouzdaniji, točniji i redoviti gradski prijevoz na koji se građani mogu osloniti u polasku i dolasku. U tu priču su ukalkulirane i digitalne autobusne stanice, mogućnost da korisnici linije prate preko mobitela, rezerviraju karte itd. Naravno, treba zadobiti povjerenje građana i onda ćemo imati veći broj putnika u gradskom prijevozu i ostvariti ključni cilj: uvezat ćemo logiku parkiranja, odnosno komoditet odlaska i funkcioniranja oslanjanjem na komunalni prijevoz, s intencijom da smanjimo broj automobila u centru grada. Ako ne vozila drugih ljudi, onda barem domicilnog stanovništva - ističe gradonačelnik.

ŽELJENI STANDARD
Prvih 11 autobusa bi trebali prometovati s polascima svakih 20 minuta što je, objašnjava Goran Bulat, direktor Gradskog parkinga, zapravo "željeni standard na najfrekventnijim gradskim linijama u vršnim satima opterećenja.

- Stižu do početka ljeta, a vrijednost im je oko 21 milijun kuna bez PDV-a, za što je Grad dobio bespovratno EU financiranje od 85 posto ukupne investicije, a prometovat će na najfrekventnijim linijama, kaže Bulat.

Sadašnja procjena je, dodaje, da će za ultimativno povećanje razine ove usluge u gradu Šibeniku trebati preko 35 autobusa podijeljenih u tri kategorije. Ostali autobusi se namjeravaju nabaviti iz budućih EU natječaja, a u međuvremenu linije voziti u suradnji sa sudionicima na tržištu.

No, u ovoj dobroj gradskoj priči pomalo je zbunjujuća vijest da je Skupština Gradskog parkinga (a to je gradonačelnik Željko Burić) prije nekoliko dana donijela odluku o prijenosu obveza i poslova vezanih uz organiziranje javnog gradskog prijevoza na tu gradsku tvrtku. Zašto, ako je najavljeno osnivanje samostalne gradske firme koja će se baviti javnim prijevozom?

- Da bi mogli ubuduće aplicirati na EU sredstva za dodatne autobuse, jer nam ih 11 nije dovoljno, uvjet je da imamo vlastitu komunalnu tvrtku. Čekamo studiju koja će analizom učestalosti prometa utvrditi koja nam je veličina i koji broj autobusa potreban s obzirom na administrativno područje grada koje pokrivaju, i da bismo mogli participirati u financijskom okviru 2020. - 2027. moramo imati registriranu vlastitu tvrtku kako bi se kandidirali za nove autobuse, a naša je intencija da budu na električni pogon. E sad, osnivanje tvrtke je zahtjevan, kompliciran posao i traži vrijeme, jer nije baš da imate novca na hrpi i sad samo treba složiti novu tvrtku u najkraćem mogućem roku. Stoga je bila najlogičnija odluka da gradska firma koja je registrirana i za komunalni prijevoz, a to je Gradski parking, preuzme privremeno i poslove prijevoza dok se ne ustroji nova tvrtka - objašnjava gradonačelnik.

Bulat kaže da su odlukom Skupštine od 10. veljače 2022. dobili smjernice za realizaciju usluge javnog prijevoza putnika na području grada Šibenika. Odlukom se zadužuje uprava GP-a da obavi sve pripremne radnje u svrhu realizacije obavljanja registrirane djelatnosti prijevoza putnika u unutarnjem cestovnom prijevozu (lokalnom). Cilj je gradske vlasti da se, tvrdi Burić, komunalni prijevoz u gradu uspostavi na takvoj razini da istovremeno i optimizira i olakša promet u miru, odnosno parkiranje. Gradski parking ima uhodanu, funkcionalnu strukturu, kaže, koja mu omogućava da jednostavno preuzme posao buduće tvrtke, jer sve mora početi funkcionirati tako da se odmah aktivira ovih prvih 11 autobusa, i da se od koncesionara prijevoz preuzme početkom rujna.

ŠIBENIKPIONIRSKI PROJEKT
Šibenčani prvi u Hrvatskoj dobivaju potpuno besplatan gradski prijevoz?! Novih 11 autobusa je naručeno, vozit će svakih 20 minuta

Besplatan komunalni gradski prijevoz? Zvuči kao znanstvena fantastika u zemlji u kojoj se građanima i zrak naplaćuje. Ali, šibenski gradonačelnik Željko Burić je odlučio biti hrvatski pionir u tome i od svoje ideje, koju je i javno prezentirao, na njezinoj realizaciji već učinio i neke konkretne, ozbiljne korake, ne misli odustati. Naprotiv!

Na sjednici Gradskog vijeća ovih je dana bio sasvim decidiran i precizan: U rujnu ove godine, narančasto-crni autobusi pokrivat će gotovo sve danas koncesionirane linije i gradski prijevoz će prometovati svakih 20 minuta, kružno, na svim linijama! Pa tko ne vjeruje, pričekati mu je još pet-šest mjeseci da se uvjeri u to je li gradonačelnik realni optimist ili samo ambiciozni futurist. Kojega ni drastični rast cijena goriva nije pokolebao...

Vijest zvuči nedrealno, iako i nije sasvim nova. O njoj se u Šibeniku već neko vrijeme govori, a komunalni gradski prijevoz, s intencijom da što prije za domicilno stanovništvo bude besplatan, dio je europskog projekta pretencioznog naziva "Integrirana mobilnost". Iza toga pomalo nerazumljivog naziva krije se zapravo podzemna garaža Poljana i organiziranje komunalnog gradskog prijevoza u režiji Grada, s vlastitom prijevozničkom tvrtkom koja bi posao javnog prijevoza preuzela od dosadašnjih koncesionara s kojima Grad nije imao neke sreće. Građani pogotovo.

