TAM - Tovarna Avtomobilov in Motorjev

Autor Tomek, Prosinac 01, 2007, 16:38:14

steyr1985

Od 27 pa do 40 litara.  Toliko veliku potrošnju imali su u zimskim periodima jer im grijanje isključivo radi preko Webasta.

Shole

Prodaje se par komada od Krka Prometa. Izgledaju stvarno OK, e sad u kakvom su stvarno stanju to je drugi par rukava. Ovo mogu prodat jedino u Bosnu, ko će više to ovdje kupit.

http://www.man-mn.hr/rabljeni_bus_render.asp

elvis

Ovi TAM-ovi u Bosni ne mogu biti registrovani ni pomocu trikova,starosna granica za uvoz je 10 godina,sto znaci najstariji 2000.godiste se moze uvesti

Shole

Onda preostaje samo Makedonija.  S obzirom na to kakav sam vozni park viđao kod raznih bosanskih privatnika, mislio sam da ne postoje takve odredbe.  U svakom slučaju bolje je ovako. Dovoljno se svakakvog smeća kupovalo.

elvis

To je sve ostalo od drzavnih preduzeca koja su te autobuse kupovala u vrijeme proizvodnje tih autobusa,kasnije je to preprodavano,a ako nije to onda su mogli biti kupljeni par godina iza rata,dok nije uvedena starosna granica za uvezena auta...ali istina je da i dan danas postoje prevoznici koji imaju takve krame da je to nevjerovatno,valjda se namirili zalihama dijelova pa ne razmisljaju o boljim vozilima

Shole

Nemiješ uvozit starije od 10, a možeš registrirat starije od 30 ako je cijelo vrijeme bilo u BiH.  Mislim da bi puno puno bolje bilo neko kompromisnije rješenje da možeš uvozit do 15, a nesmiješ registrirat preko 20 ili 25.  Znači u Bosnu nemožeš uvest recimo ZET-ove MAN NL263 iz '99. koji bi za njih bili SF, ali može tamo bez problema vozit Ikarus IK4 ili Dubrava 4420

elvis

Trenutno je tako,mada vjerujem da ce se to vremenom mjenjati...zalosno je da danas neko kupi Sanosa 81.god. primandali mu iza vrata naljepnicu 0303,naprijed MB-ov znak,i jos pokoju sitnicu i parira na vanrednim voznjama nekom ko ima Neoplana iz npr. 99.god.,,,toliko spuste cijenu da jedva pokriju troskove goriva,a ne daj boze da ostane u kvaru,jedan remen da mu pukne odmah je u debelom minusu,ali kad pricaju njima se to isplati,dobro rade itd.. >rigoleto<.

bustrol

Evo jednog sa stranica grada Subotice.
Je li ovog TAM-a itko do sada vidio?

Ne znam je li mu to na masci piše TAM 3000, jer kako piše u temi -Oldtimeri, koji je ovo autobus?- TAM 3000 bi trebao biti ovaj modri TAM ispod :

.

manoplan

Citat: bustrol  u Siječanj 25, 2011, 16:27:46
Evo jednog sa stranica grada Subotice.
Je li ovog TAM-a itko do sada vidio?
http://www.gradsubotica.co.rs/images/uploaded_images/25zsd8p.jpg[/img]
Naravno, imamo i slike ali neki podaci se još kompletiraju jer nismo sigurni tko ga je karoserirao. Izgledom bi se reklo je to radila autokaroserija ZG.

bustrol

Je li na crnoj pločici piše 130 A 8?

damir fido

Nasao sam neki clanak o saradnji TAM i JELCZ 80-tih godina.Navodno bi bila sasija od Jelcz, motori od Tam,a nadgradnje i jedno i drugo u zavisnosti od trzista.Da li je sta bilo od toga,ima i jedna slika.Ja nisam nikad primijetio ovakav TAM,ili grijesim.Ustvari puno podsjeca na nase ali ovaj ko da ima uzu sofersajbu.

Uploaded with ImageShack.us

Shole

Ovo bi bio neki 190A11 M.  Samo što fale tri prozorčića iznad šajbe.  S obzirom kako ide lajsna za vodu iznad prednjih vrata, sve mi se nekako čini da mu cijeli krov ide ukoso pa je zato niži od klasičnih 190a11M

damir fido

Upravo to,podsjeca na njega uz te razlike,i Tuzla ih je imala.Al ovaj je rezultat te saradnje TAM JELCZ pa mozda otuda i razlike.Na njemu i pise JELCZ lijevo.Da li su stvarno postojali,ili je saradnja dozivjela slom.

Shole

Ovdje ih nije bilo, to je vjerovatno bilo za Poljsko tržiste. Gore je bila hrpa raznoraznih TAM-ova, Sanosa i Zemuskih Ikarusa. E sad dal su uspjeli napravit i svoj TAM to moraš pitat na nekom poljskom forumu.  Siguran sam 100% da su radili Jelcz M11 sa Ikarus karoserijom, a za TAM stvarno neznam

damir fido

Hvala Shole,za M11 si potpuno u pravu,nasao sam slika na str. phototrans.