Domovinski rat

Autor brzi, Srpanj 31, 2008, 10:57:35

manoplan

Mislim da imaš krivi info.
Za vrijeme rata vozili su i Eurosplit, makarski Promet, Jadrantrans ... Čak je postojao jedan prijevoznik po imenu SAD tours koji je održavao liniju za Zagreb. Vozilo se preko Paga gdje bi se trajektom Žigljen-Prizna autobuse i ostala vozila prebacivalo na kopno. Put bi se nastavio preko Senja do Karlovca. Sjećam se da je put trajao 100 godina.
Kasnije se išlo preko pontonskog mosta na Maslenici ( ugašenih svjetala !) što je samo neznatno skratilo put. Uglavnom - Kalvarija za doći u Zagreb.

Zadarsko dite

....i Croatia Zadar line i ATP Sibenik i ATR i Croatia Bus. I autoprevoz Mostar i Centrotrans Sarajevo.....

Bez svitala, sa svitlima, s dolaskom na kolodvore u Zadar i Biograd ili bez toga (ako bi bilo padavina), nije se prometovalo tek nekoliko dana tijekom cijelog Domovinskog rata, kad je branjen sibenski most ili kad je branjen Zadar. Nisu imocani imali ekskluzivu niti su jedini imali kuraze voziti u ta vremena. Tako da tvrdnja "jedini" spada iskljucivo u domenu "hvalite-me-usta-moja".....

im

malo san provjerio informaciju samo da znate nitin jedan jebeni dan linji od autopoduzeća nije bila vožena dok su svi osatali prikidali svoje linije a uspu možete se zahvalit imoćanima sto se je moglo proć kroz zadar

Zadarsko dite

Linije su bile prekidane kad je branjen sibenski most. Tada nije niti jedan autobus prosao u nijednom smjeru. Linije su bile u prekidu i u Zadru kad smo bili u punim napadima 05 i 06 listopada 1991-e godine a put je otvoren ili sedam ili deset dana kasnije, ne sjecam se tocno. Osim ako IM vozaci nisu imali krila pa su letjeli preko cetnickih polozaja kod Bokanjca i na Maziji.

Kojim imocanima bih trebao biti zahvalan? Onima koji su zbrisali iz Crnoga? ili onima koji su posli s polozaja pa ih je jedva Jelic vratio?
Niti dvadeset ih ima kojima cu dati ruku i pozdraviti se s njima, toliko ih je s nama ostalo na polozaju iza Cubrijana i prema Musapstanu.
Imas li jos neku imocansku bajku na pameti ili si zavrsio?

peron24

Najopasniju rutu od Sibenika pa do Maslenice vozili su jos i Autotrans Rijeka i Livno Bus.Bilo je naravno prekida tijekom opsade Sibenika (16-23 rujna) i teskih napada na Zadar u listopadu i studenom 1991.Tijekom 1993 kada su nakon akcije Maslenica sibensko i zadarsko podrucje bili izlozeni najvecim razaranjima vozili su samo medjugradski busevi sa brzinskim zaustavljanjima i ukrcajima putnika.Vozaci su isticali kako im je veliki problem bio i to sto nisu mogli malo udrit po gasu,jer su ceste bile lose i neodrzavane. U Sibeniku se preporucivalo izbjegavanje autobusnog kolodvora jer je bio jedna od meta napada pa su neke lokalne linije kretale sa zeljeznickog kolodvora koji je tada bio izvan funkcije.
Ne znam gdje je Imocanin pronasao ovu informaciju,ali jedino je moguce da su busevi nakon dolaska u Split ukrcavali se na neki trajekt i plovili do Rijeke,mada je i to manje vjerovatno,ali druge realne solucije nije bilo.

im

slušaj dite zahvali lendiću ,gudelju i ostalima kojima je dignut spomenik u zaleđu zadra i iman ja pametnije posla nego se s tobbom svađat a za liniju san 100% siguaran aj bok

shef

Autotrans je sigurno vozio i to preko Paga. Postoji u monografiji slika S315-21 ATR kako se iskrcava sa crno obojanog trajekta S. Juraj
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Berlingo

Imao je ATR tada jednog majstora koji me 2 puta vozio do Senja. Pojma nemam zasto se toliko zurio, mozda je imao ljubavnicu u Splitu. Ali probajte vi danas iz Rijeke u Senj za 50 min. i to preko Crikvenice. Ma ta je tamina morala preko 130.

Zadarsko dite

ATR je tada imao ekipe koje su vozile. Bio ih je strah, vozili su bez svjetala, bez cigareta ali su - vozili i isli dokle se moglo ici. I makarani i sibencani, zadrani, zagrebcani, svi su isli kad se moglo ici.
Malo je poznato kako je skoro stradala cijela kosarkaska ekipa Zadra kad im je sprasila raketa iza zadnjeg kraja autobusa kod predvojnicke (raskrsce obilaznica Bokanjac - Razanac), razbila zadnje staklo ali su uspjesno prosli preko Paga koji je dugo vremena bio jedina spojnica Dalmacije s ostatkom Hrvatske.