Uskoro ugodnija i udobnija vožnja, a ni maske neće trebati

- Da bi mogli ubuduće aplicirati na EU sredstva za dodatne autobuse, jer nam ih 11 nije dovoljno, uvjet je da imamo vlastitu komunalnu tvrtku. Čekamo studiju koja će analizom učestalosti prometa utvrditi koja nam je veličina i koji broj autobusa potreban s obzirom na administrativno područje grada koje pokrivaju, i da bismo mogli participirati u financijskom okviru 2020. - 2027. moramo imati registriranu vlastitu tvrtku kako bi se kandidirali za nove autobuse, a naša je intencija da budu na električni pogon. E sad, osnivanje tvrtke je zahtjevan, kompliciran posao i traži vrijeme, jer nije baš da imate novca na hrpi i sad samo treba složiti novu tvrtku u najkraćem mogućem roku. Stoga je bila najlogičnija odluka da gradska firma koja je registrirana i za komunalni prijevoz, a to je Gradski parking, preuzme privremeno i poslove prijevoza dok se ne ustroji nova tvrtka - objašnjava gradonačelnik.

Bulat kaže da su odlukom Skupštine od 10. veljače 2022. dobili smjernice za realizaciju usluge javnog prijevoza putnika na području grada Šibenika. Odlukom se zadužuje uprava GP-a da obavi sve pripremne radnje u svrhu realizacije obavljanja registrirane djelatnosti prijevoza putnika u unutarnjem cestovnom prijevozu (lokalnom). Cilj je gradske vlasti da se, tvrdi Burić, komunalni prijevoz u gradu uspostavi na takvoj razini da istovremeno i optimizira i olakša promet u miru, odnosno parkiranje. Gradski parking ima uhodanu, funkcionalnu strukturu, kaže, koja mu omogućava da jednostavno preuzme posao buduće tvrtke, jer sve mora početi funkcionirati tako da se odmah aktivira ovih prvih 11 autobusa, i da se od koncesionara prijevoz preuzme početkom rujna.

KAD MOŽE U LITVI...
Nova tvrtka će se pripremati za osnivanje, a već je osiguran prostor u zoni Podi za garažu u kojoj će se obavljati održavanje i servisiranje autobusa, i plan je da se Grad kandidira za europska sredstva za opremanje i uređenje garaže koja mora biti koncipirana na moderan način što znači da osim servisa ima i punjače struje za električne autobuse.

Na kraju, ključ cijele priče je besplatni prijevoz za domicilno stanovništvo, odnosno ono koje ima prebivalište i boravište u Šibeniku. Jer, uvjeren je gradonačelnik, to je jedini način da ljudi počnu u gradu, specifične veličine i konfiguracije, kakav je Šibenik, koristiti javni gradski prijevoz umjesto osobnih automobila. I za mene je, kaže, to velika pomoć!

Ako sve bude išlo po planu, Šibenik će uskoro biti prvi grad s besplatnim javnim prijevozom u Hrvatskoj, a i šire, jer, kako nam reče Željko Burić, poznato mu je jedino da takav primjer egzistira u Litvi i to je kod njih imalo izvanredan učinak. Zašto ne bi moglo i kod nas?

Bulat napominje kako je to konačni cilj. A u međuvremenu je potrebno ustrojiti organizacijsku strukturu, nabaviti autobuse i izgraditi prometno-logistički centar javnog autobusnog gradskog prijevoza u zoni Podi, na čemu se intenzivno radi. Dakle, oprezno s tim. Zec je još u šumi..."

Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: podgora u Ožujak 19, 2022, 13:03:35
Pa zašto bi bili isporučeni u 8 misecu.Kad su vec sada u Mana?

Poslano sa mog 2107113SG koristeći Tapatalk

Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: Osoblje u Ožujak 19, 2022, 20:26:21
Evo jedan od macana.
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: lussin u Ožujak 19, 2022, 22:51:50
I dobiju nazad razvaljene olupine  good_boy
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: podgora u Travanj 21, 2022, 12:58:28
https://m.sibenik.in/sibenik/u-sibenik-stigla-prva-dva-niskopodna-autobusa-'ovo-je-prijelomni-trenutak-ka-uvo-enju-reda-na-prometnicama'/153673.html

Poslano sa mog 2107113SG koristeći Tapatalk

Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: smogovci.bbb2 u Travanj 21, 2022, 13:57:46
Prva dva od ukupnog jedanaest novih solo niskopodnih autobusa namijenjenih gradskom linijskom prijevozu stigla su u Šibenik. Novi narančasto-crni autobusi od rujna će pokrivati sedam gradskih linija, vozit će svakih 20 minuta, a ukupna vrijednost je oko 21 milijuna kuna bez PDV-a.
- Usprkos našem strahu zbog cijele situacije u Ukrajini, mogućih problema s isporukom i rezervnim dijelovima, autobusi su došli i prije roka. Tvornica MAN to je odradila profesionalno i korektno, a od rujna ove godine na šibenskim ulicama će biti jedna potpuno nova priča vezana uz komunalni prijevoz. Ukupno 11 novih autobusa vozit će na sedam gradskih linija, a trenutno čekamo studiju  koja će dati odgovor o načinu funkcioniranja komunalnog prijevoza na administrativnom području grada Šibenika.  Vrijednost je, kao što smo spomenuli, 21 milijuna kuna bez PDV-a, a 85 posto je financirano od strane EU – kazao je gradonačelnik Željko Burić.
Novih 11 autobusa samo su jedan od krakova takozvanog integriranog komunalnog prijevoza, odnosno cjelokupne priče koja je počela s Poljanom kao logističkim centrom. Priča se nastavlja kroz projekt autobusnih stajališta i njihove digitalizacije, a u tijeku su pripreme za osposobljavanje svih ugibališta gdje je to moguće, pa čak i onog najkritičnijeg kod bolnice.
- Radi se i u trećem smjeru, a to je priprema za gradnju logističkog centra naše komunalne tvrtke u zoni Podi. Javni prijevoz u Šibeniku je veliki problem zbog malog broja linija koje nisu redovne i rekao bih da ovo može biti prijelomni trenutak ka uvođenju reda na prometnicama kada ljudi zaista shvate da će ti autobusi stvarno dolaziti svakih 20 minuta i da će preko mobitela moći dobivati točne informacije. To onda otvara i mogućnost rješavanja problema parkinga. Jedanaest autobusa neće biti dosta, naravno, ali neće biti ni potreba da na svim linijama voze autobusi ove veličine. Studija će dati odgovor s obzirom na realne potrebe. Sustav neće biti da je linija od točke A do točke B, već će biti koncept takozvanog križanja i presjedanja – objasnio je.
Autobusi su u prepoznatljivim šibenskim bojama, a narančasto-crna kombinacija išla je po narudžbi, kazao nam je.
- Šibenik svoj identitet prezentira ne samo kroz dresove sportaša, već i komunalni prijevoz. Ovo je boja nogometnog i košarkaškog kluba, boja Šibenika i u konačnici, komunalnog prijevoznika.
Autobusi su rezultat projekta 'Povećanje integrirane mobilnosti na području Grada Šibenika', a bespovratna sredstva osigurana su iz Kohezijskog fonda i Državnog proračuna.
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: gorgoroth u Travanj 21, 2022, 15:43:46
Predivni su, jedva čekam riječke  yahoo
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: Avtomontaža u Travanj 28, 2022, 10:05:08
Dosad je stiglo 9 komada. Svi su u garaži ATP-a, jedan je parkiran kod radione, a ostali uz ogradu i lijepo izgledaju uživo.
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: netko u Travanj 29, 2022, 16:09:29
Hoće li biti bilo kako garažirani??
I barem malo voženi pod npr. probnim tablicama.

