Gradski parking, Šibenik

Autor Paško, Kolovoz 06, 2021, 01:57:32

MAN SU220

Citat: zlepur1  u Svibanj 13, 2022, 01:52:34
Međutim vidi se da nisu obuhvaćene sve gradske zone poput Bilica , Dubrave, industrijske zone Podi u kojoj radi veliki broj djelatnika tako da se nadam da ovo i nije konačno.

Možda će ta mjesta pod prigradske linije.kava

NP-549

Citat: zlepur1  u Svibanj 13, 2022, 01:58:21
Znam da to govoriš iz iskustva, ali isto tako znam da bi neki vozači iz atp-a rado prešli u novu firmu, pretpostavljam da znaš razloge. A ostalo vidit ćemo. Porođajnih muka će sigurno biti kao i svuda ali nadajmo se kratkog vijeka. Bitno da se pokrenilo i da prijevoz bude redovit i cjenovno prihvatljiv.

Napravit će nekakvu kadrovsku križaljku u toj novoj komunalnoj firmi gdje će vozač bit na dnu. Iznad njega nekakvi dispečeri,  šefovi, voditelji odjela .....Plaće će se određivat od vrha prema dnu i ispast će da ovaj na dnu ima 5500/6000.  Nakon kratkog vremena pola ljudi će otić jer vozač koji želi i hoće radit može dobit duplo drugdje

conecto

Meni ovo izgleda kao najbolji projekt na području javnog prijevoza u povijesti suvremene Hrvatske. Sve započinje ,,od nule" što znači da novi šibenski JGP nije opterećen dugogodišnjim nagomilanim problemima i dugovima poput ZET-a, Prometa, Autotroleja... Prepoznali su priliku u iskorištavanju EU-fondova i očito su uspjeli ishoditi sredstva za potpunu realizaciju što uključuje gradnju garaže, nabavku autobusa, uređenje suvremeno opremljenih stajališta, izradu studija, projekata, pratećih aplikacija...
Pritom su si osigurali dovoljno vremena za kvalitetnu realizaciju koja očito protiče sasvim solidno. Busevi su već spremni, stajališta se uređuju, a za garažiranje će se u početku već nekako snaći. Mislim da je dobro odabran start poslije ljeta jer u špici turističke sezone svakako nije dobro prikupljati prva iskustva i teško je predvidjeti potražnju putnika dok je grad krcat turistima. Nadam se samo da ne planiraju svakodnevno korištenje svih 11 buseva jer će se s vremenom ukazati potreba za redovnim održavanjem, a također je uvijek prisutna mogućnost višednevnih kvarova ili oštećenja u sudarima.
Očigledno su spretni i u raspisivanju natječaja kroz koji su odabrali odlične autobuse. Prvi novi Cityi u HR su trenutno najsuvremeniji u državi, a nabavka tog tipa bez relativno laganog i jeftinog mild-hybrid modula je po meni nelogična. Po meni su očitali lekciju svim ostalim tradicionalnim gradskim firmama u HR koje često amaterski šaraju kod nabavki po pitanju konfiguracije vozila i potreba na različitim linijama. Iako su im za nabavku dostupna EU-sredstva oni ih prečesto utroše na kupovinu relativno nekvalitetnih i zastarjelih autobusa. S obzirom na aktualne europske trendove mene čudi kako EU u današnje vrijeme plaća nabavku klasičnih dizelaša pa čak i CNG koji je već postao otrcano prijelazno rješenje prema nultoj emisiji (izvjesni problemi s nabavkom prirodnog plina samo potenciraju njihovu relativnu isplativost i ekološki učinak).
Meni se sviđaju progresivna razmišljanja šibenskih gradskih vlasti iako dolaze iz političke opcije koju baš ne obožavam (zapravo ne obožavam nijednu u HR, ali u lokalnim okvirima politički temelj je često manje značajan). Mislim da sve izrečeno uopće nije utopijski uključujući mogućnost besplatnog gradskog prijevoza kao najbolje pozivnice mnogima koji se danas voze automobilima jer oni predstavljaju veliki osobni trošak nabavke, gubitka vrijednosti, održavanja, registracije, parkinga... Ako izdvajanje iz gradskog proračuna od 6 milijuna kuna bude dovoljno to zacijelo nije prevelik teret za grad poput Šibenika. Ipak ostaje pitanje da li je to dovoljno?
Pretpostavljam da je ovdje riječ o godišnjem trošku što na mjesečnoj bazi znači 500 tisuća kuna. Uz 11 autobusa to bi značilo oko 45 tisuća po vozilu. Vjerojatno je potrebno oko 30 vozača čija bi bruto plaća u današnje vrijeme trebala biti oko 10 tisuća kuna pa bi se na ovu stavku po vozilu moglo trošiti oko 25 tisuća kuna. Ako ne dođe s vremenom do pretjeranih političkih zapošljavanja može se zaokružiti da na plaće odlazi 30-ak tisuća kuna po vozilu. Ako svaki bus dnevno prijeđe oko 200 km (vjerujem da je to za Šibenik prilično realno) za ovaj model bi trebalo biti više nego dovoljno 100 litara dizela ili oko 3000 litara mjesečno. Čak i da je litra samo 10 kuna to bi bilo novih 30 tisuća kuna što u zbroju s prethodnim okvirnim izračunom već daje oko 60 tisuća kuna po vozilu. Znači da nedostaje oko 15 tisuća kuna, a u svemu nisu uračunati eksploatacijski troškovi poput servisa i registracije.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

steyr1985

Po ovome sta se moze  vidjeti budući gradski gubitas

nidjoo

Pozdrav, negdje sma nedavno pročitao da Grad Šibenik planira postavljati nekakve info toteme na stajališta po gradu.
Zanima me ako je neko iz Šibenika ili ako slučajno kroz ove ljtene mjesece prolazi tamo, jesu krenuli to postavljat? Ako jesu može li neko sliakti, volio bi vidjeti kako izgledaju 

Paško

MAN-ovi su registrirani i voze na probnim vožnjama. Pločice su od ŠI-1001-GP do ŠI-1011-GP
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

gorgoroth

002, 003

gorgoroth

004, 005

gorgoroth

006, 007

gorgoroth

008, 009

gorgoroth

010, 011

gorgoroth


Intouro

Jesu ovo naknadno ugrađene stražnje kamere?

gorgoroth


NP-549