Zasto ovo pisem? Pa, neki mudrac tamo negdje se hvali kakoj jedini un ima muda gunjat tobusnu i niko vise. E, nije tocno i nije istina. Bilo ih je jos, poprilicno, koji su umirali od straha i vozili od Pakostana bez svitala gledajuci hoce li ih zdimiti kakva granata ili neka budala u kamionu ili drugom autobusu, takodjer bez svitala. I isli su i bili su pravi, ljudi za volanom, sa svojim strahovima i hrabrostima, odsvukuda.
Bilo je i drugih, o kojima je i ovdje na forumu rijec u drugim temama, koji su maknuli autobuse i zaradjivali po Rijeci, Opatiji, Istri, koji su se prosvercali preko kontrolnih punktova i na paskom mostu i zigljenu i Prizni i koji se nisu vracali u Dalmaciju do kraja 1995-e godine. Poznajem ih osobno nekolicinu no necu ih imenovati, ako citaju znaju sami koji su.

Kao sto sam osobno zahvalan svima koji su bili u obrani Hrvatske neovisno od bojisnice ove ili one jer je Hrvatska i u Osijeku i u Cavtatu i u Zadru.
I nece me nitko zajebavati kako je mene netko obranio kad sam se ja branio i kad znam tko je bio lijevo a tko desno, gdje je poginuo pokojni Lozo, gdje pokojni Maksan, i gdje je sacuvana Dalmacija a ne samo Zadar.
Poznajem decke iz trece bojne cetvrte gardijske, poznajem Benetu, znam sto su radili, znam gdje su bili, znam tko je u ona vremena bio Hrvat i ratnik a tko se skrivao iza njih, svi imaju svoje mjesto u povijesti ratovanja u Domovinskom ratu, neki casno, neki manje casno i tocno znamo tko je gdje bio a tko je napustio polozaje i tko je koji polozaj i zasto izgubio. Zadar su odbranili zadrani uz pomoc dijela Benetine bojne (bili su iznad Bilog briga, iznad obilaznice) a sami znaju tko je, gdje i zasto napustio polozaje, tko je pobjesnio i tko je koga i kada vratio a koliko ih se nije micalo s polozaja i cekalo mladiceve tenkove. Mi to znamo, ja to znam jer sam bio tu na liniji u Zadru.

Toliko o tome.

Berlingo

Iskreno, stvarno nemam pojma o tim juznim bojistima i kako se to branilo. Tada sam vec poceo voziti ali ne za Dalmaciju. No mogu se pohvaliti da sam jednom prosao pontonski most s fiat ducatom. Ali siguran sam da je bilo dana kad je sav promet bio u prekidu ako radi niceg onda radi podvelebitske bure. Zato uopce ne vidim niti jedan razlog zasto ti nebi vjerovao. Jako realno napisano.
Bilo i ne ponovilo se nikad vise.

Tomek

Na indexu.hr upravo objavljen članak u kojem se spominje napad na Hr. policiju u Borovu Selu i početak rata. Izgleda da je autobus bio od Poleta Vinkovci, TAM, dobro se vidi na slici

http://www.index.hr/vijesti/clanak/hrvatska-ih-je-poslala-u-klopku-i-oprostila-njihovim-ubojicama-20-godina-od-masakra-policajaca-u-borovu-selu/549595.aspx

mihaelm

Citat: Tomek  u Svibanj 01, 2011, 23:26:04
Na indexu.hr upravo objavljen članak u kojem se spominje napad na Hr. policiju u Borovu Selu i početak rata. Izgleda da je autobus bio od Poleta Vinkovci, TAM, dobro se vidi na slici

http://www.index.hr/vijesti/clanak/hrvatska-ih-je-poslala-u-klopku-i-oprostila-njihovim-ubojicama-20-godina-od-masakra-policajaca-u-borovu-selu/549595.aspx
Ovog je bilo i na istrazi, prije sam gledao, mislim da ima i na internetu za pogledati.
Neoplan u srcu

peron24

Citat: brzi  u Srpanj 31, 2008, 10:57:35

12. MB O305 ili O307,od nepoznatog vlasnika:

http://img410.imageshack.us/img410/6818/tvrdifranjo19950805knintg1.jpg[/URL]

Ovo je MB 0307 od Autotransporta Šibenik,reg. ŠI 931 AB,uvezen iz Njemačke par tjedana prija Oluje.Vozio je do 2006 i to najčešće na liniji Šibenik-Knin

mihaelm

Citat: Tomek  u Travanj 14, 2011, 21:26:13

Od 5. min do kraja nečiji Neoplan, dobro se vidi straga, jel zna netko čiji bi mogao biti?

Na 2.15 TAM260A116P

Ovdje se na 0:10 vidi i neki plavi Ikarus..
Neoplan u srcu

Krpan

Evo jedan članak o OSA-102 iz Hrvatskog vojnika

Izvor: HRVATSKI VOJNIK, BROJ 318, 12. studenoga 2010.

Također prije tjedan-dva, vidio sam na labudici TAZ-ov oklopni autobus (dosta detaljno opisan u knjizi "Improvizirana oklopna vozila 1991.-1995. foto album"), vjerojatno na putu za muzej u Vukovaru.