Bilo bi dobro jer da 4. mjeseca samo stoje to nije dobro.
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: Metro u Svibanj 02, 2022, 09:07:11
Evo i zajedničke slike prinova...
Izvor : www.sibenik.hr
https://www.sibenik.hr/clanci/u-sibenik-stigli-i-posljednji-od-11-novih-autobusa-javnog-gradskog-prijevoza/11258.html
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: smogovci.bbb2 u Svibanj 02, 2022, 09:54:24
Ovo mi je genijalno. U tvrtku koja postoji samo u sudskom registru, prvoj su stigli novi autobusi (i krenuti će u promet po najavama tek u rujnu), umjesto, recimo u Trolej ili Libertas. Do tad nek pasu travu good_boy
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: Paško u Svibanj 02, 2022, 10:06:17
Stigli su njima prvi jer su oni prvi potpisali ugovor, ali da je loše da će potencijalno stajati četiri mjeseca, jest.
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: smogovci.bbb2 u Svibanj 02, 2022, 12:00:10
Pa o tome se i radi hi
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: 421 u Svibanj 02, 2022, 12:17:11
"Ukupno 11 novih autobusa vozit će na sedam gradskih linija, a trenutno čekamo studiju  koja će dati odgovor o načinu funkcioniranja komunalnog prijevoza na administrativnom području grada Šibenika.
Novih 11 autobusa samo su jedan od krakova takozvanog integriranog komunalnog prijevoza, odnosno cjelokupne priče koja je počela s Poljanom kao logističkim centrom. Priča se nastavlja kroz projekt autobusnih stajališta i njihove digitalizacije, a u tijeku su pripreme za osposobljavanje svih ugibališta gdje je to moguće, pa čak i onog najkritičnijeg kod bolnice.
- Radi se i u trećem smjeru, a to je priprema za gradnju logističkog centra naše komunalne tvrtke u zoni Podi."

Koliko sam shvatio, sve je u začetku: garaža, vozni park, stajališta...
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: nidjoo u Svibanj 12, 2022, 08:31:54
https://www.sibenik.in/sibenik/predstavljen-prijedlog-novih-gradskih-autobusnih-linija/154676.html
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: NP-549 u Svibanj 12, 2022, 10:23:16
Bit će tu problema svakave prirode. Najprije će sve kasnit,  busevi će stajat pitaj boga koliko. Nebi se čudio ni da neki penali budu.
Pa kad se pokrenu onda neće moć vozače nać,  pa kad ih skupe onda će im brzo otić kad vide plaću. Itd  itd  itd
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: tramvajac 92 u Svibanj 12, 2022, 11:07:26
Shema s linka u prilogu. Šteta što se neće većina linija zaustavljati kod autobusnog kolodvora, ali malo je nezgodno, jer bi time linija napravila još kilometar i izgubila 5 minuta, što bi moglo biti problem.
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: zlepur1 u Svibanj 13, 2022, 01:52:34
 Ovo je samo jedna od varijanti koja je rađena po predlošku sadašnjeg gradskog prijevoza, odnosno po broju ulazaka i izlazaka putnika. Međutim vidi se da nisu obuhvaćene sve gradske zone poput Bilica , Dubrave, industrijske zone Podi u kojoj radi veliki broj djelatnika tako da se nadam da ovo i nije konačno.
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: zlepur1 u Svibanj 13, 2022, 01:58:21
Citat: NP-549  u Svibanj 12, 2022, 10:23:16
Bit će tu problema svakave prirode. Najprije će sve kasnit,  busevi će stajat pitaj boga koliko. Nebi se čudio ni da neki penali budu.
Pa kad se pokrenu onda neće moć vozače nać,  pa kad ih skupe onda će im brzo otić kad vide plaću. Itd  itd  itd
Znam da to govoriš iz iskustva, ali isto tako znam da bi neki vozači iz atp-a rado prešli u novu firmu, pretpostavljam da znaš razloge. A ostalo vidit ćemo. Porođajnih muka će sigurno biti kao i svuda ali nadajmo se kratkog vijeka. Bitno da se pokrenilo i da prijevoz bude redovit i cjenovno prihvatljiv.
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: MAN SU220 u Svibanj 13, 2022, 02:19:16
Citat: zlepur1  u Svibanj 13, 2022, 01:52:34
Međutim vidi se da nisu obuhvaćene sve gradske zone poput Bilica , Dubrave, industrijske zone Podi u kojoj radi veliki broj djelatnika tako da se nadam da ovo i nije konačno.

Možda će ta mjesta pod prigradske linije.kava
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: NP-549 u Svibanj 13, 2022, 07:21:48
Citat: zlepur1  u Svibanj 13, 2022, 01:58:21
Znam da to govoriš iz iskustva, ali isto tako znam da bi neki vozači iz atp-a rado prešli u novu firmu, pretpostavljam da znaš razloge. A ostalo vidit ćemo. Porođajnih muka će sigurno biti kao i svuda ali nadajmo se kratkog vijeka. Bitno da se pokrenilo i da prijevoz bude redovit i cjenovno prihvatljiv.

Napravit će nekakvu kadrovsku križaljku u toj novoj komunalnoj firmi gdje će vozač bit na dnu. Iznad njega nekakvi dispečeri,  šefovi, voditelji odjela .....Plaće će se određivat od vrha prema dnu i ispast će da ovaj na dnu ima 5500/6000.  Nakon kratkog vremena pola ljudi će otić jer vozač koji želi i hoće radit može dobit duplo drugdje
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: conecto u Svibanj 13, 2022, 17:54:53
Meni ovo izgleda kao najbolji projekt na području javnog prijevoza u povijesti suvremene Hrvatske. Sve započinje ,,od nule" što znači da novi šibenski JGP nije opterećen dugogodišnjim nagomilanim problemima i dugovima poput ZET-a, Prometa, Autotroleja... Prepoznali su priliku u iskorištavanju EU-fondova i očito su uspjeli ishoditi sredstva za potpunu realizaciju što uključuje gradnju garaže, nabavku autobusa, uređenje suvremeno opremljenih stajališta, izradu studija, projekata, pratećih aplikacija...
Pritom su si osigurali dovoljno vremena za kvalitetnu realizaciju koja očito protiče sasvim solidno. Busevi su već spremni, stajališta se uređuju, a za garažiranje će se u početku već nekako snaći. Mislim da je dobro odabran start poslije ljeta jer u špici turističke sezone svakako nije dobro prikupljati prva iskustva i teško je predvidjeti potražnju putnika dok je grad krcat turistima. Nadam se samo da ne planiraju svakodnevno korištenje svih 11 buseva jer će se s vremenom ukazati potreba za redovnim održavanjem, a također je uvijek prisutna mogućnost višednevnih kvarova ili oštećenja u sudarima.
Očigledno su spretni i u raspisivanju natječaja kroz koji su odabrali odlične autobuse. Prvi novi Cityi u HR su trenutno najsuvremeniji u državi, a nabavka tog tipa bez relativno laganog i jeftinog mild-hybrid modula je po meni nelogična. Po meni su očitali lekciju svim ostalim tradicionalnim gradskim firmama u HR koje često amaterski šaraju kod nabavki po pitanju konfiguracije vozila i potreba na različitim linijama. Iako su im za nabavku dostupna EU-sredstva oni ih prečesto utroše na kupovinu relativno nekvalitetnih i zastarjelih autobusa. S obzirom na aktualne europske trendove mene čudi kako EU u današnje vrijeme plaća nabavku klasičnih dizelaša pa čak i CNG koji je već postao otrcano prijelazno rješenje prema nultoj emisiji (izvjesni problemi s nabavkom prirodnog plina samo potenciraju njihovu relativnu isplativost i ekološki učinak).
Meni se sviđaju progresivna razmišljanja šibenskih gradskih vlasti iako dolaze iz političke opcije koju baš ne obožavam (zapravo ne obožavam nijednu u HR, ali u lokalnim okvirima politički temelj je često manje značajan). Mislim da sve izrečeno uopće nije utopijski uključujući mogućnost besplatnog gradskog prijevoza kao najbolje pozivnice mnogima koji se danas voze automobilima jer oni predstavljaju veliki osobni trošak nabavke, gubitka vrijednosti, održavanja, registracije, parkinga... Ako izdvajanje iz gradskog proračuna od 6 milijuna kuna bude dovoljno to zacijelo nije prevelik teret za grad poput Šibenika. Ipak ostaje pitanje da li je to dovoljno?
Pretpostavljam da je ovdje riječ o godišnjem trošku što na mjesečnoj bazi znači 500 tisuća kuna. Uz 11 autobusa to bi značilo oko 45 tisuća po vozilu. Vjerojatno je potrebno oko 30 vozača čija bi bruto plaća u današnje vrijeme trebala biti oko 10 tisuća kuna pa bi se na ovu stavku po vozilu moglo trošiti oko 25 tisuća kuna. Ako ne dođe s vremenom do pretjeranih političkih zapošljavanja može se zaokružiti da na plaće odlazi 30-ak tisuća kuna po vozilu. Ako svaki bus dnevno prijeđe oko 200 km (vjerujem da je to za Šibenik prilično realno) za ovaj model bi trebalo biti više nego dovoljno 100 litara dizela ili oko 3000 litara mjesečno. Čak i da je litra samo 10 kuna to bi bilo novih 30 tisuća kuna što u zbroju s prethodnim okvirnim izračunom već daje oko 60 tisuća kuna po vozilu. Znači da nedostaje oko 15 tisuća kuna, a u svemu nisu uračunati eksploatacijski troškovi poput servisa i registracije.
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: steyr1985 u Svibanj 13, 2022, 21:42:29
Po ovome sta se moze  vidjeti budući gradski gubitas
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: nidjoo u Srpanj 13, 2022, 09:35:40
Pozdrav, negdje sma nedavno pročitao da Grad Šibenik planira postavljati nekakve info toteme na stajališta po gradu.
Zanima me ako je neko iz Šibenika ili ako slučajno kroz ove ljtene mjesece prolazi tamo, jesu krenuli to postavljat? Ako jesu može li neko sliakti, volio bi vidjeti kako izgledaju 
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: Paško u Kolovoz 04, 2022, 13:57:01
MAN-ovi su registrirani i voze na probnim vožnjama. Pločice su od ŠI-1001-GP do ŠI-1011-GP
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: gorgoroth u Kolovoz 09, 2022, 14:26:50
002, 003
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: gorgoroth u Kolovoz 09, 2022, 14:29:18
004, 005
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: gorgoroth u Kolovoz 09, 2022, 14:31:47
006, 007
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: gorgoroth u Kolovoz 09, 2022, 14:36:18
008, 009
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: gorgoroth u Kolovoz 09, 2022, 14:38:17
010, 011
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: gorgoroth u Kolovoz 09, 2022, 14:39:00
---
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: Intouro u Kolovoz 09, 2022, 15:12:10
Jesu ovo naknadno ugrađene stražnje kamere?
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: gorgoroth u Kolovoz 09, 2022, 15:19:09
001 mi je promakao, nije niti u garaži bio
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: NP-549 u Kolovoz 09, 2022, 16:02:00
Uvijek se video nadzor naknadno ugrađuje
Naziv: Odg: Gradski parking, Šibenik
Autor: Paško u Kolovoz 09, 2022, 18:34:55
Jesi li vidio gdje Otokar Navigo? Registriran je nakon godinu dana pauze.
Naziv: Odg: Gradski parking, Šibenik
Autor: gorgoroth u Kolovoz 10, 2022, 08:41:34
Citat: Paško  u Kolovoz 09, 2022, 18:34:55
Jesi li vidio gdje Otokar Navigo? Registriran je nakon godinu dana pauze.
Nažalost nisam  pivkan
Naziv: Odg: Grad Šibenik - gradski prijevoz (nova tvrtka)
Autor: zlepur1 u Kolovoz 10, 2022, 23:12:37
Citat: gorgoroth  u Kolovoz 09, 2022, 15:19:09
001 mi je promakao, nije niti u garaži bio
Bija je na probnoj vožnji po gradu.
Naziv: Odg: Gradski parking, Šibenik
Autor: smogovci.bbb2 u Kolovoz 24, 2022, 19:37:58
Zašto je ova tema dobila novo ime Gradski parking ???
Naziv: Odg: Gradski parking, Šibenik
Autor: lussin u Kolovoz 24, 2022, 20:03:49
Vidi sliku Citya #011
Naziv: Odg: Gradski parking, Šibenik
Autor: man323 u Kolovoz 24, 2022, 20:14:01
Citat: smogovci.bbb2  u Kolovoz 24, 2022, 19:37:58
Zašto je ova tema dobila novo ime Gradski parking ???

Jer je JGP ubačen u tu gradsku tvrtku.

Čudno da nitko nije komentirao ovi dizajn naljepnica o sufinanciranju autobusa putem EU (ili nisam primjetio). Meni se ovo iz Šibenika najviše dosad sviđa. Elegantno dizajnirano bez bijele podloge.
Naziv: Odg: Gradski parking, Šibenik
Autor: smogovci.bbb2 u Kolovoz 24, 2022, 23:18:10
Isto ko i Pulapromet pivkan
Naziv: Odg: Gradski parking, Šibenik
Autor: sniff u Rujan 15, 2022, 15:29:01
Slabije slike nažalost, ali čisto da ih imamo iz prvog dana prometovanja. MANovi uživo izgledaju odlično i dobro se uklapaju u vizure Šibenika
Naziv: Odg: Gradski parking, Šibenik
Autor: Paško u Rujan 18, 2022, 19:16:54
https://www.sibenik.in/sibenik/gradski-parking-sutra-krece-s-'mikroprijevozom'-do-jadrije-gorisa-brnjice-i-danila-kraljice/160821.html

Citat:Gradski parking sutra kreće s 'mikroprijevozom' do Jadrije, Goriša, Brnjice i Danila Kraljice
ŠIBENIK   |   Autor: V.B.   |   15.09.2022 u 14:16

   GRADSKI PARKING
Gradski parking sutra kreće s novom uslugom tzv. 'mikroprijevoza' za slabo naseljena područja.
'Mikroprijevoz' je Zakonom definiran kao oblik prijevoza koji se obavlja radi zadovoljavanja prijevoznih potreba stanovništva u slabo naseljenim područjima, tamo gdje nije organiziran javni linijski prijevoz putnika.
Usluga prijevoza na poziv je organizirana na način da se vozilom manjeg kapaciteta i manjih dimenzija u odnosu na standardni autobus ( minibus, kombi vozilo), sakupljaju putnici u mjestu i u zajedničko dogovoreno vrijeme.

Mikroprijevoz prometuje na sljedećim linijama, pozivom na broj 091 1200 774.

- AK Šibenik-Jadrija- AK Šibenik
- AK Šibenik -Goriš- AK Šibenik
- AK Šibenik -Brnjica- AK Šibenik
- AK Šibenik- Danilo Kraljice- AK Šibenik

- Molimo korisnike tzv. ,,mikroprijevoza" da svoja planirana putovanja najave na navedeni broj najmanje 24 sata ranije, kako bismo bili u mogućnosti što kvalitetnije organizirati prijevoz - poručuju iz Gradskog parkinga.

VW Caravelle s fotografije je ŠI-1012-GP.
Naziv: Odg: Gradski parking, Šibenik
Autor: Avtomontaža u Listopad 07, 2022, 11:04:13
Danas sam se prvi put vozio Gradskim parkingom. Prvo oko 9.50 na dvici na relaciji Poljana-Stadion, nisam zapamtio gbr. Bus je došao 6 minuta ranije, bio je skoro potpuno pun. Na stanici Građa su ga počela zezati zadnja vrata, nisu se mogla zatvoriti pa ih je šofer morao zatvarati uz pomoć ručke poviše. Kasnije sam u 10.19 uhvatio 009 na jedinici, relacija Rotor na Meterizama-Kazalište. I on je uranio 5 minuta i bio je polupun. Moram pohvaliti da su oba busa bila čista, nigdje šporkice, smeća, potpisa, ogrebotina itd.
Naziv: Odg: Gradski parking, Šibenik
Autor: BestOne u Listopad 16, 2022, 12:06:12
Kako funkcionira JGP otkad ga je preuzeo Gradski parking, kakvi su dojmovi korisnika? Ima li tko još kakvo iskustvo?
Naziv: Odg: Gradski parking, Šibenik
Autor: smogovci.bbb2 u Prosinac 04, 2022, 00:33:43
Izvor: https://sibenski.slobodnadalmacija.hr/sibenik/vijesti/sibenik/iz-gradskog-parkinga-se-pohvalili-sibencani-imaju-najpovoljnije-cijene-pretplatnih-karata-u-hrvatskoj-1237694

Gradski parking d.o.o. građanima Šibenika od početka rujna pruža uslugu javnog gradskog prijevoza. Usluga je još u tzv. probnom režimu tijekom kojega su uključeni i nadzirani različiti dijelovi kompleksnog sustava koji se sastoji od vozila, vozača, kontrolora, prodaje karata, komunalne infrastrukture, informatičkog i informacijskog dijela.

Od ponedjeljka 17. listopada Gradski parking započeo je s naplatom karata na svim gradskim i prigradskim linijama. U prvih 10 dana, na prodajnim mjestima Gradskog parkinga prodano je preko 11.000 karata, a u istom razdoblju prodano je oko 3.000 pretplatnih mjesečnih karata.

Radnim danima dnevni broj putnika na linijama gradskog prijevoza kreće se oko 3.000, dok se na prigradskim linijama dnevno preveze oko 500 putnika, a vikendom je smanjen intenzitet prometa putnika.

Mobilna aplikacija je izrađena te je trebala biti predstavljena s prikazom statičkih podataka na Google Transit sučelju. Ipak zbog velikog interesa građana bit će predstavljena javnosti sljedeći tjedan na press konferenciji.

Putem aplikacije građani mogu kupovati karte za javni gradski prijevoz i brodsku liniju Brodarica - Krapanj, plaćati parking te dobiti informacije o slobodnim mjestima na pojedinim parkiralištima.

Gradski parking d.o.o. je prije nekoliko mjeseci potpisao ugovor s tvrtkom Google te u suradnji s njihovim stručnjacima intenzivno radi na povezivanju dva sustava. Završetkom prve faze integracije s Google Transit sustavom koja se očekuje u narednih mjesec dana, korisnici će kroz nadogradnju mobilne aplikacije dobiti i mogućnost informiranja o gradskom prijevozu (dolasci vozila na odabranoj stanici prema važećem voznom redu, prijedlog stanice koja je najbliže korisniku). Nakon toga slijedi druga faza integracije u kojoj će info totemi i mobilna aplikacija prikazivati stvarne pozicije autobusa i vremena dolaska na stanicu, uzimajući u kalkulaciju i predviđenu gužvu na trasi.

Osim putem mobilne aplikacije, karte za vožnju trenutno se mogu kupiti u vozilu, kod vozača i na dvije lokacije, Tržnici i na Autobusnom kolodvoru. Svim građanima ponuđena je kupnja mjesečnih pretplatnih karata po najpovoljnijim cijenama u Republici Hrvatskoj. Njima se želi potaknuti građane da što više koriste jeftin, pouzdan i siguran javni prijevoz. Pri formiranju njihovih cijena u Gradskom parkingu ističu kako su se željeli prilagoditi različitim kategorijama naših sugrađana stoga su, uz građansku mjesečnu kartu, formirali posebne cijene za osnovnoškolce, studente, umirovljenike i korisnike socijalne pomoći. Najjeftinija pretplatna karta je tzv. socijalna po cijeni od 7,5 kuna, odnosno 1 euro. Uz jednokratnu i mjesečnu kartu, u ponudi je još dnevna i trodnevna karta.

Gradski parking i dalje građanima stoji na raspolaganju za sva pitanja i informacije putem maila: jgp.sibenik@gradski-parking.hr
Naziv: Odg: Gradski parking, Šibenik
Autor: Paško u Prosinac 21, 2022, 17:27:41
https://sibenskiportal.hr/aktualno/gradski-parking-ukida-liniju-za-pode-uvodi-za-kvanj-i-preuzima-liniju-za-jadrtovac-i-grebasticu/

Citat:Gradski parking ukida liniju za Pode, uvodi za Kvanj i preuzima liniju za Jadrtovac i Grebašticu
Autor: Š.P.
21/12/2022 13:03

Četiri mjeseca od uspostave, ukida se linija L801 AK Šibenik – Baldekin – Podi. U proteklom
razdoblju građani, prije svega zaposlenici u tvrtkama na Podima nisu pokazali interes za ovaj oblik prijevoza do svojih radnih mjesta te se prosječno po polasku autobusa prevozilo 2,35 putnika. Slijedom tih okolnosti Gradski parking zbog nedostatnog interesa građana ukida prometovanje na ovoj liniji. Zadnji dan prometovanja L801 je 31. prosinca.

Umjesto ove linije Gradski parking preuzima prometovanje na liniji L201 AK Šibenik –
Jadrtovac – Grebaštica koja je do sada bila podugovorena od strane ATP-a. Na ovaj način,
Gradski parking će ostvariti značajne uštede prema Ugovoru o podvozarstvu, a naši
sugrađani će dobiti novi standard javnog gradskog prijevoza.

Od 1. siječnja, nedjeljom i praznikom, Gradsko groblje Kvanj povezat će se s drugim
dijelovima grada javnim gradskim prijevozom. Za početak s jednim polaskom i povratkom
dnevno. Interes i potrebe građana će se pratiti, a utvrdi li se potreba, broj polazaka će se
povećati u skladu s mogućnostima.

Autobus na Liniji L2 pri polasku s polazne stanice Stadion Šubićevac u 9.40 sati, nakon stanice Bioci će voziti do stanice Kvanj, gdje će putnici stići u 10 sati, dalje autobus nastavlja prometovanje linijom L2 prema Donjim i Gornjim Ražinama.

Povratak putnika sa stanice Kvanj obavljao bi se pri polasku autobusa na Liniji L2 sa polazne stanice TLM B u 10.40 sati, ukrcaj putnika s Kvanja obavljati će se u 11 sati.

Gradski parking će i dalje pratiti želje i potrebe naših sugrađana i koliko je moguće
prilagođavati kompleksan sustav javnog gradskog prijevoza tim potrebama. Na usluzi
građanima.
Naziv: Odg: Gradski parking, Šibenik
Autor: zlepur1 u Prosinac 22, 2022, 00:17:50
Nisu baš ispočetka mogli povatati sistem prijevoza iako su busevi besprijekorno tačni u dolasku i odlasku, ali se pomalo uhodavaju i vidi se pomak nabolje. Imaju odličnog mladog inžinjera prometa koji se savršeno kuži u organizaciju prometa i polako ispravljaju početničke pogreške.
 Šta se tiče ove linije za industrijsku zonu ipak mislim da je tribalo ostaviti ionako je prometovala četri puta dnevno jer bi se ljudi polako navikli na ovu vrstu jeftinog prijevoza. Preuzimanje linije za Grebašticu malo me iznenadilo ali imajuči u vidu da je podvozar atp šibenik očito su procijenili da nisu u mogučnosti osigurati dovoljan broj vozila, a radi se o šest komada buseva u tipičnoj narančastoj boji i deset šofera, a izgleda da planiraju i povečati broj polazaka na toj liniji.
Naziv: Odg: Gradski parking, Šibenik
Autor: Mau2403 u Lipanj 29, 2023, 12:30:03
Izvor: https://sibenski.slobodnadalmacija.hr/sibenik/vijesti/sibenik/grad-sibenik-izradio-idejno-rjesenje-elektrifikacije-gradskih-autobusnih-linija-do-kraja-godine-natjecaj-ministarstva-1301951

Grad Šibenik izradio idejno rješenje elektrifikacije gradskih autobusnih linija; do kraja godine natječaj ministarstva

Grad Šibenik izradio je idejno rješenje elektrifikacije gradskih autobusnih linija, a do kraja godine očekuje se natječaj ministarstva za nabavku novih električnih autobusa.

U sklopu politika Republike Hrvatske i Europske unije potiču se ulaganja u zelenu i digitalnu tranziciju, a osobito u održiv gradski promet s nultim emisijama štetnih plinova, sve kroz modernizaciju prometne infrastrukture, ekološku održivost te učinkovitost razvojem pametnih rješenja u prometnom sustavu. Na tom tragu Grad Šibenik razmatra mogućnosti elektrifikacije voznog parka te primjene tehnologija budućnosti u sustavu javnog autobusnog prijevoza grada Šibenika, odnosno analizira potencijal autobusa pogonjenih isključivo električnom energijom, zajedno sa svim potrebnim nadogradnjama prateće infrastrukture.

Shodno tome je Gradu Šibeniku tvrtka Smart Horizon isporučila 32,5 tisuće eura vrijedno idejno rješenje i tehničku specifikaciju koji će poslužiti kao tehnička podloga za provođenje postupka javne nabave za izradu glavnog, odnosno izvedbenog projekta te implementaciju i fizičku realizaciju pojedinih ili objedinjenih dijelova sustava.

Grad Šibenik izradio je idejno rješenje elektrifikacije gradskih autobusnih linija, a do kraja godine očekuje se natječaj ministarstva za nabavku novih električnih autobusa.

U sklopu politika Republike Hrvatske i Europske unije potiču se ulaganja u zelenu i digitalnu tranziciju, a osobito u održiv gradski promet s nultim emisijama štetnih plinova, sve kroz modernizaciju prometne infrastrukture, ekološku održivost te učinkovitost razvojem pametnih rješenja u prometnom sustavu. Na tom tragu Grad Šibenik razmatra mogućnosti elektrifikacije voznog parka te primjene tehnologija budućnosti u sustavu javnog autobusnog prijevoza grada Šibenika, odnosno analizira potencijal autobusa pogonjenih isključivo električnom energijom, zajedno sa svim potrebnim nadogradnjama prateće infrastrukture.

Shodno tome je Gradu Šibeniku tvrtka Smart Horizon isporučila 32,5 tisuće eura vrijedno idejno rješenje i tehničku specifikaciju koji će poslužiti kao tehnička podloga za provođenje postupka javne nabave za izradu glavnog, odnosno izvedbenog projekta te implementaciju i fizičku realizaciju pojedinih ili objedinjenih dijelova sustava.

Unutar idejnog rješenja se na postojećim gradskim autobusnim linijama analizirao omjer uloženo/dobiveno u smislu utvrđivanja i kvantificiranja očekivanih koristi za prijevoznika Gradski parking d.o.o. i za građane Šibenika, kao što su: smanjenje negativnog utjecaja prometa na okoliš, ublažavanje negativnog utjecaja klimatskih promjena i prilagodba, zeleni rast kroz pozitivan utjecaj na kvalitetu javnog prostora i zelenu infrastrukturu, očekivane dugoročne uštede na troškovima energije za pogon, ali i troškovima održavanja autobusa, zelena tranzicija javnog gradskog prijevoza prema smanjenju uporabe fosilnih goriva kao pogonskih energenata (dekarbonizacija, tj. smanjenje emisija CO2), uređenje Prometno-logističkog centra za autobuse, pouzdanija i učinkovitija usluga javnog gradskog prijevoza, digitalizacija sustava upravljanja i praćenja vozila, te smanjenje buke i vibracija na čitavom gradskom području.

U idejno rješenje je uključeno uređenje Prometno-logističkog centra u šibenskoj gospodarskoj zoni Podi, tj. njegov dio potreban za prihvat električnih autobusa, što uključuje ugradnju punjača, izgradnju fotonaponske elektrane, ugradnju baterijskog spremnika električne energije i centralnu digitalnu aplikaciju. Zatim opremanje stanica odabranih autobusnih linija, priključke na distribucijsku elektroenergetsku mrežu za opskrbu Prometno-logističkog centra i opreme na stanicama, definiranje potrebnog broja i tipa električnih gradskih autobusa, izrada projiciranja investicije kroz kreditni angažman ili subvencije fondova i izrada studije izvodljivosti s analizom troškova i koristi za potrebe projekta elektrifikacije javnog gradskog autobusnog prijevoza.

,,Nabavkom 11 suvremenih niskopodnih i prepoznatljivih autobusa i prebacivanjem organizacije javnog gradskog autobusnog prijevoza na Gradski parking, tek smo završili prvu fazu modernizacije gradskih autobusnih linija. Sukladno Ernst&Young studiji krećemo se prema drugoj fazi za koju je potrebna nabavka još autobusa. Ovo idejno rješenje je nužno za prijavu na javni poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kojim će jedinicama lokalne samouprave i njihovim prijevozničkim poduzećima bespovratno financirati nabavku novih električnih autobusa i potrebne infrastrukture, a koji se očekuje u ovoj godini. Dok čekamo natječaj ministarstva radimo na dokumentaciji za nova autobusna ugibališta na cijelom administrativnom području Šibenika, čime ćemo podići protočnost, sigurnost i kvalitetu javnog gradskog autobusnog prijevoza. Kruna cijele ove prometne priče bit će izgradnja Prometno-logističkog centra unutar naše Poslovne zone Podi, a koji će sadržavati svu potrebnu logistiku za autobuse poput praonice, servisa, punionica, natkrivenog parkirališta i drugo.", kazao je mr. sc. Danijel Mileta, zamjenik šibenskog gradonačelnika.
Naziv: Odg: Gradski parking, Šibenik
Autor: gorgoroth u Kolovoz 07, 2023, 11:32:57
30.7.
Naziv: Odg: Gradski parking, Šibenik
Autor: Paško u Kolovoz 07, 2023, 12:19:46
U Gradskom parkingu je samo novi Lion's City, stavi ostale gdje pripadaju (Autotransport).
Naziv: Odg: Gradski parking, Šibenik
Autor: man_464 u Kolovoz 22, 2023, 17:43:34
Pozdravi iz Sarajeva, ai sličice iz Šibenika.
Kako sam shvatio postoji 10 linija.

1 2 3 4 5 su gradske i interval im oko 60 minuta cca, a 101 201 301 501 701 su prigradske sa svega nekoliko polazaka. Vidim da je na oglasnim tablama stavljena i linija 801, moguće neka ukinuta?

Uglavnom autobusi su prelijepi i unificirani. Nikad ne dozvoliti reklamiranje ili bredniranje na istim!

Koliko je vozila neophodno za realizaciju svih polazaka radnim danom? 10 ?, koliko je i linija? Jedanaesti kao rezerva?

Koja još vozila su u VP, osim Lions-a?

(https://i.imgur.com/ZydeKLl.jpg)
(https://i.imgur.com/LSPqll4.jpg)
(https://i.imgur.com/4zpJ64x.jpg)
(https://i.imgur.com/HITpDVl.jpg)
(https://i.imgur.com/QNz2ffK.jpg)
(https://i.imgur.com/dWJ2KVs.jpg)
(https://i.imgur.com/h1XNrXL.jpg)
(https://i.imgur.com/lmN7ntH.jpg)

Da li je interval od 60 minuta dovoljan na svim linijama?
Ima li potrebe za prepoloviti interval na 30 minuta na nekim linijama, barem od Septembra do Juna u jutarnjoj špici?
Naziv: Odg: Gradski parking, Šibenik
Autor: Kocka 146 u Kolovoz 31, 2023, 13:12:48
AK Šibenik
Naziv: Odg: Gradski parking, Šibenik
Autor: Paško u Kolovoz 31, 2023, 13:24:44
Prvi je možda prebojan u narančastu, ali svejedno ima papir Autotransportove linije.
Naziv: Odg: Gradski parking, Šibenik
Autor: Kocka 146 u Kolovoz 31, 2023, 13:28:18
Woah!
Pardon.  good_boy
Naziv: Odg: Gradski parking, Šibenik
Autor: tramvajac 92 u Kolovoz 31, 2023, 15:15:09
Citat: Paško  u Kolovoz 31, 2023, 13:24:44Prvi je možda prebojan u narančastu, ali svejedno ima papir Autotransportove linije.
A i piše kod vrata ATP Šibenik.  ;)

Drago mi je da si uhvatio kojeg na lokalu, Kocka  thumbs
Naziv: Odg: Gradski parking, Šibenik
Autor: Kocka 146 u Kolovoz 31, 2023, 16:40:06
To je bio jedini taj dan za Konjevrate 😂.
I hvala  pivkan
Naziv: Odg: Gradski parking, Šibenik
Autor: sniff u Rujan 07, 2023, 22:33:33
Dva ljepotana i uobičajeni kadrovi

(https://slike.autobusi.org/sniff/Rea5oXSQ-thumb.jpeg) (https://slike.autobusi.org/sniff/Rea5oXSQ.jpeg)

(https://slike.autobusi.org/sniff/e267kTqC-thumb.jpeg) (https://slike.autobusi.org/sniff/e267kTqC.jpeg)

(https://slike.autobusi.org/sniff/isdqdeXA-thumb.jpeg) (https://slike.autobusi.org/sniff/isdqdeXA.jpeg)
Naziv: Odg: Gradski parking, Šibenik
Autor: Mau2403 u Prosinac 12, 2023, 16:10:39
Očito ide JGP Šibenik u nabavu 12 električnih autobusa. Natječaj je navodno otvoren ali ga ne mogu naći na EOJN.

https://sibenski.slobodnadalmacija.hr/sibenik/vijesti/sibenik/sibencane-ceka-jos-bolji-javni-gradski-prijevoz-nabavlja-se-12-elektricnih-autobusa-1345836

Citat:Šibenčane čeka još bolji javni gradski prijevoz, nabavlja se 12 električnih autobusa
PIŠE ŠIBENSKI.HR
8. prosinca 2023. - 13:14

U dogledno vrijeme Šibenčani bi trebali dobiti još kvalitetniji javni gradski prijevoz, usluge koja jako dobro funkcionira u zadnjih otprilike godinu dana.

Naime, Željko Burić, gradonačelnik Šibenika, izjavio je za Radio Šibenik kako je otvoren natječaj za nabavku 12 novih autobusa koji će svi biti električni.

Kako je istaknuo šibenski gradonačelnik, posao je to koji iziskuje velike pripreme:

- To uključuje rekonstrukciju dijela prometnica, prilagođavanje ugibališta, ali i osiguranje mjesta za punjenje električnih autobusa- rekao je Burić za Radio Šibenik.
Naziv: Odg: Gradski parking, Šibenik
Autor: XDonald u Veljača 27, 2024, 20:36:11
001 i 006